Pages

Monday, June 27, 2011

Kisah Benar SMS Dari Iblis

Kisah Benar SMS dari Iblis
Kisah benar pengamal perubatan Islam di Gombak, Hj Lokman. Ikuti cerita seterusnya

Dalam tahun 2008, saya pernah mengubati seorang pesakit. Di dalam coretan ini saya namakan sebagai Pesakit A. Pesakit A sudah berumahtangga. Pesakit A ini telah lama menghidapi penyakit misteri, di mana kadang kala datang beberapa ekor iblis yang akan masuk ke dalam badan Pesakit A ini dan menguasai diri pesakit. Semasa iblis menguasai pesakit itu, dia tidak akan sedar tetapi pesakit itu boleh membuat kerja seharian seperti memandu kereta, bertugas di tempat kerja, menjaga anak di rumah, bercakap di talipon dan sebagainya termasuklah menghantar dan membalas SMS. Iblis yang memasuki badan Pesakit A boleh membuat semua kerja-kerja harian pesakit itu tapi pesakit itu tidak menyedarinya. Sukar untuk dipercayai tapi ia boleh berlaku.

Satu hari di bulan November 2008, pesakit A ini membuat temujanji untuk datang ke klinik saya bersama isterinya dan dia juga bercadang untuk turut membawa ibunya untuk berubat di klinik saya. Ibu Pesakit A ini tinggal di tempat lain dan pada malam itu ibu pesakit A ini akan dibawa oleh kakak Pesakit A. Temujanji telah dibuat dengan saya agar Pesakit A serta ibunya akan datang ke klinik saya selepas waktu isyak pada jam 9 malam. Mereka bercadang untuk datang berasingan. Pesakit A akan datang dari rumah dia bersama isterinya menaiki kereta Pesakit A. Kakak Pesakit A pula akan menghantar ibu Pesakit A ke klinik saya dengan menaiki kereta dia sendiri.

Malam itu saya menunggu kedatangan Pesakit A dan Ibu Pesakit A sehinggalah jam 12.30 malam. Berulang-kali saya menalipon Pesakit A dan juga isteri Pesakit A untuk bertanya samada mereka akan datang atau tidak, tetapi panggilan talipon saya tidak diangkat. Selain daripada menalipon, saya juga menghantar sms kepada talipon bimbit Pesakit A dan talipon bimbit isteri Pesakit A tetapi tidak ada jawapan dari kedua-duanya. Kakak Pesakit A pun tidak sampai dan saya tidak mempunyai nombor taliponnya untuk dihubungi.

Keadaan ini memang pelik kerana kebiasaannya, Pesakit A akan membalas panggilan talipon saya.
Tiba-tiba jam12.45 malam, saya terima sms daripada talipon bimbit Pesakit A. Rupa-rupanya iblis telah menguasai diri dan badan Pesakit A awal-awal lagi dan melalui Pesakit A, iblis itu telah menghantar sms kepada saya. Di bawah ini saya tuliskan sms yang saya terima dari iblis tersebut pada malam itu:

SMS DARI IBLIS YANG PERTAMA :
“Manusia busuk, aku telah berhasil menghalang mereka semua datang kerumah mu. Aku bikin pingsan kakaknya yang membawa ibunya di jalanan. Dan isterinya telah ku menterai agar menjadi capek pegel dan tidak lagi mampu untuk menggagahkan diri bangkit menentang aku dengan ancaman ayat ayat yang diturunkan oleh penguasa petala langit dan bumi. Hingga ke saat ini isterinya tidak lagi mampu untuk membuka matanya yang telah aku menterai agar tidak mampu mengancamku. Aku akan berusaha keras supaya kau capek dan bosan untuk ikut campur dalam segala apa yang telah aku usahakan dan menghadapi permainan ini. Kau nantikan saja hasilnya nanti samada kau atau aku yang akan undur dan aku akan pastikan kau dan kawan dia seorang lagi tu akan jauh dari keluarga ini. Kau belum mengenal aku dengan begitu dalam sekali.”

JAWAPAN SMS DARI SAYA :
“Iblis! Aku cabar kau iblis datang ke rumah aku malam ini. Dengan pertolongan Allah , aku akan musnahkan kau Iblis!”

SMS DARI IBLIS YANG KEDUA :
“Lancang mulutmu. Aku sedikit pun tidak gentar padamu. Patuhi lah peringatanku dan jangan ikut campur merawat dia dan keluarganya”.

JAWAPAN SMS DARI SAYA :
“Iblis, kalau kau berani dan gagah, kau jawab bila aku talipon kau!”

SMS DARI IBLIS YANG KETIGA :
“Omong kosong, sebelum ini aku berdiam diri kerna aku ingin mengenal hatimu yang macam apa dan atas dasar apa kau membantu dia sekeras kerasnya. Aku tidak akan izinkan kau berbicara dengan dia dari semalam hingga kesaat ini dan seterusnya. Kau tidak akan tahu ketahui rencana permainanku. Kau harus memberi peringatan kepada isteri mu supaya jangan pernah lagi mendekati atau berhubungan dengan isteri dia. Aku tidak akan mengizinkan. Andai engkau tidak tunduk pada perintahku, makanya aku akan terus terusan menyiksa dia dan keluarganya. Aku akan kembalikan isterinya kepada ibunya.”

SMS DARI IBLIS YANG KE EMPAT :
“Engkau jangan ikut campur urusanku. Guruku telah mengetahui segalanya. Kau tidak akan bisa menewaskan kesaktian guruku. Aku mendapat perintah dari guruku supaya memberikan kau peringatan keras makanya jangan kau cobak untuk menentang guru jika kau tidak mahu hidupmu diancam.”

JAWAPAN SMS DARI SAYA :
“Engkau dan guru kau pergi jahanam! Dengan keizinan Allah, akan aku hancurkan engkau dan guru engkau!”

SMS DARI IBLIS YANG KE LIMA :
“Lancang mulut mu. Perguruan gerondong durjana tidak gampang untuk mampus dengan ancaman kalian yang mampus itu bukan dari kumpulan guru tapi dari kumpulan tolol kerana gurunya telah mampus dan mereka tidak dapat petunjuk.”

Begitulah dialog sms saya dengan iblis tersebut yang terdapat di dalam Pesakit A pada malam itu. Pada keesokan harinya, saya mendapat panggilan talipon dari Pesakit A yang memohon maaf sebab tidak dapat datang ke klinik saya pada malam tadi. Pesakit A memberitahu saya yang dia, isteri dan anak dia telah tertidur dari selepas magrib malam tadi sehinggalah ke pagi hari. Pesakit A juga memberitahu bahawa kakaknya yang hendak membawa ibunya ke klinik saya pada malam tadi, telah pengsan semasa memandu kereta dalam perjalanan ke klinik saya. Nasib baik kereta yang dipandu dapat diberhentikan di tepi jalan raya di bawah sebuah jejambat. Ibu Pesakit A dapat menalipon abang Pesakit A untuk memberitahu hal yang telah berlaku. Abang Pesakit A datang mencari mereka dan berjaya menemui tempat di mana kereta itu berhenti dan membawa mereka pulang ke rumah mereka.

Jadi apa yang diberitahu oleh iblis di dalam sms yang diterima pada jam 12.45 malam tadi adalah benar-benar berlaku. Kejadian yang berlaku telah dirancang terlebih dahulu oleh iblis agar Pesakit A, isteri , ibu dan kakaknya gagal untuk datang ke klinik saya pada malam itu. Iblis menggunakan badan Pesakit A pada malam itu untuk berkomunikasi dengan saya melalui sms talipon bimbit Pesakit A. Tetapi yang anehnya, selepas iblis menghantar semua sms melalui talipon bimbit Pesakit A, semua pesanan sms yang dihantar kepada saya atau diterima dari saya telah dipadamkan dari talipon bimbit itu oleh iblis itu. Bila saya tanya Pesakit A pada keesokan hari berkenaan pesanan sms tersebut, Pesakit A langsung tidak mengetahui tentang pesanan sms berkenaan dan salinan sms itu tidak ada di dalam talipon bimbit dia.

Kisah yang saya ceritakan di atas adalah kisah benar dan pengajaran yang hendak saya sampaikan di sini adalah berkenaan pengaruh jahat dan dasyatnya kuasa iblis dan syaitan. Iblis boleh mendorong kita untuk membuat apa sahaja tetapi yang boleh melawan pengaruh iblis itu adalah iman dan akal fikiran kita. Tuhan memberi kita otak dan akal fikiran untuk kita fikir apa yang baik dan apa yang tidak baik. Sekiranya iman kita kuat dan kita patuh akan perintah Allah SAW, insyaAllah kita kita dipelihara daripada pengaruh iblis dan syaitan. Walau bagaimanapun kita jangan “under estimate” apa yang iblis boleh lakukan kepada kita.

Saya percaya banyak kes-kes pelik dan kes-kes misteri yang berlaku seperti kes pembunuhan beberapa beberapa orang ahli keluarga di Negeri Sembilan baru-baru ini adalah kerana pengaruh iblis. Olek kerana orang yang siuman tidak akan melakukan pembunuhan sedasyat itu. Iblis dan syaitan adalah musuh kita dan iblis telah berjanji akan menyesatkan anak-anak Adam sehingga hari kiamat. Tetapi kadangkala bukan iblis yang boleh mendorong kita membuat maksiat dan dosa, tapi nafsu dalam diri boleh mempengaruh kita membuat benda-benda yang tidak baik. Mengawal nafsu adalah salah satu dari dugaan kita.

Hj. Lokman
6 October 2010
Google Ke Teratak Ku: Kisah Benar SMS Dari Iblis

Tukang pancung pernah penggal kepala kawan

TIADA RASA BELAS: Encik Abdallah, dengan pedang bernama 'Sultan' yang digunakan bagi memenggal kepala pesalah, berkata tukang pancung tidak boleh berasa belas terhadap orang yang akan dipancungnya. -- Foto TEMPOINTERAKTIF.COM

TIADA RASA BELAS: Encik Abdallah, dengan pedang bernama 'Sultan' yang digunakan bagi memenggal kepala pesalah, berkata tukang pancung tidak boleh berasa belas terhadap orang yang akan dipancungnya. -- Foto TEMPOINTERAKTIF.COM[Image]MAKKAH: Encik Abdallah bin Said Al-Bishi mewarisi kerjaya ayahnya - tukang pancung bagi mereka yang dihukum mati di Arab Saudi.Beliau antara tukang pancung paling masyhur di negara itu.Stesen televisyen Lebanon, LBC TV, pernah menyiarkan wawancara khas dengan Encik Abdallah pada 4 November 2006.Tukang pancung seperti Encik Abdallah yang bertugas mencabut nyawa pesalah, termasuk warga Indonesia, Ruyati Satubi, yang dipancung baru-baru ini.Pelaksanaan hukuman mati itu dijalankan di kota Makkah dan mencetuskan bantahan di Indonesia.Ruyati, 54 tahun, disabit kesalahan membunuh majikan perempuannya dengan pisau potong daging.Encik Abdallah memulakan tugas pertamanya pada 1991, seminggu setelah ayahnya meninggal dunia.Beliau berusia 32 tahun waktu itu. Pada hari pertama bertugas, beliau memancung tiga orang.Pedang bernama 'Sultan' warisan ayahnya itu melengkung seperti bulan sabit dan panjang setengah meter.Encik Abdallah mengaku gugup saat pertama memenggal kepala orang.'Setiap orang akan gugup ketika memulakan pekerjaan baru kerana takut gagal,' katanya.Beliau mengaku telah memancung lebih 100 kepala.Semasa kecil, Encik Abdallah pernah menyaksikan ayahnya memenggal kepala seorang pembunuh di depan gerbang Raja Abdul Aziz.Beliau mengikuti ayahnya menjalankan tugas kerana ingin melihat organ pencernaan, sebagaimana dipelajari di sekolah.'Namun, yang saya lihat ialah kepala manusia melayang. Dari lehernya darah mengalir seperti telaga. Cukup dan saya tak tahan lagi,' ujarnya.Malamnya, beliau susah tidur dan bermimpi ngeri.Arab Saudi mengenakan hukuman pancung ke atas pesalah kes bunuh.Hukuman itu biasanya dibatalkan jika keluarga mangsa memaafkan pesalah, yang diharuskan membayar diyat (wang pengganti) yang ditetapkan keluarga mangsa.Menurut ahli psikologi daripada Kementerian Dalam Negeri Arab Saudi, Dr Turki Al-Atyan, syariat Islam memerintahkan hukuman mati dilaksana dengan cara memenggal kepala, bukan gantung atau tembak.Bagi memuluskan tugasnya, Encik Abdallah memakai hanya pedang buatan Jowhar yang dibuat dari besi keras agar tidak mudah patah dan memang khusus bagi memancung kepala.Jowhar sebuah kota kecil di Somalia, sekitar 90 kilometer sebelah utara ibu kota Mogadishu.Ayah tiga anak itu berkata beliau tidak berasa apa-apa perbezaan ketika memancung pesalah lelaki atau perempuan.Bahkan, beliau mengaku pernah memenggal kepala temannya yang dikenakan hukuman mati.Selain memenggal kepala, Encik Abdallah melaksana hukuman potong tangan atau kaki. Pesalah potong tangan dibius dulu.Encik Abdallah berkata syarat utama menjadi tukang penggal ialah seseorang itu tidak boleh berasa belas terhadap orang yang akan dipancung.'Jika saya kasihan akannya, dia akan menderita. Apabila hati ini berasa kasihan, tangan bakal gagal,' katanya. -- Agensi.Cyberita Online Luar Negara

Ratapan sisi jenazah


PILU...ibu Mohammad Aliff, Azma Yusoff  tidak dapat menahan kesedihan.
PILU...ibu Mohammad Aliff, Azma Yusoff tidak dapat menahan kesedihan.

SEDIH...Shafuan Haqim ditenteramkan rakannya.
SEDIH...Shafuan Haqim ditenteramkan rakannya.


KOTA BHARU: “Maafkan aku Aliff! Maafkan aku!” kata Shafuan Haqim Othman, 18, sambil memegang erat tangan Mohammad Aliff Mohd Suhaimi, 19, ketika jenazah rakannya itu dibawa masuk ke dalam van jenazah di bilik mayat Jabatan Perubatan Forensik Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), di sini, semalam.
Kejadian kira-kira jam 11.30 pagi itu berlaku ketika pelajar Kolej Islam Sains & Teknologi (KIST), Kampus Utama Ibnu Sina, Kandis, Bachok, dekat sini, datang ke perkarangan bilik mayat HRP II untuk melihat jenazah tiga rakannya yang maut dalam kemalangan di Kilometer 15, Lebuhraya Kota Bharu-Pasir Mas, di sini, malam kelmarin.

Tanpa menghiraukan kehadiran orang ramai di situ, pelajar terbabit tidak mampu menahan sebak sebelum meraung berdekatan jenazah rakannya itu kerana menganggap dia sebagai punca kemalangan terbabit selepas menghantar arwah Mohammad Aliff pulang ke rumahnya di Kampung Galok, Pasir Mas, pada malam kejadian.

Dia sekali lagi meraung di luar kawasan bilik mayat itu menyebabkan beberapa rakannya menenangkannya sebelum dibawa ke bilik solat hospital itu bagi meredakan keadaan.


Shafuan yang juga pelajar diploma pembantu farmasi semester tiga meminta maaf kepada setiap ahli keluarga rakannya itu sambil meraung dengan menyalahkan dirinya sebagai punca kemalangan.

Bagaimanapun, ibu Allahyarham Shaiful Jawahir Razali, 20, Hasmah Bakar, 61, dengan tenang cuba mententeramkan Shafuan dengan memintanya tabah kerana nahas itu berlaku bukan atas kehendaknya, sebaliknya sudah ketentuan Tuhan.

Dalam pada itu, ibu Allahyarham Mohammad Aliff, Azmah Yusof, 43, turut sebak sebaik melihat jenazah anaknya diusung ke van jenazah sambil berkata: “Sayang ummi (ibu), bawa perlahan-lahan!” bagaikan mahu memberi nasihat kepada anaknya supaya lebih berhati-hati meskipun sedar zuriatnya itu sudah meninggal dunia.

Dalam kejadian malam kelmarin, niat murni empat sahabat menghantar rakan mereka pulang menziarahi ayahnya yang sakit bertukar tragedi memilukan apabila tiga daripada mereka maut, manakala tiga yang lain parah selepas kereta mereka terbabit kemalangan dengan sebuah lori air batu.

Kemalangan kira-kira jam 11 malam itu mengakibatkan tiga pelajar KIST, Kampus Utama Ibnu Sina, Kandis, Bachok, dekat sini, Shaiful Jawahir Razali yang juga pemandu kereta, Sheikh Muhammad Farhan Shikh Md Saud, 19, dan Mohammad Aliff meninggal dunia di tempat kejadian.

Seorang rakan mereka, Muhammad Aznil Mohd Suhaimi bersama pemandu lori air batu dikenali Zamri, 29, dan rakannya berusia 20-an, parah dan dikejarkan ke Hospital Pasir Mas dan HRPZ II untuk mendapatkan rawatan.

Difahamkan, sebelum kejadian Shafuan meminta bantuan Aliff menghantarnya pulang ke rumah di Kampung Galok, Pasir Mas, dengan menaiki Proton Iswara berikutan keadaan kesihatan ayahnya kurang memuaskan selepas menghidap gastrik serta sesak nafas.

Allahyarham Mohammad Aliff bersama tiga rakannya menghantar Shafuan dan mereka menikmati hidangan mi goreng serta rambutan disediakan keluarga Shafuan sebelum pulang ke asrama kira-kira jam 10.30 malam.

Tidak sampai setengah jam bertolak pulang, kenderaan dipandu Shaiful Jawahir yang cuba memotong sebuah kenderaan terbabas dan memasuki laluan bertentangan sebelum bertembung sebuah lori air batu.

Menceritakan detik pertemuan terakhir bersama rakan-rakannya itu, Shafuan berkata, dia tergerak untuk pulang ke rumah pada malam kejadian selepas dihubungi kakaknya yang memaklumkan ayah mereka, Othman Deraman, 60, sakit di rumah.

“Tidak sedap hati, saya minta bantuan Aliff kerana dia mempunyai kereta. Tanpa saya sedari, tiga rakan lain mahu mengikut sama dan kami bergerak menaiki Proton Iswara dari asrama di Taman Dahlia, kira-kira jam 8.15 malam.

“Sebaik tiba di rumah, semua rakan dijamu hidangan ringkas disediakan kakak dan menjenguk keadaan ayah selepas dibawa mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta akibat sakit dada dan gastrik pada petang kejadian,” katanya.

Menurutnya, semua rakannya meminta diri untuk pulang ke asrama kira-kira jam 10.30 malam.

“Pagi tadi (semalam) saya dimaklumkan seorang rakan bahawa tiga kawan kami maut nahas. Berderau darah saya, tetapi menyangka itu gurauan.

“Saya lihat perwatakan mereka (rakan-rakan) agak berbeza kerana ketika menghantar saya, mereka tak banyak bercakap, cuma ada sesekali perbualan kami diselangi gelak ketawa,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Azham Othman, berkata kemalangan berlaku ketika kereta dipandu mangsa dari Kampung Galok, Pasir Mas ke Kota Bharu cuba memotong sebuah kenderaan di hadapannya sebelum terbabas dan bertembung sebuah lori dari arah bertentangan.

Katanya, kemalangan itu mengakibatkan tiga maut dan tiga yang lain parah sebelum dikejarkan ke hospital dan siasatan dilakukan mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.
myMetro | Ratapan sisi jenazah

Siulan bawa padah


TANGKAP...lelaki yang disyaki menikam mangsa ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Alor Gajah.
TANGKAP...lelaki yang disyaki menikam mangsa ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Alor Gajah.


ALOR GAJAH: Majlis menghantar rombongan peminangan seorang lelaki di Kampung Permatang dekat sini, pagi semalam, bertukar tragedi apabila seorang daripada ahli keluarga lelaki berkenaan tiba-tiba diserang tiga beradik berusia antara 30 hingga 40-an dipercayai akibat salah faham.
Difahamkan dalam pergaduhan itu seorang daripada tiga lelaki yang menyerang ahli keluarga terbabit turut parah akibat terkena tikaman mangsa.

Difahamkan juga pada mulanya mangsa, Mohd Shahir Hashim, 29, ke kedai runcit di kampung itu pada jam 9.30 pagi untuk membeli barang keperluan sambil bersiul mengelilingi kedai sebelum ditegur seorang lelaki dikenalinya berusia 30-an.

Lelaki berkenaan dikatakan menegur perbuatan Mohd Sahir yang dianggap seperti menyindir dirinya dan mencabar beradu tenaga dengannya, namun mangsa bergegas meninggalkan kedai itu.


Menurut saksi yang juga abang ipar mangsa, Aziz Muhamad, 41, ketika kejadian dia sekeluarga berkumpul di rumah ibu mentuanya bersama saudara-mara lain kerana meraikan majlis menghantar rombongan meminang ke Klang, Selangor.

“Selepas Mohd Shahir balik ke rumah, kami sekeluarga yang berbincang dikejutkan dengan kemunculan tiga lelaki dikenali.

“Tanpa memberi salam mereka memekik nama Mohd Shahir dan memintanya keluar ke halaman sebelum berlaku pergelutan antara mereka sehingga bapa saudara saya datang membantu untuk meleraikan pergaduhan itu,” katanya.

Aziz berkata, seorang daripada lelaki itu mengeluarkan besi panjang dan tajam lalu cuba menikam Mohd Shahir serta bapa saudaranya.

Katanya, ibu Mohd Shahir cuba menghalang tindakan seorang daripada lelaki itu yang mengambil bata untuk memukul kepala Mohd Shahir.

“Seorang daripada tiga lelaki itu memaki dan menolak ibu mentua saya hingga terjatuh ke dalam rumah.

“Mohd Shahir meluru masuk ke rumah sebelum keluar memegang pisau menghalang lelaki tadi daripada terus memukul ibunya.

“Lelaki itu mencabar Mohd Shahir hingga berlaku pergelutan dan dia tertikam dua kali mengenai bahagian dada kanan lelaki terbabit,” katanya lagi.

Aziz berkata, dia juga melihat seorang daripada lelaki terbabit menghayunkan besi tajam yang mengenai telinga kiri dan belakang badan Mohd Shahir yang ketika itu bengkak muka akibat tumbukan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin mengesahkan menerima laporan kejadian dan kes disiasat.

“Kita masih menyiasat punca pergaduhan tiga lelaki itu dengan mangsa. Siasatan awal mendapati dalam pergelutan itu ibu mangsa turut campur tangan bagi meleraikannya sebelum anaknya meluru masuk ke dalam rumah mengambil pisau.

“Seorang daripada tiga lelaki itu tidak bernasib baik apabila terkena dua tikaman pada rusuk kanan dan di hantar ke Hospital Alor Gajah sebelum di rujuk ke Hospital Melaka untuk rawatan lanjut manakala seorang lagi cedera di tangan,” katanya.

Umar Ali berkata, pihaknya menahan dua lelaki terbabit serta mangsa di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Alor Gajah untuk siasatan lanjut.
myMetro | Siulan bawa padah

Lelaki Afrika telan 1.5kg heroin ditangkap di lapangan terbang

DUBAI: Pegawai kastam Dubai menahan seorang lelaki yang cuba menyeludup 1.5 kilogram heroin yang ditelannya, kata sumber semalam.

Menurut sumber keselamatan itu, lelaki terbabit tiba di Terminal 3 Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai dari sebuah negara Afrika.


“Tingkah laku lelaki terbabit sangat mencurigakan kerana kelihatan gelisah apabila tiba di terminal.

“Apabila anggota kastam memeriksa bagasinya, pegawai keselamatan tidak menemui barang larangan di dalamnya,” katanya.


Namun, apabila lelaki terbabit melalui mesin pengimbas, pihak berkuasa melihat ada bahan meragukan dalam perutnya.


“Selepas disoal, dia mengaku menelan 15 bungkusan yang tidak diketahui kandungannya.

“Dia juga mengaku datang ke Dubai untuk menyerahkan pil berkenaan kepada rakannya,” katanya.


Pemeriksaan hospital mengesahkan lelaki itu sebenarnya menelan 95 bungkusan berisi heroin seberat 1.5 kilogram. - GN

myMetro | Lelaki Afrika telan 1.5kg heroin ditangkap di lapangan terbang

2 wanita ditahan buat maksiat dalam hotel

MAKKAH: Pasukan keselamatan Haia (polis antimaksiat) Makkah memberkas seorang pemuda dan dua wanita yang terbabit dalam aktiviti seks haram di sebuah hotel di daerah Zahir, semalam.

Sumber berkata, dua pemuda tempatan didapati berada dalam bilik bersama dua wanita yang mereka temui di luar.


Katanya, kedua-dua wanita terbabit secara diam-diam memasuki dua bilik berbeza menggunakan kunci milik pemuda berkenaan.

Perbuatan maksiat itu dikesan hasil pemantauan kamera litar tertutup yang ada di hotel berkenaan.


“Seorang daripada wanita itu adalah warga tempatan, manakala seorang lagi berasal dari Indonesia,” katanya.


Sejurus kemudian, kata sumber itu, dua pemuda terbabit memasuki bilik masing-masing.

Melihat kejadian itu, penyambut tetamu segera menghubungi Haia untuk memaklumkan apa yang disaksikannya.

Kata sumber berkenaan, anggota Haia menunggu beberapa ketika di kawasan lobi hotel sehinggalah pemuda terbabit keluar.

“Selepas diperiksa, mereka menemui bukti berlaku aktiviti seksual dalam bilik berkenaan,” katanya.


Bagaimanapun, seorang daripada pemuda terbabit sempat melarikan diri sebaik saja menyedari ada anggota Haia menunggu di lobi hotel.


Menurut sumber itu, pihak berkuasa mengarahkan kedua-dua wanita terbabit segera keluar dari bilik.


“Anggota Haia kemudian menghubungi ibu bapa wanita terbabit,” katanya.


Kes itu kini diserahkan kepada polis Makkah untuk tindakan lanjut. - AN

myMetro | 2 wanita ditahan buat maksiat dalam hotel

Jutawan cuba rasuah polis dengan kereta Maserati

LONDON: Jutawan fesyen, George Davies menawarkan dua anggota polis sebuah kereta Maserati berharga �100,000 (RM500,0000) jika mereka membebaskannya selepas ditangkap kerana memandu dalam keadaan mabuk.

Sebuah mahkamah di sini diberitahu semalam, jutawan yang mengasas syarikat Next and George at Asda berusia 69 tahun itu diarah oleh anggota polis terbabit menjalani ujian pernafasan selepas dia ditahan kerana memandu kereta Quattroporte selaju 272 kilometer sejam.


Ujian itu mendapati kandungan alkohol dalam pernafasannya melebihi had.

Dia juga gagal berhenti meskipun diekori oleh anggota berkenaan sejauh lapan kilometer dari rumahnya.


Majistret di mahkamah Worcester diberitahu, jutawan itu menawarkan polis yang menahannya kereta Maserati itu ketika mereka membawanya ke balai polis.


Konstabel Jonathon Rice berkata: “Dia yang mabuk berkata, kami boleh mengambil kereta Maseratinya jika kes itu digugurkan.

“Saya menganggap dia tidak bermaksud demikian kerana dia mabuk ketika itu.” Davies menafi membuat kenyataan itu.


Dia bagaimanapun didapati bersalah malam tadi. Majistret mengharamkan dia memandu selama 12 bulan dan mendendanya �1,000 (RM5,000). - Agensi

myMetro | Jutawan cuba rasuah polis dengan kereta Maserati

Israel ancam penjara aktivis flotila Gaza


Foto
ANTARA poster flotila baru Gaza untuk tatapan umum.WASHINGTON: Amerika Syarikat dan Israel memberi amaran kepada aktivis antarabangsa rancangan mereka memecah sekatan Gaza akhir bulan ini adalah tindakan tidak bertanggungjawab dan berbahaya.
Satu laporan mendedahkan, rejim Zionis sudah menyiapkan penjara untuk aktivis terbabit selain memberi kata dua kepada media wartawan yang menyertai flotila kedua ke Gaza tidak akan dibenarkan masuk ke negara Yahudi itu selama bertahun-tahun.
“Kumpulan yang cuba memecahkan sekatan laut ke atas Gaza adalah tidak bertanggungjawab dan melakukan provokasi yang boleh memberi risiko keselamatan kepada pesertanya,” kata kenyataan jurucakap Jabatan Negara Amerika, Victoria Nuland.

“Kami ingin menekankan, penghantaran atau cubaan bersubahat untuk menghantar bahan sokongan atau sumber lain untuk pertubuhan pengganas asing seperti Hamas, boleh dianggap melanggar undang-undang sivil dan jenayah yang boleh dihukum denda dan penjara,” kata Nuland.

Akhbar Israel, Haaretz pula mendedahkan tentera Israel mengadakan latihan besar-besaran membabitkan komando khas dan anggota penembak tepat sebagai persediaan memintas flotila berkenaan.

Kenyataan beliau disifatkan ugutan ke atas aktivis oleh kerajaan Amerika, satu tindakan yang tidak pernah berlaku dalam sejarah membabitkan penghantaran bantuan kepada penduduk ditakluki di wilayah terbabit.
Flotila kedua disertai 10 kapal yang membawa 1,000 aktivis daripada 20 negara termasuk Amerika. Palestin berkata sekatan laut Israel adalah tidak sah dan ia menjejaskan pembangunan ekonomi Gaza.

Nuland pula berkata, Amerika prihatin mengenai keadaan di Gaza, tetapi mendakwa keadaan semakin baik sejak tahun lalu, apabila lebih banyak jenis barangan dibenar dibawa masuk ke wilayah itu.

Beliau berkata, rampasan senjata selain serangan roket dan mortar dari Gaza ke atas orang awam Israel baru-baru ini menunjukkan perlunya pemeriksaan ka atas kargo menuju Gaza.

Setiausaha Negara Amerika, Hillary Clinton percaya ada cara lebih baik untuk menghulurkan bantuan kepada penduduk Gaza.

“Kami percaya ada pendekatan lebih baik iaitu menyokong usaha Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi memastikan penduduk Gaza memperoleh bahan dan bantuan kemanusiaan dengan cara selamat,” katanya.

Rabu lalu, Israel memberi amaran kepada PBB flotila bantuan baru yang dilapor akan bertolak dari pelabuhan di Eropah beberapa hari lagi akan menghadapi akibat buruk jika meneruskan misi.

Tel Aviv sudah menegaskan bahawa ia akan menghalang flotila baru itu daripada tiba di Gaza. Tahun lalu, sembilan aktivis Turki terbunuh dalam serbuan ke atas konvoi sama.

Tentera Israel dikritik hebat berikutan serangan pada Mei 2010 yang turut menyebabkan hubungannya dengan Turki terjejas teruk. – Agensi 
Berita Harian Online | Israel ancam penjara aktivis flotila Gaza

Kereta kalis peluru untuk Pippa

pix_gal0

LONDON: Adik ipar Putera William, Pippa Middleton (atas) akan menerima kereta kalis peluru sebagai hadiah daripada ibu bapanya.

Akhbar The Sun melaporkan, ibu bapanya, Michael, 61, dan Carole Middleton, 55, bimbang sejak perkahwinan anak sulung mereka, Kate dengan William, Pippa mencuri tumpuan dunia dan terdedah kepada perbuatan khianat.
Tidak seperti kakaknya, Kate, 27, yang tidak dikawal polis diraja, Pippa tidak diberi kawalan keselamatan menyebabkan pasangan jutawan Michael dan Carole bercadang membeli kereta BMW atau Audi kalis bom bernilai £95,000 (RM453,959).
Kenderaan itu mempunyai tingkap kalis peluru dan masih boleh dipandu, walaupun tayarnya ditembak.

Pasangan Middleton itu berbincang kemungkinan ancaman itu dengan pengawal peribadi kanan William. Tumpuan utama ialah menghalang peminat atau pengganas yang cuba menculik Pippa. Difahamkan Pippa sudah membawa butang panik yang terus berhubung dengan polis. – Agensi Berita Harian Online | Kereta kalis peluru untuk Pippa

Wanita kahwin dengan mayat

Presiden Perancis lulus permohonan warga negara

LONDON: Seorang wanita berkahwin dengan teman lelakinya yang sudah mati pada satu majlis di Perancis selepas mendapat kebenaran Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy.
Akhbar Daily Mail melaporkan, Karen Jumeaux, 22, menggunakan undang-undang Perancis untuk berkahwin dengan tunangnya, Anthony Maillot, hampir dua tahun selepas terbunuh dalam kemalangan jalan raya.
Wanita itu menulis kepada Sarkozy meminta kebenaran berkahwin dengan tunangnya yang sudah mati dan kemudian permohonannya diluluskan kerana beliau boleh membuktikan yang mereka sudah merancang untuk berkahwin.

Pasangan itu bertemu pada 2007 dan mempunyai cahaya mata lelaki pada 2009, sebelum kekasihnya itu mati pada usia 20 tahun.

Dia memakai gaun putih melafazkan ikrar di dewan majlis di Dizy-le-Gros, timur Perancis, Khamis lalu.

Beliau berkata: “Saya tidak pernah mahu melakukan perkara ini sendirian, tetapi takdir sudah menentukan. Tambahan lagi, kami merancang untuk membesarkan anak bersama-sama.
“Saya tidak merancang untuk melakukannya sendiri. Kini, saya isterinya dan akan sentiasa menyintainya. Kami cinta pandang pertama dan menjalin hubungan selama empat tahun,” katanya.

Seorang pakar undang-undang Perancis berkata, jika Maillot bertemu dengan kekasih baru selepas ini dia perlu mengemukakan permohonan cerai. – Agensi
Berita Harian Online | Wanita kahwin dengan mayat

Seorang lagi amah nyaris dipancung

Indonesia bayar RM1.59j selamatkan Darsem

RIYADH: Kerajaan Indonesia membayar 2 juta riyal (RM1.59 juta) sebagai wang darah untuk menyelamatkan nyawa pembantu rumahnya daripada dihukum bunuh di Riyadh kerana membunuh majikannya yang berketurunan Yaman pada 2009.
Media tempatan melaporkan, Kementerian Luar Indonesia menghantar wang itu ke kedutaannya di Riyadh bagi membolehkan pembebasan Darsem Dawud.
“Pampasan itu diserahkan oleh dua pegawai Kedutaan Indonesia kepada satu panel kerajaan di Riyadh yang mengendalikan kes,” kata pegawai rasmi Bahagian Perlindungan Warganegara kedutaan, Hendrar Pramutyo.

“Wang darah itu membuktikan komitmen kerajaan Indonesia untuk melindungi pekerja negaranya di luar negara tanpa mengira kos,” katanya lagi.

Beliau memaklumkan mahkamah Riyadh bersedia membebaskan Darsem yang kini ditahan di penjara Malaz.

Darsem berasal dari bandar Subang, Jawa Barat. Beliau didapati bersalah oleh mahkamah Riyadh pada Mei 2009. Hukuman mahkamah terhadapnya adalah pancung.
Pembantu rumah itu terus menegaskan bahawa majikannya cuba merogolnya dan tindakannya bertujuan mempertahankan diri, lapor media Indonesia, kelmarin.

Januari lalu, keluarga majikannya bersetuju mengampunkan Darsem jika mereka dibayar pampasan sebelum Julai tahun ini.

Terdahulu, Menteri Luar Indonesia Marty Natalegawa meminta wakil Dewan Rakyat Indonesia meluluskan penghantaran wang darah untuk menyelesaikan kes itu di bawah belanjawan perlindungan rakyat Kementerian Luar.

“Berikutan isu sensitif ini, kami bimbang akan terlepas tarikh akhir jika terus berbincang dan masalah baru pula akan dihadapi,” katanya kepada penggubal undang-undang di Jakarta.

Jumaat lalu, aktivis Indonesia mengadakan tunjuk perasaan di hadapan Kedutaan Arab Saudi di Jakarta yang membantah hukuman pancung. Siri tunjuk perasaan sering dilakukan di Indonesia selepas seorang amah, Ruyati Sapudi dihukum pancung kerana membunuh majikannya, dua minggu lalu.

Sejak itu, Indonesia melarang penghantaran baru pekerja ke Arab Saudi yang berkuat kuasa 1 Ogos depan.

Ketika ini ada 28 pembantu rumah Indonesia yang masih menanti pelaksanaan hukuman pancung di Arab Saudi, sementara 1,000 lagi masih merengkuk di penjara di seluruh negara itu atas pelbagai kesalahan jenayah. – Agensi
Berita Harian Online | Seorang lagi amah nyaris dipancung

Tiga terbunuh selepas hantar rakan


keadaan kereta yang mengorbankan tiga sahabat di Kilometer 15, Jalan Kota Bharu-Pasir Mas dekat Salor malam kelmarin.KOTA BHARU – Niat murni empat pelajar sebuah kolej menghantar seorang rakan pulang selepas menerima berita bapanya sakit berakhir dengan tiga daripada mereka terbunuh dalam kemalangan Kilometer 15, Jalan Kota Bharu-Pasir Mas dekat Salor malam kelmarin.
Tiga mangsa yang terkorban itu merupakan penuntut Kolej Islam Sains Teknologi (KIST) kampus Bachok manakala seorang lagi pelajar itu cedera parah.
Kemalangan pada pukul 11 malam itu berlaku selepas kereta Proton Iswara dinaiki empat mangsa itu bertembung dengan sebuah lori ais di Kilometer 15, Jalan Kota Bharu-Pasir Mas dekat Salor malam kelmarin.
Mangsa-mangsa yang terbunuh ialah Shaiful Jawahir Razali, 20, dari Kampung Belimbing, Tanah Merah yang memandu kereta manakala dua lagi mangsa ialah Mohammad Aliff Mohd. Suhaimi, 19, dari Kampung Batu 11, Tanah Merah dan Sheikh Muhammad Farhan Shikh Saud, 19, dari George Town, Pulau Pinang.
Seorang lagi mangsa, Muhammad Aznil Afnan Ariffin, 19, berasal dari Pengkalan Chepa cedera parah dan menerima rawatan di Hospital Pasir Mas (HPM).
Pemandu lori ais yang terbabit dalam kemalangan itu Zamri Hussein, 29, dan kelindannya yang belum dikenal pasti identiti turut cedera parah.Kosmo! Online - Negara

Muslihat hidupkan fahaman komunis


ABD. RAHIM (dua dari kiri) menunjukkan barangan yang dirampas daripada kumpulan dipercayai ahli PSM di Kepala Batas, Pulau Pinang semalam.


KEPALA BATAS - Polis percaya kumpulan 31 warga tempatan yang ditahan di Plaza Tol Sungai Dua, Butterworth, dekat sini ketika menaiki sebuah bas petang kelmarin, cuba menghidupkan semula fahaman komunis di negara ini.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abd. Rahim Jaafar berkata, ia berdasarkan penemuan pelbagai bukti yang ditemui dan dirampas pihak polis di dalam bas yang dinaiki oleh kumpulan tersebut.

"Kumpulan itu dilihat cuba mewujudkan semula fahaman komunis menerusi Perhimpunan Bersih yang dirancang diadakan nanti.

"Ini satu perkara serius yang boleh mengancam keselamatan negara," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara di sini semalam.

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) akan mengadakan perhimpunan di ibu kota pada 9 Julai ini.

Menurut Abd. Rahim lagi, beberapa barangan yang dirampas daripada kumpulan terbabit dengan jelas cuba menghasut rakyat supaya menentang kerajaan dengan menyertai Perhimpunan Bersih terutamanya menerusi beberapa jenis risalah yang dicetak dalam pelbagai bahasa.

Selain itu katanya, beberapa helai baju-T berwarna merah yang dirampas juga ada mempunyai cetakan gambar pemimpin fahaman komunis iaitu Abdullah C.D., Rashid Maidin, Chin Peng dan Suriani Abdullah selain beberapa helai baju lain yang tertera tulisan serangan neo-liberal rakyat terus sengsaradan anti-capitalism.

Jelas Abd. Rahim, polis turut merampas 15 naskhah akhbar Sosialis berbahasa Tamil, 10 naskhah akhbar Sosialis berbahasa Melayu, 15 bendera logo Parti Sosialis Malaysia (PSM), 600 helai risalah tertera Perhimpunan Bersih 2.0 dalam bahasa Melayu dan 1,500 helai risalah PSM dalam bahasa Melayu.

Kosmo! Online - Negara

Lelaki ada 150 peluru penabur dalam badanBAHAGIAN belakang tubuh Joe Clarke yang mempunyai bintik kemerahan akibat ditembak.


CONSETT, Britain - Seorang lelaki, Joe Clarke, (gambar kecil) 33, mempunyai lebih 150 butir peluru penabur di dalam tubuhnya sejak 2007, lapor sebuah akhbar semalam.

Doktor-doktor tidak dapat mengeluarkan sebutir pun peluru tersebut kerana terdapat sebahagian daripada peluru itu menembusi organ-organ pentingnya.

Clarke ditembak oleh dua lelaki yang melepaskan tembakan dengan menggunakan senapang patah selepas dia membuka pintu rumahnya di sini pada Disember 2007.

Peluru penabur itu menembusi bahagian tubuh belakangnya, kepala dan leher.

Semasa kejadian, Clarke berjaya melarikan diri dengan bantuan seorang jirannya yang menyembunyikan dia dalam rumahnya.

Lapan bulan selepas serangan itu yang berlaku akibat perbalahan dengan seorang bekas kekasihnya, lima lelaki didakwa berkonspirasi untuk membunuhnya.

Dia kini menghadapi kesan sampingan akibat tembakan tersebut iaitu rasa sakit pada setiap hari.

"Para kakitangan hospital menyatakan mereka tidak pernah melihat kejadian seperti ini," kata Clarke.

Ketika menggambarkan detik-detik dia ditembak, Clarke menggambarkan dirinya seperti badannya dibakar. - AgensiKosmo! Online - Dunia

Imej bandar ganjil di kaki langit


SALAH satu imej ganjil yang menunjukkan beberapa bangunan tinggi di kaki langit bandar Huanshan, China pada awal bulan ini.


HUANSHAN - Beberapa imej bandar dilihat muncul di langit pada awal bulan ini di bandar ini, lapor sebuah akhbar semalam.
Kemunculan 'bandar hantu' di langit itu berlaku selepas hujan lebat dan suasana lembap berlaku di sepanjang Sungai Xin'an di bandar ini.
Imej pelbagai bentuk bangunan dan pokok itu menyebabkan beberapa pakar kebingungan kerana imej bandar yang diperlihatkan itu bukan refleksi imej yang terdapat di bandar ini.
Adalah dipercayai bahawa imej itu mungkin satu ilusi penglihatan yang berlaku akibat cuaca lembap. - AgensiKosmo! Online - Dunia

James Bond kahwin senyap-senyap

NEW YORK - Aktor yang melakonkan watak James Bond, Daniel Craig melangsungkan perkahwinan dengan aktres Rachel Weisz di New York pada Rabu lalu.

Seorang jurucakap Craig semalam mengesahkan kedua-dua selebriti itu sudah melangsungkan perkahwinan.

Namun, dia tidak memberikan maklumat lanjut berhubung perkahwinan mereka.

Craig, 43, berkahwin dengan Weisz, 41, dalam majlis perkahwinan yang hanya dihadiri oleh empat orang.

Beberapa tetamu menyatakan, anak perempuan Craig, Ella, 18, dan anak lelaki Weisz, Henry berusia empat tahun dan dua rakan pasangan itu hadir dalam majlis tersebut.

"Craig dan Weisz berkeras mahu mengadakan majlis perkahwinan yang ringkas. Mereka diselubungi perasaan cinta yang mendalam dan tidak sabar untuk bergelar suami isteri," lapor satu sumber kepada akhbar News Of The World.

Walaupun mereka berkawan sejak beberapa tahun yang lalu, pasangan itu mula rapat pada November lepas.

Sebelum bersama, Weisz menjalinkan hubungan selama sembilan tahun dengan pengarah filem Black Swan, Darren Aronovsky.

Criag pula bertunang dengan teman wanitanya, Satsuki Mitchell selama lima tahun.

Kali terakhir Craig dan Weisz dilihat bersama ialah di London pada Mac lalu.

Ketika itu, Craig membawa kekasihnya itu membeli-belah di kedai louis Vuitton di Mayfair.

Namun, kedua-dua selebriti itu berusaha untuk menyembunyikan hubungan daripada mendapat perhatian ramai. - AgensiKosmo! Online - Dunia

Thaksin ikrar tak balas dendam

YINGLUCK SHINAWATRA bergambar bersama seorang peminatnya di Yala, selatan Thailand pada 14 Jun lalu.


BANGKOK – Bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra (gambar) yang hidup dalam pelarian telah berikrar untuk tidak membalas dendam rampasan kuasa tentera yang menggulingkannya daripada kuasa jika parti itu menang pilihan raya bulan depan.

Dalam satu temu bual televisyen dari Dubai yang menjadi lokasi kediamannya, dia memberitahu rangkaian berita Al-Jazeera bahawa keutamamnya kini adalah perdamaian dan menyatukan semula Thailand yang berpecah-belah dengan teruk sejak rampasan kuasa tentera pada tahun 2006.

“Saya tidak mahu sesekali membalas dendam,” kata Thaksin yang melarikan diri dari Thailand sebelum didapati bersalah dalam kes rasuahnya di Bangkok.

Temu bual itu disiarkan semalam.

“Kami perlu bergerak dan membawa negara ini terus ke hadapan. Kami telah banyak membuang masa,” jelas Thaksin.

Walaupun dia tinggal dalam buangan, Thaksin dilihat sebagai pemimpin tidak rasmi parti Puea Thai dengan adiknya, Yingluck Shinawatra akan dipilih menjadi perdana menteri jika parti tersebut menang dalam pilihan raya bulan depan.

Yingluck, 43, tidak mempunyai pengalaman dalam bidang politik,

Namun, pencalonan namanya menunjukkan pengaruh Thaksin masih kukuh dalam politik negara ini. – AgensiKosmo! Online - Dunia

Kisah Benar: Pengakuan seorang suami- Isteri Curang

Siapa sangka, seorang isteri berperawakan lemah lembut, bertudung labuh dan kuat pegangan agama rupa-rupanya bertuankan nafsu apabila sanggup menjalin hubungan sulit dengan suami orang.
Padahnya, dia dicekup suami dalam keadaan hanya memakai baju tidur tanpa coli manakala pasangannya tidak berbaju, sekali gus membawa kepada runtuhnya rumah tangga yang dibina selama 10 tahun.
“Nyata doa saya ketika di Makkah supaya Allah SWT menunjukkan kebenaran di dalam rumah tangga saya termakbul. Saya bukan mahu memalukan bekas isteri, tapi ingin berkongsi pengalaman supaya menjadi iktibar kepada orang lain,” kata Azman, 30-an.

Ikuti pengakuan Azman sepenuhnya:

“Terus terang saya katakan, sepanjang hidup bersamanya, tidak sedikitpun saya meragui kesetiaannya. Saya yakin dia setia kepada saya memandangkan perkahwinan kami atas dasar suka sama suka.

Ketika bersusah payah membangunkan perniagaan, dia menjadi inspirasi dan semangat untuk saya. Tanpa dia, mungkin saya tidak mampu mengharungi pahit getir dalam dunia perniagaan.
Lebih daripada itu, saya yakin, perawakannya yang lemah lembut, bertudung labuh dan latar belakangnya yang kuat pegangan agama tidak mungkin membuatkan dia sanggup melakukan perbuatan yang menyalahi hukum agama.
Dia melayan saya dengan sepenuh tanggungjawabnya sebagai isteri. Apa saja permintaan saya dia akan penuhi.

Kami bertambah bahagia apabila dikurniakan seorang anak lelaki yang kini berusia sembilan tahun.
Namun, ketika perniagaan saya berkembang dan kami sekeluarga mengecap kesenangan, ada rakan memberitahu pernah melihat isteri saya bersama lelaki lain dalam keadaan mencurigakan.
Ketika itu memang saya tidak percaya langsung dan akibatnya saya bertumbuk dengan rakan yang menyampaikan maklumat itu.
Begitupun, cerita mengenai kecurangan isteri saya tidak pernah tamat kerana ada saja rakan menyampaikannya kepada saya.

Antara yang paling menyakitkan hati ialah ada yang memberitahu, isteri saya membuat pengakuan bahawa dia sudah berpisah dengan saya.
Dalam keadaan sedemikian, saya masih bersabar dan membuang perasaan curiga terhadap isteri. Saya tetap melayannya dengan baik dan pada masa sama dia juga begitu.
Pada Ramadan tahun lalu, saya ke Makkah mengerjakan umrah dan di depan Kaabah saya berdoa supaya Allah SWT terus merapatkan hubungan saya dan isteri. Pada masa sama saya juga memohon kepada Allah supaya menunjukkan kebenaran jika ada kekurangan dalam rumah tangga saya.

Pulang dari Makkah, saya menghadiahkan isteri gelang kayu Kokka. Tidak lama selepas itu rakan memberitahu, lelaki yang dikatakan menjalin hubungan sulit dengan isteri saya ada memakai gelang sama.

Apa disampaikan rakan saya memang benar kerana tanpa pengetahuan saya, isteri saya menghadiahkan gelang berkenaan kepada lelaki itu.
Saya memang sakit hati tetapi kerana perasaan sayang masih menebal, saya buat tak tahu saja.
Bagaimanapun, pada satu malam doa saya dimakbulkan Allah apabila saya bagaikan diberi petunjuk mengenai kecurangan isteri.

Entah bagaimana, ketika itu tidak semena-mena kereta yang biasa saya gunakan rosak secara tiba-tiba dan saya pulang ke rumah menggunakan kereta lain.
Tidak seperti kebiasaan, saya pulang awal sedikit. Ketika sampai di rumah, saya melihat kelibat seorang lelaki keluar dari pintu belakang dan menguncinya.
Berderau darah saya ketika itu dan dengan menggunakan segala kudrat yang ada, saya mengejar dan berjaya menangkapnya.

Ternyata, dia adalah lelaki seperti digambarkan rakan saya. Dalam keadaan tidak berbaju, saya mengheretnya ke dalam rumah dan ketika itu isteri saya dalam keadaan kusut, memakai baju tidur tanpa coli. Saya periksa bilik dan mendapati katil ‘bersepah’.
Tanpa sedar, air mata saya mengalir dan benarlah apa yang diberitahu rakan selama ini. Sudah jelas, isteri saya curang. Jika bersama lelaki lain di dalam rumah dalam keadaan mencurigakan, apa lagi yang mereka lakukan jika tidak membuat maksiat?

Namun, seperti orang tidak bersalah, kedua-duanya berbuat muka selamba. Isteri memberi alasan lelaki itu datang ke rumah kerana mahu membetulkan paip.
Apabila diperiksa, ternyata isteri saya berbohong apabila paip rumah saya tidak rosak dan lelaki itu tidak pula membawa peralatan membaiki paip.
Seperkara lagi, lelaki itu masuk ke rumah secara bersembunyi berikutan keretanya diletakkan jauh dari pekarangan rumah.

Bengang dengan reaksi mereka, saya bawa mereka ke balai polis dan membuat laporan. Sedikitpun mereka tidak menunjukkan perasaan takut. Kesudahannya mereka dilepaskan selepas dijamin keluarga masing-masing.
Sejak itu, kami duduk berasingan hinggalah kami bercerai baru-baru ini. Saya mendapat hak penjagaan anak.

Apabila difikirkan kembali, apa salah saya sehingga dia sanggup berbuat begitu. Hendak apa saja saya berikan. Malah satu ketika dia pernah berkata kepada anggota keluarga saya, dia tidak tahu hendak membeli apa lagi kerana semua benda boleh dimilikinya.
Keluarga saya memang kecewa, apatah lagi ibu saya. Dia adalah menantu kesayangannya, tetapi apa yang berlaku benar-benar mengejutkannya.
Keluarga bekas isteri pula meletakkan kesalahan di atas bahu saya. Mereka menyifatkan saya terlalu cemburu.
Saya hairan, adakah perbuatan bekas isteri saya melakukan maksiat bersama lelaki lain dan saya sendiri yang menangkap mereka perlu dimaafkan?”
Kisah Benar: Pengakuan seorang suami- Isteri Curang | Sensasi