Pages

Monday, April 20, 2015

Ibu bapa bekukan anak, harap hidup kembali


Ibu bapa bekukan anak, harap hidup kembali
Matheryn Noavaratpong
SEORANG kanak-kanak perempuan yang meninggal dunia akibat kanser akan menjadi manusia termuda yang akan dibekukan dengan harapan dia akan hidup suatu hari nanti selepas penawar untuk menyembuh penyakitnya itu ditemui.

Matheryn Noavaratpong meninggal dunia awal tahun ini selepas alat bantuan penafasannya terpaksa ditanggalkan.

Penyakit kanak-kanak tersebut mula dikesan selepas kedua-dua ibu-bapanya membawanya ke hospital Bangkok dan doktor mendapati terdapat tumor sepanjang 11cm dalam otaknya.

Matheryn terpaksa menjalani beberapa siri pembedahan sejak beberapa bulan dan menyebabakan 80 peratus dari otak kirinya terpaksa dibuang namun malangnya kanser tersebut telah merebak ke keseluruhan otaknya.

Memetik laporan Mirror.uk, proses pembekuan dilakukan di Thailand dan jasadnya kemudian dihantar ke Amerika Syarikat (AS).

Otak Matheryn kini diasingkan di dalam bekas keluli tahan karat, yang merupakan bekas vakum berpenebat yang diisi dengan cecair nitrogen.

Kanak-kanak tersebut akan di bekukan sehinggalah penawar penyakitnya itu ditemui.

Kebakaran: Burung kakak tua minta tolong


Kebakaran: Burung kakak tua minta tolong
Burung kakak tua diberikan bantuan penafasan. - Foto KBOI2.com
IDAHO - AMERIKA SYARIKAT. Dua ekor burung kakak tua yang terperangkap dalam satu kebakaran berjaya diselematkan selepas suara mereka meminta tolong didengar oleh anggota bomba yang ditugaskan memadamkan kebakaran. tersebut.

Selepas tiba ditempat kejadian, angggota bomba telah terdengar suara "tolong" dan "kebakaran" di dalam rumah terbabit dan percaya masih adalah orang yang terperangkap dalam rumah berkenaan.

Namun selepas diperiksa, suara meminta tolong tersebut sebenarnya datang dari dua ekor burung kakak tua yang masih  terperangkap.

Memetik laporan Mirror.uk, kedua-dua ekor burung tersebut diselamatkan dan diberi bantuan penafasan.

Pemilik rumah tiada pada waktu kejadian dan punca kebakaran masih dalam siasatan.

Mangsa Simbah Asid Temui Cinta Sejati Dengan Lelaki Tonton Kisahnya Di TV


Diterbitkan: Ahad, 19 April 2015 9:07 AM
Sonali dengan suaminya, Chittaranjan.

SEORANG wanita yang menjadi mangsa simbahan asid sehingga menyebabkan kecatatan pada penglihatan dan mukanya dalam satu insiden selepas menolak pelawaan seks oleh tiga lelaki, akhirnya menemui jodoh dengan cinta sejatinya.
Sonali Mukherjee-Tiwari, 29, mempunyai wajah dengan kesan 70 peratus melecur akibat disimbah asid oleh tiga remaja yang memecah masuk rumahnya di bandar Dhanbad pada April 2003.
Ketika kejadian, Sonali baharu sahaja berumur 17 tahun, terpaksa melalui lebih 28 pembedahan apabila pakar perubatan berusaha untuk menangani kerosakan teruk pada kulitnya akibat simbahan asid. 
Dalam keadaan yang buta dan kecacatan pada muka, Sonali menghabiskan masa selama sedekad dengan bersembunyi di kediaman ibu bapanya.
Bagaimanapun, kemunculan Sonali beberapa kali di televisyen di India, membuatkan kisah pahitnya menyentuh perasaan seorang penonton lelaki yang berhasrat untuk berhubung dengan wanita itu.
Selepas mengenali antara satu sama lain, Sonali dan pasangannya yang merupakan seorang jurutera berusia 29 tahun mengikat tali perkahwinan pada Rabu lalu.
Sonali berkata: "Saya tidak percaya saya akan menempuh gerbang perkahwinan. Saya banyak membina diri saya secara bersendirian.
"Saya menghabiskan masa 10 tahun untuk membina kekuatan dan kebebasan, tetapi inilah mimpi menjadi kenyataan."
Sonali mengalami kecacatan pada wajah dan matanya akibat disimbah asid dalam satu serangan tiga lelaki pada 2003.
Jurutera, Chittaranjan Tiwari buat pertama kali menyaksikan kemunculan Sonali dalam satu program mengenai jenayah di televisyen pada 2013 dan hatinya terpanggil untuk berhubung dengan wanita itu.
Chittaranjan berjaya mendapatkan nombor telefon bimbit Sonali di Internet dan menghubunginya untuk berkenalan.
Sonali berkata: Ramai yang berhubung dengan saya untuk mengucapkan selamat sejahtera, dan saya pada mulanya fikir Chittaranjan juga seperti yang lain.
"Dia (Chittaranjan) sangat baik dan mengatakan kata-kata yang sangat indah dan kami terus berhubung. Hubungan kami kemudiannya semakin akrab."
Selepas beberapa bulan, pasangan itu bercakap menerusi panggilan telefon berjam-jam lamanya sehingga kedua-duanya semakin mesra sebelum Chittaranjan memutuskan untuk melamar Sonali.
Sonali berkata: "Suatu hari pada tahun lepas dia melamar saya. Saya seperti tidak percaya. Terdapat kata-kata yang saya dengar daripadanya tidak pernah saya bayangkan selama ini.
"Saya berasa amat terkejut dan memberitahu dia yang saya akan memikirkan tentang perkara itu. Saya tanya dia 'kenapa mahu kahwini saya, kerana saya buta?' dan dia menjawab sekiranya dua insan berkahwin dan berlakunya satu kemalangan tragik... mereka tidak akan dipisahkan, mereka akan berada di samping antara satu sama lain, jadi inilah perkara yang sama berlaku.
"Dia beritahu saya bahawa saya seorang wanita yang sempurna untuknya dan ia merupakan sesuatu yang begitu indah untuk didengar. Saya tidak pernah terfikir seorang lelaki akan berkata sebegitu kepada saya."
Wajah Sonali ketika remaja sebelum insiden disimbah asid.
Selepas memberitahu mengenai lamaran itu kepada ibu bapanya, Sonali dan pasangannya akhirnya berkahwin secara sah.
Kata Sonali: "Saya tidak pernah fikir saya dapat mempercayai lelaki lain selain bapa saya. Dia (bapa) menjaga saya dengan baik sejak insiden serangan itu, dan sekarang tiba masanya untuk seseorang yang lain mengambil alih tanggungjawab itu. Bapa saya perlu berehat.
"Chittaranjan merupakan seorang lelaki yang sensitif dan saya gembira kerana dia sanggup hidup bersama dengan saya."
Sonali berkata: "Kami mahu berbulan madu di Mumbai dan kami akan memutuskan di mana kami akan tinggal.
"Saya tidak pernah memikirkan perkahwinan akan berlaku dalam hidup saya. Tetapi jika seseorang sudi bersama dengan saya, menjaga saya, jadi saya harus memberikannya peluang.
"Saya kini perlu membiasakan diri dengan nama baharu. Saya bukan lagi sekadar Mukherjee, saya sekaranga adalah Mukherjee-Tiwari. Inilah mimpi menjadi kenyataan." - MIRROR

Kerusi Lipat Titanic Dilelong Lebih Setengah Juta Ringgit


Diterbitkan: Ahad, 19 April 2015 10:45 AM

SEBUAH kerusi lipat diperbuat daripada kayu yang ditemui dari bangkai kapal Titanic dijual pada £100,350 (RM543,836.73) dalam satu majlis lelongan.
Portal Daily Mail melaporkan bahawa kerusi berkenaan untuk kemudahan penumpang kelas pertama bersantai di kapal itu, telah ditemui oleh pasukan mencari di Lautan Atlantik selepas Titanic karam pada 1912.
Bergelar sebagai 'salah satu jenis koleksi Titanic yang paling jarang ditemui', ia pada mulanya adalah kerusi yang rapuh untuk diduduki tetapi telah dipelihara dengan baik.
Sebelum ini, kerusi tersebut dimiliki oleh seorang pengumpul warga British selama 15 tahun.
Kerusi itu diperbuat daripada kayu jati dengan berukuran 57 inci panjang, 23 inci lebar dan 35 inci tinggi.
Kapal Titanic yang karam apda 1912.
Ia mempunyai lambang bintang dengan lima bucu yang merupakan logo White Star Line, syarikat yang memiliki kapal Titanic.
Andrew Aldridge, seorang pelelong bagi syarikat Henry Aldridge and Son menyifatkan kerusi itu merupakan salah satu bahan penting bagi memperingati Titanic.
Beliau berkata: "Adalah sukar untuk mencari sesuatu bersaiz itu di dalam Titanic, yang telah diselamatkan dan masih wujud sehingga ke hari ini."
Titanic karam pada pukul 10.20 malam apda 14 April 1912, mengakibatkan kehilangan 1,522 nyawa. - DAILY MAIL

Pemuda Buta Pertama Menyertai Islam


Dalam sejarah Islam, ia dikenali memiliki ilmu dan adab istimewa yang dikurniakan Allah kepadanya, menggantikan kebutaan matanya sebagai cahaya dalam pandangan dan pancaran di hati. Sehingga ia dapat melihat dengan mata hati, apa-apa yang tidak dapat dilihat oleh mata kepala orang lain. Hatinya dapat mengetahui apa yang tersembunyi.

Bila Rasulullah SAW pergi ke berbagai medan perang, dia selalu ditunjuk menjadi wakil beliau di Madinah, mengimami solat jamaah di mihrab beliau, dan berdiam di sebelah kiri mimbar dengan khusyuk.

Pada awal sejarah Islam, Abdullah bin Ummi Maktum memperolehi hidayah untuk bergabung bersama orang-orang yang telah memeluk Islam. Ketika itu ia masih muda belia, sehingga hatinya merasakan betul manisnya keimanan. Apabila dewasa, dia merasakan bahwa ajaran Islam telah menjadikan hatinya bersih, sehingga walaupun matanya tak mampu melihat, namun itu merupakan nikmat besar yang dikurniakan Allah kepadanya.

Ibnu Ummi Maktum mempunyai naluri yang sangat peka untuk mengetahui waktu. Setiap menjelang fajar, dengan perasaan jiwa yang segar ia keluar dari rumahnya, dengan bertopang tongkat atau bersandar pada lengan salah seorang kaum Muslimin untuk mengumandangkan azan di masjid Rasul.

Dia selalu bergantian azan dengan Bilal bin Rabah. Jika salah satu dari mereka berdua azan, maka yang lainnya bertindak mengumandangkan iqamat. Namun Bilal mengumandangkan azan semalam untuk membangunkan kaum Muslimin, sedangkan Ibnu Ummi Maktum mengumandangkannya waktu Subuh.

Oleh sebab itulah, Rasulullah bersabda terkait waktu sahur pada bulan Ramadhan, "Makan dan minumlah kalian hingga Ibnu Ummi Maktum mengumandangkan azan…"

Allah telah memuliakan Abdullah bin Ummi Maktum. Ketika Nabi sedang duduk bersama dengan para pemuka Quraisy, diantara mereka terdapat Uqbah bin Rabi'ah. Beliau bersabda, "Tidakkah baik sekiranya kamu datang dengan begini dan begini?"

Kata mereka, "Benar!"

Tiba-tiba Ibnu Ummi Maktum datang menanyakan tentang sesuatu kepada beliau, namun beliau mengelak kerana sibuk berbicara dengan para tokoh Quraisy itu. Allah pun menurunkan ayat yang berbunyi: "Dia (Muhammad) bermuka masam dan berpaling, kerana telah datang seorang buta kepadanya. Tahukah kamu barangkali ia ingin membersihkan dirinya (dari dosa), atau dia (ingin) mendapatkan pengajaran, lalu pengajaran itu memberi manfaat kepadanya? Adapun orang yang merasa dirinya serba cukup, maka kamu melayaninya. Padahal tidak ada (celaan) atasmu kalau dia tidak membersihkan diri (beriman). Dan adapun orang yang datang kepadamu dengan bersegera (untuk mendapatkan pengajaran), sedang ia takut kepada (Allah), maka kamu mengabaikannya." (QS Abasa: 1-11).

Sewaktu ayat ini turun, Rasulullah kemudian memanggil Ibnu Ummi Maktum dan memberinya suatu kehormatan dengan menunjuknya sebagai wakil beliau di Madinah pada saat beliau menghadapi peperangan untuk yang pertama kalinya.

Suatu ketika Abdullah bin Ummi Maktum menyampaikan keinginannya untuk dapat ikut berjihad kepada para sahabat. Tentu saja para sahabat merasa sangat senang kerana keutamaan yang dimiliki Ibnu Ummi Maktum. Walau matanya buta, telah lama ia mengharapkan dapat ikut berperang bersama Rasulullah dan pasukan Muslimin.

Abdullah bin Ummi Maktum merasa sangat sedih dan pilu tatkala ayat turun wahyu kepada Rasulullah yang berbunyi, "Tidaklah sama antara orang mukmin yang duduk (yang tidak ikut berperang)."

Ia pun berkata, "Ya Allah, Kau memberiku ujian begini, bagaimana aku dapat berbuat…?" Kemudian turunlah ayat lainnya, "Selain yang mempunyai uzur…"

Kemuliaan seperti apakah gerangan yang lebih tinggi dari penghormatan ini, di mana wahyu diturunkan dua kali lantaran persoalan Ibnu Ummi Maktum; yang pertama merupakan teguran terhadap Rasulullah SAW, dan yang kedua ketentuan berperang bagi orang yang mampu dan berhalangan, termasuk di antaranya adalah Abdullah bin Ummi Maktum.

Walau demikian, Ibnu Ummi Maktum tetap mempunyai hasrat yang kuat untuk berjihad fi sabilillah bersama barisan kaum Muslimin. Dia telah mengutarakan hasratnya berulangkali. Dia berkata kepada para sahabat Rasulullah, "Serahkanlah panji kepadaku, kerana sesungguhnya aku adalah seorang buta sehingga tidak akan dapat melarikan diri. Tempatkanlah aku di antara kedua pasukan!"

Sang sahabat yang mulia dan agung ini tidak berakhir hayatnya sebelum Allah mengabulkan hasrat hatinya tersebut. Pada saat Perang Qadisiyah, ia turut berperang sebagai pembawa panji pasukan berwarna hitam. Dialah seorang buta pertama yang turut berperang dalam sejarah peperangan Islam.

*Sumber www.suatuperjalananmaya.com

Rumah ‘Flintstones’ dijual RM15.2 jutaRUMAH yang mempunyai rekaan seperti filem komedi Flintstones di Scottsdale, Arizona.


ARIZONA, Amerika Syarikat – Sebuah rumah yang mempunyai rekaan luaran dan dalaman seperti filem komedi Flintstones dijual pada harga AS$4.2 juta (RM15.2 juta) dan diklasifikasikan sebagai rumah paling asli di Amerika.
Rumah itu kelihatan pelik kerana dibina 60 peratus daripada batu granit selain terletak di kawasan padang pasir Scottsdale.
Mempunyai tiga bilik tidur dan dua bilik air, hanya 40 peratus seni bina rumah itu tidak menggunakan rekaan batu dengan keluasan rumah 40.7 meter persegi.
Rekaan luar rumah berkenaan yang mempunyai ukiran dinding purba menyebabkan kediaman itu diiktiraf sebagai kawasan bersejarah oleh Pendaftaran Kebangsaan selepas dibina pada tahun 1980.
“Dinding, lantai dan bahagia atap yang merupakan batu dan stuko iaitu plaster berkualiti tinggi membuatkan sesiapa sahaja yang masuk ke rumah ini akan berasa takjub,” ujar seorang jurucakap dari syarikat hartanah, Estately. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0420&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3Xo6WBDLS 
Hakcipta terpelihara 

Budak miliki kepala tergantung


KEADAAN kepala Mahendra. - AGENSI


NEW DELHI, India – Seorang kanak-kanak berusia 12 tahun di sini menghidap sejenis penyakit ganjil menyebabkan kepalanya dalam keadaan tergantung di tubuhnya.
Kanak-kanak itu, Mahendra Ahirwar yang berasal dari Madhya Pradesh, tengah India bukan sahaja tidak mampu berdiri atau berjalan, malah tidak boleh duduk lama akibat tulang belakangnya yang lemah.
Keadaan itu menyebabkan Mahendra hanya mampu merangkak dan memerlukan bantuan untuk makan atau ke tandas.
Bapanya, Mukesh Ahirwar, 40, berkata, dia telah merujuk kepada lebih 50 doktor di seluruh negara, namun mereka tidak dapat mengesahkan penyakit anaknya itu yang mula dikesan ketika dia berusia enam bulan.
“Dia tidak mampu membuat apa-apa dengan sendiri. Bayangkan, dia hanya mampu duduk di satu sudut sepanjang hari. Jika doktor tidak boleh merawatnya, lebih baik tuhan mengambilnya,” katanya.
Sementara itu, seorang pakar telinga, hidung dan tekak Hospital Artemis, Dr. Shashidhar Tatavarthy berkata, kanak-kanak itu mungkin mengalami masalah gangguan otot.
“Ia merupakan salah satu kes yang paling luar biasa. Kepalanya tergantung mungkin kerana masalah tulang belakang atau gangguan otot,” katanya. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0420&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3Xo6LvyII 
Hakcipta terpelihara