Smith mula mencuri kasut di tempat dia bekerja sejak tujuh tahun lalu.
Smith mula mencuri kasut di tempat dia bekerja sejak tujuh tahun lalu.
SEORANG lelaki di Netherfields, Middlesbrough, England berdepan hukuman penjara kerana didakwa mencuri kasut dari Charles Clinkard dan menjualnya di laman jual beli eBay.

Kevin Smith, 33, bekerja di bahagian gudang dan mengaku mencuri pelbagai jenis kasut bernilai lebih 80,000 Pound (RM425 juta) sejak tujuh tahun lalu bermula Februari 2007 hingga tahun ini.

Menurut Mirror UK, pendakwa Jenny Haigh memberitahu Mahkamah Teesside Crown, ia jelas menunjukkan bahawa defendan terlibat dalam kesalahan itu sejak beberapa tahun lalu dan menjualnya untuk mendapatkan keuntungan.

“Clinkard menuntut ganti rugi 80,000 Pound (RM425 juta). Bagaimanapun, siasatan masih dijalankan untuk mengetahui secara tepat tempoh sebenar berlakunya kecurian dan jumlah kerugian.

“Smith telah bekerja dengan syarikat terbabit selama lebih 10 tahun. Ketika bertugas di cawangan, dia tidak mempunyai akses untuk masuk ke gudang sehinggalah pada 2011, apabila dia ditukarkan ke bahagian tersebut,” katanya.

Difahamkan, Smith memperoleh keuntungan lebih 11,000 Pound (RM58 juta) dari jualan di eBay sepanjang tahun lalu, dengan kira-kira enam pasang kasut dijual setiap minggu.