Pages

Monday, May 13, 2013

Kisah taubat seorang artis dan juga penari terkenal Mesir

Seorang artis terkenal juga penari, HAALAH ASH-SHAAFY menceritakan kisah kenapa ia meninggalkan kerjayanya di dunia seni dan memilih untuk bertaubat dan bagaimana ketenangan jiwa yang ia rasakan.... Dengan gaya bahasa yang menyentuh, ia menceritakannya dalam sebuah wawancara di sebuah majalah:

“SUATU HARI, SEPERTI BIASA AKU MELAKUKAN ADEGAN MENARI di salah satu hotel terkenal di Cairo, Mesir... Saat menari, aku merasakan diriku seperti mayat dan boneka yang bergerak tanpa makna.... DAN UNTUK PERTAMA KALINYA AKU MERASA MALU apabila menyedari dalam POSE SETENGAH TELANJANG, MENARI DI HADAPAN MATA KAUM LELAKI dan di tengah-tengah gelas-gelas arak yang terhampar... Lalu aku tinggalkan arena itu dan cepat-cepat pergi, sambil menangis, menuju bilik tukar pakaian dan lantas memakai pakaianku kembali.... SELAMA HIDUPKU, BARU KALI INI AKU DILIPUTI SUATU PERASAAN YANG BELUM PERNAH AKU RASAKAN SEMENJAK BERMULA MENARI DARI USIA 15 TAHUN LALU....

MAKA, AKU PUN SEGERA BERWUDUK DAN MELAKUKAN SOLAT.... Ketika itu, untuk pertama kalinya aku merasakan kebahagiaan dan kedamaian... Dan sejak hari itu, AKU MEMAKAI HIJAB sekalipun masih banyak tawaran-tawaran menggiurkan yang dihulurkan kepadaku ataupun pelbagai ejekan dari sebahagian orang.... AKU PUN MELAKSANAKAN HAJI SAMBIL BERDIRI DAN MENANGIS DI HADAPAN KAABAH, memohon kepada Allah kiranya mengampuni dosa-dosa yang telah aku lakukan pada hari-hari hitamku .. ”....

Di akhir ceritanya, Halah berkata, ”HAALAH ASH-SHAAFY TELAH MATI dan telah menanam bersama masa lalunya... Adapun saya sekarang adalah bernama SUHAIR ‘ABIDIN, UMMU KARIM, suri rumah, HIDUP BERSAMA ANAK DAN SUAMI... Titisan air mata penyesalan sentiasa mendampingiku atas hari-hari yang dulu pernah aku lakukan seusiaku, jauh dari Khaliq-ku yang telah memberikan segala MACAM NIKMAT padaku.... Sesungguhnya, AKU KINI ADALAH BAYI BARU DILAHIRKAN, aku merasakan ketenangan dan kedamaian, setelah sebelumnya hanya perasaan cemas dan sedih yang menjadi temanku, sekalipun kekayaan berlimpah, selalu terlewat malam dan bersenang-senang …. Aku telah melakukan masa-masa yang lalu SEBAGAI TEMAN SYAITAN, yang aku kenal hanya bersenang-senang dan menari....

Aku telah hidup dalam KEHIDUPAN YANG AMAT DIBENCI DAN TERHINA... Sarafku selalu tegang, tetapi sekarang aku merasa baru menjadi bayi semula.... AKU MERASA BERADA DI TANGAN YANG BEGITU AMANAH, yang MEMBELAI KASIH SAYANG dan mengucapkan selamat padaku … Yah, Tangan Allah Taala.."....

kereta polis di Dubai

Siswa bawa periuk disoal siasat FBI



Lansing (Michigan): Seorang mahasiswa dari Arab Saudi disoal siasat ejen Biro Siasatan Persekutuan (FBI) selepas ada orang awam melihat lelaki terbabit membawa periuk tekanan tinggi.

Bimbang Talal al-Rouki seorang pengganas, jiran kemudian menghubungi pihak berkuasa.


Menurut laporan media semalam, penduduk setempat tidak mengetahui Talal sebenarnya membawa periuk berisi nasi tradisi Arab digelar kabsah yang dimasak di rumahnya.

Talal kemudian membawa periuk itu ke rumah rakannya untuk menikmati hidangan berkenaan bersama-sama. FBI mengambil sikap sangat berhati-hati ekoran serangan bom di Boston baru-baru ini.


Akhbar Arab Saudi, Okaz melaporkan, ejen FBI menyerbu blok apartmen yang menempatkan rumah Talal.


Dengan rumah itu dikepung, Talal didakwa kelihatan “gementar” dan meminta kebenaran untuk disoal siasat.

Talal berkata, ejen FBI bertanya mengenai kursus yang diikutinya, tarikh tiba di Amerika Syarikat dan apa aktiviti dilakukan ketika masa lapang. Sumber polis berkata, dua hari sebelum itu ada orang melihat Talal meninggalkan rumahnya membawa periuk tekanan tinggi. Akhirnya kekeliruan itu diatasi selepas Talal menunjukkan periuk yang digunakannya untuk memasak kabsah. - Daily Mail

Pengadil tinju beri kemenangan kepada aktres cantik




SI-YOUNG (kanan) menumbuk Da-som pada perlawanan tinju yang diadakan di Chungju, timur laut Seoul pada April lalu.


SEOUL - Seorang pelakon wanita televisyen Korea Selatan, Lee Si-young mencetuskan perdebatan dalam kalangan penduduk di negara ini kerana pengadil memberikan kemenangan kepadanya pada satu perlawanan tinju hanya disebabkan kecantikannya.
Pada bulan lalu, Si-young, 31, menewaskan Kim Da-som, 19, dengan kelebihan dua mata pada perlawanan tinju kategori 48 kilogram.
Aktres itu terjun ke dalam dunia tinju sebagai usaha untuk dipilih bagi mewakili Korea Selatan pada Sukan Olimpik yang akan datang.
Dia sebelum ini pernah berlakon dalam siri drama Wild Romance dan Boys Before Flowers.
Aktres itu mula menceburi dunia tinju sejak tahun 2010.
Kemenangan itu menyebabkan Persekutuan Tinju Amatur Korea Selatan (KABF) dituduh memberikan layanan tidak adil kerana membenarkannya menggunakan status selebriti untuk merangsang sokongan kepadanya.
Seorang pengulas politik dan peminat tinju, Byun Hee-jae berkata, perlawanan tinju itu berat sebelah kepada aktres tersebut.
"Negara ini menjadi gila kerana mereka yang cantik diberikan lebih banyak mata dalam perlawanan tinju," katanya di laman Twitter.
Bagaimanapun, seorang pengurus kanan KABF, Choi Hee-kuk berkata, rakaman video menunjukkan Da-som memperoleh mata yang kurang kerana bilangan tumbukannya tidak banyak berbanding aktres tersebut.
"Muka Si-young kelihatan bersih, tidak mempunyai banyak luka atau bengkak," katanya. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0513&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2T7MylEJy 
Hakcipta terpelihara 

Lantai mozek berusia 1,500 tahun ditemui




DUA ahli arkeologi membersihkan lantai mozek berusia 1,500 tahun yang ditemui dekat Kibbutz Beit Kama di Negev, Israel semalam.


TEL AVIV - Sebuah lantai mozek berusia 1,500 tahun ditemui dekat Kibbutz Beit Kama di Negev, Israel, menurut Pihak Berkuasa Antikuiti Israel semalam.
Lantai itu dibina di antara abad keempat hingga keenam Sebelum Masihi pada era pemerintahan empayar Byzantine.
Sekumpulan ahli arkeologi Pihak Berkuasa Antikuiti Israel turut menemui beberapa struktur binaan lama di bawah sebuah padang di Kibbutz Beit. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0513&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_10.htm#ixzz2T7ME5D7U 
Hakcipta terpelihara