Pages

Saturday, May 23, 2015

Sanggup tinggal dalam kereta kerana anjing

Sanggup tinggal dalam kereta kerana anjing
Hillary tinggal di dalam kereta kerana enggan berpisah dengan anjingnya.

KENT - ENGLAND. Seorang wanita menghabiskan masa selama empat bulan tinggal di dalam kereta kerana enggan berpisah dengan anjing peliharaannya.

Hillary Barrows, 57, sebelum ini bekerja sebagai guru bahasa Inggeris pulang ke kampung halamannya Januari lalu dan menyewa di sebuah flat.

Namun, Hillary terpaksa berpindah keluar dari rumah tersebut  kerana tidak mampu untuk membayar sewa.

Walaupun ditawar untuk tinggal di rumah kebajikan, namun, Hillary enggan berbuat demikian kerana terpaksa berpisah dengan anjing peliharaannya.

Dia kemudian mengambil keputusan untuk tinggal di dalam kereta Alfa Romeo miliknya.

"Saya kehabisan duit untuk menyewa rumah dan walaupun ditawarkan untuk tinggal di rumah kebajikan, saya menolaknya kerana tidak dibenarkan untuk membawa haiwan peliharaan.

"Salah satu tempat yang boleh tinggal adalah kereta," katanya dipetik Metro.uk

Menurutnya, dia tidak menghadapi sebarang masalah untuk tinggal di dalam kereta kerana kemudahan yang disediakan seperti tandas awam untuk mandi, kedai makanan segera yang dibuka 24 jam membolehkannya mengecas telefon bimbit dan komputer.

20 tahun menunggu cinta di stesen kereta api

20 tahun menunggu cinta di stesen kereta api
Ah Jin - Foto Tecent

TAINAN - TAIWAN. Seorang lelaki sanggup menghabiskan masanya selama 20 tahun untuk menunggu kekasih hatinya di sebuah stesen kereta api dan tidak pernah meninggalkan tempat itu.

Menurut laporan Tencent, lelaki tersebut dikenali sebagai Ah Ji menunggu teman wanitanya di stesen kereta api di Tainan selama lebih 20 tahun namun kekasihnya itu tidak pernah muncul.

Lelaki tersebut jatuh cinta dengan seorang wanita tempatan dan kedua-duanya telah bersetuju untuk bertemu di stesen kereta api berkenaan, namun wanita tersebut gagal menepati janjinya itu.

Lelaki yang kini berusia 47 tahun bagaimanapun tidak pernah berputus asa menanti kekasihnya itu dan enggan meninggalkan stesen berkenaan walaupun cuba dipujuk ahli keluarganya.

"Saya hanya mahu menunggunya," katanya.

Menurut salah seorang ahli keluarganya, Ah Ji kini enggan bercakap dan akan berdiam diri jika ditanya mengenai masa lalunya.

Nenek 65 tahun selamat lahir anak kembar empat

Nenek 65 tahun selamat lahir anak kembar empat
Gambar arkib Annegret Raunigk ketika usianya 55 tahun bersama anak-anak dan cucu-cucunya.

BERLIN - JERMAN. Seorang  nenek 65 tahun yang mempunyai 13 orang anak dan 7 cucu selamat melahirkan bayi kembar empat, Selasa lalu.

Annegret Raunigk melahirkan tiga bayi lelaki dan seorang bayi perempuan pramatang secara pembedahan di Hospital Berlin.

Keempat-empat bayi tersebut dilahirkan ketika usia kandungannya 26 minggu dan kini berada dalam keadaan baik dan mempunyai peluang cerah untuk hidup.

Annegret yang mempunyai 13 orang anak yang berusia di antara 9 hingga 44 tahun mengambil keputusan untuk mempunyai anak lagi selepas anak bongsunya, 9 tahun inginkan seorang adik.

Menurut AP, Annegret hamil melalui kaedah IVF yang dilakukan di Ukraine kerana prosedur tersebut adalah diharamkan di Jerman.

Keputusannya untuk melahirkan bayi di usia emas mendapat kritikan beberapa pakar perubatan kerana menganggap warga emas itu tidak mampu secara fizikal untuk mengandung empat bayi.

Walaubagaimanapun, Annegret percaya setiap orang perlu diberi peluang untuk memilih jalan hidup yang diingininya.

Orang utan dibicara


Kes pertama dunia haiwan punyai hak seperti manusia

Nasib Sandra yang berjuang untuk kebebasannya dilapor akan diketahui
Nasib Sandra yang berjuang untuk kebebasannya dilapor akan diketahui di sebuah mahkamah Argentina pada bulan ini. AGENSI
BUENOS AIRES 22 Mei - Nasib seekor orang utan betina yang kebebasannya diperjuangkan oleh kumpalan hak asasi haiwan, dilapor akan diketahui di sebuah mahkamah Argentina pada bulan ini selepas sebuah lagi mahkamah memutuskan bahawa haiwan itu mempunyai hak asasi tertentu sama seperti manusia.
Akhbar Sydney Morning Herald melaporkan, antara hak asasi itu termasuk orang utan yang bernama Sandra yang berasal dari Sumatera, Indonesia itu perlu dibebaskan dari Zoo Buenos Aires,
Dalam kes pertama seumpama itu di dunia, sebuah mahkamah di Buenos Aires pada Disember tahun lalu memutuskan, Sandra yang berumur 29 tahun patut mendapat hak yang sama seperti manusia.
Keputusan itu berikutan tindakan Persatuan bagi Pegawai-pegawai dan Peguam Hak Asasi Haiwan (AFADA) yang mewakili Sandra memfailkan writ habeas corpus, satu dokumen yang biasanya digunakan bagi mencabar kewajaran penahanan atau pemenjaraan individu yang tidak sah, November tahun lalu.
Peguam AFADA berhujah, beruk juga mempunyai fungsi kognitif yang mencukupi dan tidak boleh dianggap sebagai objek dan pada masa sama mempunyai emosi sama se­perti manusia walaupun tidak mempunyai bentuk fizikal manusia.
Keputusan itu menurut peguam, juga akan membuka ruang untuk membolehkan beruk dan haiwan lain yang mendapat la­yanan buruk di zoo, sarkas, taman tema air dan makmal untuk mendapat kebebasan mereka.
Hakim, Elena Libertori akan mendengar hujah peguam AFADA sekali gus menentukan Sandra dapat dibebaskan ke habitat liar ataupun ditempatkan di pusat perlin­dungan haiwan.
Peguam AFADA, Andres Gil Dominguez berkata, hakim ‘telah mendengar keterangan pakar dari Amerika Syarikat, melalui Skype, dan pengakuan da­ripada seorang ketua zoo’.
Sandra yang mempunyai berat 50 kilogram dan tinggi 1.5 meter dilahirkan di Zoo Rostock di Jerman pada 1986 dan dihantar ke Argentina pada 1994, dikenali kerana bersifat pemalu dan sering bersembunyi di kandangnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/orang-utan-dibicara-1.94691#sthash.DMqqpAOU.dpuf

Hotel terbesar dunia di Mekah

rendering by Dar Al-Handasah

Abraj Kudai, rendering by Dar Al-Handasah

23 Mei 2015 12:53

Arab Saudi sedang membina sebuah hotel bertaraf lima bintang yang akan menempatkan lebih 10,000 buah bilik, dijangka diiktirafkan sebagai hotel paling besar di dunia. Hotel itu akan siap sepenuhnya pada 2017. AGENSI


MEKAH 22 Mei – Arab Saudi sedang membina sebuah hotel bertaraf lima bintang yang akan menempatkan lebih 10,000 buah bilik, dijangka diiktirafkan sebagai hotel paling besar di dunia.
Portal Mail Online melapor­kan, hotel setinggi 44 tingkat dan dikenali sebagai Abraj Kudai itu, dijangka siap sepenuh-nya pada tahun 2017.
Reka bentuk hotel moden dan canggih tersebut dihasil-kan oleh syarikat pembinaan terkenal, Dar Al Handasah dan dibina di tanah seluas 4.6 juta meter persegi.
Menurut laman web reka bentuk, designMENA, kerja-kerja pembinaan projek menelan belanja 2.25 bilion pound (RM12.6 bilion) yang turut memiliki 70 buah restoran, kawasan pendaratan helikopter dan sebuah kubah terbesar di dunia itu kini giat sedang dijalankan.
“Sebanyak 10 tingkat hotel berkenaan akan menyediakan kemudahan bertaraf empat bin­tang untuk tetamu-tetamu manakala dua lagi tingkat lagi pula bertaraf lima bintang,” jelas designMENA.
Kumpulan Dar Al Handasah dalam laman webnya berkata, hotel berkenaan turut menawarkan pelbagai perkhidmatan menarik kepada pelanggannya seperti kemudahan stesen bas, pusat membeli belah dan pusat konvensyen.
“Reka bentuk dan kemudahan yang ditawarkan setanding dengan mana-mana hotel hebat yang kini kebanyakannya berada di Las Vegas dan kami yakin semua pihak akan kagum de­ngan seni binanya,” ujar Kumpulan Dar Al Handasah.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/hotel-terbesar-dunia-di-mekah-1.94705#sthash.iLlSQnHy.dpuf