Pages

Sunday, September 5, 2010

Tentera Jepun kena 'dera'


TENTERA Jepun memang kejam. Mereka memancung kepala, menyuruh minum air sabun, menikam dengan bayonet, mengerah menjadi buruh paksa dan membakar hidup-hidup sesuka hati.
Itu sudah biasa kita dengar kala berbicara tentang keganasan tentera Jepun ketika menjajah Tanah Melayu lebih enam dekad lalu. Sehinggakan frasa 'penampar Jepun' pun masih melekat hingga hari ini.
Namun, sekejam-kejam tentera Jepun, ada juga dalam kalangan mereka yang pengsan apabila giliran mereka pula 'didera'.
Cerita sejarahwan, Tan Sri Prof. Emeritus Dr. Khoo Kay Kim, apabila Jepun mengaku kalah dan tentera British kembali ke Tanah Melayu, tentera Jepun yang ditawan telah dipaksa membersihkan kawasan bandar dan ada juga yang dihukum berlari.
Di Teluk Intan, Perak misalnya, tentera Jepun yang ditawan telah dipaksa oleh tentera British untuk mengutip sampah di bandar itu dan diarah berlari sejauh 42 kilometer dari Teluk Intan ke Bidor.
"Masa itu umur saya lapan tahun. Tentera Jepun sudah mengaku kalah dan akan berundur.
"Sementara menunggu detik untuk dibawa pulang ke tanah air mereka, tentera British telah 'mengenakan' mereka.
"Saya nampak puluhan tentera Jepun dipaksa kutip sampah dan berlari begitu jauh. Sampai ada yang pengsan.
"Mereka yang pengsan kemudian dicampak ke dalam lori," kata Kay Kim, 73, kepada Jurnal saat diminta mengimbas peristiwa Jepun mengaku kalah pada 1945.
September ini, genap 65 tahun berakhirnya derita penduduk Tanah Melayu daripada cengkaman Jepun dan tamatnya polemik militari global, Perang Dunia Kedua amnya.

UPACARA serah kuasa Jepun kepada British yang berlangsung di Victoria Institution, Kuala Lumpur 65 tahun lalu.


Kapal Amerika Syarikat, USS Missouri menjadi saksi usainya perang itu apabila Jepun memeterai dokumen mengaku kalah di atas kapal itu pada 2 September 1945.
Victoria Institution
Gugurnya bom atom yang meranapkan bandar Hiroshima dan Nagasaki beberapa minggu sebelum itu memberi tekanan kepada Negara Matahari Terbit itu dan mendorong kepada kekalahannya.
Di Tanah Melayu, Jepun mengaku kalah secara rasminya pada 12 September 1945 apabila dokumen serah diri Jepun ditandatangani di Victoria Institution, Kuala Lumpur. Upacara yang sama turut berlangsung di Singapura.
Sambung Kay Kim, pada masa itu, penduduk Tanah Melayu kebanyakannya kanak-kanak berkumpul di jalanan untuk melihat tentera Jepun membersihkan bandar.
Tentera-tentera British pula yang kebanyakannya dari India mengagih-ngagihkan coklat dan gula-gula kepada kanak-kanak.
"Seluruh Tanah Melayu menyambut berita kekalahan Jepun dan kembalinya British dengan jiwa yang gembira.
"Ini kerana, selain menderita hidup dijajah Jepun, hakikat bahawa Jepun tidak melakukan apa-apa untuk kemajuan Tanah Melayu cukup mengecewakan.
BANDAR Hiroshima yang musnah dibom oleh tentera Amerika Syarikat pada 6 Ogos 1945.


"Ekonomi negara ini sangat teruk semasa Jepun menjajah sehingga harga barang terlampau mahal.
"Duit Jepun iaitu 'duit pisang' juga seperti tidak ada nilai kerana ia dicetak sesuka hati," katanya. Kay Kim dilahirkan di Kampar dan dibesarkan di Teluk Intan.
Bercerita tentang tentera Jepun, Kay Kim mengakui kekejaman mereka. Beliau dan keluarga bahkan pernah melarikan ke dalam hutan untuk menghindari tentera Jepun.
Beliau juga menyifatkan tentera Jepun kuat, menggunakan peralatan senjata setanding Barat, berstrategi rapi dan setia kepada maharaja.
Pedang
"Mereka mungkin kejam dan kasar kerana mereka tentera. Orang Jepun yang datang ke negara kita bukan orang awam.
"Mereka kasar dan ganas kerana mereka memang dilatih sebagai tentera.
"Mereka juga kuat. Kalau mereka tak kuat macam mana mereka boleh tenggelamkan dua kapal perang British, HMS Prince of Wales dan HMS Repulse? Mereka menakluk negara kita hanya dalam masa dua bulan.
"Apabila Jepun kalah dan maharaja Jepun arahkan mereka serah kalah, mereka mengaku kalah atau bunuh diri dengan melakukan harakiri iaitu menikam perut sendiri dengan pedang samurai mereka," kata Kay Kim.
Beliau turut menjelaskan penjajahan Jepun ke Asia Tenggara juga adalah berikutan tindakan Barat menyekat bekalan minyak ke Jepun yang telah bergelar negara industri sejak akhir abad ke-19 lagi.
Ditanya apakah impak yang dapat dilihatnya selepas Jepun berundur dari Tanah Melayu, Kay Kim berkata:
"Dulu, bila saya hendak main bola sepak, padang-padang tiada pacat. Lepas Jepun datang, padang-padang sudah berpacat.
"Mungkin sebab banyak tanaman ubi kayu ditanam di padang-padang pada masa Jepun memerintah.
"Masa Jepun berkuasa, penduduk Tanah Melayu susah nak jumpa nasi, banyak makan ubi kayu sebab beras terlalu mahal," tambahnya.
Pelawak veteran berasal dari Klang, Selangor, Hamid Gurkha atau nama sebenarnya, Abdul Hamid Abdul Rahman turut berkongsi kisah peristiwa Jepun menyerah kalah itu.

BASIKAL yang digunakan oleh tentera Jepun.


Seingatnya, pada masa itu, penduduk Tanah Melayu sedang menyambut Hari Raya Aidilfitri.
"Tak silap saya, ia berlaku beberapa hari selepas Aidilfitri. Penduduk Tanah Melayu menyambut berita gembira pengunduran Jepun dalam suasana kesyukuran merayakan Aidilfitri.
"Pada masa itu, tiba-tiba saya lihat tentera Jepun sudah lesap. Selalunya nampak mereka berkawal di jalan-jalan.
"Apabila tentera British kembali, mereka disambut oleh orang ramai dengan berkumpul di tepi-tepi kedai dan jalan.
"Saya lihat tentera British yang mendarat dari Pelabuhan Klang berjalan kaki di pekan Klang sambil disambut gembira penduduk tempatan pelbagai kaum," kata Hamid, 78.
Berdasarkan akhbar lama, suasana yang sama juga dapat dilihat di Seremban, Negeri Sembilan. Bahkan, satu sambutan yang disifatkan terbesar dalam sejarah negeri itu telah berlangsung bagi meraikan kekalahan Jepun dan mengalu-alukan kedatangan British.
Pengumuman
"Penduduk Tanah Melayu gembira kerana mereka membayangkan kehidupan yang lebih baik bersama British.
"Zaman Jepun, hendak makan pun susah. Belacan zaman British dulu, harga 5 sen sekati, zaman Jepun RM250 sekati!" dakwanya.
Berkongsi cerita tentang keperitan hidup semasa penjajahan Jepun yang pernah dilaluinya, Hamid berkata, sekolahnya telah dibom dalam serangan udara Jepun.
Beliau juga pernah ditempeleng oleh tentera Jepun gara-gara tidak tunduk hormat kepadanya.
"Kanak-kanak pun kena bagi tunduk hormat kalau jumpa tentera Jepun.
"Masa itu saya manalah tahu kena tunduk hormat kat dia. Kalau orang dewasa tak tunduk hormat, mereka kena hukum junjung batu tengah panas," ujarnya.
Jurnal turut menemui sepucuk surat lama pengumuman kekalahan Jepun kepada penduduk Tanah Melayu yang bertulisan jawi di Arkib Negara Malaysia yang antara lain menyatakan: Tentera-tentera Jepun di serata tempat telah mengaku kalah. Tenteranya telah dihapuskan oleh tentera British yang ke-14 di Burma. Tenteranya yang lain yang mempertahankan tanah airnya dari Ayujima dan Okinawa telah dikalahkan jua oleh tentera Amerika.
Sementara itu, Tan Sri Abdul Majid Ismail, 89, juga mempunyai kisah tersendiri berkenaan peristiwa pengunduran Jepun dan kedatangan British.
Beliaulah antara yang membuat pengumuman memberitahu British kembali di stesen radio Kuala Lumpur pada masa itu.
Sebagai individu berpendidikan yang boleh berbahasa Melayu dan Inggeris, beliau diserap menjadi pegawai penerangan oleh Pentadbiran Militari British.
SURAT pengumuman kekalahan Jepun kepada penduduk Tanah Melayu.


Selain membuat pengumuman di radio, Abdul Majid juga pergi membuat pengumuman di kampung-kampung sekitar Kuala Lumpur sehingga Melaka.
Memandangkan cara hebahan maklumat pada zaman dahulu tidak secanggih sekarang, maklumat terpaksa disebarkan dengan cara begitu selain melalui surat.
"Saya buat pengumuman dari kampung ke kampung dengan menaiki jip. Selama tiga bulan diperlukan untuk melunaskan tugas itu.
"Dalam jip itu siap ada askar untuk keselamatan dan tukang masak! Saya membuat pengumuman termasuk tentang maklumat cari kerja kepada orang awam," katanya.
Saat diminta berkongsi apa yang dilaluinya semasa penjajahan Jepun, Abdul Majid yang merupakan anak kelahiran Kuala Lumpur pantas berkata: "Saya tidak mahu mengingatinya."
Mungkin peristiwa Jepun yang mengebom dan menyerang kolejnya sehingga 14 rakan sekelasnya terkorban cukup berbekas dalam ingatannya.
Pada masa itu, beliau sedang menuntut di King Edward VII College of Medicine, Singapura. Lebih menyedihkan apabila mayat-mayat yang sedang diuruskan jenazah mereka turut diserang dengan bom.

Orang hidup dikebumikanSAHABAT Nabi Muhammad S.A.W, Saidina Usman pernah menangis ketika melintasi sebuah kawasan perkuburan.
Apabila ditanya sahabatnya yang lain, jawab Usman: "Kerana Nabi (Muhammad) pernah bersabda, 'Kubur ini tempat pertama dari tempat-tempat akhirat dan tempat terakhir dari tempat-tempat dunia.
'Sesiapa yang selamat daripada kubur itu, maka apa yang selepasnya adalah lebih ringan.
'Sesiapa yang tidak selamat daripadanya, maka apa yang berlaku sesudahnya akan lebih berat lagi'."
Usman mengesat air matanya, kemudian menyambung: "Jika aku di neraka, aku akan bersama manusia lain, jika aku di alam akhirat, aku pun bersama manusia lain, tetapi jika aku berada di alam kubur maka tiada seorang manusia pun bersamaku.
Seksaan

KUBUR olok-olok sedalam dua meter yang dibina lebih 100 tahun lalu sudah dikepung dengan simen.


"Tinggallah aku bersendirian saja di alam pusara. Itulah sebabnya aku menangis."
Jawapannya itu langsung menjelaskan betapa seksa kubur itu digeruni.
Malah, dalam al-Quran ada menyebut antara seksaan yang dijalankan di dalam kubur ialah dibelit ular yang besar sehingga patah riuk tulang-temulang, disengat kala jengking dengan bisa yang amat pedih dan banyak lagi.
Biarpun sudah diberi gambaran yang jelas, namun ia kurang mendapat perhatian untuk dijadikan topik perbualan dan lebih cenderung dilupakan.
Mungkin disebabkan itulah, seorang wali yang berpengetahuan dalam tasawuf dan tarikat, Sheikh Muhammad Nor Al-Kholidi, mewujudkan sebuah kubur olok-olok di bahagian luar mihrab Masjid Sungai Cincin, Batu 9, Gombak, Selangor.
Menurut Ketua Kampung Sungai Cincin, Wilayah Persekutuan, Abd. Rani Awang, 66, kubur itu dibina sekitar waktu pembinaan Masjid Sungai Cincin, iaitu pada tahun 1894 sekali gus bermaksud kubur itu sudah berusia lebih 100 tahun.
Lubang sedalam kira-kira dua meter yang hanya seluas 2.16 meter persegi itu mungkin tidak pernah digunakan untuk menanam sesiapa namun pengalaman dibiarkan di dalam liang lahad di dalam kubur itu untuk satu tempoh, dikatakan mampu mengetuk kesedaran dalam diri sesiapa saja tentang kematian.
Melalui ajaran tarikat Naqsabandiyah yang diketuai Sheikh Muhammad Nor, para pengikutnya berpeluang merasai pengalaman ditinggalkan di dalam lubang kubur itu.
Bukan setakat itu, lubang kubur itu juga ditutup untuk memberikan kesan yang paling hampir dengan pengalaman sebenar apabila satu-satu jasad itu dikebumikan.
Malah, dikhabarkan sesiapa yang mencuba pengalaman itu akan dapat merasai alam ghaib seperti yang terdapat di alam kubur.
"Daripada cerita orang kampung, cara seseorang itu diturunkan ke dalam lubang kubur itu hampir sama dengan cara sebenar cuma dia tidak dimandikan atau dikafankan.
Baju putih
"Individu itu diminta memakai baju putih dan diiringi bacaan wirid ketika diturunkan ke dalam kubur itu," kongsi Abd. Rani.
Lebih 100 tahun berlalu, kubur itu kini berdinding simen dan dipagar.
Tidak ditutup terus kerana mahu memelihara tinggalan sejarah asal-usul Kampung Sungai Cincin, kata Abd. Rani, aktiviti menggunakan kubur contoh itu terhenti setelah tiada sesiapa menyambung ajaran tarikat yang dipraktikkan pada waktu itu.
"Ketika saya pertama kali datang ke sini pada 1962, ajaran tarikat sudah dihentikan dan kubur itu juga sudah tidak dipakai.
"Sehingga hari ini, kubur itu dipelihara tanpa digunakan. Penduduk kampung juga tidak mempersoalkan kewujudannya.
"Walaupun tak ada pantang larang, waktu saya muda dulu memang tak ada orang kampung berani buat perkara sembarangan di kawasan sekitar kubur itu.

MASJID Sungai Cincin, Gombak suatu ketika terkenal dengan aktiviti tarikat Sheikh Muhammad Nor Al-Kholidi.


"Waktu itu seram juga setiap kali tengok kubur itu. Tetapi saya lihat anak kampung sekarang sudah tidak rasa apa-apa apabila melihatnya," ujar Abd. Rani.
Sheikh Muhammad Nor meninggal dunia dalam usia 58 tahun pada 1932.
Penceramah bebas, Datuk Daud Che Ngah, bagaimanapun menasihatkan agar kubur itu ditutup sepenuhnya.
"Kubur sepatutnya dibuat untuk orang yang sudah meninggal dunia, bukan untuk orang yang masih hidup. Dalam agama Islam, sebaik-baik pekerjaan ialah dengan bersederhana.
"Jika sekali pun kubur olok-olok itu dibuat untuk menyemai keinsafan dalam diri pengikutnya, tindakan itu sebenarnya sudah berlebihan dan merupakan satu bidaah dalalah kerana memadai menziarahi kubur untuk mengingatkan umat Islam tentang kematian," jelas Daud.

Selamat diijabkabul

KUALA LUMPUR: “Empat tahun saya beraya seorang diri. Sebab itu kami melangsungkan pernikahan dalam Ramadan ini supaya Aidilfitri nanti dapat diraikan bersama,” kata aktres sensasi, Aida Aris, 38, yang melangsungkan perkahwinannya dengan duda anak dua, semalam.


MANIS... kedua-dua mempelai diapit anak Husfarid, Danish Hazim dan Farish Nasha.
MANIS... kedua-dua mempelai diapit anak Husfarid, Danish Hazim dan Farish Nasha.

Dengan sekali lafaz diikuti mas kahwin RM330, Aida sah bergelar isteri kepada ketua pramugara Penerbangan Malaysia, Husfarid Shaikh Ali @ Shaikh Hussain, 38, pada majlis akad nikah di rumah pelakon itu, di sini, semalam.

Menurut Aida, perkenalan selama tujuh bulan itu sepatutnya diakhiri dengan ikatan perkahwinan bulan lalu, namun terpaksa ditunda disebabkan beberapa masalah membabitkan dokumen pernikahan dengan jabatan agama.

“Alhamdulillah, akhirnya semua dapat diselesaikan minggu lalu. Kami tidak mahu menunggu lama, sebab itu majlis pernikahan ini diadakan secepat mungkin.

“Yang penting bagi kami ialah mengadakan majlis pernikahan. Lagipun, saya tidak merancang melakukan majlis besar-besaran. Cukup sekadar bermula dengan majlis pernikahan sebelah pagi diikuti kenduri kecil di sebelah malam.

“Dalam masa sama, kami ingin mendapat keberkatan menjamu tetamu yang hadir berbuka puasa selain meraikan perkahwinan ini,” katanya tanpa mahu mendedahkan nilai hantaran daripada pihak pengantin lelaki.
Majlis pernikahan yang berlangsung sederhana itu hanya dihadiri keluarga daripada kedua-dua pihak, termasuk beberapa rakan artis.

Menurut Husfarid, mereka melangsungkan perkahwinan tanpa ikatan pertunangan seperti kebiasaannya.
“Mungkin ini semua ketentuan Allah yang Maha Esa. Perkenalan singkat melahirkan bibit-bibit cinta antara kami. Selepas berbincang, kami sepakat meneruskan acara perkahwinan tanpa majlis pertunangan.

“Yang penting, kami bergelar suami isteri yang sah sebelum Aidilfitri menjelma. Walaupun saya perlu bekerja pada hari raya, Aida akan menemani saya di pesawat,” katanya.

Bercakap mengenai perkahwinannya, Aida berkata, dia bertemu Husfarid selepas diperkenalkan selebriti dan juga rakannya, Syarifah Haslinda Syed Abu Bakar dan suaminya, Datuk Reezal Merican Naina, Februari lalu.

“Pertemuan dengan Husfarid tidak pernah diatur. Saya berkenalan dengannya selepas diperkenalkan Syarifah dan (Datuk) Reezal. Sejak itu kami mengenali hati budi satu sama lain hingga ke jinjang pelamin.

“Husfarid penyayang serta mudah diajak berbincang. Saya bersyukur kepada Allah kerana memakbulkan doa kami bergelar suami isteri. Saya gembira dan berdoa dimurahkan rezeki,” katanya.

Sebelum ini, Aida pernah mendirikan rumah tangga dengan pengarah, pelakon dan penerbit rancangan televisyen, Bob Azrai pada 2004, tetapi hanya bertahan dua tahun.

Lukisan gergasi

DI TENGAH permukaan Tasik Baikal yang mengeras ketika musim sejuk dan angin dingin membeku bertiup dari Siberia, seorang seniman, Jim Denevan, dibantu pasukannya melakar kerja seni di atas permukaan seluas 20 kilometer persegi.

SENI LUAR BIASA... manusia dan lori digunakan untuk menolak lapisan salji di atas tasik.
SENI LUAR BIASA... manusia dan lori digunakan untuk menolak lapisan salji di atas tasik.
LOKASI SESUAI... selain terpencil, Tasik Baikal adalah tasik air tawar tertua dan paling dalam di dunia.LOKASI SESUAI... selain terpencil, Tasik Baikal adalah tasik air tawar tertua dan paling dalam di dunia. ASET BEKU... Denevan kelihatan sangat kerdil di tengah-tengah karya seninya di atas permukaan Tasik Baikal.


LOKASI SESUAI... selain terpencil, Tasik Baikal adalah tasik air tawar tertua dan paling dalam di dunia.


Tasik Baikal mengandungi sehingga 20 peratus daripada air tawar dunia dan terletak di kawasan terpencil Siberia.

Diupah oleh firma pakaian mewah Anthropologie, lakaran itu dihasilkan sebagai satu daripada siri The Anthropologie yang digunakan sebagai promosi untuk produk mereka.

Denevan, 49, menghabiskan masa 15 hari di atas permukaan tasik itu untuk menyiapkan karya seni berkenaan.

Menggunakan ais hitam di bawah lapisan salji sebagai kanvas, Denevan dan pasukannya terpaksa berkampung di bawah khemah dalam kedinginan bagi menyiapkan tugasan itu.

Lakaran itu pula dihasilkan menggunakan jentera pemecah salji serta penyodok yang membentuk bulatan pelbagai saiz — paling kecil mempunyai ukur lilit 45.7 sentimeter.
Menurut Denevan, dia menggunakan rumusan matematik pakar bidang itu dari Itali, Fibonacci, untuk menghasilkan lebih 1,000 bulatan berasingan.

Untuk permulaan, kata Denevan, dia ‘melukis’ lakaran kasar lukisan itu menggunakan basikal dan kayu sebelum ia diperkemaskan anggota kumpulannya.
“Ini adalah lukisan terbesar di dunia dan memadam rekod saya sebelum ini,” katanya.

Menurut seniman yang menetap di California itu, lukisan terbesar sebelum itu yang pernah dihasilkan dibuat di atas padang pasir Nevada, meliputi kawasan seluas 14.5 kilometer persegi.

Katanya, lukisan di atas Tasik Baikal itu kira-kira 10 peratus lebih besar berbanding rekod sebelumnya.

“Bagaimanapun, ia dicipta dengan bentuk berbeza selepas mengambil kira keadaan tebing tasik,” katanya.

Menurut Denevan, bulatan di bahagian kanan mempunyai dimensi sama seperti di Nevada tetapi ia tidaklah dalam bentuk bulat sepenuhnya kerana keadaan geografi tasik itu.

Mengunjungi Khuzhir di Pulau Olkhon yang terletak di tengah Tasik Baikal, Denevan akhirnya berjaya mencipta lukisan itu mengikut keinginannya.

“Awalnya kami mahu ke Ross Ice Shelf di Antartika, tetapi selepas melakukan sedikit penyelidikan, kami sedar bentuk muka bumi di tasik ini mempunyai persamaan dengan permukaan padang pasir yang pernah kami gunakan,” katanya.

Jelas Denevan, biasanya kawasan itu mengalami tekanan rendah berpanjangan, menyebabkan salji tidak turun walaupun suhu berada pada paras lima hingga 10 darjah di bawah takat beku.

“Maknanya, kami boleh menghasilkan lakaran tanpa banyak gangguan daripada salji,” katanya.

Bagaimanapun, sesuai dengan sifatnya yang besar, usaha Denevan tidak selancar seperti dirancangnya.

Jelasnya, dia bermula dengan berbasikal sambil memegang kayu mengelilingi tasik berkenaan.

“Ia membolehkan saya melakar garis kasar menggunakan tayar dan kayu. Hanya selepas hari kelima, tiba-tiba salji turun dengan lebat dan menutup semua lakaran itu.

“Kami terpaksa bekerja keras mencari kesan yang ada bagi memastikan ia tidak tersilap,” katanya.

Akhirnya, selepas bertarung dengan cuaca sejuk mencucuk tulang angin Siberia itu, Denevan dan kumpulannya bertungkus-lumus menyiapkan lukisan itu di antara lapisan salji setebal 1.4 meter.

Menurut Denevan, pada hari kesembilan pula mereka berdepan ribut, menyebabkan sebahagian daripada lapisan atas salji ditiup semula menutup garisan dibuat.

Sesetengahnya, kata Denevan, selebar 2.4 meter. “Ia amat mengecewakan,” katanya.
Selepas bekerja siang malam, lukisan itu akhirnya disempurnakan pada hari ke-15, pada Mac lalu.

“Ini adalah lukisan hebat dan indah walaupun hanya bertahan selama sebulan sebelum ia luput,” katanya.

Christchurch dilanda gempaWELLINGTON 4 Sept. - Pihak berkuasa New Zealand mengisytiharkan perintah darurat di bandar Christchurch selepas berlaku gempa bumi kuat berukuran 7.1 pada skala Richter di bandar kedua terbesar negara ini awal pagi ini.
Gempa menyebabkan bekalan elektrik terputus, jalan raya dan bangunan-bangunan rosak, namun tiada kematian dilaporkan.
Perintah darurat diisytiharkan untuk menyelaraskan operasi pemulihan di bandar yang mempunyai kira-kira 350,000 penduduk itu selepas bangunan-bangunan yang runtuh menghempap kenderaan dan menghalang jalan raya serta tanah mendap.
Gempa berlaku pada pukul 4.35 pagi (12.35 pagi waktu Malaysia) di selatan bandar itu pada kedalaman 10 kilometer.
Menurut pihak hospital, dua lelaki cedera parah dan beberapa orang lagi patah tulang dan kulit melecet akibat gempa itu.
Perdana Menteri, John Key yang turut mempunyai adik tinggal di bandar itu kini dalam perjalanan melawat bandar itu bersama-sama pegawai-pegawai kanan kerajaan.
"Saya rasa ia akan mengambil masa sebelum kami tahu berapa besar kerugian yang dialami," kata Key kepada Televisyen NZ.
"Kerosakannya besar, ia kelihatan seperti menjejaskan setiap keluarga atau isi rumah.
"Gempa menyebabkan kemudahan infrastruktur kami rosak seperti paip-paip air bersih dan kumbahan pecah, jambatan dan bekalan elektrik terputus," kata datuk bandar Christchurch, Bob Parker.
Menurut polis, berlaku beberapa kejadian kecurian tetapi keadaan berjaya dikawal. - Reuters