Pages

Monday, April 18, 2011

6-9 bulan lagi untuk tamatkan krisis nuklear: TEPCO


ATOKYO: Pengendali loji nuklear yang membocorkan radiasi di Jepun menyatakan ia mensasarkan untuk menamatkan krisis itu dalam tempoh enam hingga sembilan bulan. 


Pengerusi Tokyo Electric Power Co (TEPCO), Tsunehisa Katsumata, memberitahu sidang media di sini bahawa syarikat sudah menyediakan pelan berfasa bagi menamatkan krisis dan membolehkan penduduk berhampiran loji itu yang dipindahkan kembali ke kediaman mereka.
Katanya, dalam tempoh tiga bulan pertama syarikat berharap dapat mengurangkan tahap kebocoran radiasi dan tiga atau sembilan bulan selepas itu dapat mengawal pelepasan bahan radioaktif.
Loji itu rosak akibat gempa bumi kuat yang disusuli tsunami pada 11 Mac lalu. - AP 

Senarai makanan dan hikmahnya


Senarai makanan dan hikmahnya dalam Islam

ROTI (KHUBZ)

Roti yang paling bagus ialah diperbuat daripada gandum yang baik dimasak dalam pembakar roti yang bulat. Roti itu dibiarkan sejuk sebelum dimakan, jika tidak kita akan merasa haus bila memakannya. Roti yang sudah lama dan tidak elok akan menyebukan perut. Roti yang terdapat sekam gandum mudah dicernakan. Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jangan potong roti dengan pisau. hormatilah roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah menghormati roti itu".

JINTAN MANIS (ANISUN)

Jintan manis banyak khasiatnya ianya melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu disekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.

EPAL (TUFFAH)

Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh menguatkan organ hati.

ASPARAGUS (HIYAWN)

Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan kelahiran anak.

PISANG (MAWZ)

Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.

BARLI (SYA'IR)

Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg mengidap demam.

SELASIH (MANIS RAYHAN)

Selasih berkhasiat untuk menguatkan organ hati, memudahkan tidur dengan cara menyapu kepala dengan basil yang dicampurkan air.

MENTEGA (ZUBDAH)

Mentega khasiatnya memanas dan melembapkan. Baik untuk menghilangkan sembelit. Mentega yang dicampurkan dengan kurma dan madu sejenis makanan yang menghilangkan rasa mengidam pada perempuan hamil.

BUNGA KUBIS (QUNNABIT)

Sayuran ini sukar dihadam dan bahaya untuk penglihatan.

CHAMOMILE (BABUNAJ)

Kegunaan chamomile ialah melancarkan aliran haid dan kencing. Ianya juga sangat berguna untuk memanaskan badan.

LOBAK MERAH

Kegunaannya memanaskan badan. Ianya juga melancarkan aliran haid dan air kencing.

BIJI HITAM (HABB AL SAUDA)

Dilaporkan bahawa Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jadilah seperti biji habb al sauda kerana biji ini ubat semua penyakit kecuali kanser dan mati". Adalah dilaporkan juga bahawa Allah Taala menunjukkan bahawa "ia" itu ialah hab al sauda menghapuskan angin dalam usus dan demam. Baik untuk merawat 'leukoderma' dan membuka saluran urat yang halus. Berguna untuk menghilangkan penyakit selesema.

BIJI KOPI (QAHWAH)

Sebagai ubat penyakit buang air besar berdarah, menghilangkan dahaga dan dikatakan menimbulkan kebijaksanaan.

AYAM (DAJAJ)

Memudahkan penghadaman. membetulkan imbangan badan, baik untuk otak dan badan, serta mencantikkan rupa paras. Walau bagaimanapun jika dimakan terlalu banyak boleh menyebabkan penyakit sendi dan yang terbaik ialah daging ayam betina yang tidak bertelur.

KULIT KAYU MANIS (DARCHINI)

Kulit kayu manis juga merupakan pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran (rempah ratus) yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia.

LIMAU KULIT TEBAL, WARNA KUNING PUCAT, KURANG MENGANDUNGI ASID (UTRUJJ)

Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda, "Limau ini adalah seperti mukmin: bagus dirasa dan bagus dihidu". Limau ini menguatkan organ hati serta dapat menjauhkan kesedihan dan bintik-bintik pada kulit, menghapuskan kelaparan dan melambatkan pengaliran dalam hempedu.

TIMUN (QITTA')

Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan.

JINTAN PUTIH (KAMMUN)

Jintan putih (kammun) khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.

TAMAR KERING (TAMR)

Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah rumah yg tiada bermakanan". Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar. Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang tidak diingini.

TERUNG (BADHIJAN)

Terung hitam menyebabkan keluarnya hempedu. Kecenderungan benda ini mengeluarkan hempedu dapat dibetulkan dengan memakannya bersama daging.

TELUR (BAYDAH)

Khasiat telur yang paling baik boleh kita dapati daripada telur ayam (setengah masak atau masak) bukan direbus keras. Putih telur melegakan apabila kita melecur atau kulit terbakar dan menghilangkan parut pada kulit.

'ENDIVE' (HINDIBA)

Khasiat hindiba berubah mengikut musim.. Hindiba' pada awal musim adalah yang paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. Hadith menyatakan "makanlah hindiba dan janganlah bersendawa keranasesungguhnya tidak ada satu hari pun titisan air syurga tidak jatuh ke atas hindiba".

FENUGREEK (HULBAH) / HALBA

Nabi s.a.w. pernah bersabda "jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas". Antara khasiat hulbah membantu pengaliran haid dan berguna untuk menyembuhkan sakit perut (memulas).

BUAH ARA FIG (FIN) / BUAH TIN

Fin kering adalah yang terbaik. Di antara khasiatnya ialah untuk memanaskan badan dan rasanya enak. Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Jika anda kata ada buah datang dari syurga maka itulah fin kerana sebenarnya inilah buah syurga". Oleh itu makanlah buah fin kerana khasiatnya menyembuhkan penyakit buasir dan pirai.

IKAN (SAMAK)

Khasiat ikan air tawar lebih baik terutama yang makan tumbuh tumbuhan, bukan yang makan lumpur dan benda-benda seni dalam air.. Ikan yang tidak dimasak sukar dihadam dan mengeluarkan ketidak seimbangan badan.

BAWANG PUTIH (THUM)

Bawang putih juga elok untuk memanaskan badan. Khasiatnya membuang gas dan menggalakkan pengeluaran air mani. Baik untuk pembawakan sejuk, untuk mencairkan balgham. Minyaknya digunakan untuk merawat gigitan serangga dan Nabi s.a.w pernah bersabda "Sesiapa yang memakan pohon ini maka janganlah dia mendekati kami dan janganlah sembahyang bersama bersama kami."

MINYAK SAPI (SAMN)

Minyak sapi mengandungi banyak lemak. Ia dianggap sebagai penawar racun. Campurkan dengan manisan lalu dimakan dan ianya dipercayai ubat pada makanan.

HALIA (ZANJABIL)

Halia disebut dalam ayat alQuran (ayat 17, Surah Al Insan) firman Allah Taala yang bermaksud "Dan mereka dalam Syurga itu,diberi dari sejenis minuman yang campurannya dari zanjabil". Khasiatnya membantu penghadaman dan memanaskan badan.

INAI (HENNA)

Terdapat banyak khasiat pada inai. Antaranya menghilangkan bekas calar-calar atau lebam pada badan, menghilangkan sakit kepala, sakit dalam kaki, sakit kuku dan mengelokkan rambut. Inai bersifat sangat panas dan menerbitkan perasaan cinta. Wangian yang terbaik ialah yang diperbuat dari bunga inai.Memakai inai pada kuku, tangan dan kaki menjadi biasaan masyarakat di Timur terutama bagi pengantin baru.

MADU LEBAH(A'SAL)

Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit birit. Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya." Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika perut kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).

KEKACANG (A'DAS)

Semua kekacang mengeluarkan kekeringan.. Jenis-jenis kekacang hendaklah dimakan sedikit kerana kalau dimakan dengan banyak ianya tidak baik untuk perut. Ada hadith mengatakan bahawa sesiapa memakan kekacang akan menerbitkan hati yang simpati, mata berair dan menghapuskan kesombongan.

SALAD (KHASS)

Meskipun ianya sejuk, ia dianggap sayuran yang baik untuk dimakan. Ia melembutkan tubuh yang keras dan membantu menyembuhkan penyakit gangguan mental. Salad melemahkan tenaga batin dan terlalu banyak memakannya juga melemahkan penglihatan.

DAGING (LAHM)

Daging mengandungi banyak khasiat. Dikatakan bahawa orang yang memakan daging selama 40 hari berturut turut tidak akan mendatangkan kebaikan. Dan orang yang tidak memakan daging selama 40 hari berturut- turut juga tidak akan mendatangkan kebaikan. Dengan kata lain makanlah daging secara sederhana. Daging yang paling baik ialah daging kambing. Ianya lebih bersifat panas dan lembab. Daging kambing yang paling baik ialah daging kambing jantan yang berumur satu hingga dua tahun. Adapun daging babi haram dimakan. Terdapat pertelingkahan pendapat mengenai daging kuda sebagai makanan biasa. Ibnu Sina berpendapat bahawa daging unta, kuda, keldai adalah tidak baik dimakan sebagai makanan biasa. Syariat juga melarang memakan daging binatang pemangsa. Dilarang memakan daging binatang pemangsa yang kukunya mencengkam dan menyangkuk.

Teratak Santai

Bacalah Yaasin


RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

'Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan' , iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

5. Jika terpenjara akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah s.a.w bersabda: 'Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin.Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya sepertipahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, 'Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya'.

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya.Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: 'Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.
Teratak Santai: Bacalah Yaasin

Bekas presiden Mesir dalam keadaan stabilKAHERAH - Bekas Presien Mesir, Hosni Mubarak dilaporkan dalam keadaan stabil selepas dimasukkan ke hospital minggu lalu akibat mengalami tekanan darah rendah, semalam.

Mubarak, Selasa lalu, mengalami serangan jantung ketika disoal siasat pendakwa raya.

Mubarak terpaksa ditempatkan di bawah unit rawatan rapi di sebuah hospital di Sharm el-Sheikh pada hari yang sama sebelum diletakkan di bawah tahanan selama 15 hari.

Sementara itu, pendakwa raya memerintahkan Mubarak dipindahkan ke hospital tentera di pinggiran Kaherah namun tarikh pemindahannya masih belum diketahui.

Selain itu, kedua anak Mubarak, Alaa dan Gamal turut dipenjarakan dan berdepan tuduhan yang sama.

Parti Mubarak dibubarkanKAHERAH - Mahkamah memerintahkan pembubaran part:i pimpinan bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak dan merampas segala aset mereka, semalam.

Keputusan yang dibuat terhadap Parti Demokratik Kebangsaan (NDP) pimpinan Mubarak menunjukkan Pemerintah Tentera Tertinggi Mesir sedang berusaha bertindak dengan lebih cepat untuk memenuhi tuntutan rakyat.

"Ia adalah tuntutan utama rakyat untuk melihat parti yang mendominasi politik negara dan kerajaan selama puluhan tahun akhirnya tamat," menurut kenyataan mahkamah.

Keputusan itu diumumkan beberapa hari selepas Mubarak dan kedua anaknya, Alaa dan Gamal diletakkan di bawah tahanan penguat kuasa untuk menyiasat dakwaan rasuah dan pembunuhan penunjuk perasaan oleh pegawai keselamatan kerajaan.

"NDP mendominasi politik Mesir selama bertahun-tahun lamanya dengan mereka mengadakan pemilihan berdasarkan majoriti secara konsisten di Parlimen, te:rutama undian yang dilakukan terhadap sesama sendiri ketika pilihan raya," tambahnya lagi.

Letusan punca ulat bulu membiakFoto
LETUSAN gunung Bromo dipercayai membantu pembiakan ulat bulu.Foto
ULAT bulu memasuki rumah penduduk di wilayah Pulau Jawa. Gambar kecil, menunjukkan spesies ulat bulu yang semakin membiak.Tiupan angin bawa serangga 55km dari gunung Bromo
JAKARTA: Serangan berjuta-juta ulat bulu yang tidak dikenali spesiesnya hingga 'menyerang' tanaman dan kediaman di wilayah di Pulau Jawa minggu lalu, dipercayai mempunyai kaitan dengan letusan Gunung Bromo.
Gunung berapi aktif itu yang terletak di bahagian timur Pulau Jawa meletus akhir tahun lalu, memuntahkan lahar, awan debu dan hujan asid menyebabkan suhu di kawasan sekitarnya menjadi lebih panas.

Perubahan suhu ini disyaki mendorong ulat itu ‘berhijrah’ ke kawasan lebih lembab dan ada banyak bekalan makanan.


Sehingga kini, ulat bulu terbabit menyerang dan merosakkan lebih 15,000 pokok mangga di Probolinggo, dan pasti menjejaskan hasil buah-buahan itu musim ini.


Pakar serangga Pusat Pengendalian Makhluk Perosak Bersepadu Institut Teknologi Bogor, Hermanu Triwidodo, berkata penyelidikannya menunjukkan letusan Bromo pada Disember lalu mengakibatkan suhu sekitar kawasan itu lebih panas.


“Keadaan ini menyebabkan haiwan pemangsa semula jadi ulat, termasuk pelbagai spesies burung dan kerengga meninggalkan kawasan itu. Tetapi, ulat bulu mampu bertahan daripada udara panas,” katanya. 
Beliau berkata, tanpa pemangsa, ulat bulu membiak dengan cepat, kerana apabila seekor ulat bulu bertukar menjadi kupu-kupu, ia mampu menghasilkan 300 biji telur.


“Tempoh penetasan telur hingga menjadi kupu-kupu, hanya mengambil masa 35 hari. Walaupun cuma 100 telur menetas tempoh ketika letusan Bromo hingga awal April sudah menghasilkan lebih sejuta ekor ulat bulu,” katanya.


Hermanu berkata, ketika Bromo meletus, angin dari gunung itu menghala ke Probolinggo membawa bersama debu dan turut menerbangkan ulat bulu sejauh 55 kilometer (km).


“Di kawasan baru ini, ulat bulu dapat membiak dengan cepat kerana ia tidak mempunyai pemangsa semula jadi. Tanpa kehadiran ulat bulu pun, pemangsa di Probolinggo memang semakin kurang. Banyak spesies burung diburu, manakala koloni kerengga musnah apabila penduduk mengambil telurnya untuk dijadikan makanan burung,” katanya.


Hermanu juga mencadangkan pemilik ladang mangga yang terjejas, menggunakan baja organik dan baja kompos bagi mengelak tanaman mati.


“Baja organik mengekalkan kelembapan akar pokok. Selepas daun dimakan ulat, pokok mangga akan menghasilkan daun dan buah yang lebih baik,” katanya.


Ketua Makmal Serangga Fakulti Pertanian Universiti Brawijaya di Malang, Toto Himawan, berkata hingga kini pihaknya belum dapat menentukan spesies ulat bulu itu.


Pandangan beliau disokong pensyarah pengajian makhluk perosak Institut Pertanian Bogor, Dr Aunu Rauf yang mengesahkan ulat terbabit ‘berhijrah’ dari kawasan lain tetapi beliau pasti ia serangga asal Indonesia. – Agensi 

Khasiat Surah Al-Ikhlas

Sabda Rasululllah s.a.w:

'Sesiapa membaca 'QulhuwALLAHu Ahad' sekali, dikurniakannya pahala seperti pahala orang yang membaca 1/3 Al-Quran.'

Sabda Rasululllah s.a.w:

'Sesiapa membaca 'QulhuwALLAHu Ahad' sebanyak 3 kali, dikurniakannya pahala seperti pahala orang yang membaca Al-Quran sekali khatam.'

Sabda Rasululllah s.a.w:

'Sesiapa membaca 'QulhuwALLAHu Ahad' sebanyak 11 kali, dikurniakannya satu mahligai dalam syurga.'

Sabda Rasululllah s.a.w:

'Sesiapa membaca 'QulhuwALLAHu Ahad' pada perkuburaan sebanyak 11 kali, kemudian dihadiahkan pahalanya kepada ahli kubur, nescahaya diberikan kepada si pembacanya pahala sebanyak bilangan ahli kubur di situ.'

Sabda Rasululllah s.a.w:

'Sesiapa membaca 'QulhuwALLAHu Ahad' sebanyak 51 kali setiap hari, nescahaya dibangunkan dari kuburnya terus ke syurga.'

Betapa senangnya kita untuk dikurniakan pahala.Terlalu mudah jalan yang diberi.Namun peluang sebegini jarang dihargai.Tetapi halangan yang bernoda nak sangat diterokai walaupun balasan dosa diberi...Sama2 kita mengejar ganjaran yang sgt mudah didapati ini dengan hati yang IKHLAS...

35 jadi korban puting beliung


SEBUAH kenderaan bersandar pada sebatang pokok tumbang selepas puting beliung melanda Tushka, Oklahoma, kelmarin.
SEBUAH kenderaan bersandar pada sebatang pokok tumbang selepas puting beliung melanda Tushka, Oklahoma, kelmarin.


RALEIGH: Sekurang-kurang 35 maut di enam negeri di Amerika Syarikat selepas puting beliung dan ribut melanda sejak empat hari lalu yang turut memusnahkan kediaman, perniagaan dan kenderaan di wilayah Carolina dan Virginia.


Gabenor Carolina Utara, Beverly Perdue mengesahkan kematian di empat negeri tetapi masih belum tahu jumlah sebenar manakala stesen televisyen ABC melaporkan 141 puting beliung sudah melanda kali ini.
Terdahulu di Raleigh, lebih seorang terbunuh manakala penyelamat cuba mencari mangsa yang terperangkap di dalam bangunan.
Di Gloucester, tiga terbunuh dan lebih 60 lagi cedera apabila puting beliung ranapkan kawasan pantai sementara pegawai rasmi mengumumkan banjir kilat berdekatan Waynesboro menyebabkan seorang terbunuh, manakala dua lagi hilang.


Perdue berkata, 62 puting beliung besar melanda kawasan itu sejak Mac 1894 apabila sistem pengesan ribut mengesan 22 puting beliung di Carolina Utara dan Selatan menyebabkan 57 maut dan mencederakan ratusan lain.


Serangan puting beliung terbesar melanda Amerika adalah pada 3 hingga 4 April 1974 apabila 307 orang terbunuh selepas 148 puting beliung ‘menyerang’ 13 negeri.


Mekanik di kedai tayar di Raleigh, Utara Carolina, berkata beliau berlindung dalam traknya semasa ribut melanda manakala rakan sekerjanya berhimpit dalam bilik penyimpanan.
“Ia ribut menggerunkan. Bumbung bergegar dan terus diterbangkan,” kata Bryan Jackson. – Reuters/AP Berita Harian Online | 35 jadi korban puting beliung

Amerika Syarikat cari tempat buang Gaddafi
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi

Negara rantau Afrika berkemungkinan jadi lokasi pilihan


WASHINGTON: Amerika Syarikat sedang mencari negara sesuai untuk menjadi tempat pemimpin Libya, Muammar Gaddafi, tinggal dalam buangan, lapor akhbar New York Times (NYT).
Hanya ada beberapa negara berpotensi melindungi Gaddafi selepas didakwa membunuh terhadap rakyat sendiri ketika memprotes pemerintahannya baru-baru ini selain isu pengeboman Pan Am 103 pada 1988 selepas Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengemukakan tuduhan jenayah ke atasnya.
Atas sebab itu, tiga pegawai bagi pentadbiran Presiden Barack Obama memberitahu akhbar, mereka menimbang untuk mencari sebuah negara yang tidak menandatangani atau mengesahkan Fasal Rome yang menetapkan sesebuah negara menyerahkan sesiapa yang didakwa bagi perbicaraan ICC.


Pendekatan berkenaan menimbulkan kemungkinan bahawa Gaddafi tinggal dalam buangan di sebuah negara lain di Afrika.


Amerika juga tidak menandatangani fasal itu kerana bimbang bahawa pegawai tentera dan risikannya boleh didakwa.


“Kami belajar dari Iraq. Tanggungjawab menggantikan rejim pemerintah terletak di tangan rakyat Libya, bukan kami,” kata seorang pegawai pentadbiran kanan Obama kepada NYT.
“Apa yang cuba dilakukan kami dengan mudah ialah mencari cara aman untuk jalan keluar, jika ada.”


Laporan itu dikeluarkan beberapa minggu selepas pengeboman sekutu NATO dan tekanan terhadap kedua-dua tentera dan pembantu Gaddafi gagal untuk menyingkirkan pemimpin yang memerintah Libya selama 32 tahun.


Amerika menyokong Britain dan Perancis dalam operasi hampir sebulan menentang Gaddafi, melancarkan amaran bahawa beliau boleh membunuh penduduk awam dan pejuang yang menentang beliau.


Tetapi, Washington menentang desakan diketuai Perancis untuk membekalkan lebih banyak pesawat, dengan menyifatkan ia akan memainkan peranan terhad di tengah komitmen Amerika di Afghanistan dan pembabitan tentera di Iraq.


Amerika dan negara lain menyuarakan kebimbangan terhadap keselamatan penduduk awam di Libya, terutama di bandaraya ketiga negara itu, Misrata yang diisytiharkan zon bahaya. – AFP Berita Harian Online | Amerika Syarikat cari tempat buang Gaddafi

Menteri luar negara Teluk bincang krisis Yaman

RIYADH: Para menteri luar negara-negara Teluk dijadualkan mengadakan pertemuan di sini semalam bagi membincangkan krisis di Yaman.

Sebelum ini, enam negara anggota Majlis Kerjasama Teluk telah mengusulkan jadual pengunduran bagi Presiden Yaman, Encik Ali Abdullah Saleh.

Jumaat lalu, Encik Saleh, yang telah berkuasa sejak 1978, bagaimanapun menegaskan tidak akan berundur.

Lebih 125 orang telah terkorban sejak bantahan menuntut beliau berundur tercetus pada Januari lalu. -- AFP."

Rejim Gaddafi nafi guna bom berangkai ke atas para pemberontak

MISRATA: Libya semalam menafikan dengan keras tuduhan bahawa tentera rejim Muammar Gaddafi menggunakan bom berangkai ke atas para pemberontak di bandar Misrata.

Sebelum ini, badan hak asasi kemanusiaan, Human Rights Watch (HRW), melaporkan penggunaan bom serupa itu yang telah diharamkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)
Bom itu memberi kesan dahsyat kerana meletup di udara dan pecahannya berselerakan ke kawasan luas di bawah.'Malam semalam, kelihatan seperti hujan,' kata seorang penduduk di Misrata, Encik Hazam Abu Zaid, mengenai letupan bom berangkai di bandar itu.Namun, jurucakap rejim Libya, Encik Mussa Ibrahim, menafikan tuduhan itu.'Tentu sekali tidak. Kami tidak melakukan perkara itu. Dari sudut moral dan undang-undang, kami tidak boleh melakukan perkara itu. Kami mencabar mereka untuk membuktikan tuduhan ini.'Wartawan dari akhbar New York Times yang pertama kali melaporkan dan mengambil gambar serpihan bom berangkai yang dijumpai di bandar Misrata.Pengarah divisyen senjata HRW, Encik Steve Goose, berkata:'Tindakan Libya menggunakan senjata ini, terutama di kawasan kediaman, sangat mengejutkan. Bom itu satu ancaman yang besar kepada orang awam semasa serangan kerana ia tidak mengenal sasarannya dan juga selepas itu, apabila ada bom yang belum meletup bertaburan di serata tempat.'Dalam pada itu, kekurangan bekalan perubatan, makanan dan air untuk sekitar 10,000 pelarian di sekitar bandar Misrata turut mencetuskan krisis kemanusiaan, kata seorang penyelaras badan bantuan kemanusiaan, Dr Helmi Makkaoui.Sementara itu, pemberontak Libya semalam mara ke bandar pelabuhan minyak strategik, Brega, sedang tentera Gaddafi terus membedil bandar Misrata yang dikepung dengan roket dan mortar.Pemberontak berkata tentera Gaddafi berada di tengah bandar Brega dan sering kali bersembunyi di dalam rumah agar sukar dikesan pesawat Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) manakala tentera pemberontak pula lebih terdedah. -- AP, AFP, Reuters.Cyberita Online Luar Negara

Ke mana Gaddafi jika diusir?


Seorang pemberontak membedek mesingan semasa bertempur dengan tentera yang setia kepada gaddafi di barat bandar Ajdabiyah, kelmarin. - REUTERS


WASHINGTON 17 April - Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama sudah melancarkan usaha intensif bagi mencari sebuah negara yang boleh memberi perlindungan kepada Muammar Gaddafi, sekiranya pemimpin Libya itu terpaksa hidup dalam buangan.
Namun, pegawai AS hanya mempunyai senarai terhad negara yang berpotensi menerima Gaddafi, meskipun Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) di The Hague dijangka memfailkan pendakwaan terhadap beliau kerana keganasan yang dilakukannya ke atas rakyat Libya semasa pemberontakan sekarang.
Gaddafi juga boleh didakwa berhubung letupan bom di dalam pesawat Pan Am 103 di Lockerbie, Scotland pada 1988.
Akhbar New York Times (NYT), semalam memetik tiga pegawai pentadbiran sebagai berkata, Washington sedang menimbang untuk mencari sebuah negara yang belum menandatangani atau mengesahkan Statut Rom yang menghendaki mana-mana negara anggota menyerahkan sesiapa yang sudah didakwa untuk dibicarakan oleh ICC.
Pendekatan itu bermakna Gaddafi mungkin diberi perlindungan di sebuah negara lain di Afrika, di mana kira-kira separuh daripada negara di benua itu belum menandatangani Statut Rom.
AS sendiri juga belum menandatangani perjanjian tersebut kerana bimbang para pegawai tentera dan perisikannya boleh didakwa oleh ICC.
"Kita mendapat pengajaran daripada Iraq, dan satu pengajaran terbesar ialah rakyat Libya perlu bertanggungjawab menukar rejim di negara mereka, bukan kita," kata seorang pegawai kanan pentadbiran Obama.
Katanya, Washington kini hanya cuba mencari jalan keluar (untuk Gaddafi) secara aman, jika peluang itu timbul.
Laporan NYT disiarkan selepas serangan udara dan pengeboman sejak berminggu-minggu lalu oleh sekutu AS dalam Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) serta tekanan ke atas tentera dan pegawai kanan Gaddafi masih gagal menyingkirkan pemimpin autoritarian itu yang memerintah Libya selama 32 tahun.
AS kini hanya memainkan peranan menyokong Britain dan Perancis dalam operasi hampir sebulan untuk membedil tentera Gaddafi, bertujuan untuk menyekat pembunuhan penduduk awam dan pemberontak yang bangkit menentang beliau. - AFP, Utusan

Mubarak dirawat di hospital

KAHERAH 17 April – Bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak dimasukkan ke hospital pada minggu ini kerana tekanan darah rendah dan keadaannya kini stabil.
Mubarak yang didakwa mengarahkan tindakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan antirejim sehingga menyebabkan kematian, sebelum ini dilaporkan menghadapi serangan jantung ketika disoal siasat oleh pendakwa raya pada Selasa lalu.
Bagaimanapun, agensi berita MENA yang memetik pegawai perubatan yang enggan dikenali berkata, pemimpin berusia 82 tahun itu menghidap tekanan darah rendah.
``Satu ujian ultrabunyi telah dilakukan ke atas jantungnya menunjukkan ia berfungsi pada kapasiti 70 peratus yang membawa maksud kesihatan dia sudah stabil,’’ kata agensi berita itu. – AFP

Puting beliung landa AS, 25 maut
Anggota kecemasan membantu mencari mangsa selepas gedung Lowes Home Improvement ranap dilanda puting beliung di Sanford, Carolina Utara, kelmarin. - AP

CHICAGO 17 April - Sekurang-kurangnya 25 maut apabila puting beliung melanda bahagian selatan, tengah dan timur Amerika Syarikat (AS) buat hari ketiga berturut-turut.
Televisyen NBC melaporkan, sekurang-kurangnya lima maut, semalam apabila puting beliung membinasakan Carolina Utara, mengakibatkan rumah-rumah ranap dan bekalan elektrik terputus.
Televisyen MSNBC pula melaporkan, seorang maut di Marengo Country, Alabama, manakala enam lagi terkorban di Autauga dan Washington Counties.
Ribut tersebut turut menumbangkan pokok dan kabel elektrik, menerbangkan bumbung rumah serta menyebabkan treler terkandas di lebuh-lebuh raya.
Perkhidmatan Kaji Cuaca Kebangsaan melaporkan, sebanyak 12 puting beliung berlaku di Mississippi dan Alabama di bahagian selatan AS Jumaat lalu, sehari selepas 15 puting beliung melanda Oklahoma, Kansas dan Texas.
Kebanyakan kematian dalam kejadian pada Jumaat lalu berlaku di kawasan pedalaman Arkansas, di mana tujuh maut akibat ditimpa pokok tumbang.
Ribut yang berlaku juga cukup kuat untuk menerbangkan sebuah treler besar setinggi 21 meter ke udara dan mengakibatkan kematian seorang warga emas berusia 65 tahun, sementara seorang lagi lelaki warga emas yang berada di dalam treler itu kini berada dalam kritikal.
Jurucakap Jabatan Pengurusan Kecemasan Arkansas, Tommy Jackson berkata, seorang ibu dan anaknya berusia tujuh tahun turut maut ditimpa pokok dekat rumah mereka di bandar Little Rock, sementara seorang bapa dan bayinya ditemui mati di dalam rumah mereka di Garland County.
Di White County, seorang kanak-kanak berusia enam tahun maut ditimpa pokok dan seorang lelaki terbunuh apabila sebatang pokok menimpa trelernya di Pulasky County. - AFP, Utusan

Kebocoran radiasi dapat dikurang dalam masa tiga bulan

TOKYO 17 April - Operator loji nuklear Fukushima di Jepun hari ini mengumumkan rancangannya untuk mengurangkan kebocoran radiasi dalam masa tiga bulan dan menstabilkan kesemua reaktor di kompleks tersebut dalam tempoh enam hingga sembilan bulan.
Operator, Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) mengumumkan jadual tersebut pada sidang media di sini, lebih lima minggu selepas gempa bumi kuat dan tsunami merosakkan sistem penyejukan di loji tenaga nuklear Fukushima itu yang menempatkan enam reaktor.
Radiasi telah merebak ke udara, tanah dan laut dari loji tepi pantai di timur laut Jepun itu, sementara pasukan kecemasan menggunakan air laut untuk menyejukkan reaktor dan menaikkan paras air kolam penyejuk bagi mencegah kecairan rod tenaga nuklear.
Pengerusi TEPCO, Tsunehisa Katsumata berkata, syarikat itu menetapkan sasaran untuk mula mengurangkan radiasi daripada kompleks yang rosak itu dalam tempoh tiga bulan.
TEPCO dalam kenyataan berasingan berkata, dalam masa enam hingga sembilan bulan, mereka berharap untuk mencapai 'cold shutdown' kesemua enam reaktor iaitu situasi yang stabil apabila suhu menurun dan kebocoran radiasi merosot dengan mendadak.
"Sebagai sasaran jangka pendek, kami menetapkan dua langkah, iaitu langkah satu untuk mengurangkan tahap radiasi, manakala dalam langkah kedua, kami mahu mengawal kebocoran bahan radioaktif dan mengawal tahap radiasi dengan banyak," kata Katsumata.
TEPCO juga akan memberi fokus awal untuk mencegah letupan hidrogen dalam reaktor satu, dua dan tiga dengan menyuntik nitrogen, dan mencegah kebocoran lanjut air radioaktif ke kawasan persekitaran.
Menurut Katsumata, beliau tidak pasti bila puluhan ribu penduduk yang terpaksa melarikan diri disebabkan krisis nuklear itu boleh pulang ke rumah masing-masing.
Namun, Menteri Perdagangan, Banri Kaieda berkata, sesetengah mereka boleh pulang dalam masa enam hingga sembilan bulan.
"Sudah tentulah sebilangan lagi penduduk tidak akan dapat balik ke rumah mereka, tetapi kami akan memaklumkan semua orang," katanya. - AFP/AP, Utusan

Serangan besar-besaran di Ajdabiyah, penduduk larikan diri


AJDABIYAH 18 April – Kawasan barat bandar Ajdabiyah hari ini digegarkan dengan serangan bom dan tembakan bertubi-tubi oleh rejim tentera Libya ke atas pemberontak, memaksa beratus-ratus penduduk melarikan diri ke bandar lain ketika misi menyelamat pelarian

di Misrata sedang dijalankan.
Serangan tersebut tercetus sehari selepas pasukan tentera Muammar Gaddafi melancarkan serangan roket ke atas pemberontak dan menyebabkan lapan orang terbunuh serta 27 cedera.
“Pasukan tentera Gaddafi menceroboh dan mengebom barat bandar Ajdabiyah. Bunyi tembakan yang bertubi-tubi menyebabkan ramai penduduk melarikan diri,” kata penyokong pemberontak, Omar Salim Mufta. – AFP

Enam terbunuh dalam dua pertempuran militan di Algiers


ALGIERS 18 April - Dua pertempuran berasingan di timur bandar Algiers oleh puak militan Islam hari ini menyebabkan enam orang tentera termasuk anggota polis terbunuh.

Menurut pihak berkuasa dan saksi, pertempuran pertama berlaku pada pukul 10.30 pagi waktu tempatan di daerah Lakhdaria, 75 kilometer timur Algiers menyebabkan seorang anggota polis terbunuh manakala seorang lagi cedera.
Dalam pada itu, pertempuran kedua berlaku di Amal, daerah Boumerdes, menyebabkan lima anggota tentera dan dua pemberontak puak militan Islam terkorban. - Reuters

Perkahwinan dengan Putera William
PUTERA William dan tunangnya, Kate Middleton.


LONDON - Ibu bapa Kate Mid- dleton akan mengeluarkan perbelanjaan hampir AS$163,000 (RM492,911) untuk majlis perkahwinan anak perempuannya itu dengan pewaris kedua takhta England, Putera William hujung bulan ini.
Menurut akhbar Sunday Times tanpa menyebut sumbernya, ibu bapa Middleton iaitu Carole dan Michael Middleton memperuntukkan perbelanjaan untuk hotel, gaun pengantin serta pengapit pengantin perempuan, pakaian pembantu kehormat dan tempat bulan madu pasangan tersebut.
Ibu bapa Middleton akan membayar beberapa suite di Hotel Goring yang terletak di tengah London di daerah Belgravia termasuk dua bilik tidur dan lima suite untuk Middleton, adik perempuannya, Pippa dan pembantu kehormat.
Carole, Michael dan anak lelaki mereka, James yang merupakan adik Middleton dilaporkan tinggal di sebuah hotel tidak jauh dari Istana Buckingham bagi menghadiri majlis perkahwinan itu di Westminster Abbey pada 29 April ini.
Bil untuk hotel sahaja difahamkan melebihi jumlah AS$32,640 (RM98,703).
Ibu bapa Middleton yang meraih pendapatan sebanyak jutaan pound sterling hasil perniagaan barang-barang untuk berparti juga mengeluarkan perbelanjaan sebanyak AS$48,960 (RM148,055) untuk gaun Middleton dan AS$32,640 (RM98,703) bagi pakaian Pippa.
Keluarga diraja itu berkongsi kos perkahwinan dengan ibu bapa Middleton. - AFP

Dulu wajah dipenuhi luka, kini amat cantik


KIRI:WAJAH Jo Minto dipenuhi luka pada 2007.KANAN:KINI wajah Jo Minto kelihatan amat cantik.


EDINBURGH - Empat tahun lalu, wajah Jo Minto dipenuhi dengan luka disebabkan terkena serpihan sebuah gelas yang pecah apabila ia dilempar oleh seorang lelaki di sebuah bar, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Dia memerlukan 35 jahitan dan menjalani pembedahan selama empat hari bagi mengeluarkan serpihan kaca kecil yang tertanam di muka dan matanya.
Ekoran kejadian itu, dia meninggalkan kerjayanya sebagai model.
Pada tahun lalu, Minto, 23, didesak oleh keluarga dan rakan-rakannya untuk terlibat dalam dunia peragaan.
Dia kemudian mendapat tempat dalam pertandingan Ratu Cantik Edinburgh tahun ini.
"Semua itu (wajahnya cedera) merupakan sesuatu yang sudah berlalu dan saya kini tampil untuk memulihkan semula kerjaya saya," katanya.
Gelas bir itu dibaling oleh seorang samseng, Alexander Varndell di sebuah pub di Tranent, Lothian Timur pada Februari 2007.
Varndell dihukum penjara dua tahun kerana melakukan serangan itu. - Agensi, kosmo

Biri-biri diwarnakan oren elak dicuri


SEJUMLAH bulu biri-biri milik John Heard yang berwarna oren di Devon, Britain.


DEVON - Seorang petani, John Heard di sini sanggup mewarnakan bulu sejumlah biri-biri miliknya dengan warna oren bagi mengelak ia dicuri, lapor sebuah akhbar kelmarin.
"Ia akan kelihatan seperti biri-biri yang ganjil tetapi muslihat itu berjaya dan saya hanya hilang seekor biri-biri pada tahun ini," kata Heard yang berusia 49 tahun.
Menurutnya, sebanyak 250 ekor biri-biri miliknya sebelum ini hilang sejak beberapa tahun lalu sebelum dia membuat keputusan untuk mewarnakan bulu haiwan itu.
"Muslihat itu berjaya kerana haiwan itu mudah untuk dibezakan (dengan ternakan lain) menjadikan saya dan jiran-jiran saya mudah untuk mengawal haiwan tersebut," katanya.
Biri-biri itu mempunyai kepala yang berwarna hitam.
Dia mendapat idea itu daripada seorang anak lelakinya, James yang melihat biri-biri diwarnakan di Scotland.
Kejadian mencuri biri-biri menjadi satu masalah besar di wilayah itu dengan haiwan betina bernilai £140 (RM690.92) seekor. - Agensi, kosmo

Akhbar puji mahkamah bubarkan parti Hosni

KAHERAH - Akhbar-akhbar Mesir semalam memuji tindakan Mahkamah Agung Persekutuan membubarkan Parti Demokratik Kebangsaan (NDP) yang pernah memerintah negara ini semasa Hosni Mubarak menjadi presiden.
Akhbar al-Shorouk menyatakan parti itu sudah tiada manakala akhbar Al-Masry al-Youm melaporkan parti tersebut sudah mati.
Komen akhbar berkenaan dibuat selepas Mahkamah Agung Pentadbiran kelmarin mengarahkan parti NDP dibubarkan dan mengarahkan dana serta hartanah miliknya diserahkan kepada pemerintah yang kini ditadbir tentera buat sementara waktu selepas Hosni meletakkan jawatan pada 11 Februari lalu ekoran desakan rakyat.
Menurut laporan stesen televisyen, ibu pejabat parti tersebut yang menghadap Sungai Nil dan pernah dibakar oleh penunjuk perasaan akan dijadikan muzium.
Sebuah lagi bangunan NDP akan dijadikan pejabat Majlis Kebangsaan Hak Asasi Manusia.
Menurut penghakiman mahkamah, parti tersebut telah merosakkan kehidupan politik.
"Ia (parti itu) menerapkan dasar yang memperkukuhkan kepimpinan diktator dan memonopoli kuasa.
"Parti itu menipu pilihan raya dan mengawal parlimen dan merencatkan ekonomi dan sosial negara," kata penghakiman mahkamah tersebut.
Pembubaran itu merupakan antara tuntutan utama para penunjuk perasaan selepas pemerintahan Hosni selama 30 tahun berakhir.
Sementara itu, Hosni yang dimasukkan ke hospital minggu lalu akibat tekanan darah rendah kini berada dalam keadaan stabil, lapor agensi berita rasmi MENA dalam satu kenyataan ringkas semalam.
Hosni yang ditahan berkaitan kes keganasan ke atas penunjuk perasaan semasa kebangkitan rakyat sebelum ini dilaporkan mengalami serangan sakit jantung sewaktu disiasat oleh pendakwa raya pada Selasa lalu.
Hosni ditempatkan di Unit Rawatan Rapi sebuah hospital di pusat peranginan Sharm el-Sheikh di tepi Laut Merah.
Beliau ditahan selama 15 hari untuk disoal siasat.
Dua anak lelakinya, Alaa dan Gamal ditahan di penjara di sebuah penjara di Kaherah dan menghadapi tuduhan sama. - Agensi, kosmo