Pages

Tuesday, January 7, 2014

Remaja India miliki 14,000 batang penselLAKHANPAL bergambar bersama koleksi penselnya di India baru-baru ini.- Agensi


NEW DELHI - Ramai orang gemar mengumpul setem, duit syiling atau rantai kunci tetapi berbeza dengan seorang remaja di India yang menjadikan pensil sebagai koleksi peribadinya.
Remaja berkenaan, Tushar Lakhanpal yang berasal dari sini memiliki lebih daripada 14,000 batang pensel dalam pelbagai bentuk dan saiz.
Tushar, 15, mengumpul pensel tersebut dari 40 buah negara di seluruh dunia.
Dia percaya koleksinya itu mampu untuk mencatat rekod dunia yang baharu. Lebih menarik, remaja lelaki berkenaan turut menyimpan dua batang pensel yang pernah menjadi milik Ratu Elizabeth II.
"Ibu bapa saya membeli set dua batang pensel ini pada harga £400 (RM2,154). Pemerintah Britain berkenaan pernah menggunakan pensil ini," kata Tushar.
"Saya juga memiliki pensel berbau wangi, bertopi dan alat tulis berkenaan yang dihasilkan secara buatan tangan," tambahnya.
Tushar bercita-cita mahu memecahkan rekod dunia koleksi pensel paling banyak milik Emilio Arenas dari Uruguay.
Arenas memiliki sebanayak 14,552 batang pensel dari 60 buah negara pada bulan Ogos 2011. Dia mula mengumpul pensil sejak 60 tahun lalu bermula pada 1956. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0107&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2pf8uBjM6 
Hakcipta terpelihara 

39 ekor ikan paus mati terdampar di New ZealandBEBERAPA ekor ikan paus pilot terdampar di sebuah pantai di Wellington, New Zealand semalam.- AFP


WELLINGTON - Sebanyak 39 ekor ikan paus pilot ditemui mati selepas terdampar di sebuah pantai terpencil di New Zealand, kata beberapa pegawai konservasi semalam.
Jabatan Konservasi New Zealand memberitahu, semua paus tersebut dikesan terdampar di pantai Golden Bay, Pulau Selatan sejak kelmarin.
Pengurus Jabatan berkenaan, John Mason berkata, sebanyak 12 ekor paus itu mati secara semula jadi dengan bakinya dihapuskan.
"Kami mendapati paus-paus itu terdampar terlalu jauh dari laut untuk diapungkan semula," kata Mason
Insiden paus pilot terdampar biasa berlaku di New Zealand.
Setakat ini saintis-saintis masih keliru berhubung punca mamalia itu berenang secara beramai-ramai ke daratan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0107&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2pf8HD8VB 
Hakcipta terpelihara