Pages

Sunday, September 29, 2013

Buang kepala tambahan


Kabul: Seorang bayi berusia tiga bulan yang dilahirkan dengan kepala tambahan kini semakin pulih selepas menjalani pembedahan yang mengancam nyawa untuk membuang kepala kedua itu.

Menurut Badan Penyiaran Britain (BBC), Asree Gul menjalani pembedahan itu baru-baru ini.


Anak petani di daerah Chaparhar itu juga mempunyai adik kembar yang dilahirkan tanpa masalah.

Keadaan unik Asree itu menyebabkan dia sukar tidur.


Ketua pakar bedah hospital berkenaan, Ahmad Obaid Mojadidi berkata, pembedahan yang dilakukan ke atas bayi itu adalah yang pertama di wilayah itu.


Asree yang bermakna ‘bunga baru’ tidak berapa sihat selepas dibedah.

Foto
ASREE dengan kepala tambahan sebelum menjalani pembedahan.

Foto
ASREE (kiri) bersama adik kembarnya selepas dia menjalani pembedahan.
Bapanya, Nematullah berkata, dia tidak menjangka anaknya akan selamat.


“Dengan izin Allah, doktor berjaya menyelamatkannya,” kata Nematullah.

Doktor yakin kepala tambahan itu adalah milik adik kembar ketiga Asree yang tidak menjadi.


Seorang bayi Mesir, Manar Maged pernah mengalami keadaan serupa dan dia menjalani pembedahan itu ketika berusia 10 bulan pada 2005.


Meskipun pembedahan itu berjaya, kanak-kanak berkenaan dijangkiti kuman pada otaknya dan meninggal dunia setahun selepas dibedah. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2013/09/29

Ribuan fosil kaki dinosaur ditemui

Ribuan    fosil kaki dinosaur ditemuiBanyak fosil ditemui di Alaska membonjol dari batuan dan tidak lekuk ke dalam. Washington: Beribu-ribu fosil tapak kaki dinosaur pemakan daging dan daun, ditemui di sepanjang Sungai Yukon di Alaska baru-baru ini, kata saintis.

Profesor geologi Universiti Alaska Fairbanks, Paul McCarthy berkata, beliau terkejut dengan jumlah fosil berjaya ditemui ketika melakukan ekspedisi bersama pasukannya.
“Kami temui fosil tapak kaki dinosaur hampir di semua lokasi yang kami lalui. Kesannya di sepanjang Sungai Yukon terlalu banyak. Kami dapat mengumpul sehingga 50 spesimen hanya dalam tempoh 10 minit,” katanya.Tidak seperti tapak kaki dinosaur yang lain, banyak fosil ditemui di Alaska membonjol dari batuan dan tidak lekuk ke dalam.

Ketua Jabatan Paleontologi di Muzium Alam Semula Jadi Amerika, Mark Norell, berkata beliau kini memikirkan apa yang sebenarnya berlaku di atas kawasan basah dan berpasir itu berjuta-juta tahun lalu.

Fosil tertimbus
“Ribut besar dan tiupan angin akan menyebabkan fosil itu tertimbus tanah liat dan tidak kelihatan.

“Selepas berjuta-juta tahun acuan tanah liat itu, membentuk kesan tapak kaki seperti yang kita lihat sekarang. Ia adalah kesan sebenar tapak kaki haiwan itu ketika ia hidup,” katanya kepada stesen berita Perbadanan Penyiaran Amerika (ABC).

Wujud banyak laman web dipenuhi dengan fosil dinosaur kawasan sekitar Amerika Amerika Syarikat, tetapi Alaska belum diterokai dengan rapi setakat ini. - AGENSI 

Facebook aplikasi paling popular

Facebook aplikasi paling popular
Facebook aplikasi paling banyak digunakan.
Manila: Facebook tidak syak lagi adalah rangkaian media sosial paling popular di dunia. Kajian terbaru di tiga negara di Asia Tenggara menunjukkan Facebook aplikasi (app) adalah yang paling banyak digunakan mengikut kajian firma Nielsen.

Firma itu melakukan penyelidikan untuk menilai 10 app paling banyak digunakan pengguna telefon pintar.
Paling digemari


Facebook didapati yang paling digemari di Indonesia, Malaysia dan Filipina selain di tempat ke-2 di Filipina selepas app mesej LINE.

App popular lain termasuk Google Play Store, YouTube, LINE dan Candy Crush Saga, semuanya dalam senarai 10 paling popular di empat negara berkenaan mengikut kajian Nielsen Informate Mobile Insights.

“Pengaruh dan pentingnya app dalam pasaran telefon bimbit pada masa ini meningkat sejak beberapa tahun lalu,” kata Sagar Phadke, jurucakap unit Telecom and Technology Practice Nielsen di Asia Tenggara, Asia Timur dan Pasifik.

“Pengguna telefon bimbit di Asia memang menyukai app dan bilangan penggunanya di Asia meningkat pantas dan ini memberi peluang besar kepada pemasar jenama untuk mewujudkan hubungan rapat dengan pengguna,” katanya lagi.
Di Filipina, 10 app utama ialah Facebook, Google Play Store, YouTube, Candy Crush Saga, Viber, WeChat, LINE, Google Search, Skype dan Facebook Messenger.

Tiga suku jam sehari

Kaji selidik Nielsen juga menunjukkan pemilik telefon pintar di Asia Tenggara menghabiskan masa tiga suku jam sehari menggunakan app.

Penggunaan tertinggi ialah di Malaysia dengan 66 minit sehari diikuti Thailand, 46 minit; Filipina, 41 minit dan Indonesia, 40 minit.

Dalam perkembangan berkaitan, Facebook juga menghadapi persaingan hebat daripada app WhatsApp yang mencatat 25 bilion teks sehari.

Jun lalu, dalam satu tinjauan di India membabitkan 17,500 remaja, 75 peratus berkata mereka lebih suka menghantar teks daripada berbual. - AGENSI

Dunia semakin panas

Dunia semakin panasSuhu bumi diramal meningkat hingga 4.8 darjah Celsius lagi abad ini

Stockholm: Dunia akan menjadi semakin panas, manakala suhu Bumi dijangka meningkat sehingga 4.8 darjah Celsius pada abad ini, kata panel iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam.

Panel berkenaan juga menegaskan bahawa manusia menjadi punca pemanasan global dan pembakaran bahan api fosil perlu dibendung.
“Gelombang panas, banjir dan paras air laut yang meningkat adalah antara ancaman yang akan semakin kerap melanda,” kata laporan Panel Antara Kerajaan Mengenai Perubahan Iklim (IPCC) dalam laporannya.


Laporan itu juga menyatakan bahawa panel berkenaan 95 peratus yakin bahawa manusia adalah punca pemanasan global berdasarkan pemerhatian sejak 60 tahun lalu.

Peringatan kepada seluruh dunia

Ketua panel iklim PBB Christiana Figueres berkata, laporan itu adalah peringatan kepada seluruh dunia supaya berusaha menghindari penghuninya daripada zon bahaya.

“Kerajaan perlu mengambil tindakan segera dengan mempersetujui perjanjian menentang penghasilan gas rumah hijau pada 2015,” katanya.
Setiausaha Negara Amerika John Kerry juga menggesa tindakan tegas diambil dan menyifatkan laporan itu sebagai ‘pembuka mata’.

“Mana-mana pihak yang menafikannya dan enggan mengambil sebarang tindakan akan menerima kesan buruk,” katanya.

IPCC sudah menyerahkan empat laporan penilaian sejak 25 tahun penubuhannya.
Setiap edisi laporan menyuarakan tahap kebimbangan yang semakin meningkat membabitkan suhu yang semakin meningkat dan masalah dalam sistem iklim yang semakin ketara.

Ramalan masalah iklim pada awal abad ini dibuat berasaskan model komputer membabitkan trend penghasilan gas rumah hijau, teruma daripada arang, minyak dan gas yang menjadi tulang belakang bekalan tenaga hari ini.

Laporan itu menyatakan bergantung kepada sebanyak mana gas karbon memasuki atmosfera, paras air laut akan meningkat antara 26 hingga 82 sentimeter menjelang 2100.

Pengerusi bersama bagi persediaan laporan, Thomas Stocker berkata tempoh 30 tahun diperlukan untuk melihat tahap perubahan iklim dunia.

Beliau berkata IPCC mengakui walaupun perubahan iklim didapati semakin perlahan, tahun 2010 masih menjadi tahun paling panas pernah direkodkan. - AGENSI

Duta Besar Paraguay di Indonesia peluk agama Islam


Duta Besar Republik Paraguay ke Indonesia, Cecar Estebon Grillion (dua dari kiri) memegang naskhah al-Quran semasa mengucapkan dua kalimah syahadah sambil disaksikan Menteri Agama, Suryadharma Ali (kiri sekali) dalam satu majlis di Masjid Istiqlal, Jakarta, kelmarin. - Agensi
JAKARTA 28 Sept. - Selepas sekian lama tertarik dengan agama Islam, Duta Besar Republik Paraguay ke Indonesia, Cecar Estebon Grillion akhirnya memilih untuk memeluk agama itu selepas mengucapkan dua kalimah syahadah di Masjid Istiqlal di sini, semalam.
Di hadapan ribuan jemaah yang selesai mengerjakan solat Jumaat dan disaksikan Menteri Agama, Suryadharma Ali, Grillion secara rasmi kini merupakan seorang penganut agama Islam.
Grillion dibimbing oleh Imam Besar Masjid Istiqlal, Ali Mustafa Yaqub ketika mengucapkan dua kalimah syahadah dalam bahasa Arab.
Ribuan jemaah Masjid Istiqlal didengar mengucapkan Alhamdulillah sebaik-baik duta itu selesai melafazkan kalimah syahadah.
Menurut Grillion, beliau sudah lama tertarik dengan agama Islam.
"Saya mengenal Islam setelah membaca buku-buku mengenai Islam milik anak saya," ujarnya seperti yang dipetik dari laman web Kementerian Agama Indonesia.
Pada masa sama, Grillion juga mendapat hidayah untuk mendalami Islam melalui perkenalannya dengan seorang muslimah Indonesia, Yulie Setyohadi yang membuka hatinya untuk mempelajari agama itu.
"Saya berjanji saya memeluk agama Islam bukan atas dasar menukar agama sahaja, tetapi untuk menjadi seorang muslim yang baik dengan bantuan semua," jelas beliau.
Sementara itu, Suryadharma berharap, keputusan Grillion memeluk Islam dapat memberi inspirasi kepada saudara lain untuk sama-sama mengambil jalan yang diredai oleh Allah.
"Semoga imannya makin kuat, menjadi muslim yang soleh serta mematuhi perintah Allah," katanya.
Bagi Ali Mustafa yang membimbing Grillion pula, keinginan duta besar itu untuk memeluk agama Islam bukan disebabkan oleh tekanan atau kerana ingin bernikah dengan wanita Islam.
Sebaliknya, hasrat itu, katanya, bertitik tolak daripada hidayah yang diperoleh Grillion daripada Allah.
Keseriusan Grillion untuk memeluk agama Islam dapat dilihat melalui usahanya mendalami agama itu daripada tokoh agama tersohor Indonesia, Prof. Quraish Shihab selain dengan beliau sendiri sebagai Imam Besar Masjid Istiqlal.
Grillion juga berhasrat menukar namanya kepada Ibrahim.
"Saya cadangkan ditambah Muhammad pada awal nama itu," tambah Suryadharma pula.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130929/lu_04/Duta-Besar-Paraguay-di-Indonesia-peluk-agama-Islam#ixzz2gEgq3YqO
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pesara tanam sayur gergasiIAN NEALE menunjukkan lobak merah terbesar di Britain yang ditanam di kebunnya di Langstone, selatan Wales.- AGENSI


LONDON - Seorang pesara memecahkan dua rekod perkebunan semalam apabila dia mendedahkan lobak swede terbesar di dunia dan lobak merah paling besar di Britain.
Ian Neale memecah rekodnya sendiri dengan menanam lobak swede seberat 54 kilogram (kg) dan mengatasi satu lagi rekod apabila lobak merahnya mencatat berat 8.35 kg.
Semua sayuran itu ditanam di kebun belakang rumahnya di Langstone, selatan Wales.
Neale, 70, menggunakan baja buatan sendiri dengan ramuan yang disempurnakan sejak lebih 30 tahun lalu untuk menghasilkan tanaman yang segar dan besar.
"Namun, jika cuaca tidak terlalu pelik pada tahun ini seperti musim panas yang ekstrem, saya rasa saya dapat menanam sayuran lebih besar," katanya.
Dia mempamerkan produk pertanian itu menjelang pameran tanaman musim luruh di Worcestershire.
Pameran tersebut menarik kehadiran sekitar 50,000 pengunjung pada setiap tahun.
Dalam pada itu, seorang pekerja pasar raya, Richard Smith, 48, mempamerkan sebiji labu gergasi seberat 100 kg. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0929&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2gDzJcCRj 
Hakcipta terpelihara 

Gempa bumi kuat gegar barat daya PakistanMANGSA-MANGSA gempa bumi Pakistan diberi bantuan khemah di sebuah lokasi di Awaran, barat daya Pakistan semalam.- AFP


ISLAMABAD - Satu gempa bumi kuat berukuran 6.8 pada skala Richter menggegarkan barat daya Pakistan semalam beberapa hari selepas rantau berkenaan dilanda gempa yang meragut lebih 300 nyawa.
Menurut pusat Penyelidikan Geologi Amerika Syarikat (USGS), gegaran baharu itu pada pukul 12.34 tengah hari (waktu tempatan)
Ia berpusat 96 kilometer (km) ke timur laut daerah Awaran pada kedalaman 14km di bawah permukaan bumi.
"Ini bukan gegaran susulan tetapi, satu gempa bumi berasingan," kata Pengarah Pusat Seismik Pakistan, Zahid Rafi di saluran Geo TV.
Bagaimanapun, ketua ahli meteorologi Pakistan, Arif Mehmood memberitahu saluran televisyen Express News bahawa gegaran semalam berukuran 7.2 pada skala Richter.
Awaran yang merupakan daerah pedalaman di wilayah Baluchistan digegarkan dengan gempa bumi kuat berukuran 7.7 pada skala Richter pada Selasa lalu.
Bencana buruk tersebut meragut 359 nyawa dengan lebih 100,000 orang hilang tempat tinggal.
Seorang wartawan agensi berita AFP di Awaran berkata, beratus-ratus pesakit yang dirawat di sebuah hospital lari menyelamatkan diri apabila gegaran baharu berlaku. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0929&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2gDykYTjj 
Hakcipta terpelihara