Pages

Thursday, November 26, 2015

Denda RM41,275 jika pakai burqa


Denda RM41,275 jika pakai burqa
Wanita memakai burqa.

TICINO - SWITZERLAND. Wanita beragama Islam bakal didenda maksimum £6,500 pound (RM41,275) jika memakai burqa atau menutup muka selepas kerajaan tempatan menguatkuasakan undang-undang baharu.
Laporan Dailymail mengatakan Ticino juga akan melarang pemakaian topeng atau balaclava yang selalu dipakai oleh peserta demostrasi.
Pelancong juga tidak terkecuali dari undang-undang baharu tersebut dan akan diberitahu mengenai larangan berkenaan semasa tiba di lapangan terbang.
Parlimen Switzerland pula mempertahankan langkah baharu mereka dan mengatakan ia tidak menyalahi undang-undang persekutuan.
Larangan memakai burqa di Ticino tersebut dilaporkan sama seperti dengan undang-undang di Perancis.
Parlimen Perancis meluluskan larangan memakai burqa pada 2010 dan menyebabkan protes oleh masyarakat Islam yang menuduh kerajaan bersikap diskriminasi.
Usaha sekumpulan peguam Britain untuk menentang undang-undang tersebut juga dinafikan oleh Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah, tahun lepas.

Penumpang pesawat rakam imej misteriAGENSI - KELIHATAN sebuah piring terbang gergasi terbentuk di atas tanah di satu kawasan padang pasir di Nevada pada 30 Oktober lalu.


CALIFORNIA, Amerika Syarikat – Seorang penumpang yang menaiki sebuah pesawat penerbangan Amerika Syarikat (AS) di sini berjaya merakamkan objek terbang tidak dikenali (UFO) yang mengeluarkan cahaya terang berhampiran pangkalan rahsia tentera udara Area 51.
Lelaki yang tidak didedahkan identitinya itu berkata, dia yang dalam perjalanan dari California ke Houston, Texas terkejut melihat cahaya misteri yang muncul dari sebuah piring logam gergasi.
Dia kemudian merakamkan beberapa gambar imej itu yang muncul di kawasan padang pasir di Nevada sebelum melaporkan kepada Rangkaian Mutual UFO yang menyiasat kemunculan UFO di AS.
“Saya melihat cahaya terang itu semasa menaiki penerbangan pada 30 Oktober lalu ketika melalui satu kawasan padang pasir berhampiran Lunning dan Gabbs.
“Malah, saya melihat sebuah piring besar yang muncul di tengah-tengah kawasan itu yang mengeluarkan cahaya berkenaan. Saya kemudian segera merakamkan piring misteri itu,” katanya
Memetik kenyataan pengarang laman web UFO Sightings Daily, Scott C Waring sebagai berkata, rakaman bentuk piring di atas tanah itu kelihatan seolah-olah seperti UFO mendarat. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1126&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3sXouYu3u 
Hakcipta terpelihara 

Remaja catat rekod selesai kiub Rubik


Lucas Etter (kiri) ketika menyelesaikan permainan kiub Rubik dalam satu pertandingan di Maryland, baru-baru ini. Agensi
MARYLAND 24 Nov. – Seorang remaja lelaki berumur 14 tahun mencipta rekod baharu dunia apabila berjaya menyelesaikan permainan kiub Rubik dalam tempoh 4.9 saat.
Portal UPI melaporkan, Lucas Etter, 14, berjaya memecah rekod dunia sebelum ini iaitu 5.25 saat dalam satu pertandingan di Clarksville di sini, pada hujung minggu lalu.
Kejayaan Etter itu dirakam dan disiarkan di laman web YouTube.
Mengikut peraturan rasmi, peserta diberikan masa selama 15 saat untuk melihat dan memikirkan cara menyelesaikan kiub Rubik.
Rekod menyelesaikan permainan kiub Rubik itu sebelum ini dicatatkan oleh Collin Burns dalam satu pertandingan di Doylestown baru-baru ini.
Kejayaan Etter merupakan catatan masa rasmi yang berada di bawah lima saat.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/remaja-catat-rekod-selesai-kiub-rubik-1.162070#sthash.fJyw8Pmg.dpuf

Penduduk bina rumah rakit hadapi banjir


ISA MAT (kiri) membina rumah rakit sebagai persediaan menghadapi musim tengkujuh yang bakal tiba di Kampung Limau Kasturi, Gua Musang, Kelantan. UTUSAn/Aimuni Tuan Lah
GUA MUSANG 25 Nov. – Sebanyak 260 keluarga di Kampung Limau Kasturi di sini bersiap sedia menghadapi musim tengkujuh susulan angin monsun timur laut yang boleh mengakibatkan bencana banjir.
Sebagai persediaan, penduduk yang tinggal di pinggir Sungai Galas itu sudah menyiapkan seba­nyak 15 buah rumah rakit, 20 buah bot dan 30 bangsal sementara.
Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Limau Kasturi, Mohd. Sokani Mat berkata, penduduk kampung sudah membuat persiapan rapi membina rumah rakit dan bangsal sementara sejak Oktober lalu.
Katanya, persiapan tersebut dilakukan selepas kampung yang terletak kira-kira 50 kilometer dari bandar Gua Musang itu terjejas teruk apabila 95 peratus kawasan perkampungan itu tenggelam akibat banjir sebelum ini.
“Pada tahun lalu, hampir 80 buah rumah hanyut dan 100 rumah rosak teruk di kampung ini mengakibatkan penduduk masih trauma sehingga kini.
“Pengalaman lalu menyebabkan kami mendapat idea nak buat rumah rakit dan bangsal sementara yang mana sekurang-kurangnya kami dapat menyelamatkan nyawa dan meminimumkan kerosakan harta-benda,” katanya di sini hari ini.
Sementara itu, salah seorang penduduk, Isa Mat, 59, berkata, setiap keluarga yang ingin membuat rumah rakit terpaksa mengeluarkan perbelanjaan sebanyak RM1,500 hingga RM2,000.
Katanya, rumah rakit tersebut boleh memuatkan tiga keluarga dan jika kawasan kampung dinaiki air bangunan itu berupaya untuk terapung.
“Saya mendapat bantuan ahli keluarga untuk membuat rumah rakit ini dan dapat disiapkan dalam tempoh masa sebulan.
“Antara bahan utama yang diperlukan untuk membina rumah rakit adalah tong plastik, kayu, buluh dan zink,” katanya yang menggunakan 12 tong plastik dan 85 batang buluh untuk menguatkan struktur rumah rakitnya.
Sementara itu, Fatimah Mat, 47, pula berharap bencana banjir tahun ini tidak seteruk tahun lalu.
“Tahun lepas kami tidak bersedia apabila banjir besar yang tidak terduga melanda kampung kami.
“Sepanjang lebih 40 tahun saya tinggal di Kampung Limau Kasturi, tahun lalu adalah malapetaka paling teruk apabila ramai penduduk kehilangan tempat tinggal, kemusnahan harta benda, tanaman dan haiwan ternakan.
“Namun, tahun ini kebanyakan penduduk sudah bersedia menghadapi tengkujuh yang bakal mendatang,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/nahas-bencana/penduduk-bina-rumah-rakit-hadapi-banjir-1.162464#sthash.DmB8RYdl.dpuf