Pages

Saturday, November 10, 2012

Kereta 'makhluk asing' jadi perhatian

Kereta 'makhluk asing' jadi perhatian:


Kereta futuristik bernilai RM367,500 ini, menjadi perhatian orang ramai dengan bentuk uniknya. - AGENSI
LONDON 9 Nov. - Peminat kenderaan filem-filem sains fiksyen mungkin tidak dapat 'menahan diri' daripada melahirkan rasa kagum apabila melihat kereta dikenali sebagai 'kenderaan makhluk asing' (ETV) yang direka seorang rakyat Amerika Syarikat (AS).
Kereta bertemakan futuristik oleh pereka, Michael Vetter atau lebih dikenali sebagai Kit Car Mike yang diubah suai daripada kereta Chevrolet itu, kini dipamerkan di London Motor Museum, Middlesex.
Kereta bernilai 75,000 pound (RM367,500) itu mempunyai cermin depan sepanjang 1.52 meter dan pintu berbentuk sayap yang boleh dibuka menggunakan kawalan jauh, konsep kereta yang dipopularkan oleh De Lorean melalui filem francais, Back To The Future.
Vetter berkata, beliau telah mereka khas 100 jenis kereta dan kereta ETV itu merupakan yang terbaik daripada segi rupa dan boleh dipercayai.
Beliau memberitahu, sebanyak tujuh kereta tersebut telah direka dan hanya sebuah kini dipamerkan di muzium di London itu.
"Saya terkejut dengan maklum balas awal ketika mula-mula memandu kereta ini kerana lebih ramai orang menunjukkan minat untuk mengambil gambar berbanding apabila saya memandu kereta mewah,'' katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121110/lu_05/Kereta-makhluk-asing-jadi-perhatian#ixzz2BsXxnB5U
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

Bashar dakwa tiada perang saudara di Syria

REUTERS
SEORANG wanita menangis selepas sebuah jet tentera Syria melancarkan serangan di Kafranbel, dekat Idlib pada Isnin lalu.


DAMSYIK - Presiden Syria, Bashar Al-Assad (gambar kecil) menegaskan bahawa tiada perang saudara berlaku di negara ini, sebaliknya beliau menganggapnya sebagai keganasan yang dilancarkan menerusi proksi.
Bashar mengaku anggota-anggota tenteranya berjuang dalam satu peperangan yang sengit dan sukar.
Beliau menyatakan, tenteranya boleh menamatkan peperangan dalam tempoh seminggu.
Bagaimanapun, katanya, tempoh itu boleh dicapai jika negara-negara asing menghentikan penghantaran senjata kepada kumpulan penentang yang bertempur dengan tenteranya.
Dalam satu wawancara dengan stesen televisyen Russia Today TV itu, Bashar berkata, beliau tidak menyesal berhubung tindakan ketenteraan yang dilakukan sejak Mac tahun lalu.
Wawancara selama 26 minit yang disiarkan semalam itu dikendalikan oleh wartawan Sophie Shevarnadze.
Lokasi wawancara itu ialah di sebuah kediaman rasmi Bashar yang baru diubah suai.
Bashar sebelum ini dilaporkan sanggup mati di negara sendiri dan tidak akan melarikan diri ekoran pertempuran yang berlaku di negaranya.
Konflik di Syria kini memasuki bulan ke-19 dan telah meragut nyawa kira-kira 36,000 orang.
Para penentang menuntut supaya Bashar meletak jawatan ekoran kegagalannya untuk membawa pembaharuan pentadbiran dan kebebasan bersuara.
Sementara itu, beberapa pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan kira-kira 11,000 orang pelarian Syria telah meninggalkan negara itu dalam tempoh 24 jam.
Para pelarian itu menuju ke Turki, Jordan dan Lebanon dengan puluhan kanak-kanak didapati cedera. - Agensi

Majlis menghormati tengkorak di BoliviaAP
SEORANG wanita membawa sebuah bekas yang mengandungi tengkorak di sebuah kawasan perkuburan di La Paz, Bolivia kelmarin.


LA PAZ, Bolivia - Satu majlis bagi menghormati tengkorak diadakan di sini kelmarin oleh sekumpulan penganut agama Kristian Katolik.
Kira-kira 300 tengkorak diarak ke sebuah gereja kecil di tanah perkuburan di sini.
Sekumpulan penganut itu mendakwa tengkorak tersebut mempunyai kuasa ajaib.
Tengkorak tersebut dipercayai boleh menolong mereka mendapatkan pekerjaan dan membantu pasukan bola sepak yang diminati memperoleh kemenangan.
Kalungan bunga turut diletakkan pada tengkorak itu pada majlis itu.
Para penganut tersebut juga memperdengarkan muzik dan menyediakan hidangan makanan untuk tengkorak itu.
Lima tahun lalu, seorang ketua biskop Kristian Katolik di negara ini pernah mengutuk majlis itu kerana ia dianggap bertentangan dengan agama tersebut. - AP

Kerbau terjatuh ke dalam perigi
REUTERS
BEBERAPA anggota bomba dan petani menarik seekor kerbau yang terjatuh ke dalam perigi dengan menggunakan tali di daerah Cangnan, Zhejiang kelmarin.BEIJING - Seekor kerbau terjatuh ke dalam sebuah perigi di daerah Cangnan, wilayah Zhejiang, timur China kelmarin.
Beberapa anggota bomba dan petani kemudian menyelamatkan kerbau itu yang mempunyai berat lebih 200 kilogram.
Kerbau tersebut ditarik keluar dari perigi itu dengan menggunakan tali.
Haiwan itu terjatuh ke dalam perigi semasa ia meragut rumput.
Pemilik kerbau tersebut yang hanya mahu dikenali sebagai Wang meminta bantuan anggota bomba bagi menyelamatkan haiwannya itu.- Agensi

'Sekolah' percuma di bawah jambatan
AP
BEBERAPA kanak-kanak belajar di bawah jejambat di New Delhi kelmarin.NEW DELHI - Kira-kira 30 kanak-kanak belajar di sebuah 'sekolah' di bawah sebuah jejambat di sini.
Kanak-kanak itu tinggal di sebuah kawasan setinggan berdekatan jejambat tersebut.
'Sekolah' itu wujud sejak tiga tahun lalu.
Ia diasaskan oleh seorang sukarelawan, Rajesh Kumar Sharma.
Seorang lagi rakannya, Laxmi Chandra turut mengajar kanak-kanak itu. - Agensi