Pages

Sunday, May 11, 2014

Bina 10 rumah dalam 24 jam

Bina 10 rumah dalam 24 jam
Rumah dibina daripada pencetak 3D adalah lebih cepat dan murah 
10 Mei 2014 SEBUAH  syarikat pembinaan dari China telah menggunakan pencetak 3D gergasi untuk membina 10 buah rumah teres dalam masa hanya 24 jam.

WinSun New Material menggunakan pencetak setinggi 6.6 meter, 10 meter lebar dan 150 meter panjang serta dakwat yang digunakan diperbuat daripada gabungan simen dan kaca gentian.

Ketua Eksekutif WinSun, Ma Yihe berkata pihaknya telah membangunkan 10 buah rumah seluas 200 meter persegi dan membelanjakan lebih AS$3.2 juta (RM10 juta) untuk pencetak 3D berkenaan.

"Kami boleh mencetak pelbagai bangunan kepada mana-mana reka bentuk digital yang diberi pelanggan kepada kami. Cara ini lebih cepat dan murah,"katanya dipetik BBC

Beliau juga berharap pencetak itu boleh digunakan untuk membina bangunan pencakar langit pada masa akan datang.

Pencetak 3D telah mula digunakan sejak beberapa tahun lalu dan ia biasanya digunakan untuk membuat model, prototaip, bahagian pesawat serta barangan lebih kecil seperti barang kemas.

Potong tubuh demi seni


Beijing: Artis terkenal China, He Yunchang mempamerkan karyanya ‘One-Meter Democracy’ yang antara lain memaksanya memotong bahagian badannya untuk mengeluarkan satu tulang rusuk tanpa menggunakan bius.

Tulang rusuk itu kemudian dipakai pada lehernya seperti rantai.

He - yang mendakwa karyanya itu bertujuan ‘mengetengahkan ketegangan antara individu dan kerajaan’ - melakukan prosedur itu dengan dipantau doktor sebelum potongan dibuat sepanjang satu meter dari leher ke pahanya pada sebelah kanan badan.

Projek itu turut membabitkan sesi ‘undian’ membabitkan 25 pengundi yang bertujuan membayangkan proses demokrasi.

Foto
HE semasa prosedur pemotongan badan.


Foto
TULANG rusuk yang dijadikan rantai leher.

Foto
HE menunjukkan parut pada badannya.
Difahamkan, 12 pengundi menyokong projek itu manakala 10 menentang dan tiga berkecuali.


Mengulas projeknya itu, He berkata: “Saya mahu hasil karya saya membuatkan orang berfikir.

“Masyarakat China amat kompleks dan saya menganggap penting untuk menggabungkan kekuatan minda serta badan dalam berdepan realiti,” katanya.

He terkenal dengan karya yang menguji tahap kekuatan dan ketahanan fizikalnya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/11

Piramid ditemui di gurun Sudan


IMEJ yang diambil pada 18 Mac 2014 menunjukkan asas empat piramid ditemui oleh pasukan arkeologi Perancis yang diketuai oleh Claude Rilly di Sedeinga, 500 kilometer ke utara ibu negara Khartoum. - AFP
EL-KURRU, Sudan 10 Mei - Piramid yang sebelum ini diketahui hanya wujud di Mesir, kini turut ditemui di kawasan gurun di utara Sudan.
Kawasan gurun di utara Sudan itu yang masih belum diterokai sepenuhnya itu dipercayai menyimpan banyak warisan arkeologi tersembunyi yang berusia kira-kira 2,000 tahun dahulu.
Kini ahli arkeologi bersedia untuk memperluaskan penjelajahan kawasan tersebut selepas mendapat pembiayaan daripada Qatar.
Projek menggali itu mendapat pembiayaan sebanyak AS$135 juta (RM435 juta) daripada negara Teluk itu sekali gus dijangka bakal merubah landskap Sudan sebagai tarikan pelancong terbaharu.
Sebelum ini, usaha penggalian hanya menggunakan kereta sorong dan penyodok sekali gus melambatkan para buruh menemui sisa monumen termasuk piramid dan kuil.
“Ahli arkeologi mempunyai impian bahawa tapak ini akan menarik lebih banyak minat,'' kata ketua misi mengorek tapak Sudan-Amerika Syarikat (AS), Abbas Zarook di sini, kira-kira 300 kilometer daripada barat laut Khartoum.
Abbas berkata, pembiayaan Qatar bagi projek selama lima tahun itu diumumkan pada Mac lalu dan akan menyokong pencarian seterusnya di El-Kurru dan tempat-tempat lain.
“Tanpa bantuan Qatar, tidak ada seorang pun akan tahu berapa lama khazanah ini akan terus tersembunyi.
“Malah saya tidak fikir kita akan menemui semua monumen bawah tanah dalam tempoh lima tahun, oleh itu kita mengharapkan pembiayaan ini akan diteruskan," katanya.
Pembiayaan Qatar itu akan menyokong projek-projek oleh beberapa negara asing dan Sudan di utara negara ini dengan penggalian pertama hanya bermula 100 tahun lalu.
Tahun lalu, hampir 600,000 pelancong melawat Sudan de­ngan El-Kurru dan kawasan perkuburan purba menjadi tarikan mereka. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140511/lu_05/Piramid-ditemui-di-gurun-Sudan#ixzz31Ly4JwP2
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tidur dengan roti


TILAM berbentuk inti di dalam donat dan telur dadar turut dijual di laman web jual beli dalam talian tersebut. Malah, beg-beg tidur yang berbentuk roti dan kuih itu dijual oleh syarikat Flessimo bermula pada harga Y16,800 (RM549.68) setiap satu
ROTI menjadi salah satu diet seimbang dalam usaha menguruskan badan dan merupakan makanan ruji di kebanyakan negara seperti di Asia. Malah, roti juga digunakan sebagai bahan dalam persiapan makanan yang lain.
Namun, berbeza pula di Jepun apabila kreativiti penduduk mereka benar-benar terserlah dengan menghasilkan beg tidur berbentuk roti dan menjadi begitu popular dalam kalangan remaja negara yang mendapat jolokan negara matahari terbit itu.
Bantal yang berbentuk seperti sekeping roti bakar dan roti kroison turut dijual kepada orang ramai. Antara kaedah jualannya adalah melalui laman web jual beli secara dalam talian, Flessimo yang boleh diakses di seluruh dunia.
Tilam berbentuk inti di dalam donat dan telur dadar turut dijual di laman web jual beli dalam talian tersebut. Malah, beg-beg tidur yang berbentuk roti dan kuih itu dijual oleh syarikat Flessimo bermula pada harga Y16,800 (RM549.68) setiap satu.
Menurut salah seorang peminat remaja permainan video Kotaku, Brian Asheraft yang menetap di negara itu, beliau dapat menterjemahkan setiap nama-nama bantal dan tilam daripada bahasa Jepun ke bahasa Inggeris dengan betul.
"Beg tidur yang kelihatan seperti kroison itu bermaksud tidur di dalam roti coklat," katanya.
Berdasarkan pandangan .com, set tilam roti bakar yang didatangkan bersama selimut merah itu kelihatan seperti jem yang bertindak sebagai katil sementara buat remaja yang mahu berehat ketika menonton televisyen atau melepak dengan berbual bersama teman di ruang tamu.
Malah, terdapat juga set yang berbentuk bulat, berlapis-lapis dan menyerupai donat menyebabkan para pengguna kelihatan seperti krim. Set ini dikenali sebagai krim roti poket.
Manakala, satu lagi beg tidur kelihatan berbentuk bulat dan berwarna kuning yang dilengkapi dengan selimut berwarna hijau yang digelar sebagai pencuci mulut telur dadar.
Set beg tidur yang kelihatan seperti katil berbentuk bulat itu juga telah dimuat naik oleh seorang pengguna di laman sosial Twitter dengan ramai pengguna remaja di Jepun berkata, mereka amat menyukai beg tidur yang unik itu.
- DHIYA’ZULHILMI DAUD


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140510/lu_12/Tidur-dengan-roti#ixzz31LxmHWNn
© Utusan Melayu (M) Bhd