Pages

Friday, September 19, 2014

Anak lembu berwajah manusia?


Ramai percaya lembu diberi nama Nyamazane itu ‘dirogol’ selepas ia melahirkan anak dengan wajah manusia dan dua organ seks berbeza. Sebenzile Mlangeni, 60, dari Kampung Emazizini, memberitahu akhbar tempatan, Daily Sun, lembu itu melahirkan anaknya Ahad lalu.

“Kira-kira jam 12 tengah hari, saya melihat kaki lembu keluar dari Nyamazane. Lembu itu mengalami kesakitan yang teruk. Proses melahirkan itu mengambil masa lebih lama berbanding biasa,” kata Sebenzile.
“Saya memanggil anak saya untuk membantu. Selepas menarik anak lembu yang sudah mati itu keluar, kami terkejut melihat mukanya seperti manusia.

“Beberapa penduduk berkata, lembu itu mungkin dicabul di padang ragut oleh orang yang tidak dikenali. “Kami tidak pasti bagaimana untuk mengebumikannya, sama ada seperti manusia atau menghantarnya kepada doktor untuk memeriksanya,” kata Sebenzile.

Berita mengenai kelahiran ganjil itu turut mengejutkan Datuk Bandar Ukhahlamba, Thulani Sibeko.
Foto
MUKA anak lembu yang dikatakan seperti manusia.
“Saya terkejut melihat gambar anak lembu itu. Saya menyangka gambar itu diubah suai,” kata Sibeko.

Seorang pegawai tempatan, Induna Malinga berkata, sepanjang hidupnya, ini kali pertama dia mendengar cerita lembu melahirkan manusia.
Keluarga Sebenzile berkata, mereka kini takut untuk menyembelih Nyamazane.

“Kami melihatnya seperti manusia kerana dia melahirkan seorang manusia. Mana boleh dagingnya kami makan,” kata Sebenzile. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/19

Masjid songsang rasmi hari ini


Masjid berkenaan, menurut pengasasnya, Dr Taj Hargey, profesor di Pusat Pendidikan Islam Oxford di Britain, akan dibuka kepada semua orang termasuk yang bukan Islam dan gay.

Menurutnya, dia tetap meneruskan rancangan membuka masjid itu walaupun menerima ancaman daripada pelbagai pihak. Dalam kenyataannya kepada akhbar The Cape Times, Hargey berkata, sudah tiba masanya untuk melancarkan ‘revolusi agama’ sesuai dengan revolusi demokrasi di Afrika Selatan dan masjid itu akan dibuka kepada semua orang, termasuk gay untuk bersembahyang di situ.
Ceramah yang akan diadakan bersifat progresif, berilmu dan sama rata.

Wanita akan dibenarkan menjadi imam sementara golongan gay dan bukan Islam dialu-alukan datang.

“Ada yang ancam membunuh saya kerana masjid ini. Tetapi saya tak peduli,” katanya.
Foto
RHEEL Raza 60, mengimamkan sembahyang Jumaat di pusat pendidikan Islam Oxford yang diketuai Hargey tidak lama dulu.
Masyarakat Islam Cape Town menyelar masjid itu dengan sebahagiannya menyifatkan Hargey sesat dan menyesatkan.

Majlis Islam Afrika Selatan (MJC) tidak mempunyai kuasa terhadap masjid itu. Timbalan Presidennya, Riad Fataar memberitahu wartawan, pihaknya sudah memulakan siasatan terhadap masjid berkenaan. Riad juga memberitahu, dia menganggapnya tempat ibadah, bukan masjid.
“Apa juga yang bertentangan dengan Islam, akan mendapat kecaman daripada MJC,” kata Riad.

Sementara itu, Hargey berkata, masjid yang terletak di Wynberg itu, tempat dia dilahirkan, akan dirasmikan jam 1 petang hari ini. Azan akan dilakukan dalam bahasa Inggeris dan Arab sementara khutbah dalam bahasa Inggeris keseluruhannya. Wanita pula dipelawa solat sama saf dengan lelaki. Menurut Hargey, dia akan membaca khutbah sulung dan topiknya berkait dengan kewujudan bersama Kristian dan Islam. Dia menjangka 300 orang akan hadir pada majlis pembukaan itu.

Umat Islam Afrika Selatan bercadang berarak ke masjid berkenaan untuk mendesaknya ditutup sama sekali. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/19

Lelaki jalani pembedahan buang ketumbuhan 54kg di buah zakarKABC
MAURER bersama isteri (kiri) dan Connie selepas menjalani pembedahan selama 14 jam.


LOS ANGELES - Seorang lelaki yang menderita kerana memiliki buah zakar bersaiz luar biasa selamat menjalani satu pembedahan bagi membuang ketumbuhan seberat 54 kilogram (kg) tersebut, lapor MailOnline kelmarin.
Lelaki tersebut, Dan Maurer, 39, yang berasal dari Battle Creek, Michigan, Amerika Syarikat disahkan menghidap sejenis penyakit yang dipanggil scrotal lymphedema yang menyebabkan salah satu buah zakarnya membesar.
Pembedahan tersebut yang berlangsung selama 14 jam dilakukan di Universiti California pada Khamis lalu dan keadaan Maurer dilaporkan stabil.
Kisah Maurer, 39, menjadi sensasi di internet selepas dia memuat naik beberapa video yang memaparkan penderitaannya dan mengutip derma bagi membiayai pembedahan tersebut yang berjumlah AS$20,000 (RM64,841).
"Dia kini selamat dan sedang menjalani pemulihan di hospital berkenaan.
"Maurer kini tidak sabar melakukan perkara yang tidak boleh dilakukannya dahulu seperti bermain jet ski dan melancong," kata ibunya, Connie. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0919&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3DiCBB6GQ 
Hakcipta terpelihara 

Senjata tinggalan perang ditemui

Skuad pemusnah bom dipanggil bagi meletupkan bom dan senjata api peninggalan Perang Dunia Pertama dan Kedua yang ditemui di sebuah rumah di Hertforshire, baru-baru ini. - Agensi
LONDON 18 Sept. - Skuad pemusnah bom Britain terpaksa dipanggil bagi meletupkan bahan letupan peninggalan Perang Dunia Pertama dan Kedua selepas polis menemui senjata api, peluru dan bom dalam jumlah yang banyak dari garaj sebuah rumah di St Albans, di daerah Hertfordshire, kelmarin.
Bahan itu diletupkan di sebuah padang kosong tidak jauh dari rumah semi-D milik Alan Tissington, semalam selepas polis mengarahkan jiran-jiran lelaki itu supaya mengosongkan kediaman mereka.
Mail Online melaporkan, polis terdahulu menahan seorang lelaki berumur 48 tahun selepas dia dipercayai mencuri bahan letupan tersebut dari sebuah kem tahanan perang di United Kingdom.
Tissington menurut jirannya merupakan seorang peminat bahan-bahan ketenteraan yang mengembara di seluruh Britain dan Eropah bagi mengumpul koleksi tersebut.
Robot pemusnah bom turut dikerahkan ke rumah itu pagi semalam selepas polis menemui sejumlah koleksi tinggalan perang termasuk senjata api, peluru artileri, peluru mortar, topeng gas dan uniform tentera semasa Perang Dunia Pertama dan Kedua.
Selain polis dan pegawai tentera, usaha memusnahkan bom itu turut melibatkan pakar-pakar dari English Heritage yang menjalankan pemeriksaan ke atas kawasan rumah tersebut.
Polis Hertfordshire berkata, serbuan itu tidak ada kaitan dengan keganasan.
Mereka perlu berada di rumah itu bagi tempoh 48 jam bagi memastikan kawasan tersebut benar-benar selamat.
"Rampasan ini tidak pernah berlaku sebelum ini dan melibatkan proses yang panjang. Ia adalah koleksi senjata yang amat banyak, namun ia tidak mendatangkan bahaya kepada orang ramai,'' kata Ketua Inspektor Polis Hertfordshire, Ken Townsend. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140919/lu_12/Senjata-tinggalan-perang-ditemui#ixzz3Di8JfiEE
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sifat ganas cimpanzi bukan kerana manusia


Sifat ganas cimpanzi adalah semula jadi dan bukan akibat pengaruh manusia. - GAMBAR HIASAN
NEW YORK 18 Sept. - Kajian saintis dari Amerika Syarikat (AS) mendapati sifat ganas cimpanzi merupakan kelakuan semula jadi spesies tersebut, sekali gus menolak dakwaan yang menyatakan keganasan yang ditonjolkan haiwan itu berpunca daripada pengaruh dan interaksi dengan manusia.
Portal berita Mail Online yang memetik kajian sepasukan 30 penyelidik dari Universiti Minnesota melaporkan, kajian itu turut merungkai perdebatan ahli primatologi dan antropologi tentang konsep 'peperangan' sesama cimpanzi, apabila sebelah pihak mendakwa spesies berkenaan bergaduh atas faktor sumber asas seperti makanan dan pasangan.
Sebelah pihak lagi pula berkata, peperangan itu tercetus akibat pengaruh manusia ke atas cimpanzi seperti kemusnahan habitat dan sumber makanan.
Namun, penyelidik dari universiti berkenaan, Michael Wilson yang melakukan kajian selama 14 tahun ke atas habitat cimpanzi di hutan Congo berkata, kesimpulan penting menunjukkan majoriti serangan ganas dan mangsa serangan adalah dilakukan cimpanzi jantan disebabkan pertambahan tinggi spesies jantan berbanding cimpanzi betina.
Jelasnya, pengaruh manusia bukan punca cimpanzi berkelakuan ganas sesama sendiri, sebaliknya bintang terbabit berasa terancam apabila habitat mereka dimusnahkan untuk pembangunan.
"Cimpanzi liar kebiasaannya berpecah kepada dua kumpulan, bergantung sama ada haiwan itu wujud dalam suasana habitat yang tidak terusik atau telah diganggu oleh manusia.
"Cimpanzi merupakan spesies semula jadi yang ganas terutamanya spesies jantan dan keganasan yang berlaku sesama mereka adalah evolusi yang telah lama berlaku," katanya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140919/lu_11/Sifat-ganas-cimpanzi-bukan-kerana-manusia#ixzz3Di84h8u4
© Utusan Melayu (M) Bhd