Pages

Friday, May 3, 2013

Gempa bumi sederhana landa Sumatera Utara
3 Mei 2013
KUALA LUMPUR - Gempa bumi sederhana berukuran 5.4 pada skala Richter melanda pantai barat Sumatera Utara di Indonesia pada 3.40 pagi ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan hari ini berkata gempa itu berpusat di 466km barat Simeulue di Indonesia dan 986km barat daya Balik Pulau di Pulau Pinang.

Tiada ancaman tsunami dikesan. - Bernama

Sajian dari tong sampahSejak empat tahun lalu, tempat pembuangan sampah adalah lokasi kegemaran bagi Kelly Athena kerana ia membekalkan pelbagai bahan keperluan untuk hidangan sehariannya.

Dia mempelajari amalan itu selepas menonton sebuah filem dokumentari mengenai sekumpulan orang yang menyelongkar bahan buangan di luar kedai, restoran dan pasar raya untuk mendapatkan makanan luput tarikh.


Sejak itu, Kelly memperoleh pelbagai barang makanan bernilai hampir RM381,500 dari tong sampah, malah dia turut menggunakan bahan itu untuk menyediakan hidangan kepada rakannya. Bagaimanapun, amalan Kelly itu menyebabkan suaminya enggan dikenali atau dipaparkan wajahnya di televisyen. Kata suami Kelly, dia berasa malu atas perbuatan isterinya menyelongkar tong sampah bagi mendapatkan makanan.


“Saya sentiasa ketakutan jika satu hari nanti polis menghubungi saya,” katanya.


Perbuatan mencari bahan terbuang tidak dilarang di Arizona, tetapi beberapa perniagaan mungkin boleh menyaman Kelly yang sering menyamar sebagai pekerja sesebuah syarikat bagi mengelak aktivitinya disedari.


Walaupun berdepan tindakan undang-undang, Kelly sanggup memandu sejauh hampir 50 kilometer sehari bagi memeriksa 20 tempat pembuangan sampah berbeza.

Secara purata, Kelly membawa pulang 12 kotak makanan sehari.


Peti sejuk Kelly pula sentiasa penuh dengan bekalan makanan yang lazimnya sudah luput tarikh, tetapi diyakininya masih sesuai dimakan.

Namun, dia tidak memberitahu mana-mana rakannya mengenai aktiviti itu sehinggalah dia menjemput sebahagian daripada mereka untuk menghadiri parti diadakannya. Kelly kemudian menghidangkan makanan daripada bahan buangan itu kepada tetamunya.


Antara hidangan itu ialah piza yang sudah luput tarikh selama empat bulan bersama keju yang sudah dua minggu melepasi tarikh luput. Kata Kelly, kebanyakan rakannya memuji hidangan itu.


“Mereka memakan semuanya seperti biasa tetapi terkejut apabila diberitahu saya memperoleh bahan itu dari tong sampah,” katanya.

Gempa bumi: 2 terbunuh, 70 lagi cedera di IndiaNEW DELHI 2 Mei - Satu gempa bumi sederhana menggegarkan kawasan utara India semalam, mengakibatkan sekurang-kurangnya dua terbunuh manakala lebih 70 lagi cedera termasuk lebih 30 orang pelajar.
Gempa sederhana berukuran pada 5.8 skala Richter melanda sepanjang sempadan negeri Jammu dan Kashmir serta Himachal Pradesh, kata seorang jurucakap kerajaan India.
Dua terbunuh akibat tanah runtuh yang berpunca akibat gempa yang diikuti beberapa gempa susulan, lapor akhbar Press Trust of India.
Sebanyak 69 lagi cedera termasuk 32 pelajar ketika sekolah-sekolah dan bangunan-bangunan lain musnah di daerah berkembar Kishtwar dan Doda di Jammmu, Kashmir.
Gegaran yang turut dirasai di Punjab dan Haryana itu mengakibatkan penduduk di utara India melarikan diri ke jalan raya dalam keadaan panik. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130502/lu_04/Gempa-bumi-2-terbunuh-70-lagi-cedera-di-India#ixzz2SBEdGsRZ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

AS bayar Rusia AS$424 juta bawa angkasawannya ke ISS
TIGA orang angkasawan yang terlibat dalam projek membawa angkasawan Amerika Syarikat ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa.- AP


WASHINGTON - Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) Amerika Syarikat (AS) menyatakan akan membuat bayaran tambahan sebanyak AS$424 juta (RM1.29 bilion) kepada Rusia untuk membawa angkasawan AS ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS).
Bayaran itu meliputi latihan dan pengangkutan enam angkasawan pergi balik dari ISS pada tahun 2016.
Sebahagian lagi bayaran dibuat kerana menggunakan perkhidmatan kapal angkasa Rusia, Soyuz pada tahun 2017.
Bayaran tambahan tersebut meningkat sebanyak AS$5.6 juta (RM17.1 juta) daripada perjanjian awal sebelum ini.
Namun, pentadbir NASA, Charles Bolden berkata, agensi angkasa AS itu tidak dipaksa menandatangani perjanjian baharu dengan Rusia jika Presiden Barack Obama memohon pelan perkongsian awam-swasta yang dikenali sebagai
'Program Kru Komersial'.
Kapal angkasa Soyuz merupakan satu-satunya kaedah pengangkutan angkasawan ke ISS sejak NASA menamatkan program pesawat angkasa lepas pada Julai 2011.- AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0503&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm#ixzz2SBAndQap 
Hakcipta terpelihara 

Patung itik getah gergasi di pelabuhan Hong Kong
SEBUAH patung permainan itik gergasi sedang ditarik oleh sebuah bot tunda menyusuri pelabuhan Hong Kong.- AFP


HONG KONG - Sebuah patung permainan itik getah gergasi setinggi bangunan enam tingkat dilihat terapung menyusuri sepanjang pelabuhan Hong Kong semalam.
Kehadiran itik getah gergasi itu menceriakan beratus-ratus orang yang hadir berhimpun di pelabuhan tersebut. Mereka ingin melihat secara dekat patung yang diinspirasikan daripada permainan di bilik mandi itu.
Itik getah berwarna kuning terang setinggi 16.5 meter itu diilhamkan oleh seorang artis Belanda, Florentijn Hofman.
Ia telah ditunda di sepanjang pelabuhan yang berlatar belakang bandar ikonik Hong Kong oleh sebuah bot tunda bersaiz lebih kecil daripada itik tersebut.
Sejak tahun 2007, replika itik itu telah mengembara ke 13 buah bandar berbeza di sembilan negara bermula dari Brazil sehingga Australia dalam perjalanannya mengelilingi dunia.
Seorang pengunjung, Peggy Shieh, 28, sanggup datang dari Taiwan untuk melihat replika itik itu selepas mengetahui mengenainya di laman sosial Facebook.
"Ia mengembalikan semula memori sewaktu kecil saya," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0503&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2SB9wKNBJ 
Hakcipta terpelihara 

Bayi dapat naik kereta api percuma seumur hidup di Mexico
GAMBAR menunjukkan imej bayi bertuah yang dilahirkan di stesen keretapi Mexico kelmarin.- AP


BANDAR MEXICO - Datuk Bandar Mexico, Miguel Angel Mancera mengumumkan bahawa seorang bayi yang dilahirkan di stesen kereta api bawah tanah bandar itu akan dibenarkan menaiki perkhidmatan kereta api tersebut secara percuma seumur hidupnya.
Pengumuman itu dibuat selepas seorang ibu yang sarat mengandung telah bersalin di stesen tersebut ketika dalam perjalanan ke hospital menggunakan perkhidmatan keretapi terbabit.
Ibu berusia 22 tahun itu melahirkan seorang bayi lelaki pada Selasa lalu.
Para pekerja kereta api, polis dan pasukan paramedik telah membantu wanita itu untuk melahirkan anaknya di stesen tersebut dekat pintu masuk di sebuah platform.
Mancera mengeluarkan pengumuman itu melalui laman Twitternya.
Harga tiket perkhidmatan keretapi bawah tanah di Bandar Mexico berharga tiga pesos (RM 0.76) untuk perjalanan tanpa had. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0503&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2SB9Gcwty 
Hakcipta terpelihara 

Kemarau di Somalia ragut 258,000 nyawaSEORANG bayi tujuh bulan seberat 3.4 kilogram diriba ibunya di sebuah hospital di Dadaab, Kenya pada 26 Julai 2011. - APNAIROBI - Hampir 260,000 rakyat Somalia dengan separuh terdiri daripada kanak-kanak berusia bawah lima tahun mati akibat kebuluran dari tahun 2010 hingga 2012, menurut satu laporan rasmi semalam.
"Kebuluran dan kekurangan makanan di Somalia meragut sekitar 258,000 nyawa antara Oktober 2010 hingga April 2012. Ini termasuklah 133,000 orang kanak-kanak berusia bawah lima tahun," kata laporan bersama Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) dan Sistem Rangkaian Amaran Awal Kebuluran (FEWS NET).
Mengulas laporan FAO/FEWS NET, Koordinator Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk Somalia, Philippe Lazzarini berkata, badan dunia itu sepatutnya menggandakan usaha bagi mengelakkan kematian besar-besaran tersebut.
"Beberapa amaran sebelum permulaan kemarau panjang di Somalia pada 2010 gagal mencetuskan tindakan awal," katanya dalam satu kenyataan.
Somalia merupakan negara Afrika paling teruk terjejas selepas benua itu dilanda kemarau pada 2011 dengan lebih 13 juta orang terjejas.
PBB mengisytiharkan kemarau tersebut tamat pada Februari 2012. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0503&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2SB90ebTI 
Hakcipta terpelihara