Pages

Monday, August 27, 2012

Wanita kongsi kisah silam dirogol bomohAHMAD ISMADI ISMAIL
27 Ogos 2012
Wanita konsi kisah silam dirogol bomoh
Rosilawati memberi kata-kata semangat keoada Nur Izah
“SAYA bukan pembawa sial, saya tidak salahkan takdir kerana ia takdir ALLAH SWT yang ditentukan-Nya,” itu luahan Nur Izah, 28, (bukan nama sebenar) memulakan bicara ketika menceritakan detik hitam yang terpaksa ditempuhinya.

Tragedi hidupnya bermula selepas kematian neneknya, lima tahun lalu. Sejak dilahirkan Izah dijaga neneknya kerana ibu bapanya sibuk urusan kerjaya.

“Sejak kembali ke pangkuan ibu bapa, baru saya ketahui bahawa mereka mengamalkan ajaran sesat dan percaya kepada seorang bomoh yang berusia lingkungan 40-an,” katanya.

Menurutnya, keluarganya mengambil jalan singkat dengan membawanya berjumpa bomoh berkenaan di ibu kota setelah didakwa membawa ‘sial’ kepada keluarga.

Malang bagi Izah apabila niat keluarganya menemui bomoh terbabit dengan harapan masalah yang dihadapi mereka berjaya dipulihkan bertukar menjadi mimpi ngeri apabila dirogol lelaki terbabit.

“Kejadian berlaku apabila bomoh terbabit mendakwa saya menjadi punca masalah rumah tangga serta kewangan ibu bapa,” katanya.

Nur Izah berkata, episod hitam bermula apabila bomoh berkenaan menjalankan upacara dengan mengarahkannya mandi terlebih dulu bagi ‘membuang sial’, sebelum membawanya ke bilik untuk rawatan seterusnya.

Menurut anak kedua daripada enam beradik itu, dia tidak menyedari niat jahat bomoh terbabit kerana menganggap ia sebahagian rawatan yang perlu dilalui.

“Saya diperkosa setiap kali berjumpa dengan bomoh berkenaan. Saya juga pernah dipukul abang dan dimarahi keluarga jika saya ingkar untuk menjalankan ‘rawatan’ itu,” katanya.

Menurutnya, disebabkan kejahilan tentang ilmu agama turut menjadi punca perkara ini berlaku ke atas keluarga.

“Banyak perkara dijanjikan bomoh berkenaan seperti kewangan keluarga kembali pulih dan pelbagai janji manis. Difahamkan beberapa orang turut menjadi mangsa bomoh terbabit,” katanya.

Nur Izah berkata, dia memaafkan perbuatan keluarganya dan berdoa agar mereka kembali ke pangkal jalan.

“Saya tidak salahkan mereka, ia berkemungkinan terpengaruh dengan hasutan bomoh tersebut sehingga rumah, kereta dan harta ditukar milik ke atas nama bomoh berkenaan,” katanya.

Menurutnya, setelah perkara itu dimaklumkan kepada ibu saudaranya, dia diselamatkan dan di hantar ke Pertubuhan Kebajikan Rumah Pemulihan Akhlak Insani (Rumah Insani), Bukit Beruntung, Hulu Selangor.

“Ibu saudara saya membuat laporan polis. Demi keselamatan, saya ditempatkan di rumah ini untuk belajar ilmu agama,” katanya.

Peluang kedua

Rumah Insani turut dihuni seorang remaja bekas penagih dadah. Jefri, 19, (bukan nama sebenar) yang sudi berkongsi kisah silamnya.

“Saya serik dengan pengalaman sebagai penagih sejak di bangku sekolah. Biarpun dibesarkan dengan kasih sayang ibu bapa.

“Saya harap peluang kedua ini, dapatdigunakan untuk hidup lebih gembira dan tenang,” katanya.

Menurutnya, semuanya bermula kira-kira 11 tahun lalu ketika tamat Penilaian Menengah Rendah (PMR), dia bersama rakan ingin mencuba sesuatu yang baru dan mengamalkan gaya hidup bebas.

“Aktiviti itu diteruskan sehingga saya mengabaikan persekolahan dan tidak menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM),” katanya.

Jefri berkata, dia sanggup mencuri besi, menjual tong gas apabila kesempitan wang untuk membeli dadah jenis heroin.

“Saya juga mencuri wang ibu bapa semata-mata untuk mendapatkan bekalan. Saya langsung tidak ambil peduli kesusahan mereka,” katanya.

Menurutnya, kini dia tidak akan mensia-siakan ‘kehidupan kedua’ yang diberikan selepas menjalani proses pemulihan dengan menumpukan sepenuh masa kepada keluarga untuk menebus segala kesilapan lalu.

“Saya memenuhi hasrat arwah ayah agar saya dapat sambung belajar di Yaman. Saya berazam untuk bebas daripada pengaruh dadah,” katanya.

Menurutnya, namun setelah pulang kampung dan berjumpa semula  rakan lamanya, dia terjerumus  buat kali kedua.

“Saya berharap ini yang terakhir kerana saya ingin pulih sepenuhnya dan menjadi anak yang baik. Saya tidak sanggup untuk pulang ke kampung kerana masyarakat tidak mempercayai saya lagi,” katanya.

Rumah Insani

Sementara itu, Pengurus Rumah Insani, Ustaz Ahmad Fauzi Hussain berkata, pihaknya membantu ibu bapa yang mempunyai anak bermasalah segi sosial, dadah dan mental.

“Kami berusaha menjadikan remaja terbabit sebagai insan yang bertakwa, beriman, beramal soleh, berilmu dan berakhlak mulia,” katanya.

Menurutnya, kini seramai 10 pelatih lelaki dan 25 pelatih wanita yang menjalani pemulihan di Rumah Insani yang telah beroperasi sejak 2006.

“Pengasas Rumah Insani adalah Ustaz Hanafi Abdul Malek yang berusaha membantu remaja yang bermasalah. Sehingga kini seramai 600 remaja telah melalui proses pemulihan dan rawatan,” katanya.

Ahmad Fauzi berkata, antara punca remaja bermasalah faktor persekitaran, pengaruh kawan dan ibu bapa yang tidak mengawal pergaulan anak mereka.

Legenda Neil Armstrong meninggal dunia bersama 'misteri'
26 Ogos 2012
Neil Armstrong
Gambar fail Nasa bertarikh 20 Julai 1969 menunjukkan Neil Armstrong berada dalam model lunar selepas mendarat di permukaan bulan. - Foto EPA
Legenda Neil Armstrong meninggal dunia bersama 'misteri'
Gambar fail Nasa bertarikh 20 Julai 1969 menunjukkan Neil Armstrong berada di bulan. - Foto EPA
LEGENDA Neil Armstrong, orang pertama yang berjaya menjejakkan kaki di bulan, meninggal dunia hari ini.

Bagi kebanyakan orang, Armstrong seorang hero Amerika Syarikat (AS) yang melakukan misi mustahil. Beliau memenuhi visi mendiang Presiden John F. Kennedy yang meletakkan seorang lelaki di bulan di sebelum akhir dekad.

Armstrong berjalan di bulan melaui paparan di televisyen dan disaksikan oleh 500 juta manusia empat dekad lalu.

Ia satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan mencetuskan harapan untuk manusia menjelajah ke ruang angkasa lepas selepas itu.

Apa yang Armstrong alami hari itu menjadi kontroversi apabila siaran radio senyap selama dua minit serta mengejutkan penonton dan menimbulkan banyak teori apa sebenarnya berlaku.

Menurut maklumat gambar dokumen-dokumen kerajaan yang bocor, Armstrong bukan hanya melihat ketandusan permukaan di bulan ketika itu, tetapi sesuatu yang lebih penting.

Merujuk dakwaan pihak dalaman agensi angkasa lepas, Nasa dan radio HAM dikatakan memintas penghantaran, apa yang Armstrong saksikan itu mengubah hidupnya, dan membawa kepada pengabaian misi lunar yang dikendalikannya.

Menurut dokumen yang bocor, dua kapal angkasa besar menonton pendaratan Apollo 11 dan melihat Armstrong dan Buzz Aldrin berjalan di bulan.

Semasa Apollo 11 melakukan pendaratan, selama dua minit radio menjadi senyap.

Menurut Nasa, masalah ini timbul dari salah satu daripada dua kamera televisyen yang terlalu panas, sekali gus mengganggu penerimaan isyarat.

Sebenarnya apa yang berlaku, menurut pelbagai sumber, Armstrong dan Aldrin dilihat oleh satu objek lain semasa proses mendarat di bulan.

Menurut Timothy Baik, pengarang Above Top Secret (1998) operator radio HAM menerima isyarat VHF yang dihantar dari Apollo 11 ke ibu pejabat Houston Nasa, memintas mesej yang disaring oleh Nasa daripada orang ramai berikutan tempoh dua minit radio hilang siarannya.

Kemudian pada 1979, Maurice Chatelain, bekas jurutera komunikasi Nasa berkata, detik Armstrong melihat dua UFO di kawah lunar telah disembunyikan daripada pengetahuan media dan umum oleh Nasa.

"Pertemuan ini adalah pengetahuan umum dalam Nasa, tetapi tiada siapa yang telah bercakap mengenainya sehingga kini," kata Chatelain. Katanya: "... semua penerbangan Apollo dan Gemini telah diikuti, kedua-duanya pada jarak dan kadang-kadang agak rapat, oleh kenderaan angkasa yang berasal dari ruang angkasa - piring terbang atau UFO.

Setiap kali ia berlaku Misi Kawalan diarah untuk menjadi senyap secara mutlak."

Kehilangan dua minit disebabkan radio menjadi senyap semasa Apollo 11 mendarat, satu cubaan oleh Nasa dibuat untuk menutup keadaan sebenar yang dilihat oleh Armstrong di bulan? Adakah UFO yang dilihat?
Menurut Aldrin dalam beberapa wawancara akhbar, Appollo 11 sememangnya merakam UFO semasa dalam perjalanan ke bulan. Aldrin menerangkan bagaimana angkasawan Apollo 11 mengelak menyebut perkataan UFO dan sebaliknya meminta Houston tentang lokasi pelancaran roket Saturn V.

Kebenaran Aldrin masuk menyebabkan gangguan dua minit siaran radio bukan disebabkan UFO dan Armstrong membuat laporan tentang ini. Pandangan Aldrin juga menyokong Chatelain bahawa terdapat lebih daripada satu kenderaan ruang angkasa menonton pendaratan Apollo 11 di bulan.

Adakah terdapat mana-mana sumber lain yang menyokong tuntutan kontorversi bahawa Armstong telah menyaksikan dua kenderaan di ruang angkasa ke atas lunar yang menonton pendaratan Apollo 11.

Berlusconi nafi hamilkan model

Sabina Began, model yang digelar ‘Ratu Lebah’. Gambar kecil, bekas Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi
Sabina Began, model yang digelar ‘Ratu Lebah’. Gambar kecil, bekas Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi

ROME: Bekas Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi menafikan dakwaan seorang model yang berkata dia mengandung anak keenamnya.
Sabina Began yang digelar ‘Ratu Lebah’ kerana peranan utamanya dalam parti Bunga-Bunga mendakwa dia mengandung anak tokoh politik kontroversi itu tetapi kandungannya gugur.
Jumaat lalu, model dan aktres warga Jerman berusia 38 tahun itu memberitahu akhbar Itali, Il Fatto Quotidiano bahawa dia pasti kandungannya itu anak Berlusconi, 75, kerana dia hanya ‘tidur dengannya.’

Dia kemudian menghantar mesej kepada penulis untuk laman web gosip Itali, Dagospia, bahawa dia mengalami keguguran pada Sabtu lalu.


Laporan itu menyebabkan peguam Berlusconi, Niccolo Ghedini mengeluarkan kenyataan penafian.

“Ia sama sekali tidak benar,” kata Ghedini dalam satu kenyataan.

Berlusconi meletak jawatan selaku perdana menteri pada November lalu selepas Itali hampir berdepan dengan krisis hutang seperti Greece ketika beliau menghadapi tuduhan mengadakan seks dengan pelacur bawah umur dan menggunakan kedudukannya untuk melindungi perbuatan itu.

Bekas perdana menteri itu kini dibicarakan untuk tuduhan itu.

Beberapa wanita sudah pun memberi keterangan mengenai parti seks ‘bunga-bunga’ di vila Berlusconi.

Media Itali berkata, Sabina digelar ‘Ratu Lebah’ kerana peranannya menganjurkan parti itu.

Dia berulang kali menyatakan secara terbuka mengenai cintanya kepada Berlusconi.

Dalam wawancara Jumaat lalu, dia menyifatkan bekas perdana menteri itu sebagai magis dan menyeronokkan.

Meskipun karier politiknya dilihat musnah kurang setahun lalu, Berlusconi yang mempunyai lima anak hasil daripada dua perkahwinan, dijangka mengumumkan dia akan bertanding untuk jawatan perdana menteri bagi kali keenam, kata pemimpin partinya.

Dia sudah berpisah dengan isteri keduanya.

Nama Sabina dikaitkan dalam akhbar Itali dengan parti yang dianjurkan Berlusconi dikediamannya di Sardinia dan Rome.

Sekumpulan wanita muda mengadakan tarian bogel yang disifatkan oleh bekas perdana menteri itu sebagai ‘pertandingan melucukan.’

Sabina terkenal di Jerman selaku aktres dan model. Dia keturunan Bosnia dan nama sebenarnya ialah Sabina Beganovic.

Berlusconi mengahwini Carla Elvira Dall'Oglio pada 1965 dan mempunyai dua anak.

Dia memperoleh tiga lagi anak selepas berkahwin dengan aktres, Veronica Lario. - DM

Anak disangka monyet
         
KATHMANDU: Seorang petani di selatan Nepal, menembak mati anak lelakinya berusia 12 tahun kerana disangka seekor monyet mahu mencuri tanamannya, kata polis semalam.

Chitra Bahadur Pulami memanjat pokok untuk menghalau monyet yang sering mengganggu keluarga mereka tetapi bapanya, Gupta Bahadur, 55 ternampak budak lelaki itu lalu melepaskan tembakan kerana menyangka anaknya itu adalah haiwan berkenaan.


Deputi Superintenden daerah Arghakhanci, Arun Poudel berkata, “Anak lelakinya itu menyorok di atas pokok di kebun mereka untuk menghalau monyet yang sering ke situ untuk mencari makanan di ladang jagung.” Katanya, kanak-kanak lelaki itu mati serta-merta selepas Gupta melepaskan tembakan. Siasatan awal kami mendapati, bapanya tidak sedar anak lelakinya itu pergi ke ladang jagung untuk menghalau monyet,” katanya.

Arun berkata, Gupta kini dalam tahanan polis dan senjata yang digunakan ketika menembak anak lelakinya itu, turut dirampas.


Tiga spesies monyet, berasal dari Nepal iaitu Rhesus dan Assam dan lotong biasa dianggap suci dan petani biasanya akan cuba menakutkan haiwan itu tanpa mencederakannya dari ladang mereka.


“Saya hanya sedar mengenai kesilapan saya apabila anak lelaki saya jatuh dan tersangkut di dahan pokok,” kata petani itu. - AFP

Ratusan mayat mangsa serangan tentera Syria ditemui


Sebahagian mayat rentung terbaring di Daraya, di pinggir Damsyik, mangsa serangan lima hari tentera Syria. - Foto AFPSebahagian mayat rentung terbaring di Daraya, di pinggir Damsyik, mangsa serangan lima hari tentera Syria. - Foto AFP
Damsyik: Beratus-ratus mayat ditemui di sebuah bandar di luar Damsyik selepas serangan lima hari oleh tentera Syria, kata pemantau semalam ketika aktivis mendakwa tentera kerajaan melakukan pembunuhan beramai-ramai.

Sekurang-kurangnya 230 orang dibunuh ketika serangan balas oleh tentera kerajaan di Daraya, sebuah bandar satelit dengan 200,000 penduduk ke barat laut ibu negara, kata aktivis hak asasi, Pemerhati Hak Asasi Syria.
Jawatankuasa Koordinasi Tempatan, sebuah rangkaian aktivis di Syria menyifatkan ia sebagai pembunuhan beramai-ramai rejim di Daraya. 

"Kumpulan bersenjata memasuki bandar dan melakukan pembunuhan sebelum membakar mayat mangsa”. - Jawatankuasa Koordinasi Tempatan
Bedil dengan senjata berat

“Rejim jenayah melaksanakan satu halangan dan menghalang semua bekalan keperluan ke bandar itu, sebelum membedil dengan senjata berat dan pesawat perang,” katanya.

“Selepas itu kumpulan bersenjata memasuki bandar dan melakukan pembunuhan sebelum membakar mayat mangsa.”

Aktivis menyifatkan ia sebagai serangan terhadap Daraya dalam usaha untuk menghancurkan semua pemberontakan di ibu negara selepas pemisah bersatu semula ke pinggir bandar di selatan berikutan satu serangan balas tentera di tengah bandar raya itu bulan lalu. 
Laporan oleh aktivis tidak dapat disahkan kerana sekatan terhadap media yang beroperasi di Syria.

Sekurang-kurangnya 183 orang terbunuh di seluruh negara pada Sabtu dan aktivis berkata konflik kejam itu di Syria selama 17 bulan tidak menunjukkan tanda untuk berakhir berikutan kuasa dunia yang tidak bersatu.

Helikopter penyerang dan kereta kebal juga memasuki kawasan pemisah di bandar utara Aleppo di mana seorang wartawan AFP dan pemantau berkata tentera menekankan tekanan mereka terhadap pejuang yang ingin menumbangkan Presiden Bashar al-Assad.

Militan turut meletakkan satu video YouTube bertajuk Pembunuhan beramai-ramai di Masjid Abu Sleiman Addarani di Daraya menunjukkan berpuluh mayat.

Kempen kejam

Video yang tidak dapat disahkan itu turut mempunyai komen tertulis: “Satu pembunuhan beramai-ramai dilakukan kumpulan rejim Assad di Masjid Abu Sleiman Addarani. Lebih 150 orang tidak berdosa terbabit dalam kempen kejam oleh kumpulan penjenayah di bandar raya itu.”

Televisyen tempatan berkata bahawa Daraya, bandar penduduk Islam Sunnah sedang menyucikan saki baki penjenayah.

Tentera mendakwa mengambil semula kebanyakan Damsyik lewat Julai kira-kira dua bulan selepas pertempuran di kawasan selatan ibu negara itu. - AFP

Kekejaman Bashar berterusanGAMBAR yang diedarkan Jawatankuasa Koordinasi Syria semalam menunjukkan mayat beberapa kanak-kanak yang dibunuh rejim Presiden Bashar Al-Assad di Daraya, dekat Damsyik.DAMSYIK - Beberapa ratus mayat ditemui di bandar Daraya dekat sini selepas serangan besar-besaran tentera Syria, kata sebuah kumpulan pemerhati semalam.
Satu klip video menunjukkan sejumlah mayat diletakkan dalam beberapa barisan di sebuah masjid di Daraya selepas askar-askar rejim Presiden Bashar Al-Assad (gambar kecil) menggempur pemberontak di pinggir bandar raya ini.
Semua yang terbunuh, kata kumpulan tersebut, merupakan mangsa serangan tentera Syria selama lima hari ke atas Daraya bagi menghapuskan pemberontak yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria (FSA).
Beberapa pejuang FSA memuat naik klip video tersebut yang bertajuk 'Pembunuhan beramai-ramai di Masjid Abu Sleiman Addarani di Daraya'.
Rakaman itu menunjukkan berpuluh-puluh mayat disusun di dalam beberapa buah bilik di kompleks masjid berkenaan.
"Pembunuhan beramai-ramai yang amat kejam ini dilakukan oleh konco-konco rejim Bashar di dalam Masjid Abu Sleiman Addarani," kata ulasan yang mengiringi klip video berkenaan.
"Lebih 150 nyawa melayang dalam kempen keganasan oleh kumpulan-kumpulan militia Bashar di bandar ini (Daraya)," tambah komentar tersebut.
Dalam perkembangan berkaitan Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia berkata, sekurang-kurangnya 320 mayat ditemui kelmarin dan semalam termasuk mangsa pembunuhan beramai-ramai di Daraya.
Beberapa kumpulan aktivis di negara berkenaan menyifatkan klip video tersebut sebagai bukti kekejaman yang dilakukan oleh rejim Bashar.
Menurut mereka, Bashar bertindak kejam kerana membenarkan rejimnya membunuh dan membakar mayat penduduk Daraya.
"Bashar membenarkan militia rejimnya, Shabiha, menjadi mesin pembunuh," kata satu kenyataan kumpulan aktivis berkenaan, Jawatankuasa Koordinasi Tempatan (LCC).
Beberapa pertubuhan hak asasi manusia pula menuduh rejim Bashar melakukan banyak kekejaman sejak kebangkitan rakyat Syria menentang pemerintahannya bermula pada Mac lalu.
Pada awal bulan ini, sebuah panel Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menyatakan rejim Bashar turut bersalah melakukan jenayah kemanusiaan.
Stesen televisyen Syria melaporkan Daraya yang mempunyai sekitar 200,000 penduduk kini 'dibersihkan' daripada saki baki pengganas FSA.
Tentera Bashar dalam pada itu mendakwa ia berjaya menguasai sebahagian besar bandar raya ini selepas pertempuran sengit selama dua minggu.
Beberapa aktivis menyifatkan serangan ke atas Daraya sebagai usaha untuk menghapuskan sama sekali penentangan di ibu kota Syria berkenaan.
"Rejim Bashar menyekat bekalan asas ke Daraya dan membedil bandar ini dengan menggunakan senjata berat dan jet pejuang," kata LCC.
"Selepas itu, geng-geng pembunuh (militia Shabiha) memasuki bandar ini dan melakukan pembunuhan sewenang-wenangnya sebelum mengerat dan dan membakar mayat-mayat mangsa," tambah kumpulan itu.
Sebelum ini, rejim Bashar dituduh bertanggungjawab melakukan pembunuhan beramai-ramai di bandar Houla, tengah Syria pada Mei lalu.
Seramai 108 orang termasuk 49 kanak-kanak dibunuh dalam tragedi berkenaan yang mengejutkan dunia.
Setakat ini, PBB menyatakan angka kematian di Syria melebihi 17,000 orang. Badan dunia itu memberi amaran krisis kemanusiaan kini menanti 200,000 pelarian Syria di beberapa negara jirannya dan 2.5 juta penduduk negara itu.
Sementara itu, utusan antarabangsa baharu ke Syria, Lakhdar Brahimi yang akan mengambil alih tempat Kofi Annan pada bulan depan memberitahu bahawa beliau 'bimbang' berhubung tugas besar untuk menamatkan konflik di Syria.
Semalam, Syria memberi amaran kepada Brahimi supaya tidak mengikuti jejak yang sama dengan Annan.
Akhbar negara itu, Ath-Thawra menuduh bekas Setiausaha Agung PBB berkenaan sebagai tunduk kepada tekanan Amerika Syarikat dan Barat.
Annan berundur pada bulan lalu selepas pelan damainya untuk Syria menemui kegagalan. - AFP