Pages

Sunday, February 16, 2014

Kucing baka baharu seperti serigala jadian

Lykoi
Spesies Lykoi dikatakan sangat setia dengan tuannya. 
16 Februari 2014

SEEKOR kucing baka baharu di Amerika Syarikat (AS) kelihatan seperti serigala jadian dan perilakunya dikatakan menyerupai anjing.

Kucing digelar Lykoi itu dibiakkan pasangan suami isteri, Johnny Gobble dan Brittney di Tennessee adalah satu-satunya pembiak spesies itu di dunia.

Menurut Gobble, mutasi genetik telah menyebabkan Lykoi berbulu pendek dan hanya menutupi beberapa bahagian badannya.

"Ia mempunyai sifat suka memburu dan sentiasa berwaspada dengan orang asing tetapi cepat mesra jika dibelai dengan manja," katanya dipetik dari laporan DailyMail.

Difahamkan, berat Lykoi betina hanya 2 kilogram (kg) manakala kucing jantan pula boleh mencecah sehingga 3.2 kg. 

Jahit lidah untuk kekal kurus

Jahit  lidah untuk kekal kurus
Maya sanggup jahit lidah dengan plastik untuk
kekal kurus. - Foto AGENSI 
Caracas: Walaupun sudah berbelanja sebanyak AS$7,000 (RM23,000) untuk pembedahan hidung dan membesarkan payu dara bagi memenuhi impiannya memenangi Ratu Venezuela, Maya Nava merasakan semua itu tidak pernah mencukupi. Malah gadis berusia 18 tahun itu sanggup mengambil langkah drastik menjahit plastik di lidahnya semata-mata untuk memastikan beliau kekal kurus.

“Ia membuatkan saya turun berat badan dengan lebih cepat,” katanya kepada rancangan Extreme Beauty Queens: Secrets of South America yang disiarkan oleh BBC3.

Ambil makanan cecair


“Anda makan (benda) sama tetapi dalam bentuk cecair,” katanya yang mengakui jahitan lidah akan membuatkan beliau terlalu sakit jika memakan makanan pejal.

Maya adalah salah seorang daripada ribuan gadis remaja yang terlalu taksub untuk dimahkotakan sebagai Ratu Venezuela dan keluarga mereka pula akan melakukan apa saja untuk mencapai impian berkenaan.

Jaminan masa depan

“Ia akan memberi jaminan masa depan untuk saya dan keluarga. Ia membolehkan kami untuk meninggalkan kawasan perumahan miskin ini,” katanya.
Keazaman Maya untuk berjaya bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Beliau tinggal di kawasan perumahan Santa Cruz di Caracas di mana satu pembunuhan dilaporkan berlaku setiap 40 minit.

Dengan mencatatkan kemenangan paling banyak dalam Ratu Dunia berbanding negara lain dan memiliki 50 juta penonton televisyen bagi pertandingan akhir di peringkat kebangsaan, pertandingan ratu cantik disifatkan sebagai satu perniagaan besar di Venezuela.

Raja Kecantikan

Diselia ‘Raja Kecantikan’ negara itu, Osmel Sousa, 67, peserta menghabiskan masa enam bulan hingga ke peringkat akhir dalam satu ‘bootcamp’ kecantikan di mana kamera sering memerhati mereka dan pembedahan menjadi rutin.

Miss Venezuela House dikendalikan orang seperti Sousa yang sentiasa memeriksa perkembangan gadis berkenaan dan sering memberikan nasihat. Malah beliau menggunakan ketajaman matanya untuk kesempurnaan bahagian yang perlu diperbaiki.

Tetapi tidak semua bersetuju dengan pembedahan melampau yang perlu dilalui peserta. Ibu kepada seorang peserta, Lara menegaskan bahawa anak perempuannya enggan melakukan pembedahan kerana ia akan menjadi satu pertandingan yang tidak adil.
AGENSI

Pemuda hasilkan kereta daripada Lego


Raul Oaida memandu kereta ciptaannya yang diperbuat daripada kepingan Lego di kediamannya di Hunedoara, Romania, baru-baru ini. - AGENSI
LOS ANGELES 15 Feb. - Seorang pereka Romania, menghasilkan sebuah replika kereta menggunakan lebih 500,000 kepingan Lego.
Kenderaan ciptaan Raul Oaida bersama seorang rakannya, Steve Sammartino itu, bukan sahaja dihasilkan pada saiz kereta sebenar, namun mampu bergerak selaju 32 kilometer sejam.
Kereta berwarna hitam kuning ciptaan dua pereka itu juga menyerupai model Bumblebee dalam filem robot terkenal, Transformers.
Kereta diperbuat daripada kepingan Lego itu juga mempunyai empat enjin orbital dan 256 unit omboh.
Menurut Oaida, 20, kenderaan tersebut dihasilkan di tempat letak kereta milik keluarganya, di Hunedoara, kira-kira 400 kilometer dari Bucharest, sebelum dihantar ke lokasi rahsia di Melbourne.
Sebelum ini, pemuda itu pernah menghasilkan sebuah basikal dengan enjin berkuasa jet serta menghantar sebuah kapal angkasa diperbuat daripada kepingan Lego ke angkasa lepas menaiki sebuah belon helium. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140216/lu_06/Pemuda-hasilkan-kereta-daripada-Lego#ixzz2tQqSrEcG
© Utusan Melayu (M) Bhd