Pages

Thursday, June 4, 2015

Mark Zuckerberg ajak baca buku Ibnu Khaldun

Mark Zuckerberg ajak baca buku Ibnu Khaldun
Salinan paparan perkongsian Mark Zuckerberg di Facebook

KETUA Pegawai Eksekutif laman sosial popular Facebook mengajak pelayar laman sosial membaca buku hasil tulisan ilmuan Islam, Ibnu Khaldun.
 
Dalam sebuah perkongsian kelmarin, Mark Zuckerberg memberitahu beliau dalam proses membaca buku bertajuk Muqaddimah.
 
"Ia mengenai sejarah dunia yang ditulis oleh seorang ilmuan yang hidup pada zaman 1300-an.
 
"Ia memfokuskan bagaimana masyarakat dan budaya berkembang, termasuk kewujudan bandar-bandar, politik, perdagangan dan sains," kata Zuckerberg.
 
Perkongsian tersebut disambut baik oleh peminat dan pelayar laman Facebook, di mana pelayar beragama Islam memuji tindakan Zuckerberg memilih buku berkenaan.
 
"Buku Arab sentiasa pilihan yang bagus. Terima kasih kerana menggalakkan (untuk membaca)," kata Ahmad Soleh.
 
"Saya tidak kisah buku apa atau dari siapa. Asalkan ia menarik, saya akan membacanya! Dan buku hasil Ibnu Khaldun adalah sangat hebat!" kata Maryam.

Pesawat Hipersonik Mampu Terbang Dari New York Ke Los Angeles 30 Minit


Diterbitkan: Rabu, 3 Jun 2015 10:11 AM

TENTERA Udara Amerika Syarikat (AS) mendedahkan bahawa mereka berharap untuk mempunyai sebuah pesawat yang mampu merentasi beberapa negara dalam beberapa minit, menjelang 2023.
Portal MailOnline melaporkan beberapa ujian terhadap pelancar hipersonik telah dijalankan.
Terdahulu, pihak Tentera Udara AS hanya mengatakan bahawa ujian pesawat untuk peluru berpandu itu dapat dilakukan pada 2020.
Ketua Pakar Saintis Tentera Udara AS, Mica Endsley memberitahu Miliary.com bahawa Tentera Udara dan DARPA, yang merupakan entiti penyelidikan Pentagon di AS merancang untuk mempunyai sebuah pesawat udara hipersonik yang baharu dan ditambah baik menjelang 2023.
"Kelebihan hipersonik bukan sekadar ia sesuatu yang boleh pergi sangat laju tetapi ia boleh pergi dalam jarak yang sangat jauh dengan kelajuan itu.
"Sebagai contoh, hari ini untuk pergi ke New York ke Los Angeles mengambil masa lima jam penerbangan menggunakan pesawat komersial. Dengan aset senjata hipersonik, ia boleh melakukan perkara yang sama dalam tempoh 30 minit. Anda boleh pergi ke destinasi lebih jauh dengan kelajuan yang terbaik," katanya. 
Ujian itu merupakan yang keempat dan terakhir bagi penerbangan pelancar X-51A oleh Tentera Udara AS, yang melibatkan peruntukan AS$300 juta (RM1.1 bilion).
Dilaporkan, pesawat hipersonik boleh digunakan untuk mengangkut alat pengesan, kelengkapan atau persenjataan malah teknologi itu diharapkan boleh dijadikan sebagai pesawat penumpang. - MAILONLINE

Kaki pancing rakam gambar dengan ikan gergasi


STOCKHOLM 3 Jun – Seorang kaki pancing, bertindak terjun ke dalam sungai semata-mata mahu bergambar bersama seekor ikan gergasi yang berjaya ditangkap­nya, di perairan Kepulauan Lofoten di Norway, baru-baru ini.
Erik Axner sempat mengabadikan kenangan bersama ikan halibut yang ditangkapnya. AGENSI
Mail Online melaporkan, Erik Axner melakukan aksi itu selepas ikan halibut seberat 101 kilogram yang ditangkapnya tidak muat untuk dibawa naik ke dalam sampan.
Pemuda berusia 24 tahun tersebut terpaksa bertarung selama sejam sebelum berjaya membawa ikan yang mempunyai khasiat tinggi untuk penyakit asma itu ke permukaan air.
Berhasrat untuk mengabadikan pengalaman tersebut, Axner bertindak mengikat badannya de­ngan tali yang disangkut dengan bot sebelum terjun ke sungai dan bergambar dengan haiwan berkenaan.
“Selepas mengambil beberapa keping gambar, saya kembali ke bot dan melepaskan ikan tersebut ke habitat asalnya.
“Ini satu pengalaman manis kerana saya terpaksa bertarung selama lebih satu jam. Walaupun sangat memenatkan, saya berasa sangat puas hati,” kata Axner.
Ikan halibut sering menjadi menu masakan utama di kebanyakan restoran di negara ini, dengan setiap seekor halibut gergasi boleh dijual pada harga 6,000 pound (RM33,879).
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kaki-pancing-rakam-gambar-dengan-ikan-gergasi-1.98895#sthash.DsgilRUN.dpuf