Pages

Monday, August 10, 2015

'Tak selamat di sini'

Oleh Mohd Husni Mohd Noor 
mhusni@hmetro.com.my


Putrajaya: It's not safe here (tak selamat di sini), nanti I (saya) jumpa you (wartawan)," kata Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Mohd Shukri Abdull ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sejurus tiba dari Amerika Syarikat di sini, sebentar tadi.
Mohd Shukri berkata, beliau akan bertemu media dalam tempoh terdekat namun, terpaksa menyelesaikan beberapa perkara terlebih dahulu.
Usaha wartawan untuk menemubualnya gagal kerana beliau dilihat tergesa-gesa meninggalkan terminal sebelum menaiki sebuah kenderaan rasmi.
Ketibaan Mohd Shukri turut disambut Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low Seng Kuan dan Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Mustafar Ali.
Difahamkan, Mohd Shukri sempat berbual hampir 15 minit di Bilik Orang Kenamaan KLIA di sini sejurus mendarat.
Mohd Shukri berada di Amerika Syarikat sejak 10 hari lalu bagi menghadiri tugasan rasmi SPRM.
Pada Jumaat lalu, Mohd Shukri menarik perhatian media apabila meminta dua pegawainya kanannya yang ditukarkan ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) iaitu Pengarah Bahagian Operasi Khas Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Bahagian Strategik Komunikasi Datuk Rohaizad Yaacob dikembalikan semula ke SPRM.
Menurutnya, beliau sedia menawarkan dirinya sebagai ganti kerana kedua-dua pegawai kanan itu bertindak atas arahannya.
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 9 Ogos 2015 @ 11:04 PM


TIMBALAN Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Mohd Shukri Abdull dikawal ketat sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). FOTO Fariz Iswadi Ismail.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/69355#sthash.VKhTlW0E.dpuf

Bigfoot wujud
di Carolina Utara?


Gambar bigfoot yang berjaya dirakam oleh seorang pelancong ketika
Gambar bigfoot yang berjaya dirakam oleh seorang pelancong ketika makhluk berkenaan melintas jalan di daerah Henderson, dalam satu kejadian dekat Ashville, di Carolina Utara baru-baru ini. - AGENSI
NEW YORK 9 Ogos - Seorang pelancong mendakwa dia berjaya merakam video yang membuktikan kewujudan Bigfoot di Carolina Utara selepas melihat makhluk berkenaan melintas jalan di daerah Henderson, dalam satu kejadian dekat Ashville, kelmarin.
Bagaimanapun, video itu tidak akan dapat dirakam Eric Walters tanpa bantuan anjingnya, Zippy yang mengesan makhluk berkenaan terlebih awal sehingga mengakibatkan Bigfoot tersebut melarikan diri ke dalam belukar berhampiran.
Menurut Walters kepada Citizen-Times, ketika kejadian pada pagi kelmarin, dia membawa anjingnya bersiar-siar sebelum mengesan seekor Bigfoot sedang berjalan berhampiran bahu jalan menuju kawasan belukar.
“Sama ada memang betul terdapat Bigfoot di luar sana atau seseorang cuba bergurau dengan kami,’’ kata Walters sebagaimana dilaporkan Mail Online.
Walters kemudiannya merakam makhluk besar itu menggunakan telefon pintarnya ketika Bigfoot berkenaan sedang berjalan tanpa menghiraukan tindakannya mengambil video dan salakan anjing peliharaan Walters.
Orang ramai sebelum itu memberi amaran kepada Walters bahawa terdapat beruang di kawasan ber­kenaan, sekali gus membuatkan lelaki tersebut memastikan bahawa anjing­nya sentiasa ada dekat dengannya.
“Zippy berubah menjadi haiwan yang berani dan menghalau Bigfoot itu, sekali gus menyelamatkan saya. Saya amat sayangkannya,’’ kata Walters.
Ini bukan pertama kali Bigfoot dikesan di Carolina Utara kerana pada 2011, seorang penduduk Thomas Byers pernah merakam video Bigfoot melintas jalan di daerah Rutherford.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bigfoot-wujud-8232-di-carolina-utara-1.122581#sthash.kbIP5lFy.dpuf

360 batu karang dalam perut wanita


Sebanyak 360 biji batu karang dikeluarkan daripada pundi hempedu
Sebanyak 360 biji batu karang dikeluarkan daripada pundi hempedu Mousumi di sebuah hospital di Bengal Barat, baru-baru ini. AGENSI
MUMBAI 9 Ogos – Doktor di India yang memeriksa punca sakit perut yang dialami seorang wanita terkejut selepas menemukan sebanyak 360 biji batu karang dalam pundi hempedu wanita tersebut.
Mousumi Dam, 49, dari negeri Kolkata di timur India memberitahu bahawa dia mengalami sakit perut yang kronik dan keasidan sejak beberapa bulan lalu sehingga akhirnya wanita itu terpaksa berjumpa doktor bagi memeriksa penyakitnya.
Doktor yang memeriksanya kemudian mendapati, Mousumi menderita akibat batu karang yang teruk dengan ujian mendedahkan, wanita itu mempunyai kelompok besar batu marmar bersaiz kecil di dalam pundi hem­pedunya,
Portal Mirror.co.uk me­la­porkan, Mousumi kemudiannya dirujuk ke hospital di Bengal Barat yang menyaksikan doktor mengeluarkan sebanyak 360 biji batu karang dalam pembedahan yang berlangsung selama sejam.
Dr. Makhan Lal Saha, 59, pakar bedah di hospital itu berkata, dia tidak pernah melihat batu karang dalam jumlah yang banyak dalam badan seorang penyakit sebelum ini.
“Sepanjang menjadi doktor selama 37 tahun, saya tidak pernah melihat batu karang sebanyak ini dalam sebuah pundi hempedu. Ini kali pertama dalam sejarah perubatan di Bengal Barat seorang perlu menjalani pembedahan bagi mengeluarkan sebanyak 360 biji batu karang,’’ katanya.
Makhan berkata, mereka mengambil masa selama 50 minit bagi mengeluarkan batu karang berukuran lima milimeter setiap satu itu.
“Malah, tangan saya terasa kebas apabila saya mengeluarkan batu yang terakhir, dan adalah mengejutkan bahawa kesemua batu karang itu mempunyai saiz dan bentuk yang sama,’’ katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/360-batu-karang-dalam-perut-wanita-1.122584#sthash.adEVW8aC.dpuf

Guru keluar kristal dari mata


Kristal putih dikeluarkan dari mata Laura Pones, baru-baru ini.
Kristal putih dikeluarkan dari mata Laura Pones, baru-baru ini. AGENSI
SAO PAULO 9 Ogos – Seorang guru tadika dari bandar Lins di Barzil, menghidap sejenis penyakit pelik apabila sering menangis dan menitiskan air mata kristal.
Menurut portal Mail Online, Laura Ponce, 35, menyedari terdapat ketulan putih yang lembut timbul pada matanya sebelum ia mengeras dan bertukar menjadi ketulan kristal putih.
Kejadian ganjil itu berlaku sering berlaku selama beberapa ming­gu, menyebabkan dia terpaksa mengambil cuti kerja bagi mengeluarkan sebanyak 30 kristal putih sehari dari matanya.
“Mata saya akan membengkak bagi mengeluarkan kristal tersebut,” ujarnya, sambil menambah kata, dia berasa sangat sakit ketika ketulan kristal itu mengeras.
Ponce menyedari masalah pelik yang dihidapinya itu ketika dia berusia 15 tahun, selepas matanya ‘dipenuhi’ ketulan putih yang tidak diketahui apakah ia.
Ketika kejadian itu mula-mula berlaku, dia bergegas memanggil ibunya, Marissa yang ternyata terkejut melihat kejadian itu, dan dia cuba membantu Ponce mengeluarkan ketulan tersebut dari matanya, tetapi ia terus membentuk kristal yang baharu.
“Kami (saya dan Ponce) cuba mengeluarkan ketulan putih itu dari mata anak saya, kerana saya takut untuk mengeluarkannya, sebelum membawa anak saya mendapatkan rawatan di hospital, dan doktor yang bertugas juga takut melihat keadaan mata anak saya,” ujar Marissa.
Sehingga kini, Ponce masih gagal menemui penawar bagi penyakit ganjil yang dialami sejak 20 tahun lalu itu.
“Dua tahun lalu, ketika di­serang penyakit itu, ia berterusan selama enam bulan dan saya berjaya mengumpul 30 kristal yang keluar dari mata saya setiap hari,” ujarnya yang kecewa selepas terpaksa mengambil cuti kerja selama tempoh tersebut.
Sementara itu, seorang pakar mata dari Hospital de Olhos de Bauru, Brazil, Dr. Raul Goncalves mengakui masalah yang dialami Ponce memang pelik dan dia sendiri tidak pernah berdepan masalah seumpama itu selama 25 tahun berkhidmat sebagai doktor mata.
Ponce kini dibekalkan ubat titis mata oleh Dr. Raul bagi melegakan keadaannya. Namun, dia terus dibelenggu kebimbangan akan berdepan masalah itu seterusnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/guru-keluar-kristal-dari-mata-1.122592#sthash.KtnHu6cB.dpuf