Pages

Sunday, November 4, 2012

Iran selesai pasang alat tingkat upaya pengayaan uraniumLoji Nuklear Iran
Kewujudan loji nuklear Fordo ini mula didedahkan pada 2009 selepas ia dikesan oleh Perkhidmatan Perisikan Barat. Foto: AP
TEHERAN - Ketua Agensi Tenaga Atom Iran, kelmarin, mengesahkan negara itu selesai memasang centrifuge (alat berfungsi untuk meningkatkan keupayaan pengayaan uranium) di loji nuklear Fordo terletak berhampiran Qom.

Fereydoun Abbasi turut memberitahu kejayaan negara itu melengkapkan projek pengayaan uranium mereka seperti yang dirancang sebelum ini.

Minggu lalu, diplomat Barat mendakwa Teheran semakin hampir menamatkan projek pembinaan senjata nuklear mereka walaupun centrifuge baru masih belum diaktifkan.

Laporan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) sebelum ini menyebut Teheran sudah melakukan pengayaan uranium sehingga tahap 20 peratus.

Ogos lalu, IAEA juga melaporkan jumlah centrifuge di Fordo juga telah meningkat sekali ganda mencecah 2,140 unit. - Haaretz

Ulama sifatkan Taufan Sandy sebagai hukumanTaufan Sandy
Beribu kediaman musnah di Breezy Point, Queens, New York. -Reuters
KAHERAH - Segelintir ulama menyifatkan tragedi Taufan Sandy yang membadai New York dan beberapa bandar lain di Amerika Syarikat (AS) adalah hukuman ALLAH SWT selepas kelancangan dan kebiadaban negara itu menerbitkan filem menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Ulama Mesir, Wagdi Ghoneim menganggap taufan itu sebagai pembalasan terhadap penerbitan filem anti-Islam yang dilakukan AS sehinggamencetuskan gelombang protes di seluruh dunia pada September lalu.

“Punca dan sebab taufan di AS masih menjadi persoalan dan saya berpendapat ia adalah pembalasan ALLAH SWT terhadap kemungkaran mereka,” katanya.

Kenyataan itu disampaikan melalui laman Twitternya selepas dua hari bencana itu melanda AS.

Manakala ulama Arab Saudi, Salman al-Audah berkata, taufan mengorbankan lebih daripada 140 orang itu, adalah petanda awal untuk mendorong rakyat AS memeluk Islam.

Namun, reaksi berbeza disuarakan mufti besar negara itu, Abdel Aziz Al Sheik apabila menyatakan rasa simpatinya terhadap mangsa bencana.

“Jangan terlalu gembira dengan tragedi itu kerana terdapat mangsa bencana dalam kalangan umat Islam dan mereka turut menderita,” katanya.

Sementara itu, ulama Iran berpendapat, kejadian itu adalah kuasa ALLAH SWT kerana Iran juga pernah mengalami bencana yang sama pada 2003 hingga menyebabkan lebih 26,000 terkorban di bandar Bam.

Polis tembak mati suspek militanDua anggota polis anti-pengganas Indonesia, Densus 88, mengacukan rifel ketika melakukan serbuan terhadap rumah suspek pengganas, Abdul Halid Tumbingoa di Poso, semalam. - AFP
POSO, Sulawesi 3 Nov. - Polis Indonesia menembak mati seorang suspek anggota militan dan merampas sejumlah bom dalam satu serbuan di sini hari ini.
Jurucakap Polis Persekutuan, Boy Rafli Amar berkata, serbuan ke atas rumah tersebut dilakukan oleh polis tempatan dan unit anti keganasan di Kampung Kayamaya di sini selepas waktu subuh.
''Suspek yang dikenali sebagai Abdul Halid Tumbingoa, 24, terbunuh dalam serbuan itu dan seorang lagi ditangkap dan dibawa ke ibu pejabat polis di bandar Palu.
''Suspek berkenaan melemparkan bahan letupan ke arah polis ketika serbuan dibuat menyebabkan polis terpaksa melepaskan tembakan balas,'' katanya.
Beliau berkata, polis turut merampas beberapa butir bom yang siap dipasang dan beberapa bahan letupan dari rumah tersebut.
Sementara itu, saksi yang enggan dikenali berkata, lelaki-lelaki tersebut ditembak di luar sebuah sekolah ketika mereka cuba melarikan diri dari rumah tersebut.
Jurugambar AFP turut menyaksikan kesan darah di padang sekolah berkenaan selepas kejadian tersebut.
Serbuan tersebut dilancarkan selepas seorang suspek anggota militan dibunuh, dua lagi ditangkap dan sejumlah bahan letupan dirampas dalam serbuan di Poso, empat hari lalu.
Pada bulan lalu, dua anggota polis ditemukan mati di Poso selepas hilang ketika menyiasat terdapat kem militan yang mempunyai kaitan dengan kumpulan Jemaah Ansharut Tauhid (JAT). - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121104/lu_02/Polis-tembak-mati-suspek-militan#ixzz2BDwf9XU8
© Utusan Melayu (M) Bhd 

70 maut serangan di bandar HaremBEBERAPA penduduk Syria melihat keadaan sebuah masjid yang musnah dalam serangan udara tentera kerajaan di kampung Taftanaz, wilayah Idlib pada 1 November lalu. - AGENSI
DAMSYIK 3 Nov. - Sekurang-kurangnya 70 orang maut dalam serangan udara tentera Syria ke atas bandar Harem, utara negara ini.
Jawatankuasa Penyelaras Tempatan, iaitu rangkaian pembangkang berkata, seramai 70 orang maut dalam serangan udara semalam di bandar tersebut yang terletak di wilayah Idlib.
Seorang aktivis, Moaz al-Shami berkata, kerajaan Syria meningkatkan serangan udara ke atas Ghouta Timur, pinggir bandar Damsyik.
''Presiden, Bashar al-Assad mengambil tindakan melancarkan serangan udara selepas gagal dalam cubaan mengerahkan tentera darat merampas kembali bandar itu.
''Assad cuba merampas kembali kawalan ke atas Ghouta Timur beberapa kali, tetapi terpaksa berundur selepas pertempuran hebat dengan pemberontak. Kini beliau cuba menyerang menggunakan kekuatan udara pula,'' katanya yang dipetik oleh stesen televisyen al-Jazeera.
Media rasmi melaporkan, tentera kini menjalankan 'operasi pembersihan' di kawasan yang disifatkan sebagai milik pengganas.
Aktivis berkata, sekurang-kurangnya tujuh orang maut dalam serangan udara di bandar Douma.
Dalam pada itu, tentera Syria dilaporkan berundur dari pangkalan tentera terakhir berdekatan Saraqeb, wilayah Idlib selepas pertempuran sengit dengan pemberontak. - Agensi/AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121104/lu_01/70-maut-serangan-di-bandar-Harem#ixzz2BDwWByY0
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Hayati derita perangLENGKAP...pagar kawat berduri turut dibina.
         

LENGKAP...pagar kawat berduri turut dibina.
DIKELILINGI kawat berduri, beg pasir dan tanah, parit sepanjang 20 meter seperti pernah digunakan tentera Britain menentang musuh mereka dalam Perang Dunia Pertama hampir seabad lalu.

Binaan mencabar itu dilakukan dengan sabar oleh bekas guru sejarah, Andrew Robertshaw di belakang rumahnya di Charlwood, Surrey, England.


Turut menjayakan pelan itu ialah 30 sukarelawan, termasuk anggota Rejimen ke-23 Kor Lojistik Diraja Britain yang bertungkus-lumus selama sebulan menggali parit dengan mengalihkan 200 tan tanah.

   Foto

KERJA PEMBINAAN...30 sukarelawan membantu Robertshaw menggali parit.

Foto
MENARIK... Robertshaw menggunakan beg pasir dan tanah untuk menahan tebing parit sepanjang 20 meter.
Foto

MACAM BETUL... sukarelawan membuat lakonan semula kehidupan seharian tentera zaman Perang Dunia Pertama.

Selain parit, mereka membina tiga bilik seperti digunakan tentera Britain ketika zaman perang dulu, membabitkan dapur, bilik infantri dan pejabat pegawai.


Untuk merasai pengalaman itu, Robertshaw, 55, dan sukarelawan lain menghabiskan masa 24 jam sehari di dalam parit berkenaan.


Mereka melakonkan pelbagai aksi seperti tentera sebenar.

Kata Robertshaw, pembinaan parit itu diharap dapat memberi pendidikan kepada orang ramai mengenai kesukaran hidup tentera mereka ketika berjuang dalam perang.


Bapa kepada seorang anak, Robertshaw bertindak sebagai penasihat tentera seperti dalam filem Steven Spielberg, War Horse, manakala sukarelawan lain mengenakan pakaian seragam tentera.

Mereka menggunakan raifal untuk menembak peluru ke arah kawasan belukar ketika melakonkan aksi perang berkenaan.


Kata Robertshaw, datuknya terbabit dalam Perang Dunia Pertama dan mengalami kecederaan tiga kali.


“Saya mahu menunjukkan kepada orang ramai bahawa perang adalah mengenai perjuangan, bukan sekadar isu hidup dan mati.


“Jika tidak berperang, beginilah mereka hidup,” katanya.


Robertshaw kini menguruskan Muzium Kor Logistik Diraja di Deepcut, Surrey.


Katanya, perasaan paling selalu dirasa sebagai ‘tentera’ itu ialah ikhtiar untuk cuba mendapatkan keselesaan sebaik mungkin ketika terkurung dalam parit.


“Dengan adanya parit ini, orang ramai akan tahu bahawa apa yang berlaku pada zaman itu mempunyai kaitan secara langsung dengan dunia hari ini,” katanya.


Bersama sukarelawan itu, Robertshaw menulis pengalaman menjadi tentera dalam diari sepanjang tempoh 24 mereka berkurung dalam parit berkenaan.


“Ia adalah untuk pembelajaran,” katanya.


Antara yang dicatat, pengalaman mereka memasak, makan dan membersihkan diri dalam parit.


Kata Robertshaw, sebagai bekas guru, dia mahu orang ramai tahu lebih banyak mengenai sejarah dan sedar bahawa Perang Dunia Pertama membawa makna besar dalam perkembangan dunia.


Robertshaw juga dalam proses menyiapkan video mengenai pengalaman Perang Dunia Pertama untuk digunakan di sekolah.


Antara lain, video itu akan memaparkan apa yang ada di parit berkenaan serta sebahagian daripada lakonan semula perang.


Tidak cukup dengan itu, Robertshaw berharap dia dapat membina satu laman sesawang bagi membolehkan pelajar meneroka parit berkenaan secara maya.


Kata Robertshaw, laman sesawang membolehkan generasi muda melihat secara lebih dekat dan jelas bagaimana sejarah tercipta puluhan tahun lalu.


“Pembelajaran melalui maya boleh digunakan di sekolah kerana ia lebih realistik berbanding hanya melihat gambar hitam putih seperti sebelum ini,” katanya.


Dia juga membuka peluang kepada sesiapa yang berminat merasai pengalaman di dalam parit itu, terutama di kalangan peminat sejarah.


Sepanjang tempoh 24 jam hidup sebagai ‘tentera’, Robertshaw turut mengambil pelbagai gambar untuk dimuatkan dalam bukunya berjudul 24 Hour Trench: A Day In The Life Of A Frontline Tommy.


Mengenai tindakannya menggali parit di belakang rumahnya, Robertshaw berkata, setakat ini tiada jiran mengadu atau membuat bantahan.


Malah, katanya, sesetengah jiran turut menyediakan minuman ketika dia dan sukarelawan lain melakonkan adegan perang pada waktu malam.


Sejak memulakan binaan berkenaan musim panas lalu, Robertshaw menjual rumahnya di Surrey dan sudah berpindah. Namun, kerana bertekad ingin melihat kesan projek itu, dia mengekalkan pemilikan tanah yang menjadi tapak parit berkenaan.


Sementara itu, jiran Robertshaw, Steven Andrews, 63, berkata dia terdengar bunyi tembakan dari parit itu ketika lakonan semula dilangsungkan.


“Tanah kami terletak bersebelahan, tetapi kami tidak pernah menghadapi masalah,” katanya.


Satu-satunya kebimbangan Andrews ialah kuda peliharaannya.


“Apabila lakonan semula perang dijalankan, kuda saya mudah terkejut,” katanya.


Justeru, untuk mengelak masalah, Andrews dan Robertshaw mencapai persefahaman - tiada lakonan semula pada waktu tertentu, terutama apabila kuda berkenaan dibiarkan lepas dari kandang.


“Kadangkala kami dengar bunyi tembakan dan Robertshaw menggunakan raifal seperti zaman Perang Dunia Pertama.


“Bagaimanapun, disebabkan ia jarang berlaku, kami tidak keberatan,” katanya.

38 tahun angkat tangan

MANHANT dengan tangan kanan yang tidak pernah diturunkan.
MANHANT dengan tangan kanan yang tidak pernah diturunkan.
NEW DELHI: Seorang lelaki tidak pernah menurunkan tangan kanannya sejak 1973.
Bekas kerani, Manhant Amar Bharti Ji dikatakan mengangkat tangannya pada tahun berkenaan sebagai menghormati Tuhan Hindu, Shiva.

Manhant meninggalkan keluarganya pada 1970 selepas berhenti kerja untuk mengabdikan diri pada Shiva.

Tiga tahun kemudian, kerana merasakan masih terikat dengan gaya hidup lamanya, Manhant mengangkat sebelah tangannya sebagai tanda taat kepada Tuhannya.

Dan hari ini, selepas 38 tahun, dia masih tidak menurunkannya, Pengikutnya berkata, dia enggan menggunakan tangannya itu bagi memisahkan dirinya dengan keseronokan hidup.

Ramai mengikut jejak Manhant dengan mengangkat tangan dan tidak menurunkannya selama beberapa tahun. - Agensi

Kena 17 tahun serang Pentagon

Rezwan Ferdaus
Rezwan Ferdaus
Boston: Seorang lelaki Massachusetts dijatuhi hukuman penjara 17 tahun selepas didapati bersalah berkomplot menyerang Pentagon dan bangunan Capitol di Washington dengan bahan letupan diisi ke dalam model pesawat kawalan jauh.

Rezwan Ferdaus, yang ditahan September 2011 dan mengaku bersalah Julai lalu atas tuduhan berkaitan keganasan dalam satu perjanjian dengan pendakwa raya, memberitahu mahkamah dia memperuntukkan banyak masa menyesali perbuatannya ketika berada di penjara sementara menunggu hukuman dan menerima nasibnya.
Ferdaus, 26, ditahan selepas satu operasi serbuan FBI di mana dia meminta dan mengambil penghantaran bahan letupan. - Reuters 

Israel bunuh Abu Jihad

pix_gal0Ehud Barak, Moshe Yaalon jadi dalang

BAITULMAQDIS: Israel semalam mengaku membunuh timbalan pemimpin Palestin, Yasser Arafat, yang juga pengasas Fatah Khalil al-Wazir atau Abu Jihad (gambar), dalam serbuan pada 1988 di Tunisia.
Pengakuan itu akhirnya membongkar rahsia hampir 25 tahun dan membenarkan tanggapan mengenai operasi rahsia Zionis sebagai sebab kematian beliau. Abu Jihad yang berpengaruh dalam Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) bersama Arafat, dipersalahkan di atas siri serangan maut terhadap penduduk Israel.'Saya tembak'

Dua dalang yang terbabit dalam operasi membunuh al-Wazir, kini menyandang jawatan politik tinggi di Israel iaitu Menteri Pertahanan, Ehud Barak dan Timbalan Perdana Menteri, Moshe Yaalon.

Ketika Barak adalah timbalan ketua tentera dan Yaalon mengetuai unit elit komando, Sayeret Matkal. Peranan mereka di dalam operasi itu tidak dihebahkan dan pejabat kedua-duanya juga enggan memberi komen.
Israel memang sudah lama disyaki membunuh al-Wazir. Namun baru sekarang badan tapisan tentera wilayah itu membenarkan akhbar Yediot Ahronot menyiarkan maklumat berkenaan, selama 12 tahun termasuk temubual dengan komando yang membunuhnya.

“Saya menembaknya dan berhati-hati supaya tidak mencederakan isterinya yang ada di situ. Beliau meninggal dunia. Abu Jihad terbabit dalam tindakan ganas ke atas penduduk awam. Saya menembaknya tanpa sebarang keraguan,” kata komando Nahum Lev kepada akhbar itu sebelum kematiannya dalam kemalangan motosikal pada 2000.

Berpuluh-puluh operasi sama dikaitkan dengan Israel sejak berdekad lalu. Namun Israel jarang mengambil tanggungjawab dan tidak memberi komen mengenai operasi itu.

Pegawai Israel tidak mengesahkan operasi itu secara terbuka. Bagaimanapun, keputusan badan tapisan membenarkan penyiaran itu bermakna Israel semakin hampir membuat pengakuan.

Identiti rahsia

Tugas utama badan itu ialah menghalang penerbitan bahan yang dianggap ancaman kepada keselamatan negara. Israel mempunyai dasar melarang penerbitan maklumat yang mendedahkan ejennya, taktik dan kaedah pengumpulan perisikan atau meletakkan nyawa orang masih hidup yang terbabit dalam sebarang operasi dalam bahaya.

Walaupun dalam kes al-Wazir ia muncul lama sebelum khabar angin dan laporan asing mendakwa berjaya mendedahkan operasi itu, bersama-sama kematian penembak, pejabat badan penapisan memutuskan untuk menggugurkan larangan penyiaran. Banyak maklumat dan identiti mereka yang terbabit masih kekal rahsia. - AP

Gempa 6.1 gegar selatan FilipinaMANILA: Gempa bumi kuat dengan magnitud 6.1 melanda persisir pantai kepulauan Mindanao, selatan Filipina awal hari ini, demikian menurut ahli seismologi Amerika Syarikat.

Bagaimanapun, tiada laporan kerosakan atau kecederaan dikeluarkan setakat ini.
Pusat Penyelidikan Geologi Amerika Syarikat (USGS), berkata gempa yang berlaku pada jam 2.17 pagi (waktu tempatan), kira-kira 87 kilometer dari timur bandar Butuan dikesan pada kedalaman 38 kilometer.

USGS sebelum ini melaporkan gempa berlaku dengan magnitud 6.4, namun selepas diukur semula ia melanda dengan magnitud 6.1.

Sementara itu, Institut Volkanologi dan Seismologi Filipina mencatatkan gegaran berukuran 6.5 pada skala Ritcher dan memberi amaran bahawa terdapat gegaran susulan dijangka berlaku. - AFP

Katak berjari tiga spesies baharu
KATAK kecil berjari tiga, Brachycephalus tridactylus yang ditemui di hutan simpan di selatan Brazil.


BRASILIA - Sejenis katak unik berjari tiga yang hidup di sebuah hutan simpan di selatan Brazil diiktiraf sebagai spesies baharu pada minggu ini, lebih lima tahun selepas amfibia itu ditemui oleh seorang ahli biologi, Michel Garey.
"Saya sedang melakukan kajian bersama dua orang rakan di puncak sebuah bukit di hutan itu dan ternampak seekor katak ganjil berjari tiga," kata Garey.
"Penemuan tersebut berlaku pada 14 Februari yang juga hari jadi saya, ia hadiah yang sungguh istimewa," tambahnya.
Namun, hanya pada Jun lalu barulah katak berwarna oren dengan panjang kurang daripada 1.5 sentimeter itu disahkan sebagai spesies baharu.
Dikenali dengan nama saintifik, brachycephalus tridactylus, penemuan Garey disiarkan dalam jurnal antarabangsa, Herpetologica.
Ditemui pada ketinggian lebih 900 meter, brachycephalus tridactylus unik kerana memiliki tiga jari berbanding katak biasa yang berjari empat.
Menurut Garey, perbezaan ketara itu disebabkan oleh proses evolusi dan bukannya kesan pencemaran alam sekitar.
Pakar-pakar sebelum ini menganggarkan terdapat sekitar 950 spesies amfibia hidup di seluruh Brazil dan lebih 6,700 lagi spesies berada di seluruh dunia. - Agensi

Penentang lancar serangan besar-besaranKLIP video YouTube menunjukkan pejuang-pejuang penentang memerhatikan mayat beberapa askar Syria yang ditembak mati selepas mereka ditawan di bandar Saraqeb, Khamis lalu.


DAMSYIK - Pihak penentang di Syria menyatakan semalam bahawa mereka melancarkan serangan besar-besaran ke atas sebuah pangkalan udara utama di utara negara berkenaan.
Serangan itu dilancarkan menjelang satu rundingan penting berhubung masa depan penentang rejim Presiden Bashar Al-Assad di Syria.
Kepungan ke atas pangkalan udara Taftanaz itu berlaku selepas tentera Bashar melancarkan serangan udara bertubi-tubi minggu ini bagi melemahkan kedudukan penentang yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria (FSA).
Pangkalan udara itu menempatkan sejumlah helikopter tempur yang digunakan tentera Syria untuk menyerang kawasan-kawasan yang dikuasai FSA.
Satu klip video di internet menyatakan, sebanyak lapan batalion FSA mengambil bahagian dalam serangan itu termasuk kumpulan Islam radikal, Barisan Al-Nusra.
Rakaman turut menunjukkan FSA menggunakan pelancar roket untuk menyerang kedudukan tentera Syria di pangkalan udara tersebut.
Semalam, pemberontak menawan kedudukan pertahanan udara di Duwila, dalam wilayah Idlib dalam pertempuran yang meragut nyawa seorang pegawai tentera dan mencederakan lapan pejuang FSA.
Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia memberitahu, FSA turut menawan beberapa kedudukan tentera Bashar di bandar Douma, dekat sini dan merampas sebuah balai polis, sebuah bangunan majlis perbandaran dan selepas membunuh 21 askar Syria.
Pertempuran terbaharu itu berlaku ketika pihak penentang Syria bersiap sedia menyertai rundingan di Qatar hari ini dengan Amerika Syarikat dijangka mendesak satu organisasi baharu diwujudkan bagi menyatukan kesemua kumpulan serpihan penentang rejim Bashar.
Sementara itu, FSA dikecam berikutan tersiarnya satu klip video di laman web YouTube yang mendakwa pejuang-pejuangnya membelasah dan menembak mati kira-kira 10 askar selepas menyerang beberapa pos kawalan tentera di bandar Saraqeb, barat daya Syria pada Khamis lalu.
Setakat ini, lebih 36,000 orang terbunuh sejak kebangkitan rakyat menentang pemerintahan Bashar tercetus pada Mac tahun lalu kerana menuntut hak demokrasi. - AFP