Pages

Friday, January 20, 2012

Laman web protes tapisan di internet


LAMAN Wikipedia menunjukkan mesej di web hitam putih memberi amaran mengenai dunia tanpa ilmu pengetahuan percuma.
LAMAN Wikipedia menunjukkan mesej di web
 hitam putih memberi amaran mengenai dunia
 tanpa ilmu pengetahuan percuma.

Wikipedia, Google gusar alam siber tak lagi percuma 

WASHINGTON: Beratus-ratus laman web termasuk Wikipedia dan enjin carian popular, Google melancarkan bantahan online kelmarin kerana menentang satu perundangan yang dicadangkan oleh Kongres Amerika Syarikat untuk menghapuskan cetak rompak di internet.
Wikipedia menutup ensiklopedia online bahasa Inggeris selama 24 jam sebagai membantah Akta Menghentikan Cetak Rompak Internet (SOPA) yang diperkenalkan anggota Dewan Perwakilan dan Akta Perlindungan IP (PIPA) di Senat.
“Pada masa ini, Kongres Amerika menimbang untuk meluluskan rang undang-undang yang boleh merosakkan khidmat internet percuma dan terbuka. Oleh itu, kami menggelapkan Wikipedia selama 24 jam,” menurut mesej Wikipedia di laman webnya. 

Twitter, Facebook dan Craigslist enggan menutup operasi tetapi turut menyatakan protes terhadap SOPA dan PIPA. 

Google pula menggelapkan logo di laman web Amerika dengan warna hitam dan menyiarkan gesaan kepada pengguna supaya ‘Beritahu Kongres: Tolong Jangan tapis Web!’ 

Mengikuti jejak langkah Wikipedia termasuk laman berita sosial reddit yang menggesa pengunjung menghubungi ahli perundangan mereka atau menandatangani petisyen membantah rang undang-undang berkenaan di Dewan Perwakilan dan Senat. 
“Rang undang-undang itu membawa kepada penguatkuasaan hak cipta yang akan mengehadkan inovasi dan mengancam kewujudan laman web dengan menetapkan 
kandungannya mesti daripada pemiliknya,” kata laman web berkenaan. 

Blog kebudayaan dan teknologi, Boing Boing, turut menghentikan operasi bagi membantah apa yang digelarnya ‘perundangan yang pasti membunuh kita semua selama-lamanya.’ 

Reporters Without Borders pula menutup laman web bahasa Inggerisnya selama 24 jam dan memberi amaran rang undang-undang akan mengorbankan kebebasan bersuara secara online atas nama memerangi cetak rompak. 

Blog WordPress.com turut menutup laman webnya dengan warna hitam sambil menyatakan bantahan terhadap ‘penapisan’. Begitu juga dengan majalah teknologi, Wired. 

Rangkaian web komedi popular, Cheezburger, menyiarkan mesej membantah rang undang-undang itu pada semua 58 lamannya termasuk ‘icanhascheezburger.com’, ‘FAIL Blog’ dan ‘The Daily What’. 

Draf perundangan berkenaan, bagaimanapun, mendapat sokongan Hollywood, industri muzik dan Persatuan Pengeluar Kebangsaan, Dewan Perniagaan Amerika dan beberapa kumpulan berkaitan. – AFP 

Filem bisu buat penonton marah

LONDON: Pengunjung pawagam di Liverpool menuntut wang yang mereka bayar untuk membeli tiket bagi menyaksikan filem The Artist, dikembalikan selepas mereka menyedari bahawa ia sebuah filem bisu.

Filem arahan pengarah Perancis yang memenangi tiga anugerah Golden Globe dan menerima jumlah pencalonan paling tinggi Akademi Seni dan Perfileman Televisyen Britain (BAFTA) minggu ini, diramal mencapai banyak kejayaan pada majlis Oskar bulan depan.
Bagaimanapun, sekumpulan pengunjung pawagam di Liverpool di barat laut England ternyata kurang senang dan meninggalkan panggung sebagai tanda protes, kerana filem berkenaan kurang menggunakan dialog dan ditayangkan menerusi skrin yang lebih kecil daripada biasa.
Jurucakap panggung Odeon Liverpool One, mengesahkan bahawa pihaknya sudah memulangkan bayaran wang tiket kepada sebahagian penonton yang tidak menyedari bahawa The Artist adalah filem bisu. 

“Pawagam kami berbesar hati untuk mengembalikan wang tiket berkenaan, apabila sebahagian mereka membuat aduan selepas 10 minit tayangan filem berkenaan bermula,” katanya. 

Seorang penonton, Nicola Shearer, 25, memberitahu akhbar Daily Telegraph, kakitangan panggung ada bertanya sama ada beliau mengetahui bahawa The Artist adalah sebuah filem bisu. 

“Saya memberitahunya memang mengetahui filem bisu itu. 
Beliau berkata, sebahagian penonton yang menyaksikan filem berkenaan meminta wang tiket mereka dikembalikan kerana filem itu tiada dialog, manakala skrin tayangan lebih kecil. – AP 

Russia bantah kuasa Barat serang Syria

AKTRES Syria, Fadwa Suleiman diwawancara agensi berita Barat ketika membincangkan sokongannya kepada pemberontak anti pemerintah dari bandar Homs.
AKTRES Syria, Fadwa Suleiman diwawancara
agensi berita Barat ketika membincangkan
 sokongannya kepada pemberontak
 anti pemerintah dari bandar Homs.


BEIRUT: Sekutu kuat Syria, Russia berikrar akan menghalang sebarang cubaan campur tangan ketenteraan oleh kuasa Barat, ketika Damsyik berusaha menghapuskan pemberontakan dan kekacauan yang berlarutan sejak 10 bulan lalu.

Kenyataan sokongan itu dibuat Menteri Luar Russia, Sergey Lavroy, yang paling lantang pernah dibuat oleh Moscow dalam isu membabitkan pergolakan di Syria.
Ia juga menjelaskan bahawa pendirian Russia dalam isu campur tangan kuasa asing ke atas Syria tidak berubah.
Sokongan Russia itu disuarakan ketika Bashar semakin yakin bahawa beliau mampu menangani pemberontakan di negaranya dengan bantuan sekutunya itu termasuk China dan Iran. 

“Jika ada pihak cuba menggunakan kuasa tentera di Syria, kami boleh menghalangnya daripada berlaku, walaupun terpaksa menggunakan cara paling keras. 

“Biarkan mereka (kuasa Barat) bertindak menggunakan inisiatif sendiri. Mereka tidak akan dapat kelulusan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB),” katanya. 

Lavrov berkata, draf Russia bagi resolusi Majlis Keselamatan PBB mengenai keganasan di Syria yang diedarkan Isnin lalu, bertujuan menjelaskan pendirian negaranya bahawa tiada alasan untuk melaksanakan campur tangan ketenteraan di Syria. 
Bagaimanapun, diplomat Barat berkata draf itu tidak mengandungi kecaman ke atas tindakan keras Bashar ke atas orang awam di negara itu. 

Majlis Keselamatan gagal mencapai sebarang persetujuan mengenai resolusi dalam isu Syria sejak keganasan bermula berikutan bantahan keras dari Russia dan China, dua negara yang mempunyai kuasa veto. 

Oktober lalu, Russia dan China menggunakan kuasa veto menolak draf resolusi yang disokong Amerika bagi mengecam tindakan keras Bashar dan ancaman untuk mengenakan sekatan. 

Rejim Syria semakin terpencil sejak 10 bulan lalu ketika negara itu meningkatkan tindakan kekerasan ke atas pemberontak dan penunjuk perasaan anti kerajaan, sama seperti yang berlaku di beberapa negara lain di wilayah Arab. 

PBB berkata, keganasan di Syria setakat ini sudah mengorbankan 5,400 nyawa. – AP 

Dipenjara 42 tahun lepas rayu kurang

Hakim tambah hukuman kepada pesalah rogol 

KOTA KINABALU: Padah menimpa seorang pesalah kes rogol apabila rayuannya untuk mengurangkan hukuman penjara 14 tahun bukan saja ditolak Mahkamah Tinggi di sini, semalam, sebaliknya ditambah menjadi 42 tahun.
Lelaki berusia 24 tahun itu sebelum ini dijatuhi hukuman penjara 14 tahun oleh Mahkamah Sesyen, masing-masing bagi tiga kesalahan merogol anak tirinya atau 42 tahun secara keseluruhan, tetapi diperintah menjalani hukuman itu serentak selain dikenakan 36 sebatan.
Tertuduh yang bekerja sendiri kemudian mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Tinggi yang mendengar permohonannya, semalam, dan hasilnya hukuman rotan dikurangkan kepada 24 sebatan dan dia diarah menjalani hukuman penjara secara berasingan atau keseluruhan 42 tahun. 

Alasan yang diberikan dalam rayuannya adalah kerana dia sudah menyesal atas jenayah dilakukan ke atas anak tirinya berusia tiga tahun itu serta berjanji tidak akan mengulangi perbuatan berkenaan. 

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Rahman Sebli, berkata hukuman penjara perlu dijalani berasingan kerana tertuduh mengaku salah dan ketiga-tiga kesalahan itu dilakukan pada tarikh dan masa berlainan. 

“Kamu melakukan tiga kesalahan tahun lalu iaitu pertama pada 13 Mei, diikuti 2 Ogos dan terakhir 26 Oktober. Mahkamah memerintahkan hukuman penjara dilaku kan berasingan bagi tiga kesalahan itu, manakala hukuman 36 sebatan dibenar kepada 24 sebatan," katanya. 
Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Raja Zaizul Faridah Raja Zaharudin, manakala tertuduh yang ditangkap pada 29 Oktober lalu tidak diwakili peguam. 

Pada 10 November lalu, Hakim Mahkamah Sesyen, Caroline Bee Majanil menjatuhkan hukuman 36 sebatan dan penjara 42 tahun ke atas tertuduh bagi tiga kesalahan itu tetapi memerintahkan hukuman penjara dijalani serentak. 

Mengikut fakta kes, tertuduh merogol anak tirinya di kampung di Kudat, kira-kira jam 3 petang 13 Mei lalu, kali kedua jam 6 pagi pada 2 Ogos di lokasi sama dan terakhir kira-kira jam 8 pagi pada 26 Oktober, juga di tempat sama. 

Kayuh 24km angkara tiada bas

OSMAN mengayuh basikal 24 kilometer dari Kampung Tebing Tinggi, dekat Sabak untuk ke tempat kerjanya di bandar Kota Bharu.
OSMAN mengayuh basikal 24 kilometer dari
Kampung Tebing Tinggi, dekat Sabak
untuk ke tempat kerjanya di bandar Kota Bharu.

Warga tua perah kudrat ke tempat kerja selepas Cityliner henti operasi 

KOTA BHARU: Seorang warga emas terpaksa mengayuh basikal sejauh 24 kilometer dari Kampung Tebing Tinggi, Pantai Sabak, untuk ke tempat kerjanya di bandar ini selepas perkhidmatan bas Cityliner yang dikendalikan Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) menghentikan operasi 15 Januari lalu.
Osman Tan Abdullah, 63, yang mempunyai seorang anak orang kelainan upaya (OKU) terpaksa mengayuh basikal kerana lebih menjimatkan daripada menaiki teksi.
Beliau yang mengambil upah menyapu bangunan PERKIM di sini, nekad mengayuh basikal walaupun kudratnya tidak segagah dulu. 

“Sebaik mendapati bas SKMK menghentikan operasinya dari Sabak ke Kota Bharu, saya meluahkan masalah kepada seorang pakar perubatan dari Universiti Sains Malaysia (USM) yang selalu bersembahyang di Masjid Tebing Tinggi. 

“Keesokannya, doktor itu membelikan saya basikal untuk kemudahan berulang-alik dari rumah ke bandar bagi mengambil upah RM10 sehari membersih pejabat PERKIM,” katanya, semalam. 

Dalam surat pekelilingnya, syarikat memaklumkan keputusan menghentikan perkhidmatan bas henti-henti selepas beberapa perbincangan dengan kerajaan negeri gagal mencapai penyelesaian untuk bantu syarikat itu. 
Difahamkan enam daripada 30 laluan yang masih beroperasi ialah Kota Bharu-Pasir Mas-Rantau Panjang, Kota Bharu-Cabang Empat-Pengkalan Kubor, Kota Bharu-Pasir Mas-Tanah Merah, Kota Bharu-Pasir Puteh-Jerteh, Kota Bharu-Machang-Kuala Krai dan Kota Bharu-Pengkalan Chepa. 

Osman yang memeluk agama Islam pada usia awal 40-an di Pejabat Agama Islam Temerloh, Pahang berhijrah ke Kelantan dan melangsungkan perkahwinan dengan penduduk tempatan, Halimah Salleh, 50-an mempunyai seorang anak perempuan, Noraini Osman Tan, 23. 

“Saya hanya mampu mengayuh basikal empat hari. Hari ini saya mengayuh dari rumah ke Jalan Pengkalan Chepa sebelum menaiki bas untuk ke stesen dan berjalan kaki ke tempat kerja di belakang bangunan mahkamah,” katanya. 

Wanita terkaya dihukum mati


Wu Ying diiringi dua anggota polis ketika dihadapkan ke mahkamah di Zhejiang atas tuduhan menipu. - AGENSI
SHANGHAI 19 Jan. - Mahkamah Agung China hari ini mengekalkan hukuman mati ke atas seorang wanita yang pernah tersenarai sebagai wanita terkaya di China selepas dia didapati bersalah melakukan penipuan melibatkan AS$60 juta (RM186 juta).
Menurut akhbar Daily Shanghai, mahkamah agung wilayah timur Zhejiang semalam menolak rayuan yang dikemukakan Wu Ying, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Bense Holding yang terlibat dalam mengutip dana secara haram.
"Hukuman yang dijatuhkan setimpal dengan perbuatan pesalah," kata mahkamah.
Wu disenaraikan sebagai wanita keenam terkaya di China pada 2006, menurut Laporan Hurun yang disiarkan dalam majalah-majalah ternama di China.
Agensi berita Xinhua melaporkan, syarikatnya, Bense, menjalankan pelbagai perniagaan dari perhotelan hingga bahan-bahan binaan.
Dalam kesnya, Wu mengutip dana daripada golongan pelabur dengan menjanjikan pulangan sebanyak 80 peratus, namun dia menyalahgunakan wang tersebut untuk membayar hutangnya.
Hukuman mati tersebut, bagaimanapun perlu diteliti Mahkamah Agung Rakyat.
Pihak berkuasa menahan Wu pada 2007 dan dia didapati bersalah buat kali pertama pada 2009 dan dibicarakan sejak April tahun lalu selepas mengemukakan rayuan. - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

6 anggota NATO maut dalam nahas helikopter di Afghanistan

KABUL: Enam anggota NATO maut apabila helikopter yang dinaiki terhempas di sini, semalam.

Pakatan tentera antarabangsa di Afghanistan, berkata punca nahas masih disiasat.
Katanya, tiada aktiviti musuh di kawasan berkenaan ketika kejadian berlaku di selatan negara berkenaan. - AP

Ahli politik Brazil dipenjara 103 tahun kerana bunuh rakan

2012/01/20

BRASILIA: Mahkamah Persekutuan di timur laut Brazil menjatuhkan hukuman penjara 103 tahun ke atas seorang ahli politik kerana membunuh rakan seperjuangan bagi menggantikannya sebagai ahli Kongres. 

Mahkamah di wilayah Alagos, berkata juri mendapati Talvane de Albuquerque bersalah kerana mengarahkan empat pembantunya membunuh Ahli Kongres wanita, Ceci Cunha bertujuan untuk menggantikan mangsa di Dewan Perwakilan Rendah.
Albuquerque juga didapati bersalah kerana mengarahkan pembunuhan suami Cunha, kakak ipar dan ibu mentua kakaknya.
Pembantu tertuduh pula di penjara antara 75 hingga 105 tahun. - AP 

Lima penganggur bakar diri kerana kekurangan kerja di Maghribi

2012/01/20

RABAT: Lima penganggur membakar diri mereka ketika tunjuk perasaan di sini kerana tidak berpuashati terhadap kekurangan pekerjaan terutama membabitkan graduan universiti. 

Tiga orang terbakar teruk sehingga dimasukkan ke hospital.
Perbuatan membakar diri menjadi taktik tunjuk perasaan di Timur Tengah dan Afrika Utara sejak penjual sayur di Tunisia membakar dirinya pada Disember 2010 kerana membantah tindakan polis sehingga mencetuskan kebangkitan untuk menggulingkan kerajaan dan membawa pergerakan yang sama dalam wilayah itu. - AP

Sekurang-kurangnya 100 orang cedera dalam gempa bumi di Iran

2012/01/20

TEHRAN: Sekurang-kurangnya 100 orang cedera selepas gempa bumi berukuran 5.5 magnitud yang menggegarkan bandar Neyshabour di timur laut Iran, semalam dan menyebabkan kerosakan beberapa kediaman, lapor media. 

"Seramai 100 orang cedera termasuk 83 yang dirawat sebagai pesakit luar dan selebihnya dimasukkan ke hospital.
"Kita tidak mendapat laporan mengenai sebarang kematian," kata Pengarah Pengurusan Kecemasan wilayah, Khorasan Razavi, Hojat Ali Shayanfar.
Media berkata, sebanyak 12 kesan gegaran dirasai apabila pintu rumah pecah dan menyebabkan keretakan di dinding yang menakutkan penduduk. - AFP 

Wanita dihukum mati kerana bunuh anak dan suami di AS

POMONA: Seorang wanita dijatuhi hukuman mati kerana membunuh dengan menekapkan bantal ke muka dua anak lelakinya dan menetak suaminya dengan pedang.

Pendakwa berkata, Manling Tsang Williams, 32, membunuh ahli keluarganya bagi membolehkan tertuduh bersama kekasihnya yang mendesaknya supaya bercerai.
Pihak berkuasa berkata, Williams menekap bantal ke muka anak lelakinya berusia tiga dan tujuh tahun yang sedang tidur, mengimbas gambar kekasihnya menerusi MySpace dan keluar bersama rakan sebelum pulang menetak suaminya sehingga mati.
Suaminya yang berusia 27 tahun dikatakan ditetak sebanyak 90 kali. - AP 

Tak boleh laksana Syariah di AS

pix_gal0

Newt Gingrich beri syarat orang Islam bertanding jadi Presiden Amerika

COLUMBIA: Bekas Speaker Kongres Amerika Syarikat, Newt Gingrich bersetuju dan tiada masalah jika ada calon Islam bertanding jawatan presiden, dengan syarat orang itu berjanji tidak melaksanakan undang-undang Syariah.
“Sokongan saya kepada calon Islam bagi jawatan Presiden Amerika, bergantung sepenuhnya kepada kesediaan beliau untuk tidak melaksanakan peraturan Islam.
“Saya mahu calon itu menyatakan sikapnya secara terbuka sebelum saya boleh menyokongnya. Apa yang pasti, saya menentang pelaksanaan undang-undang 

Dalam ucapannya, Gingrich mendakwa: “Seseorang yang menyembah Allah dan berfikiran moden tidak akan menjadi satu ancaman, sebaliknya seorang yang cara pemikirannya sempit tetapi mahu pandangannya diterima semua pihak, adalah satu ancaman kepada manusia sejagat.

Gingrich mempunyai pandangan berbeza mengenai undang-undang Islam. Beliau memberi contoh peningkatan kesedaran terhadap Islam di Turki, berlaku seiring dengan pertambahan pembunuhan ke atas wanita sebanyak 1,400 peratus.

“Lihat pelaksanaan Syariah di Iran, bagaimana gereja dibakar di Nigeria dan Mesir. Lihat pula kemerosotan jumlah penganut Kristian di Iraq, daripada sejuta orang kepada 200,000 ketika pencerobohan Amerika dan meningkat semula kepada 500,000 orang sekarang. 
“Berdasarkan semua ini, semuanya bergantung kepada falsafah dan cara pemikiran individu Islam itu sendiri. Jika beliau seorang manusia moden, berintegrasi dalam dunia moden dan sedia mengakui kewujudan semua agama, kita boleh timbang sokongan kepadanya.

“Namun, jika warga Arab Saudi meminta kita hormati mereka sedangkan penganut Kristian tidak dibenarkan mengamalkan ajaran agamanya di negara itu, kita juga pasti tidak dapat memberi tanggapan positif kepada mereka,” katanya.

Dalam sesi soal jawab di Aiken, Gingrich menyifatkan masjid Ground Zero (tapak serangan 11 September) sebagai ‘satu penghinaan secara sengaja ke atas rakyat Amerika Syarikat yang menjadi mangsa keganasan.

“Saya berpendapat, masanya sudah sampai untuk kita mengadakan satu perbincangan secara terbuka dan jujur mengenai radikal Islam,” katanya.

Gingrich sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila menyifatkan penduduk Palestin sebagai masyarakat yang ‘dicipta.’

Mengulas kenyataan terbaru itu, Majlis Perhubungan Islam Amerika, (CAIR) menyifatkan beliau sebagai ‘alat kerajaan Amerika.’

Pengarah Perundangan CAIR, Corey Sayolor dalam kenyataannya berkata, Gingrich adalah antara ahli politik yang paling kuat menentang kehadiran Islam di Amerika.

“Visi Gingrich akan memisahkan rakyat Amerika mengikut kepercayaan agama. Idea politik beliau sudak lapuk dan tidak boleh diguna pakai. Masa untuk sikap berat sebelah dalam politik Amerika sudah berlalu,” katanya. – Agensi 

Meja bersepah tidak jejas tugas

BERLIN 19 Jan. - Mungkin anda merasakan keadaan meja pejabat yang bersepah menjejaskan tugasan harian dan produktiviti seseorang, namun satu kajian menunjukkan ia sebaliknya!
Menurut sekumpulan penyelidik dari Jerman, meja yang bersepah sebenarnya boleh membantu individu berfikir dengan lebih jelas kerana keadaan itu membuatkan mereka mencari jalan bagi memudahkannya.
Ini berikutan keadaan bersepah secara visual dan mental mampu memaksa manusia untuk memberi fokus dan berfikir dengan lebih jelas.
Pemikir dan penulis terkenal seperti Albert Einstein dan Roald Dahl terkenal dengan meja yang bersepah.
"Meja bersepah sebenarnya tidak menjejaskan kualiti kerja sebagaimana ia kelihatan kerana pendekatan menyelesaikan masalah yang mereka miliki membantu kecekapan kerja atau meningkatkan daya kreativiti seseorang dalam penyelesaian masalah," kata ketua penyelidik dari Universiti Groningen, Jia Liu, dalam artikel yang disiarkan melalui Jurnal Penyelidikan Pengguna.
Anehnya, impak meja bersepah kelihatan lebih berkesan kepada mereka yang konservatif, manakala mereka yang liberal pula sebenarnya tidak kisah dengan keadaan sedemikian.
"Pengurus syarikat swasta dan kerajaan sering mempromosi polisi 'meja kemas' bagi mengelak keadaan pejabat yang tidak terurus dan bersepah, bertujuan menjana produktiviti dan kecekapan kerja.
"Amalan ini berdasarkan kepada pemahaman konvensional bahawa persekitaran yang tidak terurus dan bersepah boleh menyesakkan minda dan menyukarkan penilaian.
"Bagaimanapun tidak semua bukti menyokong kaitan konvensional antara persekitaran bersepah dengan minda yang berserabut," katanya. - AGENSI

Pervez Musharraf akan ditahan jika pulang


Pervez Musharraf (tengah) disambut oleh penyokongnya di Dubai sebelum menyampaikan ucapan yang disiarkan melalui video kepada kira-kira 8,000 penyokong di tengah Karachi pada 8 Januari lalu, mengumumkan beliau akan pulang ke Pakistan pada akhir bulan ini. - REUTERS


ISLAMABAD 19 Jan. - Kerajaan Pakistan hari ini mengesahkan akan menahan bekas Jeneral Pervez Musharraf seandainya beliau kembali ke negara ini seperti yang diumumkannya, baru-baru ini.
Menteri Dalam Negeri, Rehman Maliki memberitahu Parlimen semalam, pemimpin tentera itu tetap akan ditahan kerana dia merupakan seorang pesalah.
"Terdapat tiga kes yang didaftar atas namanya. Jadi dia tetap akan ditahan," katanya.
Dalam ucapan telefon kepada pengikutnya di Karachi pada 8 Januari lalu, Musharraf berjanji akan kembali ke Pakistan antara 27 hingga 30 Januari ini bagi menyertai pilihan raya umum yang dijangka diadakan tidak lama lagi.
"Saya tetap akan tiba di Karachi walaupun apa yang akan terjadi," katanya.
Pada Oktober 2008, mahkamah Pakistan mengeluarkan waran tangkap terhadap beliau berhubung pembunuhan pemimpin pemberontak Baluch, Akbar Bugti dalam serbuan tentera di sebuah gua di kawasan timur laut negara ini pada Ogos 2006.
Tahun berikutnya, Musharraf didakwa dengan kes jenayah berhubung penahanan hakim dan keadaan darurat 2007 yang berpunca daripada penyalahgunaan kuasa.
Tahun lalu, satu lagi waran tangkap dikeluarkan terhadapnya berikutan kes pembunuhan bekas Perdana Menteri Benazir Bhutto, kerana dikatakan gagal melindungi keselamatan beliau. - AFP

300 pesakit mental dirantai


300 pesakit mental dirantai

DENPASAR - Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Pulau Bali mendedahkan seramai 300 pesakit mental diperlakukan seperti haiwan kerana masih dirantai oleh ahli keluarga mereka tanpa rasa belas kasihan.

Institut Kesihatan Mental Suryani turut menggesa pentadbiran wilayah tersebut untuk menggunakan pendekatan lebih berperikemanusiaan terhadap pesakit mental ke­rana kebanyakan daripada mereka tidak mendapat rawatan pada peringkat awal.

Setiausaha pertubuhan itu, Tjokorda Bagus Jaya Lesamana berkata, faktor bajet yang terhad menyebabkan mereka hanya dapat membantu 60 daripada 300 pesakit di seluruh pulau tersebut.

“Kebanyakan pesakit mental itu berumur 20 hingga 45 tahun. Ada juga yang dikurung dalam bilik berhampiran rumah keluarga mereka,” katanya.

Laporan pertubuhan tersebut menunjukkan sekurang-kurangnya 7,000 penduduk di Bali mengalami masalah mental sehingga menyebabkan golongan itu mahu membunuh diri.

“Kami menggesa penubuhan kumpulan sokongan untuk membantu membebaskan pesakit mental ini kerana mereka berhak mendapat layanan lebih baik dengan mendapat bantuan dari ahli keluarga dan ketua masyarakat,” katanya.
- SINAR HARIAN

Bom zaman Jepun ditemui


Bom zaman Jepun ditemui

BELOKOK - Seorang pekerja projek pembinaan jalan baru Pekan Nenas ke Tanjung Piai, terkejut apabila menemui sebutir bom di bawah
timbunan pasir ketika kerja meratakan tanah, kelmarin.

Sharifuddin Yunus, 40, berkata, pada awalnya dia menyangka objek itu adalah batu, tetapi apabila diamati ianya seperti bentuk bom.

Menurutnya, bom itu ditemui di hadapan stor menyimpan peralatan pembinaan dan kenderaan berhampiran sebuah sekolah, di sini, petang kelmarin.

“Ia seperti batu berwarna hitam, tetapi selepas menyedari objek berkenaan berkemungkinan bom saya hanya melihat dari jauh,” katanya.

Dia kemudiannya memberitahu penyelia tapak, Saiful Afendy Rashdi, 25, sebelum membuat laporan di Balai Polis Permas.

Dengan penemuan bom itu, kerja pembinaan terpaksa dihentikan bagi membolehkan pihak polis menjalankan siasatan bagi mengesahkan penemuannya.

Sementara itu, Saiful Afendy berkata, pihaknya hanya akan menyambung kerja pembinaan hari ini bagi memastikan tahap keselamatan pekerja dan bahan yang ada di stor penyimpanan.

Kawasan penemuan bom itu menjadi tumpuan orang ramai yang ingin mengetahui cerita sebenar, sejak petang kelmarin.

Sementara itu, Ketua Polis Pontian, Superintendan Zahaliman Jamin mengesahkan objek yang ditemui itu adalah sebutir bom yang masih aktif.

Katanya, bom seberat 25 kilogram dan sepanjang 16 inci itu dipercayai dari jenis Shell Marin iaitu sejenis bom yang digunakan tentera marin.

Selain itu, bom ini juga dipercayai telah dijatuhkan di sungai pada zaman Jepun berdasarkan kepada perkataan ‘Mark 6’ yang ada pada badan bom berkenaan.
Zahaliman berkata, bom berkenaan telah dimusnahkan oleh Unit Pemusnah Bom dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, kira-kira jam 8 pagi, semalam.
-SINAR HARIAN

Kena samun ketika solat


Kena samun ketika solat

SUNGAI MANIK - Bukan sahaja dipukul, dipijak dan dibelasah tanpa belas kasihan, malah seorang warga emas berusia 64 tahun turut disamun dua lelaki setelah selesai menunaikan solat Subuh di rumahnya, di Parit 8B, awal pagi semalam.

Akibat tindakan ganas penyamun yang hanya mengenakan seluar dalam berwarna kuning itu, warga emas berkenaan terpaksa menerima lima jahitan di bibirnya akibat ditumbuk di bahagian muka dan dipijak berkali-kali.

Warga emas, Aminah Awang berkata, ketika kejadian kira-kira 6.30 pagi itu, dia yang baru selesai solat Subuh dan mahu berdoa, terkejut apabila secara tiba–tiba diacukan parang di lehernya.

“Makcik terus menjerit meminta tolong tetapi penyamun tersebut membelasah bertubi-tubi tanpa belas kasihan meskipun mengetahui makcik tidak mampu melawan.

“Dalam keadaan kesakitan, lelaki yang tidak mengenakan topeng muka itu memberikan amaran supaya tidak menjerit sambil mengambil barang kemas dan wang sebelum melarikan diri,” katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.
Hadir sama, Pegawai Khas Adun Sungai Manik, Halim Mat Jelani

Aminah yang masih trauma akan kejadian itu, mengalami kecederaan agak parah di bahagian muka dan bibir serta menerima rawatan di Hospital Teluk Intan.


Adik Aminah turut ditumbuk

Kejadian malang yang menimpa Aminah turut dialami adiknya, Aisyah Awang, 63, yang tinggal serumah.

Aisyah berkata, dia tidak menyedari kejadian itu kerana sedang solat Subuh di bilik bersebelahan kakaknya.

Jelasnya, setelah selesai solat, secara tiba-tiba, dia ditumbuk di bahagian muka oleh seorang lelaki berusia lingkungan 40-an yang turut mengenakan seluar dalam berwarna kuning sambil mengacukan parang di lehernya.

"Takut dicederakan lebih teruk, makcik menyerahkan barang kemas dan duit kepada lelaki seperti mana diminta, pada masa yang sama makcik terdengar jeritan kakak meminta tolong.

“Kejadian itu berlaku dengan pantas dan saya hanya mampu berdoa kepada ALLAH supaya keselamatan kami adik-beradik selamat," katanya.

Kata Aisyah, kedua-dua lelaki berkenaan sempat mengunci kembali pintu rumahnya sebelum melarikan diri.

“Kedua-dua lelaki itu sempat mengunci kembali pintu sebelum anak saudara kami, Nazri Zakaria, 43, datang untuk mengambil umpan itik yang disimpan di rumah kira-kira jam 6.50 pagi tadi (semalam), ”katanya.

Aisyah berkata, anak saudaranya mereka terus membawa kedua-dua warga emas itu ke Hospital Teluk Intan untuk menerima rawatan dan membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Hilir Perak sebaik sahaja menyedari ibu saudaranya disamun serta dicederakan.

“Kejadian awal pagi tadi (semalam) menakutkan malahan kami adik-beradik masih trauma akibat kejadian itu.

“Mungkin dalam tempoh tertentu kami akan berada di rumah saudara kerana bimbang kejadian itu akan berulang kembali,” katanya.


Dua lelaki diburu

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Superitendan Mohamad Zaki Harun ketika dihubungi Sinar Harian mengesahkan kejadian itu berlaku.

Beliau berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 6.30 pagi itu menyebabkan mangsa mengalami kecederaan di bahagian muka dan membuat laporan di IPD Hilir Perak, kira-kira jam 1 petang, semalam.

Jelasnya, pihaknya masih menjalankan siasatan berkenaan kes itu dan anggaran kerugian yang dialami warga emas berkenaan kira-kira RM2,500.

“Kes disiasat di bawah Sekyen 395/397 Kanun Keseksaan kerana samun bersenjata dan usaha mencari suspek sedang giat dijalankan oleh pihak kami,” katanya.

Kejadian malang yang dialami dua warga emas berkenaan mendapat perhatian Ketua Kampung Permatang, Abdul Halim Abdul Rashid, 50.

Beliau turut melahirkan rasa kesal terhadap kejadian itu dan berharap

permohonan kampung tersebut memasang lampu jalan dapat diluluskan dengan segera.

Menurutnya, keadaan beberapa jalan di kawasannya gelap pada waktu malam menyebabkan rumah penduduk berhampiran laluan berkenaan menjadi sasaran penjenayah.

"Kami sering mengadakan rondaan pada setiap malam, tetapi tidak menyangka penjenayah akan bertindak pada awal pagi.

“Mungkin selepas ini saya akan memastikan rondaan akan dijalankan lebih kerap supaya kejadian seperti ini tidak berulang kembali,” katanya.
-SINAR HARIAN

Tragedi Genting Sempah


Tragedi Genting Sempah

BENTONG – Niat seorang penumpang bas ekspres berpindah tempat duduk dari belakang ke bahagian hadapan bertukar tragedi apabila maut dalam kemalangan petang semalam.

Mangsa yang maut dikenali sebagai Mohd Rizal Zaharon, 39 beralamat di Rumah Murah Peramu Jaya, Pekan menaiki bas ekspres dari Kuala Lumpur ke Kuantan.
Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Mohd Yusri Hassan Basri berkata, kemalangan berlaku di Kilometer 40.1 Lebuh Raya Kuala Lumpur-Karak melibatkan sebuah bas ekspres dan lori treler membawa muatan kayu kira-kira jam 4 petang.
Menurutnya, bas dinaiki oleh 39 penumpang termasuk mangsa bersama seorang pemandu.
“Setibanya di tempat kejadian iaitu di kawasan menuruni bukit selepas terowong Genting Sempah, bas yang dipandu dipercayai terlanggar bahagian belakang lori treler itu.
“Akibat perlanggaran itu, mangsa yang duduk di bahagian hadapan kiri tempat duduk penumpang tersepit,” katanya kepada Sinar Harian.

Mohd Yusri berkata, mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan.

Menurutnya, mangsa terpaksa dikeluarkan oleh anggota bomba dan penyelamat sebelum dibawa ke Hospital Bentong untuk dibedah siasat.

“Selain mangsa, sembilan lagi penumpang dan pemandu dihantar ke Hospital Bentong untuk menerima rawatan akibat kecederaan ringan dan kesemuanya berada dalam keadaan stabil.
“Kes kemalangan masih disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.
-sinar harian

Saksi anak dirogol

PORT DICKSON – Seorang ayah bersama dua anaknya lelakinya melalui pe­ngalaman sedih apabila menyaksikan anak perempuannya dirogol di sebuah rumah kosong di taman perumahan di sini, dalam satu kejadian kira-kira jam 10 malam, Selasa lalu.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Baljeet Singh berkata, kejadian itu bermula apabila mangsa yang berumur 21 tahun bersama sepupu perempuannya berusia 18 tahun dipelawa dua lelaki untuk minum bersama sekitar jam 8.30 malam.

Menurutnya, mangsa bersama sepupunya bersetuju dan lelaki terbabit yang dipercayai kenalan mangsa membawa mereka berdua ke sebuah rumah kosong di sebuah taman perumahan.

“Mangsa dipercayai diberikan sejenis minuman memabukkan sehingga mengakibatkan mangsa tidak sedarkan diri,” katanya kepada pemberita di pejabatnya, semalam.

Baljeet berkata, walau bagaimanapun, sepupu mangsa berjaya melarikan diri dan meminta bantuan dengan pergi ke rumah mangsa.

“Ayah, abang dan adik mangsa tiba di lokasi kejadian ketika jenayah (rogol) tersebut berlaku.

“Suspek berjaya ditahan sementara seorang lagi melarikan diri. Suspek direman sehingga Selasa depan untuk siasatan lanjut dan polis masih memburu seorang lagi suspek yang masih bebas. Kes di siasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana kesalahan merogol,” katanya.

Dalam pada itu, Baljeet turut menegaskan orang ramai terutamanya perempuan untuk tidak sewenang-wenangnya terpengaruh dengan ajakan lelaki sama ada kenalan atau tidak lebih-lebih lagi apabila diajak ke kawasan terpencil.
Dalam perkembangan lain, Baljeet dalam Operasi Cegah Jenayah mengingatkan orang ramai agar lebih berhati-hati terutamanya ketika musim perayaan ini.

“Jika membawa wang dalam kuantiti yang banyak elakkan berjalan berseora­ngan dan segera membuat laporan polis jika sedar diekori oleh orang tidak dikenali atau mencurigakan.

“Pengurusan bank juga perlu memainkan peranan mereka untuk menasihatkan pelanggan mereka agar melakukan langkah berjaga-jaga dan tidak cuai sehingga boleh mengundang jenayah,” katanya semalam ketika melakukan operasi tinjauan ke beberapa buah bank di Bandar Port Dickson.

Katanya, orang ramai terutamanya warga emas yang melakukan urusan bank menunaikan cek Bantuan Rakyat 1 Malaysia juga perlu ditemani oleh anak atau kenalan bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.
-SINAR HARIAN

Lari bimbang dijual ibu tiri

AMPANG: Seorang remaja perempuan berusia 16 tahun yang tidak sanggup lagi dipukul dan didera bapa serta ibu tirinya selama lebih dua bulan nekad melarikan diri dari rumah, kelmarin.
Pelajar terbabit membuat laporan polis selepas keluar dari rumah bapa dan ibu tirinya itu di Pandan Indah, di sini, kerana takut didera.

Difahamkan, mangsa nekad melarikan diri selepas diugut bunuh dan mahu dijual ibu tirinya yang tidak mahu mangsa keluar dari rumah ketika mereka tiada.

Sumber berkata, mangsa yang takut menerima ugutan terbabit melarikan diri dan pergi ke balai polis berhampiran untuk meminta bantuan.

Beliau berkata, dalam kejadian terbaru petang kelmarin, mangsa yang baru pulang ke rumahnya selepas tamat waktu persekolahan terserempak bapanya yang memberitahu supaya dia tidak keluar rumah jika tidak mahu dibunuh dan dijual ibu tirinya.

“Mangsa yang takut dengan ugutan itu melarikan diri selepas menyedari bapa dan ibu tirinya itu tiada di rumah.


“Dia membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya. Dalam laporannya mangsa mendakwa sering menjadi mangsa dera sejak lebih dua bulan lalu,” katanya.

Menurutnya, mangsa mendakwa sering dipukul, ditendang, malah bajunya pernah dikoyakkan ibu tirinya.

“Mangsa juga memberitahu dipukul di kepala, badan dan kaki dengan pelbagai cara. Dia pernah dihentak dengan topi keledar milik bapanya hingga berdarah.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu.

Dihalang renang tutup aurat

SHAH ALAM: Seorang ayah kecewa apabila hasrat dua anaknya menyertai pertandingan renang dianjurkan Persatuan Renang Amatur Selangor di Pusat Akuatik Darul Ehsan, Seksyen 13, di sini, terbantut semata-mata pakaian renang berlandaskan syariat Islam.
Muhammad Abdullah, 36, berkata, kekecewaannya turut dikongsi ibu bapa 20 peserta lain berumur antara 8 dan 12 tahun itu yang didakwa penganjur melanggar peraturan ditetapkan Persekutuan Renang Antarabangsa (Fina).

Menurutnya, ketika pertandingan renang Kejohanan Sukan Selangor (Sukses) berlangsung dari 13 hingga 15 Januari lalu, dia bersama isteri, Anis Harnisah Haron, 33, berada di China atas urusan perniagaan.

“Pada hari ketiga pertandingan itu, isteri yang menghubungi anak perempuan Anis Zakiah yang berusia 9 tahun terkejut mendengar tangisan sebelum dimaklumkan bahawa dia dan abangnya Abdullah Fateh berusia 12 tahun tidak dibenarkan menyertai pertandingan.

“Anis dan Fateh sudah menghabiskan banyak masa untuk memberi saingan dalam pertandingan itu, tetapi mereka sangat kecewa apabila tak dibenarkan bertanding hanya atas sebab pakaian renang,” katanya.

Beliau lebih terkenal dengan gelaran Ustaz Amin serta Timbalan Pengerusi Yayasan Al-Ijabah berkata, dia menghubungi jurulatih renang anaknya, Mohd Bukhari Ibrahim, 34, yang kemudian memaklumkan 20 peserta beragama Islam turut mengalami nasib sama.


Ustaz Amin yang kesal dengan perkara itu berkata, dia memang menggalakkan sukan renang kepada 80 anak yatim di bawah jagaan Yayasan Al-Ijabah.

“Mereka selama ini sudah diajar supaya berpakaian mengikut syariat Islam walau di mana pun berada, takkanlah tiba-tiba nak suruh buka aurat pula,” katanya.

Ustaz Amin berkata, beliau sudah mengajukan isu terbabit kepada Pengerusi Majlid Agama Islam Selangor (Mais) Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dan pihak Mais berjanji menyelesaikannya.

“Saya juga akan bertemu Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid untuk berbincang mengenai perkara ini. Mungkin juga saya akan bawa isu ini untuk perhatian menteri belia (Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek),” katanya.

Tangan didakwa lumpuh selepas disuntik ambil darah

IPOH: Seorang wanita warga emas mendakwa pergelangan tangan kirinya ‘lumpuh’ selepas menjalani proses mengambil darah di sebuah hospital di sini, pada pertengahan Oktober tahun lalu.
Akibat kejadian itu, mangsa dikenali sebagai Rafeaah Yunus, 54, berasal dari Taman Desa Pelancongan, Pinji, di sini, pasrah apabila tangan kirinya tidak lagi berfungsi dengan baik, sekali gus menyukarkannya untuk membuat kerja rumah seperti yang dilakukannya sebelum ini.
Pada 14 Oktober tahun lalu, Rafeaah terpaksa dimasukkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) selepas mengadu sakit dada sebelum ditahan di wad bagi menjalani pemeriksaan lanjut.
Bagaimanapun, pada malamnya, seorang doktor pelatih melakukan tiga kali suntikan di bahagian lengan tangan kirinya itu bagi mengambil darah.
Selepas suntikan itu, Rafeaah mendakwa tangannya kebas dan sakit sebelum bahagian bahu sehingga jarinya mengalami bengkak luar biasa pada keesokan harinya.
Insiden itu menyebabkan Rafeaah terpaksa ditahan di wad selama dua bulan selain turut berdepan trauma teruk sehingga berat badannya susut hampir 20 kilogram berbanding 80 kilogram sebelum ini.

Lebih mengecewakan, pihak hospital seolah-olah bersikap lepas tangan mengenai masalah dihadapinya itu dan menyifatkan ia berlaku disebabkan komplikasi urat.
“Saya sedih kerana tidak lagi mampu menguruskan kerja rumah dengan sempurna sebaliknya kena banyak berehat selepas insiden itu.
“Saya juga kecewa dengan pihak pengurusan hospital kerana tidak memanggil saya semula untuk mendapatkan rawatan fisioterapi bagi memulihkan kembali keupayaan tangan saya ini,” katanya ketika ditemui di sini semalam.
Katanya, dia keluar dari wad HRPB pada 20 Disember tahun lalu, namun sehingga kini tangannya masih sakit terutama ketika bergerak.
Sehubungan itu, Rafeaah sudah membuat satu laporan polis di Balai Polis Pasir Puteh di sini, bagi mendapat pembelaan sewajarnya berhubung kejadian itu.

Wanita tua enggan ke hospital sorok dalam belukar

ALOR GAJAH: “Aku tak nak ikut dia, aku tak mahu ke sana,” jerit Halijah Kidam, 75, sebelum menghilangkan diri dalam kawasan belukar di belakang rumahnya di Kampung Solok Uban, Brisu, dekat sini, petang kelmarin.
Difahamkan, kejadian pada jam 4 petang itu berlaku apabila warga emas yang mengalami penyakit mental sejak 40 tahun lalu enggan dibawa ke hospital selepas mengalami bengkak pada kedua-dua belah kaki.

Dia menyusup secara senyap ke dalam belukar selepas gagal dipujuk anaknya untuk ke hospital.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Alor Gajah, Pegawai Bomba Kanan 2, Jamaluddin Jalil berkata, sepasukan anggota bersama dua jentera dan sebuah pacuan empat roda dikerah ke tempat kejadian.

“Wanita itu ditemui terbaring lemah di pangkal pokok pulai, 250 meter dari rumahnya jam 11.27 malam,” katanya.

Tarikan si gebu hidung mancung


DITAHAN...antara wanita Arab yang ditahan dalam serbuan, semalam. Gambar kecil, GRO dari Asia Barat.
DITAHAN...antara wanita Arab yang ditahan dalam serbuan, semalam. Gambar kecil, GRO dari Asia Barat.


KUALA LUMPUR: Sebuah pusat hiburan haram di Bukit Bintang, di sini, dikesan menawarkan khidmat pelayan pelanggan (GRO) dari Asia Barat bagi mengubah cita rasa pelanggan yang sebelum ini disogokkan dengan GRO dari China, Vietnam dan Indonesia.
Gadis berkulit gebu dan berpakaian seksi serta berhidung mancung itu dijadikan tarikan baru ke pusat hiburan terbabit sejak beberapa bulan lalu sebelum diserbu Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL), awal pagi semalam.

Pusat hiburan yang terletak di kawasan strategik itu turut dikunjungi pelancong dari wilayah Arab untuk berhibur dan faktor itu dipercayai punca utama pemilik premis terbabit menawarkan GRO dari rantau itu.

Dalam serbuan jam 12.30 tengah malam itu, seramai 15 GRO warga Iran, Yaman, Uzbekistan dan Tajikistan berusia 20 hingga 27 tahun ditahan. Turut ditahan seorang pondan warga tempatan. Pegawai Turus D7 IPKKL, Deputi Superintendan Azman Md Isa berkata, pemeriksaan awal mendapati sebahagian GRO warga asing terbabit gagal menunjukkan dokumen pengenalan diri dan ada yang mendakwa pelajar.

“Pengurus pusat hiburan terbabit ditahan bagi membantu siasatan selepas premis itu gagal menunjukkan lesen perniagaan,” katanya.

Menurutnya, serbuan dibuat berdasarkan intipan pihaknya sejak sebulan lalu.

Washington sudah sedia hadapi sengketa dengan Iran: Panetta

WASHINGTON: Amerika Syarikat sudah bersiap sepenuhnya untuk menghadapi sebarang konfrontasi dengan Iran berhubung isu Selat Hormuz.
Setiausaha Pertahanan, Peon Panetta berkata, negaranya bagaimanapun berharap pertelingkahan itu akan dapat diselesaikan secara aman.

“Kami sentiasa membuat persiapan untuk bersiap sedia bagi menghadapi sebarang konfrontasi tetapi kami tidak mengambil sebarang langkah khusus kerana kami sudah bersiap sepenuhnya untuk menghadapi keadaan itu ketika ini,” kata Panetta kepada wartawan.

Washington meningkatkan kehadiran tentera lautnya di kawasan perairan berhampiran Teluk sebagai tindak balas terhadap ancaman Iran untuk menutup Selat Hormuz jika sekatan terhadap eksport minyak mentahnya melumpukan sektor tenaga negara itu.

“Kami sentiasa mengekalkan kehadiran besar-besaran kami di rantau itu. Kami mempunyai armada tentera laut di kawasan berkenaan.

“Tentera kami berada di rantau itu. Kami akan melakukan apa saja untuk membantu mewujudkan keamanan di rantau itu,” katanya. - AFP

Jangan sekongkol dengan Amerika Syarikat - AliAkbar

ANKARA: Menteri Luar Iran semalam memberi amaran kepada negara jiran Arabnya supaya tidak menempatkan diri mereka dalam ‘kedudukan berbahaya’ dengan bersekutu dengan Washington berhubung sengketa mengenai aktiviti nuklearnya.
Iran mengancam menutup Selat Hormuz jika tindakan Barat mengharamkan eksport minyak mentahnya melumpuhkan sektor tenaganya.

Teheran yang menyangkal dakwaan kononnya ia berusaha menghasilkan senjata nuklear, berang apabil Arab Saudi, berkata, ia mungkin menambah pengeluaran minyak untuk pelanggan penting jika perlu, jika eksport minyak Iran dikenakan sekatan.

“Kami inginkan keamanan di rantau ini. Tetapi beberapa negara jiran, mahu diarah oleh negara lain yang terletak sejauh 12,000 batu dari rantau ini,” kata Menteri Luar, Ali Akbar Salehi ketika melawat Turki. - AP

Lelaki bawa mayat ibu naiki bas

LONDON: Polis menyoal siasat seorang lelaki selepas dia membawa mayat ibunya menaiki bas selepas wanita itu mati, lapor media semalam.
Menurut laporan, lelaki terbabit membawa ibunya bersiar-siar apabila wanita berusia 88 tahun itu meninggal dunia pada Isnin lalu.

Tanpa melaporkan kematian itu, lelaki yang terkejut dengan kematian itu meletakkan mayat ibunya di kerusi roda dan menahan bas untuk pulang. Penumpang bas berkenaan kemudian menghubungi polis sebelum lelaki berusia 52 tahun itu ditahan. Polis kemudian menghubungi ambulans untuk mengetahui status wanita itu. Selepas diperiksa, paramedik mengesahkan wanita itu mati, tetapi tiada sebarang tanda ia akibat perbuatan khianat.

Menurut sumber, pasangan anak-beranak itu menaiki bas dalam perjalanan dari Lancaster ke Preston. - TS

Usah ganggu Teluk Parsi

TEHERAN: Seorang pegawai kanan Iran semalam memberi amaran kepada Amerika Syarikat dan Britain supaya tidak merancang untuk merampas penguasaan terhadap Selat Hormuz.
Menurutnya, hanya Iran dan negara Teluk Parsi saja yang berkuasa mengawal keselamatan rantau itu.

“Kami menyediakan keselamatan serantau bersama-sama dengan negara lain di rantau ini,” kata Setiausaha Maljlis Hal Ehwal Khas, Mohsen Rezaei pada satu persidangan di Teheran.

“Kehadiran pasukan tambahan tidak diperlukan untuk mewujudkan keselamatan di rantau ini dan kami percaya kehadiran Amerika Syarikat dan Britain hanya akan memburukkan keselamatan,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai merujuk kepada surat Presiden Amerika Syarikat Barack Obama kepada Iran baru-baru ini mengenai Selat Hormuz.

Menurutnya, jika Amerika dan Britain benar-benar bimbang mengenai keselamatan di Teluk, adalah lebih baik mereka meninggalkan rantau itu. Setiausaha Kementerian Luar, Ramin Mehmanparas mengesahkan Ahad lalu, Teheran menerima surat Obama menerusi tiga saluran berbeza, termasuk daripada Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Susan Rice, Duta Switzerland ke Teheran, Livia Agosti dan pemimpin Iraq, Jalal Talabani.


Ketegangan antara Teheran dan Washington mengenai Selat Hormuz meningkat selepas Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah mencadangkan sekatan terhadap sektor minyak negara itu.

Pada 27 Disember lalu, Naib Presiden Pertama Iran, Mohammad-Reza Rahimi memberi amaran, penguatkuasaan sekatan terhadap sektor minyak negara itu akan mendorong Teheran untuk menghalang kapal mengangkut minyak belayar menerusi Selat Hormuz. Ia bertambah buruk apabila Armada Kelima Tentera Laut Amerika Syarikat yang berpangkalan di Bahrain berkata, ia tidak akan bertolak-ansur terhadap sebarang gangguan di selat itu.

Dari segi statistik Selat Hormuz ialah laluan laut paling penting. Kira-kira 15 juta tong minyak dibawa dengan kapal menerusinya setiap hari. - Agensi

Dibuli ketika pengsan

KETIKA sesetengah orang bimbang keadaan mangsa, seorang lelaki menggosok kemaluannya ke muka mangsa.
KETIKA sesetengah orang bimbang keadaan mangsa, seorang lelaki menggosok kemaluannya ke muka mangsa.
ANTARA tindakan dibuat penyokong Universiti Alabama ialah mencucuk hidung mangsa yang pengsan di meja makan.
ANTARA tindakan dibuat penyokong Universiti Alabama ialah mencucuk hidung mangsa yang pengsan di meja makan.
NEW ORLEANS: Seorang peminat bola sepak Amerika menjadi mangsa serangan seksual penyokong pasukan lawan ketika dia pengsan di sebuah restoran makanan segera, lapor media semalam.
Insiden selepas perlawanan itu menunjukkan remaja lelaki terbabit yang terkulai di meja makan dikerumuni sekumpulan penuntut Universiti Alabama.

Kejadian berlaku di restoran Krystal di New Orleans pada 9 Januari lalu dan dirakam menggunakan kamera telefon bimbit.

Ia menjadi perhatian selepas rakaman berkenaan dimuat naik penuntut Universiti Alabama di YouTube, tetapi dipadamkan tidak lama kemudian.

Melalui rakaman itu, seorang pemuda dilihat bertenggek di atas badan mangsa sebelum menggosok kemaluannya ke muka penuntut Universiti Louisiana State (LSU) terbabit.

Laporan mendakwa, kejadian itu berlaku selepas perlawanan bola sepak Amerika di antara dua kolej dan Universiti Alabama mengalahkan LSU 21-0.


Rakaman sepanjang lima minit itu turut menunjukkan sekumpulan remaja berpakaian Universiti Alabama bersorak sambil melukis kartun di muka mangsa.

Sebahagian daripada mereka turut merakam kejadian itu dengan telefon bimbit masing-masing.

Pada satu ketika, terdengar suara seseorang berkata: “Matilah dia.” Kejadian itu berlanjutan apabila penyokong Universiti Alabama itu mencucuk hidung mangsa.

Ketika itu, seorang pemuda terdengar berkata: “Alamak! Saya tak nampak dia bergerak!” sebelum seseorang mencadangkan supaya rakannya “mencurah air” untuk menyedarkan mangsa.

Pemuda yang dibuli itu dilihat terangkat sedikit tetapi mukanya masih tersembam di atas meja dan tidak sedarkan diri.

Ketika itulah seorang pemuda memakai topi besbol mengeluarkan kemaluannya dan memanjat badan mangsa sebelum menggosoknya ke mula lelaki terbabit.

Identiti lelaki yang melakukan serangan itu tidak didedahkan dan tiada pengesahan dia adalah penuntut universiti.

Seorang daripada penuntut dalam klip video itu dikenal pasti sebagai anak Pengarah Sukan stesen televisyen WKRG berusia 22 tahun - DM

Bekas ratu Arab-AS dihadap ke mahkamahRIMA FAKIH (kiri) berdiri dekat peguamnya, William Culpepper di Mahkamah Daerah Highland Park, Michigan kelmarin.


APRIMA FAKIH (kiri) berdiri dekat peguamnya, William Culpepper di Mahkamah Daerah Highland Park, Michigan kelmarin.HIGHLAND PARK, Amerika Syarikat (AS) - Seorang ratu cantik Michigan yang pernah menjadi tumpuan pada dua tahun lalu kerana menjadi peserta kelahiran Arab-Amerika, Rima Fakih yang pertama dinobatkan sebagai Ratu Cantik USA akan dibicarakan pada Mac ini kerana didakwa memandu dalam keadaan mabuk melainkan dia membuat pengakuan bersalah, kata seorang hakim kelmarin.
Hakim Mahkamah Daerah Highland Park menetapkan 14 Mac depan sebagai tarikh perbicaraan terhadap Rima.
Rima ditahan polis pada 3 Disember lalu di Highland Park, Detroit.
Wanita itu yang berusia 26 tahun menafikan dakwaan tersebut dengan berkata, dia tidak memandu dalam keadaan mabuk pada malam itu tetapi dua anggota polis yang menjalankan ujian alkohol mendapati jumlah arak adalah dua kali ganda melepasi had yang ditetapkan.
"Saya minta maaf. Peguam saya tidak membenarkan saya mengeluarkan sebarang kenyataan," katanya kepada pemberita di luar mahkamah.
Fakih merupakan wanita pertama berketurunan Arab-Amerika yang memenangi pertandingan Ratu Cantik USA.
Dia dilahirkan di Lebanon dan berpindah pada 1993 ke New York bersama keluarganya dan kemudian ke pinggir Detroit, Dearborn, 10 tahun kemudian.
Rima menang pertandingan Ratu Cantik USA pada 2010.
Menurut polis, Rima memandu selaju 96 kilometer sejam di zon 48 kilometer sejam dan melambaikan tangan keluar sebelum anggota polis menahannya.
Polis menemui satu botol champagne tanpa penutup di belakang tempat duduk kereta Jaguar yang dipandunya. - Agensi