Pages

Saturday, April 18, 2015

Zoo latih kambing jadi pelukis

Albuquerque (Amerika Syarikat): Sebuah zoo di sini, menjual beberapa lukisan yang dilukis seekor kambing selepas pengunjung tertarik dengan hasil seni haiwan itu.
Lukisan berkenaan dilukis seekor kambing yang diberi nama Bodie selepas dilatih pekerja di Zoo Albuquerque di sini, sejak beberapa bulan lalu.
Haiwan itu melukis dengan menggunakan berus lukisan yang digigit di mulutnya.
Bodie mampu melukis dengan baik dan lukisannya berwarna-warni itu sering mendapat pujian pengunjung zoo berkenaan.
Seorang pengunjung, Lynda Shey berkata, dia sanggup membeli lukisan yang dilukis Bodie kerana ia sangat cantik.
“Saya membeli satu lukisan yang dihasilkan haiwan itu kerana tertarik dengan warnanya,” katanya.
Pengurus Zoo Albuquerque, Lynn Tupa memberitahu cabaran dihadapi mereka ialah melatih haiwan berkenaan menggunakan otak mereka. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 17 April 2015 @ 9:12 AM


BODIE sedang menyiapkan sebuah lukisan.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/44297#sthash.4e2aANlV.dpuf

Pelukan untuk kekasih

Sanhe (China): Ini satu lagi kisah rakyat China yang terpaksa melakukan sesuatu yang ganjil, semata-mata untuk membayar bil perubatan orang disayangi.
Kali ini ia membabitkan seorang wanita di Hebei yang menawar untuk memeluk sesiapa saja dengan bayaran 10 yuan (RM6) bagi mengumpul wang untuk membiayai kos perubatan teman lelakinya, Jia.
Wanita yang hanya dikenali sebagai Yuanyuan dilihat di jalan raya di Sanhe kelmarin, bersama-sama kadbod bertulis: “Untuk mengubati teman lelaki saya. Saya akan peluk anda dengan bayaran 10 yuan.”
Dia berkata, Jia perlu menjalani pembedahan pemindahan sumsum tulang dan diminta membayar wang pendahuluan 250,000 yuan (RM146,000).
Yuanyuan mengaku dia mencontohi seorang bapa yang berjaya mengumpul sehingga 800,000 yuan (RM470,000) untuk mendapatkan wang bagi mengubati anaknya yang menghidap leukemia dengan menjadikan dirinya karung tinju.
“Saya menawar diri untuk dipeluk supaya dapat mengumpul wang bagi membantu teman lelaki saya,” katanya.
Apabila mengetahi mengenai tindakan Yuanyuan, Jia cuba menghalangnya.
Saksi berkata, kedua-duanya bertengkar dan berakhir dengan masing-masing menangis berpelukan.
Ia mungkin lakonan untuk menarik perhatian orang ramai.
Namun, kisah mereka menjadi bukti mengenai sistem kesihatan China yang gagal membantu mereka yang amat memerlukan rawatan.
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 18 April 2015 @ 5:07 AM


YUANYUAN bertengkar dengan kekasihnya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/44629#sthash.GQpR2pzN.dpuf

Anak beranak miliki lidah paling lebar di duniaEMILY dan bapanya diiktiraf sebagai wanita dan lelaki yang memiliki lidah terlebar di dunia oleh Guinness World Records baru-baru ini.


NEW YORK – Seorang bapa dan anak perempuannya di sini memiliki lidah terlebar di dunia sekali gus diiktiraf dalam Guinness World Records baru-baru ini.
Byron Schlenker, 47, memiliki lidah selebar 8.6 sentimeter (sm) iaitu 2sm lebih lebar berbanding seunit iPhone 6, manakala anaknya, Emily, 14, yang memiliki lidah selebar 7.3sm turut diiktiraf sebagai wanita yang memiliki lidah terlebar di dunia. Saiz normal lidah manusia biasanya antara 4sm hingga 5sm.
Menurut Byron, dia menyedari memiliki lidah luar biasa itu selepas mengambil satu salinan buku Guinness World Records ketika membantu Emily menyiapkan satu projek sekolah di perpustakaan.
“Sewaktu membelek-belek beberapa halaman buku itu, saya melihat seorang warga Australia mencatat rekod dunia kerana memiliki lidah selebar 7.9sm.
“Dari situ, saya mula terfikir untuk mencatat rekod yang sama memandangkan saya dan Emily turut memiliki lidah yang lebar namun, kami tidak pernah mengukurnya,” katanya. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0418&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3XcC1uajD 
Hakcipta terpelihara