Pages

Wednesday, December 12, 2012

Gempar jumpa kulat aneh

Gempar jumpa kulat aneh - Kelantan - Sinar Harian:

Gempar jumpa kulat aneh
Azizah menunjukkan kulat aneh menyerupai spesies kulat gano yang ditemui di dalam kolam di tepi rumahnya di Kampung Kok Pasir
TUMPAT – Kemunculan kulat gergasi yang menyerupai spesies kulat gano di Kampung Kok Pasir di sini, menjadi tumpuan orang ramai.
Kulat berwarna hitam seberat 8.6 kilogram itu ditemui Azizah Hamid, 56, di sebuah kolam di tepi rumahnya pada 15 November lalu.
Sejak tersebar penemuan kulat tersebut, rumah Azizah tidak putus dikunjungi orang ramai  yang datang untuk melihat secara dekat kulat gergasi itu.
Malah, kedatangan mereka juga adalah untuk untuk mendapatkan air dari kulat tersebut yang dikatakan mengeluarkan air jernih dan berkilau selepas direndam dalam air semalaman serta mampu mengubat penyakit.
Azizah berkata, dia menemui kulat gergasi itu pada 1 Muharam (15 November), tumbuh subur di batang pokok sagu yang dibuang ke dalam kolam selepas ditebang tiga tahun lalu.
“Sebelum kulat ini muncul, ada buih dalam kolam tersebut dan saya sangkakan ada kura-kura.
“Saya ambil kayu lalu menjoloknya ke dalam kolam, tetapi tiada apa-apa,” katanya.

Menurutnya, dia berusaha mencabut kulat yang melekat di batang pokok sagu itu, tetapi tidak berhasil.
Azizah berkata, disebabkan kulat itu besar dan berat, dia terpaksa meminta bantuan suami, Nawi Mahmod, 63, untuk mencabutnya dan membawanya ke rumah.
“Saya terpaksa gunakan kereta sorong mengangkutnya untuk dibawa masuk ke dalam rumah,” katanya yang mempunyai sembilan anak.
Menurutnya, sejak kulat itu muncul, ia membawa rezeki kepadanya kerana orang ramai sentiasa datang untuk melihat dan mengambil air penawar.
“Selepas beberapa minggu, saya dapati kulat ini hidup kerana ada kelopak baru tumbuh dan saya percaya, ia adalah spesies kulat gano yang mampu merawat pelbagai penyakit,” katanya.

Azizah berkata, ibunya, Rokiah Idris, 80, yang tidak dapat berjalan akibat serangan  strok minggu lalu, dipercayai pulih selepas beberapa kali meminum air rendaman kulat tersebut.

'via Blog this'

Britain rancang bantu pemberontak Syria

Britain rancang bantu pemberontak SyriaKomander Britain mengaku usaha campur tangan di Syria berbeza dengan tindakan Libya kerana kebanyakan kekuatan mortar udara berada dalam tangan tentera kerajaan.
LONDON - Barisan ketua pertahanan Britain mengemukakan satu pelan kontingensi bantuan ketenteraan laut dan udara kepada kumpulan pemberontak Syria, semalam.

Wakil pertahanan kanan Britain memberitahu, tindakan itu dilakukan sebaik sahaja Perdana Menteri, David Cameron menyuarakan keinginannya membantu kumpulan itu.

Selain menyedari kesan dan akibat campur tangan dalam pergolakan Syria, Britain mengaku hanya akan bertindak jika Amerika Syarikat melakukannya terlebih dahulu.

"Sebaik sahaja menerima arahan daripada Cameron, satu mesyuarat diadakan diketuai Ketua Pertahanan, Jeneral Sir David Richaerds di London, sebulan yang lalu," katanya.

Katanya, mesyuarat itu dihadiri pegawai-pegawai kanan negara Barat, Eropah dan Arab yang sememangnya meyokong usaha Tentera Pembebasan Syria dalam menggulingkan pemerintahan Presiden Bashar Al-Assad.

Barisan pertahanan Britain turut berpendapat, usaha campur tangan kali ini memiliki perbezaan ketara jika dibandingkan dengan operasi di Libya, tahun lalu.

Setiausaha Luar, William Hague berkata, Britain tidak akan teragak-agak menyalur bantuan jika pemberontak bergabung dan menghormati hak asasi kemanusiaan serta toleransi etnik.

Dalam perkembangan lain, kerajaan Jerman dilaporkan mengambil tindakan mengusir empat pegawai Kedutaan Syria di Berlin sebagai langkah mengurangkan pertalian dengan Bashar. - Reuters

Petani China cipta pod penyelamat

Kosmo! Online - Dunia:QIYUAN keluar dari lubang pod penyelamat itu.


KAMPUNG QIANTUN, China - Seorang petani, Liu Qiyuan membina tujuh buah pod penyelamat yang berbentuk bulat dan boleh terapung di permukaan air di rumahnya di sini, selatan Beijing.
Dia mendapat ilham untuk mencipta pod tersebut berdasarkan filem Hollywood tentang hari kiamat yang berjudul 2012 dan tragedi tsunami di Asia pada tahun 2004.
Qiyuan berharap ciptaan itu akan digunakan oleh beberapa pertubuhan antarabangsa dan jabatan kerajaan bagi menghadapi ancaman tsunami dan gempa bumi.
Pod itu boleh terapung dan mengandungi tangki oksigen dan tali pinggang keledar. Seramai 14 orang boleh berada di dalam pod tersebut.
Pod itu dicipta supaya ia tidak berpusing bila terapung di permukaan air.
Ia dihasilkan dengan menggunakan kaca gentian yang diletakkan di sekeliling rangka keluli yang berbentuk bulat. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1212&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2En8SKfuB 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

Penduduk Syria cipta kereta berperisai kawalan jauh

SEBUAH kereta berperisai yang dicipta oleh kumpulan penentang Bashar.


DAMSYIK - Kumpulan penentang rejim Presiden Syria, Bashar Al-Assad memperkenalkan kereta perisai buatan sendiri yang menggunakan alat kawalan.
Dinamakan Sham II, kenderaan perang tersebut dibina dalam tempoh kurang satu bulan.
Kereta perisai itu yang menggunakan rangka badan sebuah kereta diesel dan beberapa bahagian badannya diambil dari sebuah kawasan besi lusuh.
Ia boleh dikawal dengan alat permainan video Sony Playstation.
Kenderaan tersebut dicipta oleh sekumpulan penduduk yang menyertai kumpulan Briged Al-Ansar.
Memiliki panjang sekitar empat meter dan lebar dua meter, Sham II dilengkapi sebuah mesingan di atas bumbung.
Kenderaan perang buatan sendiri itu menyertai pasukan penentang untuk bertempur dengan kebal kebal T-72 yang digunakan oleh rejim Bashar.
Pertempuran antara kumpulan penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan dengan askar-askar Bashar bermula sejak Mac tahun lalu.
Kumpulan tersebut mahu Bashar meletakkan jawatan kerana beliau gagal membawa pembaharuan dalam pentadbiran dan kebebasan bersuara.
Lebih 40,000 orang terbunuh sejak pertempuran tersebut berlaku. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1212&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2En86JdHd 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

Pemberontak terus dibedilGambar semalam merakamkan jalan menuju ke pangkalan tentera Sheikh Suleiman, kira-kira 25 kilometer ke barat laut Aleppo yang ditawan pemberontak Syria. Pemberontak terus mengukuhkan kedudukan dengan menawan pangkalan tentera di wilayah utara dekat sempadan Turki. - AFP
BEIRUT 10 Dis. - Tentera Syria memperhebatkan serangan udara ke atas kubu pemberontak di pinggir bandar raya Damsyik, hari ini ketika pemberontak meningkatkan serangan ke atas Damsyik.
Menurut Pertubuhan Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia, serangan udara itu dilancarkan ke atas Daraya ketika pasukan tentera kerajaan dan pemberontak terus bertempur, manakala bedilan meriam dilancarkan ke atas Moadamiyet al-Sham.
Pertubuhan yang beribu pejabat di Britain itu berkata, serangan udara turut dilancarkan di Ghouta Timur, kawasan yang dijadikan sebagai pangkalan pemberontak.
Tentera Syria sejak beberapa hari lalu mengebom kawasan kubu kuat pemberontak di pinggir bandar Damsyik melalui udara dan darat, sekali gus meningkatkan kebimbangan mereka mahu membuat kepungan selamat di sekitar bandar raya itu.
Menurut pertubuhan itu, pertempuran dan serangan bom turut berlaku di wilayah utara Aleppo serta wilayah tengah Homs dan Deir Ezzor.
Akhbar al-Watan pula melaporkan, tentera melancarkan serangan besar-besaran ke atas Barisan al-Nusra, kumpulan yang mempunyai hubungan dengan al-Qaeda, di beberapa wilayah di Damsyik dan Aleppo, semalam.
Tentera turut menyerang pemberontak di daerah Tadamun dan Hajar Aswad, selatan Damsyik menyebabkan berpuluh-puluh orang maut atau cedera.
Dalam keganasan semalam, seramai 94 orang terbunuh di seluruh Syria, kebanyakannya orang awam. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121211/lu_01/Pemberontak-terus-dibedil#ixzz2ElAFIgMt
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'