Pages

Monday, May 25, 2015

Amerika guna tuk-tuk

DENVER: Tuk-tuk yang terkenal di Bangkok, Thailand, memasuki fasa baru apabila dipasarkan di Amerika Syarikat tetapi sebagai kenderaan lebih moden - beca elektrik.
Syarikat di Amsterdam, Belanda, yang mengeluarkan tuk-tuk sudah menandatangani perjanjian lesen dengan eTuk Denver, Amerika Syarikat, membenarkan syarikat itu mengeluar dan menjual versi elektrik kenderaan berkenaan.
Syarikat itu mahu menjadikan tuk-tuk yang mesra alam sebagai kenderaan di bandar serta pelancong di Amerika Syarikat.
Pengarah jualan eTuk USA, Michael Fox, berkata syarikat itu sudah menjual tuk-tuk kepada orang perseorangan, syarikat pemasaran dan vendor makanan dengan harga antara AS$16,950 hingga AS$25,000.
eTuk Denver pula sudah melancarkan perkhidmatan sewa tuk-tuk di Denver selepas mendapat kelulusan Suruhanjaya Kemudahan Awam Colorado .
Selain Bangkok, tuk-tuk yang kelihatan seperti beca beroda tiga, biasanya menggunakan enjin motosikal, juga digunakan di Manila, Filipina serta beberapa negara Amerika Latin. - AP
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 25 Mei 2015 @ 7:10 PM


Pekerja kilang eTuk di Denver, Amerika Syarikat, memeriksa tuk-tuk elektrik yang dibina syarikat itu. - Foto AP
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/53356#sthash.XhB9NTlX.dpuf

Laluan khas untuk si comel berkaki dua

Laluan khas untuk si comel berkaki dua
Laluan khas untuk itik demi keselesaan dan keselamatan haiwan tersebut.

LONDON - BRITAIN. Prihatin! Dek kerana bimbang akan keselamatan itik yang sering bersesak di atas jalan,  satu laluan khas dibina bagi memastikan haiwan itu selamat dan ada laluan sendiri.

Itulah yang dilakukan oleh Yayasan Canal & River Trust. Yayasan ini bertangungjawab membina laluan pejalan kaki untuk itik di sekitar kota London, Birmingham dan Manchester.

Kota-kota ini memang memiliki sungai dan tasik  yang cukup luas. Biasanya di sekitar kawasan ini terdapat jalan kecil yang dilalui oleh pejalan kaki dan motosikal.

Oleh kerana sering menganggu laluan kenderaan dan manusia, yayasan ini memutuskan untuk menyediakan haiwan berkaki dua tersebut laluan sendiri.

Tujuannya adalah untuk mendorong pejalan kaki agar lebih prihatin terhadap alam sekitar, di samping untuk memberi keselesaan kepada itik-itik tersebut.

Dengan adanya ‘Duck Lanes’ , diharapkan manusia agar dapat menghormati hak itik sepertimana manusia

Lelaki disahkan mati hidup semula

Milwaukee (Amerika Syarikat: Seorang lelaki yang disahkan mati selepas ditemui tidak sedarkan diri di kediamannya menggerakkan anggota tubuhnya ketika hendak dibawa ke rumah mayat.
Teman wanita lelaki berusia 46 tahun itu gagal menghubunginya selama dua hari sebelum meminta bantuan polis untuk mengesannya.
Seorang anggota polis pergi ke apartmen lelaki itu dan memasukinya bersama-sama pengurus bangunan.
Di dalam, mereka menemui lelaki itu yang dikenali sebagai Thomas Sancomb tersembam di hujung katil, menurut laporan Pusat Perubatan Milwaukee County.
Pasukan perubatan yang dipanggil ke kediaman itu berkata, tubuh Sancomb sejuk dan kaku menyebabkan mereka tidak berusaha menyedarkannya, sebaliknya mengisytiharkan dia mati, kata penyiasat forensik Genevieve M Penn.
Adiknya, John Sancomb, dimaklumkan menerusi telefon dan dia mohon supaya bedah siasat dilakukan bagi menentukan punca kematian abangnya.
Bagaimanapun, ketika hendak diusung ke kenderaan yang akan membawanya ke rumah mayat, tangan kiri dan kaki kanan Sancomb bergerak. Nadinya juga berdenyut semula.
Dia segera dihantar ke hospital berhampiran, tempat dia kini dirawat dan menjalani pemeriksaan.
Jurucakap Hospital St Mary’s Evan Solochek enggan mendedahkan maklumt lanjut kerana terikat dengan undang-undang privasi.
Bagaimanapun, keluarga Sancomb berkata, lelaki itu kini semakin pulih. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 25 Mei 2015 @ 7:53 AM


SANCOMB
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/53154#sthash.eCME8bkv.dpuf

Ragam pemandu meletak kenderaanSALAH satu kereta yang diparkir di garisan kuning.


YORKSHIRE BARAT, Britain – Beberapa keping gambar yang disiarkan di portal Huddersfield Daily Examiner baru-baru ini menunjukkan pemandu di pekan kecil itu seolah-olah tidak tahu bagaimana cara sepatutnya meletak kenderaan.
Menurut portal tersebut, mereka meminta peminat di laman sosial Facebook mengirimkan gambar cara kenderaan diparkir dan hasilnya amat mengejutkan.
“Daripada gambar-gambar yang diterima, kami menyimpulkan bahawa pemandu di Huddersfield meletak kenderaan sesuka hati mereka,” kata portal itu.
Antara gambar yang ada termasuklah meletak kenderaan di garisan kuning, tempat parkir orang kelainan upaya (OKU) dan tidak memasukkan kereta ke dalam garisan parkir yang ditetapkan.
Malah, ada juga pemandu yang bertindak meletak kenderaan di laluan yang menghalang pengguna untuk keluar masuk.
“Sesetengah mereka benar-benar tidak berfikir sebelum meletak kenderaan,” komen seorang pengguna di portal tersebut. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0525&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3b6IF3VWu 
Hakcipta terpelihara 

Kucing obes jalani diet turun berat badan


Moggy dikatakan mempunyai perwatakan yang baik

Moggy dikatakan mempunyai perwatakan yang baik
SUSSEX 24 Mei – Seekor kucing yang terlalu gemuk, Moggy, mendapat latihan daripada jurulatih peribadi bagi menurunkan berat badannya yang mencecah 22 paun, sama berat dengan seekor kanggaru kecil.
Menurut laporan Daily Mail, Moggy kini mengikuti diet khas dan program senaman bagi menurunkan berat badannya yang didakwa dua kali berat purata seekor kucing normal.
Namun, Moggy dikatakan tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan dan merupakan seekor kucing yang menarik.
Moggy yang berusia lapan tahun itu kini sedang mencari rumah kediaman selepas diserahkan kepada sebuah rumah angkat, Pusat Perlindungan Kucing Angkat Kebangsaan di Haywards Health di Sussex West.
Dia kini menerima latihan daripada pelatih peribadi selepas tiba di pusat penjagaan haiwan itu.
Seorang doktor haiwan di pusat itu, Vanessa Howie berkata, ia mungkin mengambil masa selama setahun untuk menurunkan berat badan Moggy sebanyak 11 paun.
“Kami telah menetapkan diet khas yang direka khusus untuk menurunkan berat badannya. Ia adalah diet rendah kalori, tinggi protein tetapi masih dalam lingkungan pemakanan yang seimbang,’’ katanya.
Menurutnya, adalah sangat penting bagi seekor kucing tidak menjalani diet yang melampau kerana ia boleh memudaratkan kesihatannya. Penurunan berat badan secara tetap adalah cara yang terbaik.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kucing-obes-jalani-diet-turun-berat-badan-1.95363#sthash.PzlML2GF.dpuf

Blogger kecantikan raih pendapatan lumayan


LONDON 24 Mei – Seorang blogger kecantikan mampu meraih pendapatan lumayan mencecah AS$15,000 (RM53,981), dengan hanya membuat ulasan berkenaan sesuatu produk kecantikan dan memuat naik video tersebut untuk tatapan pengikutnya.
Danielle Bernstein
Mail Online melaporkan, Danielle Bernstein, 22, yang merupakan pemilik blog We Wore What mendedahkan, setiap ulasan produk kecantikan yang dibuatnya, dia menerima tajaan antara AS5,000 (RM17,993) dan AS$15,000 (RM53,981).
Bernstein yang ketika ini memiliki 992,000 orang pengikut berkata, kadar tajaan bergantung kepada berapa ramai pengikut di dalam blog, selain berapa panjang durasi video serta bagaimana hubungan seseorang blogger dengan syarikat kecantikan terbabit.
“Saya pernah mempromosi produk kecantikan terkenal Lancôme dan saya mendapat tajaan bernilai AS$15,000 (RM53,981) untuk setiap produk yang diulas.
“Lebih ramai pengikut, lebih banyak syarikat yang berminat untuk menaja anda bagi mempromosikan produk kecantikan mereka. Tajaan kadang-kala boleh mencecah sehingga berjuta ringgit,” jelas Bernstein.
Menurut Bernstein, kadar bayaran bagi laman sosial Instagram agak berbeza, di mana bagi pemilik yang mempunyai beratus ribu orang pengikut, setiap produk yang diulas akan menerima bayaran antara AS$500 (RM1,799) dan AS5,000 (RM17,993).
“Kalau laman sosial tersebut mempunyai berjuta-juta pengikut kadar tajaan boleh mencecah AS$100,000 (RM359,878),” ujarnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/blogger-kecantikan-raih-pendapatan-lumayan-1.95373#sthash.gJDHcyD6.dpuf