Pages

Sunday, October 24, 2010

Kisah dua beradik
Gempa bumi

Di zaman dahulu ada dua orang adik beradik. Si abang seorang yang rajin beribadat, sangat dikasihi oleh keluarga dan masyarakat, manakala adik pula seorang yang kaki maksiat, dibenci oleh keluarga dan juga masyarakat.

Satu hari Syaitan membisikkan kepada hati abang,

“Pergilah buat maksiat, selepas itu engkau bertaubatlah kepada Allah SWT nescaya Allah SWT Maha Pengampun lagi Maha Pengasih”.

Hasutan syaitan ini membuatkan hati abang berkata,

“Betul juga... Kenapa aku tidak sesekali menghiburkan diri? Bukankah hidup ini hanya sekali sahaja. Baiklah.., malam nanti aku bercadang untuk ke rumah pelacuran mahu bersuka ria dan bersenang-lenang dengan wanita-wanita cantik bersama dengan adikku. Bila dah puas berhibur, aku akan pulang ke rumah dan bertaubat kepada Allah SWT. Sesungguhnya Allah SWT Pengampun lagi Maha Pengasih".

Manakala adiknya di rumah pelacuran pula dalam masa yang sama berfikir,

“Sudah bertahun-tahun aku hidup bergelumang dengan dosa. Apakah aku akan terus hidup dengan maksiat begini? Sudahlah keluarga membenciku kerana perbuatanku, malah masyarakat juga menyisihku kerana kejahatanku. Kenapa aku tidak mencuba hidup seperti abangku ? Bagaimanakah keadaanku bila mati kelak ? Kalau beginilah keadaanku, sudah tentu aku dihumban ke neraka, sedangkan abangku akan bersenang lenang di dalam syurga. Selepas Maghrib nanti aku bercadang untuk bertemu dengan abangku di Masjid untuk beribadat bersama-sama dengannya".

Malam itu selepas Maghrib…

Si abang pergi ke rumah pelacuran mencari adiknya untuk berhibur bersama, manakala adiknya pula pergi ke masjid mencari abangnya untuk beribdat bersama. Jalan yang diambil oleh kedua adik beradik ini tidak sama, menyebabkan mereka tidak berjumpa di tengah jalan.

Sampai di rumah pelacuran, abang pun mencari adiknya. Namun tidak ada. Orang ramai yang berada di rumah pelacuran itu pun tidak tahu ke mana adiknya pergi. Walaupun tidak bertemu adiknya, si abang tetap meneruskan hajatnya untuk berhibur dan melempiaskan nafsu syahwatnya dengan perempuan-perempuan cantik.

Adiknya pula bila sampai di masjid, mencari-cari abangnya, namun tidak berjumpa. Meskipun tidak berjumpa, adiknya telah nekad untuk melakukan solat taubat dan beristighfar sebanyak-banyaknya.

Tiba-tiba ….

Negeri tersebut berlaku gempa bumi.

Orang ramai bertempiaran lari termasuklah mereka yang berada di dalam masjid. Namun si adik tetap khusyuk dengan istighfarnya kepada Allah sehingga tidak sedar apa yang berlaku di sekelilingnya. Manakala si abang pula sedang hanyut dengan arak dan perempuan sehingga tidak sedar gempa bumi yang melanda kuat. Akibat gempa bumi itu, banyak bangunan yang runtuh termasuklah masjid dan rumah perlacuran.

Keesokkan harinya...

Setelah keadaan reda, orang ramai pun mencari mayat saudara mara yang hilang dan terkorban. Alangkah terperanjatnya mereka apabila melihat mayat si adik yang selama ini bergelumang dengan dosa ditemui mati dalam masjid, keadaannya sedang mendakap Al-Quran. Manakala mayat abangnya pula ditemui mati di rumah perlacuran dalam keadaan bertelanjang, sedang mendakap seorang pelacur.

Orang ramai yang melihat keadaan ini menangis. Meraka tidak henti-henti berfikir, bagaimana orang yang selama ini dikenali sebagai ahli ibadah tetapi boleh mati dengan cara yang sedemikian kejinya. Sedangkan si adik yang selama ini dikenali sebagai ahli maksiat boleh mati dalam husnul khatimah.

Pengajaran

Dengan peristiwa ini dapatlah masyarakat pengajaran, bahawa kematian boleh datang bila-bila masa. Hanya Allah SWT sahaja Maha Mengetahui. Sebagai orang yang beriman hendaklah kita bersiap sedia sentiasa…. Dan janganlah sekali-kali menurut kehendak hawa nafsu…
sumber:http://usthjhishamuddinmansor.blogspot.com

Menara jam tertinggi di Mekah

sumber http://salafus-sholih.blogspot.com
Setelah beberapa entry sebelum ini agak serius, kali ini saya ingin berkongsi kisah yang saya kira ramai yang sudah tahu iaitu mengenai sebuah menara jam tertinggi di dunia yang baru sahaja siap dibina di Mekah. Nama lengkap bagi menara jam ini adalah Menara Jam Diraja Mekah atau nama popularnya Menara Abraj Al-Bait. Menara jam ini dibina oleh syarikat pembinaan tersohor Arab Saudi iaitu, Saudi Binladin Group membabitkan 250 tenaga kerja mahir umat Islam. Ianya terletak bertentangan dengan Masjidil al Haram di atas tapak Kubu Pertahanan Ajyad di zaman Khalifah Uthmaniyah yang telah diruntuhkan.
Menara jam berketinggian 601 m
Antara yang menarik mengenai kompleks yang menempatkan menara jam ini adalah ruang legarnya adalah sangat besar, berukuran 1,500,000 m2(16,150,000 kaki persegi). Ketinggiannya akan melebihi Emirates Park Towers di Dubai yang kini merupakan sebuah hotel tertinggi di dunia dan ianya bakal menempatkan hotel bertaraf 7 bintang. Ini menjadikan menara jam ini sebagai bangunan kedua tertinggi di dunia dengan ketinggian keseluruhan adalah 601 m, mengatasi menara Taipei 101 (509 meter) dan berada di belakang Burj Khalifa (828 meter).
Jam yang berada pada setiap sudut menara adalah berukuran 43 × 43 m menjadikannya sebagai sebuah jam yang paling besar di dunia. Muka jam yang berdiameter enam kali lebih besar daripada Big Ben di London itu ditulis dengan nama Allah di atasnya dan akan diterangi dua juta cahaya LED. Menara itu turut dilengkapi 21,000 cahaya putih dan hijau yang akan berkilauan sejauh 30 kilometer sebagai pemberitahuan bagi lima waktu solat fardu. Jam ini menggunapakai waktu standad Arab Saudi, tiga jam ke hadapan daripada Waktu Rasmi Dunia (Universal Time Standard). Terdapat ura-ura mengatakan menara jam tersebut bakal menggantikan Universal Time Standard yang sudah berusia melebihi 126 tahun yang lebih dikenali sebagai Greenwich Mean Time (GMT). Dalam persidangan di Doha pada 2008, ulama dan cendekiawan Islam berpendapat waktu di Makkah adalah waktu sebenar meridian dunia kerana kedudukan Mekah di tengah-tengah dunia.

Terletak bertentangan dengan Masjidil al Haram


Diterangi dua juta cahaya LED pada waktu malam
Perbandingan ketinggian di antara bangunan-bangunan lain
Sebelum mengakhiri entry ini, marilah kita menghayati sabda Rasulullah SAW berikut. Walaupon hidup lebih 1431 tahun dahulu, baginda telah mengetahui apa yang bakal berlaku hari ini, membuktikan kebenaran Rasul sebagai utusan Allah. Subhanallah...
Daripada Abu Hurairah r.a. ia berkata; suatu ketika Rasulullah s.a.w. nampak di tengah-tengah orang ramai. Lalu baginda didatangi oleh seseorang yang menanyakan kepadanya: “Wahai Rasulullah s.a.w. bilakah terjadinya kiamat?” Nabi s.a.w. menjawab dengan bersabda: “Tidaklah orang yang ditanya mengenai masalah itu lebih mengetahui daripada yang bertanya. Akan tetapi aku akan memberitahukan kepadamu tentang tanda-tandanya. Iaitu, jika seorang ammah (hamba perempuan) melahirkan majikannya, itulah yang termasuk di antara tanda-tandanya. Juga apabila orang-orang yang tidak beralas kaki dan tidak berpakaian menjadi pemimpin masyarakat, maka itu juga di antara tanda-tandanya. Demikian pula apabila para pengembala domba berlumba-lumba meninggikan bangunan, maka itulah salah satu tandanya di antara tanda-tanda yang lima, yang mana tidak mengetahui yang sesungguhnya selain Allah SWT.” Kemudian baginda membacakan ayat berikut ini: “Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sahajalah pengetahuan tentang hari kiamat, dan Dia-lah yang menurunkan hujan, serta mengetahui apa yang ada di dalam rahim" (Hadis Riwayat Ibn Majah)

JANGAN JADI ‘UNTA BUTA’

sumber http://www.businessjihad.com
Ketika berkunjung ke luar negara atas urusan rasmi, saya berpeluang bertemu dengan rakan bisnes dan tokoh korporat syarikat ternama. Di samping mencari peluang bisnes, pelaburan dan usahasama, kesempatan kerap juga saya gunakan untuk bertukar-tukar pandangan.
Satu pengalaman ketika berkunjung sebuah negara Arab masih segar dalam ingatan saya kerana berkait rapat dengan cabaran hebat yang dihadapi umat Islam hari ini.
Dalam kunjungan ke Kuwait sekitar hujung 1990an, saya diraikan dalam satu majlis makan tengah hari anjuran sebuah badan korporat ternama Kuwait. Di situ saya bertemu dengan seorang tetamu berketurunan Jerman yang memeluk Islam beberapa tahun sebelumnya.
Dalam perbualan kami, beliau ditanya bagaimana dan kenapa memilih Islam sebagai pegangan hidup. Jawapan diberikan cukup memeranjatkan. Dengan nada tegas dan serius beliau menjawab:”Not because of the Muslims!” (bukan kerana umat Islam!)
Beliau berasal daripada keluarga Katholik yang kuat beragama. Sebagai anak muda yang dahagakan kebenaran dan berminat mencari makna dan pengertian hidup sebenar, beliau tidak senang dengan kontradiksi yang jelas terdapat dalam ajaran agama serta pegangan hidup yang diwarisi dari keluarganya sebelum ini.
Sebagai seorang bekas duta Jerman yang telah berkhidmat di seluruh dunia, termasuk di beberapa negara Islam, beliau berpeluang berinteraksi dengan ramai orang tanpa mengira bangsa, kedudukan ekonomi, latarbelakang budaya dan agama yang berlainan.
Katanya, jika dilihat kepada kehidupan rata-rata umat Islam yang miskin, daif, rendah budaya dan akhlak, cetek ilmu, kotor dan tidak teratur, tidak akan terlintas di hati beliau untuk memeluk Islam.
Namun, beliau bersyukur kerana menemui kebenaran Islam dari sumber lain. Setelah dewasa, beliau membaca lebih 200 buku mengenai semua jenis agama dan falsafah hidup. Beliau paling bersyukur kerana mampu membaca Al Quran dan memahami maksudnya. Tegasnya, tanpa mengenali Al Quran dan kalau hanya melihat kepada keadaan kedaifan umat Islam hari ini beliau tidak langsung akan tergerak untuk mendekati Islam.
Hakikatnya kini, rata-rata kehidupan umat Islam masih daif, miskin, menderita dan melarat, rendah tahap pencapaian ilmu, budaya dan tamadun, yang menyebabkan bukan saja umatnya, malah agamanya yang tinggi dan suci mulia itu dipandang rendah oleh orang lain.
Sekalipun terdapat negara Arab dan negara Islam lain kaya raya, malah lebih kaya daripada sesetengah negara Barat, kekayaan tidak langsung dirasai oleh golongan besar masyarakat dan tidak berupaya membela nasib majoriti umat.
Laporan Projek Pembangunan Bangsa-bangsa Bersatu (UNDP) menyatakan bagi setiap lima orang di dunia Arab kini, dua daripadanya miskin dan melarat dengan pendapatan tidak sampai AS $2 (RM6.80) sehari. Ia jelas menunjukkan kedaifan dan keadaan hidup sebahagian besar bangsa Arab berbanding imej kemewahan dan persepsi kekayaan orang lain terhadap mereka.
Laporan juga menyatakan kerajaan negara-negara Arab kelihatan tidak berupaya menyelesaikan masalah cabaran hidup yang dihadapi majoriti penduduknya. Menjelang 2020, UNDP menganggarkan dunia Arab perlu menyediakan 50 juta peluang kerja untuk generasi baru remaja Arab yang akan dewasa.
Dengan kedudukan politik, ekonomi, bisnes dan korporat Arab yang bergolak dan kini semakin bercelaru, tuntutan itu dikatakan mustahil. Jelas negara Arab tidak bersedia berubah dan membawa pembaharuan dalam sistem kehidupan mereka.
Andainya benar kajian UNDP ini, keadaan umat Islam, khasnya di dunia Arab dijangka bertambah buruk. Kita boleh menjangka bahawa keadaan kemelaratan umat Islam seperti yang dikatakan oleh duta Jerman Muslim tadi tidak akan ada penghujungnya. Andainya ini berlaku, bermakna seluruh dunia Islam akan terus tergugat kestabilannya, bergolak, berkonflik serta semakin tidak menentu kedudukan umatnya.
Ini membawa implikasi besar terhadap kehidupan umat di seluruh dunia lebih-lebih lagi apabila diambil kira keadaan umat Islam di negara-negara lain seperti Afrika, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, India, Asia Tenggara dan Asia Tengah serta barat China yang masih menantikan pembelaan. Masalah ini sangat membimbangkan kerana Islam dengan tegas dan dari awal mengingatkan umatnya menerusi sebuah hadis Rasulullah SAW bahawa kefakiran membawa kepada kekufuran. Mugkin kemiskinan dan kefakiran berpanjangan inilah punca utama umat Islam berkonflik sesama sendiri, sehingga kini berlaku pembunuhan di dalam masjid sekalipun.
Lebih membimbangkan hakikat umat Islam, termasuk di beberapa negara Arab yang kaya-raya, terdapat sikap dan minda yang hanya akan menambahkan kegawatan dan kecelaruan.
Dalam penulisan sebelum ini, saya pernah menyarankan umat Islam supaya tidak “membabi buta“ dan berebut-rebut menciplak sistem ekonomi Barat yang berteraskan kapitalisme rakus dan tamak. Dalam konteks bangsa Arab pula, jelas sekali mereka perlu mengelakkan diri mereka daripada menjadi “unta buta” - berebut-rebut membina sistem ekonomi dengan menciplak bulat-bulat kaedah sistem kapitalisme rakus dan tamak itu.
Malangnya, inilah yang kita saksikan berlaku di kebanyakan negara Arab dan negara Islam lain (termasuk Malaysia sendiri). Lihat sahaja keghairahan negara-negara Islam memburu tempat dan nama dengan membina bangunan pencakar langit sebagai simbol pencapaian dan ikon kejayaan ekonomi mereka di mata dunia. Menara kembar KLCC di Malaysia boleh disifatkan sebagai mencerminkan aspirasi yang sama. Bangunan pencakar langit telah tumbuh seperti cendawan selepas hujan di seluruh dunia Islam.
Keghairahan membina shopping mall, pusat-pusat hiburan, gedung-gedung dan prasarana industri disaksikan di mana-mana. Semua ini mencerminkan peniruan atau penciplakan gaya hidup mewah dengan budaya membeli-belah sebagai ciri utamanya, iaitu budaya materialistik, cenderung menunjuk-nunjuk yang akhirnya menggalakkan hidup keterlaluan kebendaan, individualistik, gemarkan pembaziran, asyikkan hiburan, hedonisme dan nafsu-nafsi.
Di Dubai, kesan dan impak sikap “unta buta” ini jelas sekali kelihatan. Dubai pernah disanjung tinggi sebagai antara kota Arab paling ke depan khasnya dalam pembangunan berlandaskan amalan kapitalis Barat.
Kebelakangan ini, setelah dunia dilanda krisis berpunca daripada kelemahan ekonomi yang bermula di Amerika Syarikat, (dikatakan akibat kerakusan dan ketamakan pemimpin korporat dan bank Amerika), ekonomi Dubai turut terjejas teruk.
Dunia bisnes masih meneliti sejauh mana krisis Dubai ini akan membawa kesan terhadap sistem ekonomi global. Paling menakutkan ialah andainya sektor bisnes dan korporat Dubai muflis, ianya akan turut menumbangkan beberapa bank besar di peringkat global dan merosakkan seluruh sistem. Pinjaman besar-besaran ini telah Dubai gunakan sebelum ini untuk membina beratus bangunan dan kompleks pencakar langit, membina prasarana termasuk lebuhraya 12 lorong, membina pulau-pulau buatan manusia, lengkap dengan rumah dan bangunan paling mewah untuk dibeli jutawan dan bilionair seluruh dunia.
Pencapaian Dubai sungguh luar biasa dan menakjubkan. Apa yang ditakuti ialah kemungkinan Dubai akan menjadi punca keruntuhan sistem ekonomi global, atau setidak-tidaknya mengakibatkan kegawatan berpanjangan, merosakkan sistem dengan membawa impak negatif terhadap semua negara. Semua ini akhirnya akan memburukkan lagi keadaan penduduk di negara-negara miskin dan negara Islam khasnya.
Atas dasar inilah semakin banyak kritikan dilemparkan terhadap Dubai dan pendekatan negara Arab sepertinya yang seolah-olah telah membawa sikap “unta buta”, berlumba-lumba memburu kemewahan ekonomi menggunakan kekayaan hasil minyak pemberian tuhan dengan pelaburan yang sangat menjolok mata dan diragukan manfaatnya.
Sesungguhnya banyak yang tidak kena dengan cara umat Islam dan Arab menggunakan harta kekayaan mereka. Mereka berebut-rebut menandingi, melebihi dan mendahului Barat sedangkan cara Barat yang angkuh dan rakus itu sendiri selama ini tidak disenangi oleh semua orang lain dan jelas tidak selaras dengan anjuran Islam yang tegas menganjurkan ditegakkan keadilan dan dimakmurkan muka bumi. Islam juga sangat tegas menganjurkan supaya jangan dibiarkan harta kekayaan berputar cuma di kalangan orang kaya sahaja dalam masyarakat dan semua yang fakir dan miskin diberi hak untuk menuntut bahagian mereka daripada semua harta kekayaan ini.
Semua umat Islam tidak akan senang melihat Dubai lebih mengutamakan penciplakan gaya Barat, misalnya seperti yang dipamerkan menerusi papan-papan iklan gergasi dan slogan angkuh dan materialistik. Contoh-contoh terdapat pada kata-kata: “Selamat datang ke segala-galanya – Welcome to everything”; “Di mana membeli-belah satu gaya hidup – Where shopping is a lifestyle”; “Segala-galanya boleh – Where everything is possible”; dan “Tanpa had dan halangan – Be unlimited” jelas mempamerkan nilai yang sebenarnya tidak serasi dengan jiwa Islam!
Andainya tidak diawasi, sikap ”unta buta” ini diumpamakan kekayaan yang boleh membawa kepada kekufuran!’.
Majalah The Economist yang diterbitkan di London baru-baru ini menyifatkan fenomena Dubai sebagai “satu empayar yang dibina atas pasir … satu monumen kerakusan besar dan angkuh dan menjolok mata tidak berkelangsungan”.
Akhbar itu melihat Dubai sebagai “Planet Dubai”, iaitu satu “monumen kepada sikap berlebihan melampau, satu berhala konsumerisme – a monument to excess, a temple of consumerism” dan sebagai “satu hasil besar perahan daripada kapitalisme semasa – a super-sized distillation of present-day capitalism”. Sungguh membimbangkan.
Dalam keadaan dua daripada setiap lima umat Islam kelaparan, tergamak pula yang kaya di kalangan mereka ghairah melayani selera dan memuaskan nafsu mengikut anjuran kerakusan dan keserakahan Barat. Terdapat juga di kalangan jutawan dan bilionair Arab yang sanggup berlumba melabur berbilion dolar membeli kelab bola sepak Inggeris – dan tidak berlumba untuk membuat kebaikan (fastabiqul khairat) seperti yang dianjurkan oleh Islam!
Jika dibiar berleluasa dan dicontohi pula negara Islam maju yang lain, apakah nasib masa depan umat Islam? Apakah sikap seperti ini harus dibiarkan menguasai suasana hingga mengakibatkan umat Islam berpecah dan hilang kepercayaan sesama sendiri? Apakah harus dibiarkan mereka menggelapkan dan mengaburi pandangan orang bukan Islam terhadap agama Islam?
Akhirnya kita terpaksa menerima dan bersetuju dengan pendirian bekas duta Jerman Muslim tadi.
Kita harus berbuat sesuatu segera mengelakkan situasi di mana bukan Muslim lain yang tidak cekal dan tidak besar jiwa sepertinya hilang minat dan terpesong daripada menemui kebenaran dan kesucian Islam serta menikmati rahmat sebagaimana yang dijanjikan kepada semua umat manusia cuma kerana kelemahan dan ”kebutaan” kita sendiri.
Muhammad Ali
9 Disember, 2009

Bangunan Tinggi dan Tanda Hampir Kiamat

sumberhttp://rofa-is.blogspot.com
Di antara tanda-tanda kiamat ialah masa terasa terlalu cepat berlalu, setahun seperti sebulan, sebulan seperti seminggu, seminggu seperti sehari dan sehari seperti pelepah korma yang sedang terbakar (Musnad Ahmad (II/537-538), Tirmizi dari Anas dalam Jami’ At-Tirmizi, bab Az-Zuhd. Juga dalam Sahih Bukhari, kitab Al-Fitan (XIII/81-82, al-Fat-h)).

Inilah realiti yang kita rasakan. Ini adalah ujian bagi kita. Bagi orang yang tidak beriman atau beriman tetapi tidak beramal, ia menguji kita samada kita hendak meleka-lekakan waktu ataupun mengisinya dengan amal-amal yang baik.

Masa terasa cepat berlalu, hanya orang yang dilamun asmara sahaja yang merasakan bahawa sehari seperti setahun, iaitu kalau tidak bertemu kekasih selama sehari, dirasakan terlalu lama.

Akan terjadi juga banyak kematian mendadak (menurut Al-Haithami diriwayatkan oleh At-Tabrani dalam Ash-Shaghiir dan Al-Ausath dari gurunya Al-Haitham bin Khalid Al-Mashishi dan dia Dha’if. Tetapi Syeikh Nasiruddin Al-Albani mengatakan “Hasan”. Saya sebutkan di sini dan menganggap hadith itu hasan dan bahkan sahih kerana kejadian mati mendadak banyak berlaku kini).

Ini juga merupakan ujian bagi orang yang beriman supaya jangan beramal hanya bila sudah tua atau mencapai umur tertentu. Janganlah pada waktu muda hanya seronok enjoy dan hip hop, bila kulit muka sudah berkedut baru hendak beramal. Janganlah hanya melancong ke sana sini pada usia muda dan bila tergerak hendak pergi haji, tiba-tiba duit tidak mencukupi kerana kena fikir pula soal biaya dalam waktu persaraan. Kematian mendadak itu menunjukkan kita tidak boleh menolak takdir Allah walaupun kita sudah menjaga kesihatan dan makan minum. Ia memberi peringatan supaya jangan menangguhkan amalan, satu-satunya modal kita untuk selamat di akhirat.

Orang Islam pula akan melalui masjid tetapi tidak melakukan solat sunat 2 rakaat (Sahih Ibni Khuzaimah, bab Karaahiyatul Muruur Fil Masaajid Min Ghairi an Tushalla Fiihaa, wal Bayaan annahu min Asyraatis Saa’ah (II/283-284) tahqiq Dr. Muhammad Mushthafa Al-A’zhami, Al-Maktab Al-Islaami, first print, 1391 H.)

Dalam riwayat yang lain menyebutkan bahawa masjid akan menjadi tempat jalanan untuk berbual-bual soal dunia. Dalam riwayat lain lagi menyebutkan bahawa orang akan berbangga-bangga dengan masjid tetapi tidak memakmurkannya kecuali sedikit. Ini juga semakin banyak kini sehingga rekabentuk dan seni bina masjid sahaja yang dibesar-besarkan, tetapi mengabaikan soal ‘amal ‘ibadah-nya dan aspek pemakmuran, pengurusan dan pentadbirannya menurut Al-Quran dan As-Sunnah As-Sahihah.

Akan ada juga orang yang berkaki ayam, telanjang dan kelaparan atau pengembala kambing yang berlumba-lumba membuat bangunan tinggi (Sahih Al-Bukhari, kitab Al-Iman, bab Su-aalul Jibriil an-Nabiyya s.a.w. ‘anil Iman wal Islam, bab Bayaanul Iman wal Islaam wal Ihsaan (I/161-164). Sahih Muslim, Kitab Al-Iman, bab Bayaanul Iman wal Islam wal Ihsaan (I/158, Syarh An-Nawawi).

Bangunan tinggi tidak hanya bererti rumah flat yang tinggi, ia boleh membawa maksud menghiasi rumah dengan perhiasan untuk berlumba-lumba dengan jiran sebelah atau kawan sekerja untuk menunjuk-nunjuk (show-off) kecantikan rumahnya. Sebab, bila rumah itu cantik dan diubah suai, yang tinggi sebenarnya ialah harga perbelanjaannya, tidak semestinya tinggi rumah itu secara fizikal. Dan yang pelik, si kaki ayam, telanjang, si kebulur dan si pengembala kambing pula yang berlumba-lumba. Kalau orang kaya, itu biasa kita dengar. Hal ini sudah berlaku. Ada orang nak beli kasut pun tidak ada duit atau lokek untuk keluarkan duit, yang penting rumahnya diubahsuai dan dihias.

Ada orang yang rumahnya cantik tetapi peti aisnya kosong dan makan tengah hari dan sarapan pula sering mengikat perut, terutama di tempat kerja atau di rumah. Mereka sanggup ikat perut kerana ingin mengumpul duit mati-matian untuk mencantikan rumah, untuk mengubahsuai itu dan ini, padahal gaji tidaklah seberapa.

Hadis itu menyebutkan “pengembala kambing”. Berapalah sangat pendapatan si pengembala kambing itu?....lalu mengapa pula sampai hendak berlumba-lumba membuat bangunan tinggi? Dan dalam majlis perkahwinan pun terdapat pelamin-pelamin yang hebat dan tinggi-tinggi belanjanya! Ini menunjukkan wujudnya orang-orang yang tidak mampu tetapi berlagak mampu.

memang banyak berlaku, lihat sahaja di mana suami isteri sanggup combine loan, kad kredit untuk beli rumah kondominium, beli kereta, beli itu beli ini yang sebenarnya tidaklah begitu perlu, tetapi kerana untuk berbangga, dilakukan juga. Akhirnya setiap hari mereka ikat perut kerana rumah, kerana kereta dan kerana perbelanjaan lain, padahal keperluan asas adalah makan minum sehingga kadang kala sudah susah pun masih hendak beli baju raya yang baru.

Umat Islam akan mengikuti jejak langkah orang Parsi dan orang Rom dan dalam riwayat yang lain, Yahudi dan Kristian, sehingga jika mereka masuk ke lubang biawak pun, akan diikut juga (Sahih Al-Bukhari, Kitab Al-I’tisham bil Kitaab was Sunnah, bab Qaulun Nabiyyi Latattabi’unna Sunaan Man Kaana Qablakum (XIII/300, al-Fathul) dan Sahih Muslim, Kitab Al-‘Ilmi bab Al-Aladdul Khasmu (XVI/291-220, Syarh An-Nawawi).

Hari ini sahaja ramai yang sudah mengikuti apa yang dilakukan oleh barat. Kalau barat rambut perang, mereka pun ikut rambut perang. Jika barat bersubang, mereka pun bersubang, petang kelmarin wak ke pasar ramadhan, jumpa satu mamat subang kiri kanan, silver lagi, besar pulak tu sambil kepit 'marka' yang memang macam tak sudah. Kalau barat kahwin cerai kahwin cerai, umat Islam pun nak ikut sama. Kalau barat tindik hidung, tindik perut, bubuh tattoo, ramai yang dah ikut. Kalau barat set rambut, rebonding, perm rambut, pakai skirt pendek, baju jarang, seluar ketat, sudah ramai orang yang mengaku beragama Islam sudah mengikutinya, mempromosinya dan bahkan menjadi agennya sekali. Kalau barat ada American Idol, orang kita pun masuk Malaysian Idol. Kalau barat ada award itu dan ini, anak-anak muda kita pun masuk Anugerah itu dan ini.

Sadaqa Rasulullah s.a.w.. Telah benarlah apa yang diberita oleh Nabi itu, bahawa umat Islam akan masuk ke lubang biawak kalau orang Rom, Parsi, Yahudi atau Kristian memasukinya.

Akan berlaku juga pembunuhan yang banyak sehingga orang yang membunuh dan yang dibunuh tidak tahu mengapa dia membunuh dan dibunuh (Sahih Muslim, Kitab Al-Fitan Wa Asyraathus Saa’ah (XVIII/35, Syarh An-Nawawi).

Mungkin sahaja seseorang mempunyai masalah dengan isterinya atau baru bertengkar dengan isterinya, lalu di tepi jalan atau di tempat kerja ada orang yang memarahinya atau bertanya sesuatu sehingga dia marah bila teringat apa yang berlaku di rumah, lalu dibunuhnya orang itu.

Dalam hal ini, si pembunuh membunuh kerana marah atau geram dan yang dibunuh tidak tahu apa-apa. Ataupun tentera yang berperang dan membunuh dalam peperangan tetapi tidak tahu mengapa dia berbuat begitu kerana dia hanya dikerahkan oleh pemerintah negaranya yang zalim untuk memerangi negara lain. Maka mangsa yang dibunuhnya tidak tahu mengapa dia dibunuh dan si pembunuh tidak mempunyai matlamat yang jelas akan misinya untuk berperang.

Kejujuran sukar ditemui sehingga akan dikatakan bahawa di tempat itu atau di kampung itu ada orang dari kaum itu yang jujur lalu ramai yang memujinya padahal itu bukanlah orang yang jujur. Akan banyak juga amanah yang diberikan kepada orang yang bukan ahlinya (Sahih Al-Bukhari, kitab Ar-Riqaaq, bab Raf’ul Amaanah (XI/333, Al-Fath), dan Kitab Al-Fitan, bab Idzaa Baqiya Fii Hatsalatin inan Naas (XIII/38, Al-Fath).

Ulama’ ramai yang mati dan berkurang dan banyaknya kejahilan (Sahih Al-Bukhari, Kitab Al-‘Ilmi, bab Kaifa Yugbadhul ‘Ilmi (I/194, Al-Fat-h), dan Sahih Muslim Kitab Al-‘Ilmi, bab Raf’ul ‘Ilmi Wa Qabdhahu Wa Zhuhuurul Jahli Wal Fitan (XVI/223-224, Syarh An-Nawawi).

Dan semakin kurang juga orang Islam yang mahu beramal dengan Islam (Sahih Al-Bukhari, Kitab Al-Adab, bab Husnul Khuluq Was Sakhaa’ Wa Ma Yukrahu Minal Bukhli (X/456, Al-Fat-h) sehinggalah bila ada orang yang ingin beramal dengan Islam yang tulin, mereka akan dianggap sebagai orang salah dan ditekan seadanya.

Arak akan diberikan nama baru untuk menghalalkannya (Musnad Ahmad (V/318) dan Sunan Ibnu Majah (II/1123) dari ‘Ubadah bin Ash-Shamit r.a., sanad yang baik menurut Ibnu Hajar (Al-Fat-h, X/51). Dan kalau kita perhatikan, zina juga sudah dihalalkan atas nama-nama yang lain. Begitu juga dengan Riba.

Manusia juga akan kembali syirik sehingga ada yang menyembah Latta dan ‘Uzza, berhala yang pernah disembah oleh kaum Quraisy yang kafir. Akan ada juga benda yang boleh bercakap sehingga peha si suami akan berbicara mengena apa yang dilakukan isteri ketika suaminya tiada. Matahari pula akan terbit di barat dan tenggelam di timur.

Secara ringkas, tanda-tanda Kiamat menunjukkan keajaiban atau berubahnya sesuatu dari asal ataupun kerosakan dari 3 aspek (1) moral (2) kejadian alam dan (3) spiritual.

Dalam aspek moral, pemberitahuan mengenai tanda-tanda Kiamat berfungsi untuk mengingatkan kita supaya berjaga-jaga dan memelihara diri darinya. Ia menguji keimanan orang-orang yang benar-benar beriman, samada untuk terus beriman dan bertaqwa ataupun mengikuti arus kejahatan moral itu. Ia menguji kita samada untuk mengecap kebahagiaan abadi di akhirat atau keseronokan dunia yang sementara.

Dalam aspek kejadian alam yang pelik-pelik, ia berfungsi menguji keimanan kita. Bagi orang yang beriman, tidak ada yang mustahil dengan kuasa Allah.

Dalam aspek spiritual pula, ia juga berfungsi menguji keimanan orang-orang yang beriman supaya mempertahankan keimanannya kerana Kiamat sudah makin dekat. Orang-orang yang masih tidak meyakini ketibaan hari Kiamat akan terus dilamun kelalaian. Pada akhir-akhir bulan Ramadhan Allah menyediakan pahala yang besar untuk orang yang beramal, terutama di 10 malam terakhir dan akan dihadiahkan pahala Lailatul Qadr. Orang-orang yang tidak meyakini atau kurang meyakininya akan leka dengan hiburan dan makanan. Di masa akhir-akhir Ramadhan juga ujian semakin hebat dengan banyaknya hiburan dan pasaraya yang dibuka yang berterusan mengamit warga muslim untuk berterawih dan berqunut di dalamnya. Hangpa faham ker kiasan tu ?

Begitu juga di akhir-akhir hayat dunia ini ujian memuncak sehingga menjadi cabaran hebat bagi orang-orang yang beriman. Malah tanda-tanda kiamat yang diberitahu di dalam hadis itu bukanlah untuk kita mengalah dengan kejahatan yang prevalent. Ia semata-mata menunjukkan dua perkara asas:

1. Ilmu Allah yang absolute yang sudah mengetahui apa yang telah, sedang dan akan terjadi.

2. Benarnya keRasulan Nabi Muhammad s.a.w. yang telah memberitakan tanda-tanda tersebut.

Hikmah dari pemberitahuan tersebut ialah supaya orang-orang yang sayangkan iman mereka dapat berwaspada dan terselamat dan orang yang lalai dan menganggap remeh soal iman berada di dalam mara bahaya. Sekadar contoh dibawah.


Hebatnya Dubai bila 'The Burj' nya yang dikatakan 1KM lebih tinggi dari KLCC..berada dipuncak angkasa. malah lebih hebat bila gambar-gambar panoramik yang diambil dari puncak The Burj sangat menakjubkan mata dan pandangan.

Gambar ini menjelaskan lagi fakta dimana pemandangan yang diambil dari 'the top of The Burj' mampu menunjukkan yang bumi itu berbentuk bulat(sfera). Memang tinggi sungguh. Salah satu dari tanda-tanda kiamat, apabila manusia mula gila berlumba-lumba untuk membina bangunan pencakar langit.

Jika anda perasan, yatch (tempat parking bot bot), ini direkabentuk berupa tulisan jawi. Memang gah. Marvelous ! dengar kisahnya Palm Jebel ini dibangunkan oleh syarikat melayu. Ada siapa yang boleh sahkan ?

Otak ibu lebih besar selepas bersalinCONNECTICUT - Saiz otak wanita yang baru melahirkan anak didapati membesar dalam tempoh beberapa bulan selepas bersalin, menurut kajian terbaru. 

Penyelidik dari Universiti Yale, Amerika Syarikat melaporkan, pertumbuhan dalam saiz otak itu dipercayai disebabkan oleh perubahan kandungan hormon selepas bersalin. 

Dalam kajian itu, penyelidik menemui perubahan saiz pada bahagian otak yang dikaitkan dengan tingkah laku dan motivasi. 

Kajian itu turut mendapati ibu yang 'sangat gembira' dengan kelahiran anak mereka mengalami pertumbuhan otak yang lebih besar di bahagian berkaitan motivasi dan pemprosesan emosi berbanding ibu yang 'kurang gembira' dengan bayi mereka. 

Pertumbuhan saiz otak itu dikatakan mungkin menjadi faktor yang mempengaruhi keinginan ibu untuk menjaga bayi mereka disebabkan oleh otak yang aktif berbanding apa yang dikenali sebagai naluri keibuan. 

Perubahan hormon sejurus selepas bersalin, termasuk peningkatan hormon estrogen, oksitoksin dan prolaktin, mungkin menyebabkan otak ibu yang baru melahirkan anak mampu bertindak balas dengan baik kepada bayi mereka.

China lancar versi Google Earth sendiriBEIJING - China melancarkan perkhidmatan pemetaan atas talian secara rasmi selepas syarikat gergasi Internet, Google menangguhkan permohonan untuk mendapatkan lesen bagi menawarkan perkhidmatan sama di negara itu. 

Perkhidmatan Map World yang ditawarkan oleh kerajaan China itu dapat digunakan secara percuma dan membenarkan pengguna mencari gambar lokasi di seluruh dunia dalam bentuk dua dan tiga dimensi, menurut media rasmi kerajaan China. 

Biro Pemetaan dan Tinjauan China yakin perkhidmatan itu akan menjadi jenama terkenal dari China bagi perkhidmatan pemetaan atas talian yang boleh digunakan dengan berkesan. 

Map World dijangka mampu mengemaskini data geografi yang dipaparkan sebanyak dua kali setahun berbanding Google Earth yang mampu mengemaskini data setiap dua minit. 

Perkhidmatan peta syarikat Google di China tergendala selepas Beijing memperkenalkan peraturan baru yang menuntut semua syarikat yang menawarkan perkhidmatan peta dan lokasi melalui Internet mendapatkan kelulusan daripada kerajaan, Mei lalu.

Genetik pengaruh keinginan merokok
MISSOURI - Komposisi DNA individu dipercayai mempengaruhi kadar merokok dan jenis penyakit yang akan dihidapi akibat tabiat itu, menurut sepasukan penyelidik antarabangsa dari Universiti Washington, Amerika Syarikat. 

Kajian berskala besar itu adalah yang pertama seumpamanya untuk memadankan genetik dengan tabiat merokok, barah paru-paru dan penyakit COPD. 

Saintis mendapati dua kumpulan pemboleh ubah genetik yang terdapat pada kromosom ke-15 mempengaruhi risiko bagi ketiga-tiga masalah itu, selepas menjalankan kajian terhadap 38,000 perokok. 

Ketua penyelidik, Laura Jean Bierut berkata, pasukan saintis menguji pemboleh ubah DNA yang diketahui sebagai penyebab perubahan biologi dalam tubuh perokok. 

"Kami berjaya menunjukkan bahawa kedua-dua pemboleh ubah itu memberi kesan kepada jumlah seorang individu merokok selain jenis penyakit yang boleh dihidapi mereka," katanya. 

Nikotin, bahan utama yang menyebabkan ketagihan dalam rokok, bertindak balas dengan sel reseptor yang terdapat pada bahagian kromosom ke-15 dan asas ini digunakan saintis bagi menentukan pengaruh kromosom tersebut terhadap perokok.

Pintu tertua di Eropah ditemui
GENEVA - Sepasukan pakar kaji purba menemui sebuah pintu berusia 5,000 tahun, dipercayai yang tertua pernah dijumpai di Eropah di satu tapak kajian di bandar Zurich, Switzerland. 

Ketua pasukan saintis itu, Niels Bleicher berkata, pintu purba yang diperbuat daripada kayu itu adalah 'kukuh dan cantik' dengan engsel yang masih dalam keadaan baik dan mempunyai rekaan 'hebat'. 

"Pintu ini sangat mengagumkan kerana reka bentuknya yang unik membolehkan beberapa lapisan kayu bersambung dengan kukuh," katanya. 

Menurutnya, keadaan cuaca buruk pada zaman itu menyebabkan orang ramai perlu membina rumah kayu kukuh yang dapat menahan tiupan angin kuat dan udara sejuk berhampiran Tasik Zurich. 

"Reka bentuk pintar pintu ini bukan sahaja dapat membantu mengatasi cuaca buruk tetapi ia juga kelihatan cantik," katanya. 

Pintu itu dipercayai dibina pada tahun 3,063 Sebelum Masihi, iaitu tempoh yang sama dengan permulaan pembinaan monumen Stonehenge di Britain.

Tembelang AS terdedah

LONDON: Penderaan terlampau kejam, pembunuhan orang awam dan warga Iran dalam perang Iraq diperincikan melalui hampir 400,000 dokumen tentera AS yang dipaparkan untuk umum di laman sesawang WikiLeaks, semalam.
Dalam tempoh lima tahun kempen perang AS di Iaq, pelbagai dakwaan kezaliman direkodkan tetapi kebanyakannya tidak diambil tindakan atau dihentikan.

Dokumen itu merangkumi data dari 1 Januari 2004 hingga 31 Disember 2009.

Pendedahan mengejutkan itu adalah kedua didedahkan WikiLeaks selepas laman sesawang sama memaparkan kira-kira 92,000 halaman laporan sulit mengenai operasi ketenteraan AS di Afghanistan baru-baru ini.

Pengasas WikiLeaks, Julian Assange, berkata dokumen terbaru itu menunjukkan bagaimana berbahayanya operasi perang di Iraq walaupun ia cuba disembunyikan.

“Dokumen ini menunjukkan hakikat berlaku dalam enam tahun perang di Iraq melalui pengalaman tentera - apa yang mereka lihat, apa yang dikatakan serta apa yang dilakukan,” katanya.
Menurut Assange, pendedahan itu menunjukkan jumlah kematian sebenar di Iraq lima kali lebih tinggi berbanding di Afghanistan.

Data rahsia itu juga menunjukkan, jumlah kematian warga Iraq dalam perang dan keganasan di negara itu jauh lebih tinggi berbanding diumumkan AS.

Dokumen rahsia itu disebarkan WikiLeaks kepada akhbar Guardian di Britain, New York Times, Le Monde (Perancis) and Der Spiegel (Jerman) beberapa minggu lalu.

Sejurus sebelum disiarkan di laman sesawang mereka untuk tempoh terhad, WikiLeaks menghantar mesej melalui Twitter kepada wartawan terpilih supaya mereka dapat membaca pendedahan itu.

Antara laporan dimuatkan, 95 tahanan Iraq - kebanyakannya dengan kesan dipukul - dikurung dalam bilik kecil dan dipaksa bersila dengan mata ditutup.

Laporan lain mendakwa, anggota keselamatan Iraq membelasah tahanan, selain wanita menjadi sasaran pembunuhan di pos keselamatan AS.

Akhbar Guardian melaporkan, AS gagal menyiasat ratusan aduan penganiayaan, termasuk pembunuhan, rogol dan penderaan oleh polis Iraq, selepas ia dikemukakan kepada mereka.

“Walaupun AS dan Britain mengaku tiada sebarang rekod mengenai kematian orang awam, dokumen dipaparkan ini menjadi bukti 66,081 orang awam terbunuh daripada 109,000 kematian dicatat,” lapor akhbar itu. - AFP

AS cuba kukuhkan CIA di Pakistan

2010/10/24

WASHINGTON: Amerika Syarikat berusaha memperluas operasi Agensi Perisikan Pusat (CIA) bertujuan menghapuskan kubu militan di Pakistan berdekatan sempadan Afghanistan. 

Laporan itu disiarkan akhbar The Wall Street Journal, kelmarin yang memetik pegawai kanan Washington.
Akhbar itu menyatakan, sejak beberapa minggu lalu, pentadbiran Presiden Barack Obama, meminta Pakistan membenarkan lebih ramai pegawai CIA termasuk anggota operasi khas tentera memasuki negara itu bagi memperhebat kempen terhadap militan.
Sehingga ini, permintaan itu belum dibenarkan oleh Islamabad yang keberatan membenarkan lebih ramai anggota tentera Amerika berada di Pakistan. 

Jumaat lalu, Amerika mengambil langkah baru bagi memperbaiki hubungannya dengan Pakistan dengan menawarkan pakej senjata bernilai AS$2 bilion (RM6.4 bilion) tetapi pada masa sama memberi amaran tidak akan bertolak ansur jika berlaku pencabulan hak asasi manusia. 

Pelan bantuan lima tahun itu memenuhi permintaan utama tentera Pakistan yang membantu askar Amerika dalam kempen di Afghanistan dan memandang serong bantuan awam Washington kepada negara itu. 

Setiausaha Negara Amerika, Hillary Clinton berkata pentadbiran Amerika akan bertanya Kongres supaya meluluskan pakej bantuan ketenteraan berkenaan mulai 2012 hingga 2016. 
Ia sebagai menggantikan pakej awal yang berakhir selepas lima tahun. Bilangan kakitangan CIA di Pakistan meningkat sejak beberapa tahun lalu tetapi angkanya dirahsiakan. – AFP

400,000 dokumen dedah kekejaman Amerika di Iraq

2010/10/24


  • Foto
    AKHBAR Britain menjadikan pendedahan WikiLeaks sebagai tajuk utama.
  • Foto
  • Foto
WikiLeaks siar bukti jenayah perang tentera penjajah

LONDON: Butir-butir penderaan dan pembunuhan orang awam didedahkan secara terperinci dalam ratusan ribu dokumen tentera Amerika Syarikat disiarkan WikiLeaks, pertubuhan antarabangsa yang menyiarkan maklumat sulit tanpa mendedahkan sumbernya, semalam.
Hampir 400,000 halaman mendedahkan rahsia tentera selama lima tahun iaitu pembocoran maklumat ketenteraan terbesar dalam sejarah, menceritakan pertumpahan darah dan derita rakyat Iraq selepas askar Amerika menceroboh negara itu untuk menggulingkan Saddam Hussein pada 2003.
Akhbar The Guardian berkata dokumen disiarkan menunjukkan ‘pihak berkuasa Amerika gagal menyiasat beratus-ratus laporan penderaan, penyiksaan, rogol malah pembunuhan oleh polis dan askar Iraq yang kerap terlepas daripada hukuman.

Akhbar itu menyatakan, lebih 15,000 orang awam mati tanpa diketahui sebabnya. Pegawai Amerika dan Britain, kerap bertegas tiada laporan rasmi kematian orang awam tetapi rekod menunjukkan 66,081 daripada 109,000 kematian berlaku bukan berpunca daripada pertempuran.

The Guardian menyatakan, ‘banyak laporan penderaan tahanan disokong bukti perubatan, ‘menceritakan bagaimana tahanan dirantai, ditutup mata, diikat pergelangan tangan atau kaki dan digantung malah dirotan, ditumbuk, ditendang atau dikenakan kejutan elektrik.

Enam laporan berakhir dengan kematian tahanan. Akhbar itu menambah, WikiLeaks dipercayai mendapatkan arkib elektronik daripada sumber sama ketika ia mendedahkan 90,000 dokumen perang Afghanistan. 
Banyak dokumen sulit dari tempoh 2004 hingga 2004 mendedahkan dakwaan penderaan yang dilakukan pasukan keselamatan Iraq manakala yang lain menunjukkan bahawa tentera Amerika tidak berbuat apa-apa untuk menghalang penyiksaan itu.

Dokumen berkenaan yang kedua disiarkan WikiLeaks juga menuduh Amerika melakukan jenayah perang, selepas ia membocorkan 92,000 fail sulit tentera memperincikan operasi di Afghanistan. sebelum ini.

“Lebih 300 laporan bertulis menunjukkan tentera pakatan terbabit menyiksa dan mendera tahanan manakala lebih 1,000 kes dilaporkan mendapati pasukan keselamatan Iraq melakukan jenayah sama. Banyak kes yang secara jelas adalah jenayah perang dilakukan tentera Amerika seperti sengaja menembak mati orang yang cuba menyerah diri,” kata WikiLeaks dalam satu kenyataan akhbar.

Selepas WikiLeaks mendedahkan fail berkenaan kepada akhbar The Guardian, The New York Times, Le Monde dan Der Spiegel beberapa minggu lalu, ia menghantar mesej kepada laman sembang blok mikro, Twitter, untuk memilih wartawan dan mengundang mereka secara rahsia bagi melihat dokumen itu sebelum ia disiarkan.

Wartawan AFP melaporkan, satu daripada dokumen merekodkan dakwaan seorang tahanan Iraq yang didakwa ‘ditutup mata dan dipukul dengan wayar oleh polis Iraq dua malam berturut-turut berhampiran Ramadi pada 2008.

Seorang lagi tahanan mendakwa, selepas ditahan di rumahnya tahun lalu dan dipindahkan ke ibu pejabat tentera, ‘tangannya diikat ke belakang dan dia disuruh duduk membongkok, sebelum tapak kakinya dipukul dengan objek keras,
Stesen televisyen al-Jazeera berkata penemuan utama termasuk usaha tentera Amerika ‘menutup’ hukuman penyeksaan dan beratus-ratus kematian orang awam di pusat pemeriksaan yang dikawalnya selepas ia menceroboh Iraq pada 2003. – AFP

Dikurung dua anakOleh Azmi Md Deros
azmimd@bharian.com.my
2010/10/24

TIONG Peng dikurung sejak tiga bulan lalu di garaj rumah sewa di Taman Intan, Alor Setar.
TIONG Peng dikurung sejak tiga bulan lalu di garaj rumah sewa di Taman Intan, Alor Setar.
Warga tua dibiar hidup daif dalam garaj 

ALOR SETAR: Malang nasib seorang warga emas berusia 66 tahun apabila dua anak kandung sanggup mengurungnya di dalam garaj berjeriji di rumah sewa di Taman Intan, Jalan Datuk Kumbar di sini, selama tiga bulan sehingga diselamatkan polis.
Dua anaknya yang tinggal di Naka, Kuala Nerang dan Pulau Pinang hanya sekali-sekala melawat Lee Tiong Peng yang tidur, makan serta membuang air besar dan kecil di situ. Malah mereka juga mengunci rumah sewa itu.
Ketua Kampung Taman Sri Taman, V Kumar, berkata dia menerima aduan beberapa penduduk taman berkenaan mengenai nasib Tiong Peng kelmarin dan meminta penduduk membuat laporan kepada pihak berkuasa. 

“Saya dimaklumkan seorang penduduk taman ini yang bersimpati dengan Tiong Peng kerana dia dikurung sejak tiga bulan lalu. Dia terpaksa makan, tidur dan buang air kecil dan besar di garaj kerana anak-anaknya mengunci pintu rumah berkenaan. 

“Tindakan mereka sungguh zalim kerana membiarkan bapa mereka tinggal seorang diri di situ. Difahamkan, mereka datang sekali sekala untuk menjenguk bapa mereka,” katanya yang ditemui di sini, semalam. 

Beliau berkata, nasib Tiong Peng agak baik kerana dia menerima bantuan jiran yang memberinya makan dan minum setiap hari. 
Kumar berkata, penduduk taman itu membuat aduan kepadanya kerana tidak tahan bau busuk kerana warga tua berkenaan terpaksa membuang air kecil dan besar di situ.

Sumpahan potret budak menangis
LUKISAN budak menangis karya pelukis Sepanyol ini pernah menghantui penduduk Britain pada tahun 1980-an.


PADA tahun 1985, rumah pasangan Ron dan May Hall yang tinggal di Yorkshire, England, hangus terbakar. Namun, sebuah lukisan budak menangis milik mereka langsung tidak terusik oleh api yang marak.
Kisah lukisan misteri itu menjadi sensasi selepas akhbar The Sun mendedahkan pengakuan ahli bomba Peter Hall yang memberitahu kejadian itu bukan pertama kali berlaku sepanjang dia bertugas di Yorkshire.
Kira-kira 50 kejadian kebakaran misteri membabitkan lukisan seperti itu dilaporkan.
Malah, pengarang The Sun pada masa itu, Kelvin MacKenzie telah mengatur kebakaran olok-olok dengan meminta para pembaca supaya menghantar lukisan mereka kepada akhbar itu. Spekulasi lukisan itu menjadi punca kebakaran rumah pemilik-pemiliknya menjadikan misteri itu semakin menarik.
Lukisan budak menangis dihasilkan pelukis Sepanyol, J Bragolin yang meninggal dunia pada tahun 1981. Dia menghasilkan banyak lukisan seperti itu untuk pelancong pada tahun 1950-an.
Budak lelaki dalam lukisan itu dikatakan seorang anak yatim piatu yang ibu bapanya mati dalam satu kebakaran. Bernama Don Bonillo, kanak-kanak tersebut berusia antara tiga hingga lima tahun ketika dia ditemui merayau-rayau oleh Bragolin di jalanan di Madrid.
Kononnya, Bragolin sebelum itu telah diberi amaran oleh seorang paderi supaya tidak melukisnya kerana budak itu didakwa boleh menyebabkan kebakaran walaupun dia tidak menyentuhnya. Di mana saja Bonillo ditempatkan, kebakaran akan berlaku hingga dia digelar diablo atau syaitan.
Hendak dijadikan cerita, tidak semena-mena studio Bragolin terbakar dan budak itu melarikan diri. Sepuluh tahun kemudian, sebuah kereta ditemui terbakar di pinggir Barcelona. Pemandu tersebut mati dalam kemalangan itu.
Berdasarkan maklumat daripada lesen memandunya, pemandu itu ialah budak yatim piatu dalam lukisan Bragolin itu.
BUDAK lelaki dan anak patung perempuan dalam lukisan The Hands Resist Him ini dikatakan bergerak pada waktu malam.


Sumpahan budak menangis di Yorkshire yang bermula pada September 1985 dikatakan ada kaitan dengan lukisan itu.
Dan ia semakin menjadi-jadi apabila di Britain, versi lukisan itu dicetak secara komersial.
Dalam kebanyakan kes, rumah mangsa kebakaran hangus tetapi lukisan itu selamat. Kini, masyarakat Yokshire tidak lagi menyimpan potret budak menangis itu.
Bagaimanapun, baru-baru ini, selebriti Steve Bunt yang mengendalikan rancangan Punt PI di Radio 4 di Britain mendedahkan rahsia di sebalik lukisan itu.
Menurut Punt, dia telah melakukan ujian di Building Research Establishment iaitu sebuah makmal berhampiran Watford yang melakukan ujian kebakaran bagi tujuan penyelidikan.
Hasilnya agak mengejutkan. Api hanya membakar bahagian tepi beberapa keping lukisan budak menangis itu. Rahsianya? Lukisan itu diletakkan secara terbalik atau menghadap lantai sekali gus melindunginya daripada asap dan haba panas.
Sebuah lagi karya yang dianggap berhantu ialah sebuah lukisan yang dinamakan The Hands Resist Him. Ia dihasilkan pada tahun 1972 oleh seorang pelukis dari Oakland, California, Amerika Syarikat, Bill Stoneham.
Ia lukisan seorang budak lelaki berdiri di sebelah anak patung perempuan di hadapan pintu berpanel kaca yang berlatarbelakangkan tangan-tangan melekap di pntu kaca.
Menurut Stoneham, budak lelaki itu ialah dirinya sewaktu berumur lima tahun manakala laluan pintu merujuk kepada garisan pemisah antara realiti dan mimpi.
Anak patung itu pula digambarkan sebagai pemb