Pages

Monday, February 13, 2012

Fenomena Ustaz DonUSTAZ Don yang kini menjadi fenomena di kaca televisyen.


MENGGALAS tugas sebagai pendakwah bukan satu tugas mudah namun anak muda berusia 27 tahun ini begitu gigih melaksanakan tanggungjawabnya.

Tujuannya hanya satu agar ilmu agama yang dimilikinya dapat dikongsi bersama mereka di luar sana.

Melalui pendekatan yang sama seperti pendakwah lain daripada segi pengisian dakwah, kini nama Ustaz Don semakin meniti di bibir para peminat apabila program 30 Minit Ustaz Don berjaya menambat hati penonton TV Alhijrah.

Siapa menyangka kemunculannya yang masih setahun jagung itu bukan sahaja telah berjaya menarik minat golongan muda dan tua malah turut mewujudkan fenomenanya tersendiri.

Sehinggakan program yang dikendalikan kini yang bersiaran setiap Isnin hingga Rabu pada pukul 10 malam sebelum ini kini dilanjutkan sehingga Khamis gara-gara sambutan luar biasa daripada penonton.

Merupakan pemilik Ijazah Sarjana Muda Takhassus Qiraat dari Maahad Qiraat Shoubra, Mesir, menurut Ustaz Don, dia tidak mahu terlalu dibelenggu dengan kejayaan yang dikecapinya kini.

Sebaliknya tegas anak muda yang berasal dari Pulau Pinang itu, dia hanya mahu menumpukan perhatian terhadap tanggungjawab dan amanah yang diberikan kepadanya.

Enggan mengulas mengenai fenomena yang dicetuskan olehnya, Ustaz Don atau nama sebenarnya Don Daniyal Don Biyajid memberitahu, dia lebih senang untuk mengatakan populariti yang diraih kini merupakan satu bonus bagi memudahkan aktiviti dan kerja dakwahnya.

“Apa yang saya lakukan ini tidak lebih daripada untuk meneruskan aktiviti dakwah sahaja. Ini kerana sejak dari dulu lagi saya merupakan seorang penceramah bebas.

“Saya memulakan kerja-kerja berdakwah seperti kuliah agama sejak tiga tahun lalu. Semuanya berlaku tanpa dirancang apabila saya menjadi bidan terjun menggantikan penceramah yang tidak hadir pada kuliah tersebut.

“Kini apabila muncul di kaca televisyen, sasaran itu lebih meluas apabila lebih ramai orang boleh menontonnya pada satu-satu masa,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menceritakan kembali bagaimana dia boleh terlibat di dalam bidang pengacaraan di TV Alhijrah, Ustaz Don berkata, pada mulanya dia dipelawa oleh salah seorang rakannya untuk menyertai program yang disediakan oleh stesen televisyen berkenaan.

“Memang pada mulanya agak kekok untuk berada di hadapan kamera. Maklumlah baru pertama kali. Tetapi saya tidak mahu membebankan diri.

“Apa yang penting adalah saya menjadi diri saya sendiri di hadapan kamera dan ternyata itu ia lebih mudah,” katanya.Utusan Malaysia Online - Hiburan:

'via Blog this'

Konflik selatan Thailand boleh undang campur tangan asing

KONFLIK di selatan Thailand dilihat seperti tiada penghujungnya. Kerajaan Thailand dilihat tidak bersungguh-sungguh untuk menangani pemasalahan yang timbul di wilayah yang majoriti penduduknya beragama Islam itu.
Mungkin ramai yang masih ingat peristiwa pada 28 April 2004 di masjid Kampung Krisek, Pattani, apabila kira-kira 106 remaja Islam menjadi korban bedilan peluru pasukan keselamatan Thailand. Mereka dituduh melakukan serangan ke atas pos-pos keselamatan Thai menggunakan senjata tajam.
Begitu juga dengan tragedi enam bulan kemudian di Tak Bai pada 24 Oktober 2004, apabila 85 orang penduduk Islam terbunuh akibat sesak nafas kerana ditindih beramai-ramai di dalam trak askar. Apa yang menyedihkan kejadian itu berlaku semasa bulan Ramadan.
Konflik di wilayah itu boleh menjadi 'duri dalam daging' dalam ASEAN dan boleh mengundang campur tangan asing serta mengimport ejen-ejen keganasan dan elemen militan ke wilayah itu, jika ia tidak dibendung.
Sehingga saat artikel ini ditulis belum nampak kesungguhan kerajaan Thailand terutama di bawah pimpinan baru, Perdana Menteri wanita pertama Thailand Yingluck Shinawatra (gambar) untuk menyelesaikan konflik itu secara aman, ikhlas dan berkekalan.
Selagi konflik itu tidak ditangani dengan bersungguh-sungguh, selagi itulah akan berlaku keganasan, letupan, serangan, pertempuran dan tembakan curi di wilayah itu dan ramai yang akan menjadi korban.
Apa yang menyedihkan setiap kali berlaku kejadian keganasan dan pembunuhan, maka ramailah wanita yang akan menjadi janda dan ramailah anak-anak yang menjadi yatim kerana kehilangan ibu atau bapa atau kedua-dua ibu bapa dalam insiden-insiden pembunuhan dan serangan.
Amat malang sekali kebanyakan pembunuhan dan insiden serangan di wilayah itu kelihatan dilakukan secara sistematik dan sasaran serangan dan pembunuhan pula ialah guru-guru agama, ulama atau mereka yang ada kaitan dengan urusan pengembangan Islam di wilayah itu.
Setiap kali serangan dilakukan oleh tentera Thailand, mereka akan mendakwa mangsa yang terbunuh dipercayai suspek militan atau pejuang pemisah yang memberontak untuk memerdekakan wilayah itu dan jika berlaku serangan oleh kumpulan bersenjata pula, pihak berkuasa akan mendakwa ia dilakukan oleh golongan pejuang pemisah.
Semua dakwaan itu, setakat ini sekadar dakwaan dan pihak tentera sering gagal membuktikan penglibatan mangsa dengan kejadian pemberontakan atau gerakan pemisah.
Kebangkitan rakyat selatan Thailand melakukan keganasan, kebanyakannya bukan kerana pemberontakan tetapi lebih kepada perasaan tidak puas hati, dendam dan marah dengan pihak berkuasa atas kematian anak, ibu, bapa atau saudara mara mereka yang dibunuh oleh pasukan keselamatan Thailand yang didakwa menjadi suspek militan atau pejuang pemisah.
Insiden terbaru ialah pada 3o Januari lalu apabila pasukan separa tentera Thailand menembak mati empat lelaki Islam termasuk seorang warga emas dan seorang remaja di Pattani kerana menyangka mereka dise rang.
Kesemua mangsa yang terbunuh itu dalam perjalanan pulang menaiki sebuah trak pikap setelah menghadiri pengebumian seorang ahli keluarga mereka.
Walaupun, pihak tentera sehari kemudian memohon maaf ata kejadian itu kerana tersalah anggap, tetapi hakikatnya, penduduk kampung menyimpan perasaan marah atas tindakan pihak tentera yang tidak usul periksa.
Ini ditambah dengan perasaan tidak puas hati yang selama ini dipendam ekoran tindakan kerajaan Thailand yang didakwa cuba menukar agama penduduk di selatan Thailand kepada agama Buddha.
Proses ini dijalankan secara halus melalui pendidikan dan dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan dari semasa ke semasa.
Usaha serupa juga dilakukan untuk menghapuskan budaya Melayu di kalangan penduduk selatan Thailand yang majoriti bercakap menggunakan bahasa Melayu, misalnya menghendaki penduduk selatan Thailand yang ingin bekerja dengan jabatan kerajaan perlu menukar nama kepada nama Siam dan bercakap serta menulis dalam bahasa Siam.
Kerajaan Thailand juga tidak membenarkan Bahasa Melayu menjadi bahasa pengantar di sekolah-sekolah.
Mata pelajaran Sejarah Pattani dan Islam Pattani juga tidak dibenarkan diajar di sekolah kerajaan termasuk di sekolah swasta. Ini supaya generasi muda Pattani tidak tahu tentang sejarah sebenar mereka.
Selain itu, berlaku amalan diskriminasi oleh kerajaan Thailand yang memberi layanan berbeza terhadap penduduk Islam selatan Thaiand dengan penduduk Siam yang tinggal di wilayah tersebut.
Kerajaan Thailand juga gagal membawa pembangunan di wilayah itu bagi meningkatkan taraf hidup penduduknya.
Perdana Menteri Thailand, Yingluck perlu iklhas untuk membangunkan wilayah itu dan menangani konflik di wilayah itu terutama menghapuskan dasar-dasar yang menindas.
Penindasan yang berterusan, dikriminasi yang melampau dan tindakan keganasan secara sistematik hanya akan mendorong penduduknya untuk bangkit memberontak.
Thailand juga harus menjaga sensitiviti jiran-jirannya yang majoriti merupakan negara Islam seperti Malaysia, Indonesia dan Brunei yang merupakan negara jiran yang akrab.
Sebarang tindakan menindas penduduk Islam di wilayah selatan Thailand dan mencemarkan agama Islam di wilayah itu pasti akan menguris perasaan penduduk Malaysia, Indonesia dan Brunei yang beragama Islam.

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Akhbar The Sun hadapi krisis

LONDON 12 Feb. - Akhbar tabloid Britain yang mencatat jualan tertinggi, The Sun menghadapi krisis, semalam selepas polis menahan lima wartawan akhbar tersebut atas tuduhan rasuah.
Pemilik The Sun, Rupert Murdoch, bagaimanapun berjanji untuk tetap menerbitkan akhbar tabloid tersebut.
Menurut polis, seorang pegawai Kementerian Pertahanan, seorang anggota tentera dan seorang anggota polis turut ditahan berhubung tuduhan dibayar oleh wartawan untuk mendapatkan maklumat.
Penerbit News International berkata, Murdoch telah memberikan 'jaminan peribadi' bahawaThe Sun tidak akan menerima nasib yang sama seperti News of The World yang ditutup pada Julai lalu ekoran skandal penggodaman telefon.
Taikun media itu akan ke London untuk berjumpa dengan wartawan, menurut satu sumber yang tahu mengenai perkara itu kepada AFP tanpa memaklumkan tarikhnya.
Wartawan The Sun yang ditahan itu termasuklah timbalan editor, Geoff Webster, editor foto, John Edwards, ketua wartawan John Kay, ketua koresponden asing, Nick Parker dan wartawan John Sturgis, lapor News International.
Dalam e-mel kepada kakitangan, Ketua Eksekutif News International, Tom Mockridge berkata, syarikat sedang berdepan dengan 'cabaran besar'.
"Kamu patut tahu yang saya telah mendapat jaminan peribadi daripada Murdoch mengenai komitmen beliau untuk terus memiliki dan menerbitkan akhbar tabloid The Sun," katanya.
Menurut Mockridge, beliau turut menulis surat kepada pemerhati polis Britain untuk 'mendapatkan pengesahan' mengenai kebebasan siasatan polis.
Scotland Yard berkata, mereka kini memperluaskan siasatan rasuah melangkaui pembayaran kepada polis sahaja di mana mereka turut menyiasat pembayaran kepada pegawai awam.
"Kelima-lima wartawan itu ditahan di kediaman mereka di London dan kawasan sekitar kerana disyaki mengamalkan rasuah dan bersubahat melakukan salah laku di pejabat awam," lapor polis.
Seorang pegawai Kementerian Pertahanan, seorang anggota tentera dan seorang polis, pula ditahan kerana disyaki menerima rasuah, melakukan salah laku di pejabat awam dan berkonspirasi.
Kelapan-lapan mereka yang ditahan itu, bagaimanapun telah dibebaskan dengan ikat jamin. - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Salji di Eropah, berpuluh ribu terperangkap

BELGRADE, Serbia 12 Feb. - Berpuluh ribu penduduk di beberapa kampung terperangkap dalam kediaman masing-masing selepas salji turun dengan lebat, sekali gus menyebabkan angka kematian akibat cuaca sejuk melampau di Eropah meningkat sehingga 550, semalam.
Serbia mencatat tiga kematian, sementara lapan lagi maut di Romania, menjadikan angka korban akibat cuaca sejuk di negara itu meningkat kepada 65 orang, sementara satu korban masing-masing di Republik Czech dan Austria, semalam.
Bekalan elektrik di sekitar bandar raya ini terpaksa dihadkan berikutan kerisauan terputus bekalan, menyebabkan semua syarikat terpaksa meminimumkan operasi mereka.
Kerajaan Serbia juga terpaksa mengisytiharkan cuti umum kelmarin, sebagai tambahan kepada cuti umum negara ini pada hari Rabu dan Khamis.
Salji turun dengan lebat di beberapa negara dan pihak berkuasa menganggarkan lebih 110,000 penduduk di negara-negara Balkan terputus hubungan, termasuk 60,000 di Montenegro dan 30,000 di Romania.
Ibu negara Montegnegro, Podgorica diselimuti salji setebal 50 sentimeter, rekod dalam tempoh 50 tahun, menyebabkan lapangan terbang ditutup dan perkhidmatan kereta api ke Serbia tergendala.
Sungai Danube, Bulgaria ditutup bagi laluan pengangkutan air sejauh beberapa ratus kilometer kerana membeku, kali pertama berlaku dalam tempoh 27 tahun.
Jurucakap bomba Poland, Pawel Fratcak semalam berkata, beberapa buah rumah dan apartmen terbakar berikutan alat pemanas yang rosak menyebabkan lapan terbunuh malam kelmarin dan tiga malam sebelumnya.
Beberapa tempat mencatat suhu terendah termasuk perkampungan Kvilda di Republik Czech iaitu -39 darjah celsius dan beberapa kawasan di Switzerland dengan suhu -23 darjah celsius. - AFP

Usaha baru tekan Syria


GAMBAR yang dikeluarkan agensi berita Syria (SANA) merakamkan pasukan keselamatan Syria memeriksa bangunan perisikan tentera yang rosak teruk dalam serangan bom di utara bandar Aleppo, pada 10 Februari lalu. Dua letupan bom disasarkan ke atas kawasan keselamatan di bandar itu Jumaat lalu menyebabkan beberapa orang cedera, lapor SANA. - AGENSI


NEW YORK 12 Feb. - Negara-negara Arab dan Barat dijadual melancarkan usaha baru di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada minggu ini bagi mengenakan tekanan ke atas Presiden Syria, Bashar al-Assad supaya melepaskan kuasa.
Usaha tersebut dijangka mencetuskan semula perbalahan diplomatik antara sahabat dan musuh Assad dalam badan dunia itu.
Arab Saudi dan Qatar telah merangka draf resolusi yang menyokong pelan Liga Arab bagi menamatkan pertumpahan darah di Syria sejak 11 bulan lalu, dan pengundian mengenai draf itu mungkin diadakan pada Perhimpunan Agung PBB (UNGA) pada lewat minggu ini.
Usaha itu menyusuli tindakan Rusia dan China menggunakan kuasa veto masing-masing untuk menyekat resolusi yang hampir sama di Majlis Keselamatan PBB.
Kedua-dua kuasa besar itu dijangka menentang resolusi baru tersebut tetapi tiada pihak yang boleh veto resolusi di UNGA, meskipun resolusi yang diluluskan oleh UNGA tidak mempunyai kekuatan sama seperti resolusi yang diluluskan pada mesyuarat Majlis Keselamatan.
Sebelum draf resolusi baru dibentangkan, ketua agensi hak asasi manusia PBB, Navi Pillay akan memberi taklimat mengenai Syria kepada UNGA, esok.
Sidang UNGA itu diadakan atas permintaan Presidennya, Nassir Abdulaziz Al-Nasser, dari Qatar.
Pillay tidak lagi menyimpan rekod angka kematian di Syria kerana beliau menganggap maklumat tepat tidak boleh didapati lagi, tetapi kumpulan aktivis Syria mendakwa lebih 6,000 orang telah terkorban sejak protes meletus pada Mac lalu.
Draf resolusi yang dirangka oleh Arab Saudi dan Qatar itu 'menyokong penuh' pelan untuk Syria yang dipersetujui oleh Liga Arab pada bulan lepas, menuntut Assad menyerahkan kuasa kepada timbalannya supaya pilihan raya dapat diadakan.
Ia mengutuk keganasan oleh semua pihak di Syria tetapi khususnya menggesa kerajaan Assad 'supaya segera menghentikan segala pencabulan hak asasi manusia dan serangan ke atas penduduk awam'. - AFP

Lebih 30 juta penduduk Iran tak boleh akses e-emel

TEHERAN - Lebih 30 juta penduduk di Iran gagal untuk mengakses perkhidmatan e-emel seperti Gmail, Yahoo dan Hotmail, menurut media tempatan, kelmarin.

Agensi berita Mehr melaporkan pihak berkuasa syarikat telekomunikasi nasional enggan mengulas masalah itu dan hanya menyatakan gangguan sejak Khamis lalu tiada kaitan dengan mereka.

Sejak berlakunya huru-hara dalam pilihan raya 2009, Iran telah mengenakan sekatan terhadap penggunaan Internet termasuk beberapa perkhidmatan laman sesawang seperti Facebook, Twitter, Voice of America dan BBC Farsi.

Lebih 30 juta penduduk Iran tak boleh akses e-emel - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Jeneral tentera Syria dibunuh

DAMSYIK - Ketegangan di Syria semakin memuncak selepas seorang jeneral askar ditembak mati kumpulan lelaki bersenjata di Damsyik, kelmarin dalam kejadian pembunuhan pertama melibatkan anggota tertinggi angkatan tentera di negara itu.

Agensi berita SANA melaporkan tiga lelaki dipercayai melepaskan beberapa das tembakan ke arah Jeneral Issa al-Khawli semasa beliau meninggalkan kediamannya di kawasan kejiranan Rukn-Eddine.

Dalam satu kenyataan, Kapten Ammar al-Wawi berkata, kumpulan pemberontak yang mahu menjatuhkan rejim dengan cara kekerasan menafikan penglibatan mereka dalam insiden tersebut.

Sementara itu, akhbar McClatchy mendedahkan kononnya kumpulan militan Al-Qaeda berpusat di Iraq bertanggungjawab melancarkan serangan pengeboman berani mati berkembar di Aleppo sehingga menyebabkan sekurang-kurangnya 28 terbunuh manakala ratusan lagi cedera pada Jumaat lalu.

Difahamkan, akhbar tersebut memetik kenyataan seorang perisik Amerika Syarikat (AS) yang mengesahkan dakwaan Presiden Bashar al-Assad bahawa ‘orang luar’ adalah dalang sebenar mencetuskan kekacauan dan huru-hara di Syria.

Akhbar itu mendakwa kewujudan rangkaian Al-Qaeda di negara tersebut juga menunjukkan kemungkinan kumpulan pelampau akan melancarkan pemberontakan lebih buruk untuk menggulingkan rejim Assad.

“Perisik AS memaklumkan kejadian pengeboman di Syria baru-baru ini dilancarkan selepas menerima arahan pemimpin Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri,” menurut kenyataan akhbar tersebut lagi.

Jeneral tentera Syria dibunuh - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Tergamam lihat sejadah sujud

sejadah tegak
PAYA PASIR - “Sejadah ini seakan sujud dan dengan tidak semena-mena, saya seram menyaksikan apabila ada dua atau tiga sejadah lain turut tegak menghadap kiblat”.

Demikian kata seorang pelajar Maahad Tarbiah Darul Hijrah Al Islamiah, Filza Nur Iffah Rosli, 11, yang menemui sehelai sejadah daripada 43 sejadah didakwa berdiri menghadap kiblat dalam sebuah surau lama di pusat pengajian Islam itu kira-kira jam 7.30 malam semalam.

Filza berkata, pada jam 6.45 petang sebelum kejadian, pengetua maahad itu meminta dia bersama tiga rakan lain, Badlishah Sadino, 11, Aiza Zamri, 10, dan Norsyamira Ismail, 13, mengangkat 45 sejadah yang dijemur di penyidai kerana hujan.

“Umi meminta kami mengangkat sejadah terbabit untuk dihamparkan di surau lama ini memandangkan semua sejadah masih lembap.

“Selesai solat Maghrib, saya bersama seorang rakan, Najwa Baderi, 14, naik ke tingkat itu untuk mengambil wuduk yang terbatal. Selepas mengambil wuduk dan melintasi bilik mengaji ini, saya terkejut apabila melihat sejadah di hadapan pintu berbentuk seakan sedang sujud menghadap kiblat.

Filza berkata, mereka segera ke tingkat bawah dan memaklumkan kepada pengetua maahad mengenai kejadian pelik itu.

Pengetua maahad itu, Azizah Khatib Mat berkata, kejadian yang berlaku di dalam surau berusia 69 tahun itu disifatkan sebagai bukti kekuasaan ALLAH SWT dan pasti mempunyai hikmah di sebaliknya.

Menurutnya, kejadian sebegitu pernah dilaporkan berlaku sebelum ini di tempat lain dan beliau yakin ia bukan perbuatan pelajar nakal.

“Pelajar perempuan yang saya minta menghamparkan sejadah ini bukan pelajar nakal, malah masa diberikan pada mereka untuk menyelesaikan tugas itu terhad kerana mereka perlu berada di dalam surau untuk berzikir sebelum masuk waktu Maghrib.
“Jumlah sejadah juga banyak. Maka saya yakin ini bukti kebesaran ALLAH SWT dan mungkin sebagai satu daripada bentuk hidayah kepada pelajar serta umat Islam,” katanya. Tergamam lihat sejadah sujud - Pahang - Sinar Harian:

'via Blog this'

Pengawal keselamatan warga emas maut dalam serangan Zionis

GAZA: Seorang lelaki Palestin maut selepas cedera parah akibat serangan udara Israel ke atas Gaza awal pagi semalam.

Sumber perubatan berkata, mangsa dikenali sebagai Abdel Karim Zatuniya, seorang warga emas yang bekerja sebagai pengawal berek di kawasan Zeitun di tenggara Gaza.


Kata sumber itu, Abdel Karim bersama empat yang lain cedera akibat serangan berkenaan. Setakat ini, tiada kumpulan pejuang Palestin mendakwa Abdel Karim adalah anggota mereka.

Tiga lagi serangan udara di Karni, Khan Younis dan sebuah rumah kosong di Rafah pada malam kelmarin tidak menyebabkan sebarang kecederaan.


Sementara itu, kenyataan dikeluarkan tentera Israel mengesahkan mereka melancarkan serangan “disasarkan terhadap tiga terowong pengganas di utara, tengah dan selatan Gaza, selain kemudahan kilang senjata di utara Semenanjung Gaza.” “Tapak itu diserang sebagai tindak balas serangan roket ke atas komuniti di selatan Israel,” kata jurucakapnya.


Terdahulu, satu roket dilancarkan dari Gaza meletup di selatan Israel, tetapi tiada sebarang kecederaan atau kerosakan berlaku.


Jurucakap polis Israel berkata, kawasan yang diserang adalah wilayah Eshkol.


“Ia meletup kawasan lapang tanpa menyebabkan sebarnang kerosakan,” katanya.

Bercakap di Teheran, Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniyeh mengulangi kenyataan pertubuhan itu untuk tidak mengiktiraf Israel.


“Penentangan akan diteruskan sehingga semua kawasan Palestin, termasuk Baitulmaqdis, dikembalikan,” katanya. - AFP

myMetro | Pengawal keselamatan warga emas maut dalam serangan Zionis:

'via Blog this'

Mahmoud akan dedah kejayaan besar nuklear

TEHERAN: Presiden Mahmoud Ahmadinejad akan mengumumkan “kejayaan besar” dicapai dalam program nuklear negara itu tidak lama lagi, lapor media semalam.

Dalam ucapan sempena sambutan ulang tahun ke-33 Revolusi Islam Iran, Mahmod berkata, dalam bidang nuklear, pelbagai kejayaan dicapai sejak beberapa tahun lalu.


“Dunia menyaksikan kuasa besar menggunakan segala cara untuk menghalang Iran mencapai kemajuan dalam bidang nuklear.

“Kini, bukan saja Iran menjadi negara memiliki kuasa nuklear, malah berjaya memenuhi sejumlah besar keperluan dalam sektor ini,” katanya.


Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah baru-baru ini meningkatkan tekanan dengan mengenakan sekatan ke atas industri minyak dan Bank Pusat Iran.


Sekatan Barat dan ancaman serangan menggunakan tentera juga berulang-kali dibuat bagi memaksa Teheran menghentikan program nuklear yang didakwa mempunyai motif ketenteraan.


Bagaimanapun, Iran sentiasa menafikan dakwaan itu dan bertegas ia bertujuan untuk keamanan. - AP


myMetro | Mahmoud akan dedah kejayaan besar nuklear:

'via Blog this'

Zionis akan gagal: Ismail

GAZA: Pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh, berkata Israel mengamalkan dasar mengancam serta menjajah negara Islam seperti Iran dan keganasan itu tidak terhad hanya ke atas wilayah Palestin.

Namun, kata Ismail, ancaman Israel terhadap Iran tidak akan memberi kesan ke atas republik Islam itu dan seperti biasa, Iran akan terus melawan perancangan Israel serta AS di rantau Teluk.


“Israel tidak mampu melaksanakan ancamannya ke atas Iran,” katanya sempena sambutan ulang tahun ke-33 Revolusi Islam Iran.

Mengenai Kebangkitan Islam di rantau itu yang berjaya menggulingkan ramai diktator, Ismail berkata, revolusi berkenaan akan menjadi asas kepada pembebasan al-Quds (Baitulmaqdis) serta Masjid al-Aqsa.


Mengetuai delegasi pemimpin kanan Hamas, Ismail tiba di Teheran untuk lawatan rasmi tiga hari mulai Jumaat lalu dan disambut Menteri Luar Iran, Ali Akhbar Salehi.


Di Iran, Ismail bertemu pemimpin tertinggi negara itu, Ayatollah Ali Khamenei, Presiden Mahmoud Ahmadinejad dan pemimpin kanan lain. - Press TV

myMetro | Zionis akan gagal: Ismail:

'via Blog this'

Iran tak maaf penyokong AS

TEHERAN: Speaker Parlimen Iran, Ali Larijani, memberi amaran Teheran tidak akan memaafkan mana-mana negara Teluk jika mereka terus menyokong rancangan Amerika Syarikat ke atas negaranya.

“Kami menyarankan sesetengah negara yang dulu berpihak kepada Saddam Hussein dan kini menyebelahi plot AS ke atas Iran supaya berhenti melakukannya.


“Iran tidak akan memaafkan mereka lagi. Akan ada kesan di rantau Teluk jika rancangan ke atas kami dilaksanakan,” katanya.

Kenyataan Ali itu merujuk kepada bantuan kewangan dan politik yang besar diberi beberapa negara Teluk, terutama Kuwait dan Arab Saudi, ke atas rejim Saddam sepanjang tempoh perang Iran - Iraq pada 1980 hingga 1988.


Ali memberi komen ketika AS dan Kesatuan Eropah mengenakan sekatan baru ke atas Bank Pusat Iran dan aktiviti pengeksportan minyak negara itu ekoran program nuklear Teheran yang kontroversi.


Teheran menggesa Arab Saudi menimbang semula janjinya memenuhi sebarang kekurangan bekalan minyak akibat sekatan dikenakan ke atas Iran.


Bagi Teheran, janji Riyadh masuk campur dalam pasaran petroleum dunia dianggap sebagai “tidak mesra.” Hubungan tegang di antara Iran yang didominasi Syiah dan Sunnah Arab Saudi terus meningkat selepas Riyadh mengetuai operasi ketenteraan di Bahrain bagi membantu kerajaan berdepan dengan kebangkitan prodemokrasi rakyat.


Hubungan itu semakin buruk tahun lalu apabila AS mendakwa Ada pihak tertentu di Teheran merancang membunuh Duta Arab Saudi ke Washington.

Kemudian, Majlis Kerjasama Teluk dianggotai Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi dan Emirah Arab Bersatu menggesa Iran “berhenti campur tangan dalam hal ehwal dalaman” negara terbabit. - AFP

myMetro | Iran tak maaf penyokong AS:

'via Blog this'

Osama nasihat anak berhijrah ke Barat

LONDON: Pemimpin al-Qaeda yang dibunuh, Osama bin laden menggesa anaknya supaya pergi dan hidup dengan aman di Barat dan mendapatkan pendidikan universiti, kata abang iparnya dalam wawancara yang diterbitkan, semalam.

Abang kepada isteri kelima Osama dari Yaman, Zakaria al-Sadah memberitahu akhbar Sunday Times Britain, pelampau kelahiran Saudi itu percaya anaknya “tidak akan mengikut jejak langkahnya untuk berjihad”. “Dia memberitahu anak dan cucunya: “Pergi ke Eropah dan Amerika dan dapatkan pendidikan yang baik,” kata Zakaria kepada Sunday Times. Zakaria berkata, Osama memberitahunya: ”Kamu perlu belajar, hidup dengan aman dan jangan ikut apa yang saya lakukan atau telah lakukan,” Osama dibunuh dalam serbuan tentera AS di kediamannya di Abbottabad, baratdaya Pakistan tahun lalu. - AFP

myMetro | Osama nasihat anak berhijrah ke Barat:

'via Blog this'

Mangsa Rotavirus bertambah

Sebanyak 142 kes baru dilapor berlaku di Hilir Perak, Batang Padang

IPOH: Bilangan pesakit yang dipercayai terkena jangkitan Rotavirus yang disebabkan Acute Gastroenteritis (AGE) dikesan semakin meningkat di dua daerah iaitu Hilir Perak dan Batang Padang apabila sebanyak 142 kes baru dilaporkan sehingga semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar, Pengangkutan dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri, Datuk Dr Mah Hang Soon, berkata berdasarkan laporan harian Jabatan Kesihatan Negeri, sebanyak 94 kes dikesan di Daerah Hilir Perak dan 48 kes di Daerah Batang Padang sehingga semalam.
Setakat ini tiada kes kematian dilaporkan dan keadaan masih lagi terkawal. - Dr Mah Hang Soon, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar, Pengangkutan dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri. Katanya, ini menjadikan jumlah keseluruhan kes AGE terkumpul sejak dua minggu lalu meningkat kepada 1, 730 kes dan 956 kes bagi dua daerah berkenaan.

“Berdasarkan laporan itu, lapan pesakit adalah kanak-kanak dan orang dewasa yang dimasukkan ke Hospital Hilir Perak, manakala enam lagi dimasukkan ke hospital berasingan di Daerah Batang Padang.

“Bagaimanapun, setakat ini tiada kes kematian dilaporkan dan keadaan masih lagi terkawal," katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Beliau berkata, orang ramai tidak perlu panik dengan situasi itu kerana kerajaan negeri sedang bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan untuk membendung wabak itu.
“Kita berharap keputusan sampel air yang sudah diambil untuk dianalisis yang akan diketahui esok (hari ini) memberi petunjuk kepada penyelesaian masalah itu.

“Setakat ini, tiada bukti mengatakan berlaku pencemaran air yang serius sehingga boleh menimbulkan wabak AGE kerana kajian masih lagi dijalankan. Jadi, orang ramai tidak perlu bimbang dan seharusnya lebih mementingkan penjagaan kebersihan diri serta keluarga masing-masing,” katanya.

Sementara itu, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir turut meminta rakyat di negeri ini tidak panik dengan kes AGE kerana kerajaan negeri dengan kerjasama Kementerian Kesihatan serta beberapa agensi lain berkaitan sudah mengambil tindakan segera, termasuk menjalankan ujian ke atas sumber bekalan air bagi mengenal pasti penyebaran penyakit itu.

“Dalam situasi sekarang, penduduk terutama di dua daerah berkaitan dinasihatkan menjaga kebersihan, selain memastikan air dimasak sebelum digunakan untuk penyediaan minuman atau makanan,” katanya.

Dalam pada itu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, keputusan awal mengenai punca kejadian jangkitan AGE yang berlaku di kawasan Batang Padang dan Hilir Perak di Perak dijangka diketahui hari ini.

Beliau berkata, pihaknya berusaha keras untuk mengenal pasti punca kejadian dengan sepasukan anggota diarahkan ke lokasi kejadian bagi mengambil kira-kira 1,000 liter contoh air dari 24 kawasan yang dikenal pasti bagi dianalisis dan dikaji.

"Setakat ini keadaan terkawal dan tidak ada kes baru yang dilaporkan," katanya.

Berita Harian Online | Mangsa Rotavirus bertambah:

'via Blog this'

Dakwaan bermotif politik: Gilani

Yusuf Raza Gilani, Perdana Menteri Pakistan
Yusuf Raza Gilani, Perdana Menteri Pakistan


Presiden Zardari mempunyai kekebalan sebagai ketua negara

ISLAMABAD: Perdana Menteri, Yusuf Raza Gilani, berkata dakwaan rasuah terhadap Presiden Asif Ali Zardari mempunyai motif politik sedangkan beliau mempunyai kekebalan sebagai ketua negara.
Kenyataan perdana menteri itu dalam satu temu bual kelmarin, disiarkan menjelang satu perbicaraan yang dihadapi beliau atas dakwaan menghina mahkamah berikutan keengganannya memenuhi perintah membuka semula kes rasuah membabitkan ketua Zardari.
Jika saya didapati bersalah, saya tidak sepatutnya menjadi seorang ahli parlimen. - Yusuf Raza Gilani, Perdana Menteri Pakistan
“Terlalu banyak kes terhadap beliau dan semuanya adalah bermotif politik,” kata Gilani kepada stesen televisyen Al Jazeera merujuk kepada Zardari.

“Presiden mempunyai kekebalan dan beliau bukan hanya mempunyai kekebalan itu di Pakistan sebaliknya ia merentasi sempadan malah di seluruh dunia.”

Ditanya jika beliau lebih memilih untuk meletak jawatan demi kepentingan presiden, Gilani berkata jika didapati bersalah menghina mahkamah, beliau secara automatik akan kehilangan kuasa, berikutan beliau tidak perlu meletak jawatan.

“Tidak perlu untuk meletak jawatan. Jika saya didapati bersalah, jadi saya tidak sepatutnya akan menjadi seorang ahli parlimen,” katanya.
Dalam satu temubual, Gilani juga mengkritik serangan Amerika Syarikat terhadap militan dan berkata bahawa Islamabad tidak memberikan kuasa kepada mereka.

“Saya ingin maklumkan kepada anda bahawa kami tidak membenarkan atau memberikan kebenaran menerbangkan pesawat dari Pakistan,” katanya.

“Kami turut berbincang dengan pentadbiran Amerika Syarikat bahawa kami melakukan banyak usaha untuk mengasingkan militan dari penduduk tempatan.

“Serangan pesawat itu mencetuskan reaksi negatif,” katanya sambil menambah bahawa kebanyakan kumpulan puak tinggal di kawasan sempadan Afghanistan.

“Kumpulan puak dan militan ini akan bersatu sekali lagi. Mereka akan menjadikan tugas kita semakin sukar malah kurang juga ruang politik bagi kami,” katanya.

Gilani berkata, beliau mempunyai hubungan baik dengan tentera setakat ini.

Ia merujuk kepada ketegangan antara kerajaan awam dengan tentera membabitkan satu memo yang dihantar kepada Pentagon bagi mendapatkan bantuan Amerika Syarikat untukmenghalang rampasan kuasa tentera selepas serbuan komando Amerika Syarikat di Pakistan yang membunuh pemimpin Al-Qaeda Osama bin Laden. – Reuters Berita Harian Online | Dakwaan bermotif politik: Gilani:

'via Blog this'

Katil juruterbang dalam pesawat Boeing


KATIL untuk juruterbang tidur di belakang kokpit pesawat Boeing 787 baharu yang dipamerkan pada Pertunjukan Udara Singapura di Singapura semalam.


SINGAPURA - Pesawat penumpang baharu Boeing 787 Dreamliner mempunyai ruang rehat untuk juruterbang tidur di belakang kokpit pesawat itu.
Ia juga mempunyai ruang rehat yang sama untuk kru penerbangan lain seperti pramugara dan pramugari.
Menurut laporan Bernama, pesawat Dreamliner itu mempamerkan keupayaan jarak jauhnya beberapa hari lepas, terbang tanpa henti dari Boeing Field di Seattle, Amerika Syarikat ke Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi di Bangkok dengan jarak 12,358 kilometer.
Pesawat itu yang membawa hampir 300 penumpang dipamerkan pada Pertunjukan Udara Singapura yang bermula esok sehingga 17 Februari depan. - Agensi

Bisnes replika pedang filem Hollywood


FILOMENO DE GUZMAN memegang replika pedang dalam filem Braveheart di bengkelnya di bandar Pozorrubio di Filipina pada 19 Januari lalu.


POZORRUBIO, Filipina - Seorang tukang besi, Filomeno de Guzman bersama 15 orang petani yang menanam padi menghasilkan replika pedang seperti yang pernah digunakan dalam filem-filem Bollywood seperti Braveheart, Conan the Barbarian dan Rambo.
De Guzman yang juga seorang bekas sarjan tentera Filipina tidak pernah pergi ke universiti namun dia menghasilkan pedang tersebut selepas menonton filem.
Dia bersara daripada tentera pada 1980 dan mengambil kursus kemahiran kerja-kerja pertukangan logam anjuran pemerintah secara percuma.
Kilangnya terletak di bandar tanaman padi di sini, 180 kilometer ke utara Manila.
Apabila seorang rakannya membawa beberapa pedang buatannya pada satu pameran di Amerika Syarikat (AS) pada tahun 1990-an, de Guzman kemudian mempunyai hubungan dengan seorang pengedar menyebabkan perniagaan antarabangsanya bermula.
Menurut de Guzman, 63, dia menjual lebih 1,000 replika pedang Excalibur.
Pedang Excalibur terkenal di dunia kerana ia milik pemerintah England, Raja Arthur.
De Guzman berkata, dia memberikan nama salah satu pisau yang dihasilkannya, Rambo III.
"Saya mendapat sepucuk surat daripada para penerbit filem Rambo yang memberitahu saya supaya jangan menggunakan nama Rambo atau kami akan menyaman anda," katanya.
Namun, selepas pisau itu dinamakan The Stallone sempena nama aktor Sylvester Stallone, tiada lagi surat ancaman saman yang diterimanya, kata de Guzman. - AFP
Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Israel bedil kandang lembu


KANDANG lembu yang musnah akibat terkena bedilan peluru berpandu
pesawat tentera Israel di bandar Gaza semalam

GENTING GAZA - Satu serangan tentera udara Israel semalam membedil kandang lembu milik seorang penduduk Palestin di sini.
Beberapa ekor haiwan itu cedera dan terbunuh akibat serangan berkenaan.
Dalam serangan itu, seorang penduduk Palestin dilaporkan terbunuh.
Tentera Israel menyatakan serangan tersebut dilancarkan bagi membalas dendam terhadap satu serangan roket yang dilakukan para pejuang Palestin.
Pertubuhan Pusat Palestin Untuk Hak Asasi Manusia yang beribu pejabat di bandar Gaza menyatakan, penduduk yang maut itu ialah seorang petani, Wyad Abdul Hadi Rajab yang berusia 71 tahun.
Menurut pertubuhan itu, dia merupakan pemilik kandang lembu yang terletak kira-kira tiga kilometer dari sempadan Israel.
Kandang lembu itu diserang dengan peluru berpandu.
Menurut pertubuhan tersebut, semasa serangan, petani itu berada di dalam biliknya yang musnah.
Seorang anak lelakinya mengalami luka.
Beberapa ekor haiwan ternakan lain turut terbunuh manakala beberapa peralatan lain juga musnah.
Pada Sabtu lalu, satu serangan roket yang dilancarkan para pejuang Palestin mengenai bandar Ashkelon, selatan Israel menyebabkan seorang wanita negara itu cedera ringan. - Agensi