Pages

Friday, March 23, 2012

Bayi terlipat dua tersepit bawah keretaOleh Junita Mat Rasid, Mohd Fahmi Yusoff dan Ahmad Othman
bhjb@bharian.com.my
2012/03/23

MOHD ILMAN  dirawat di Hospital Sultanah Aminah selepas  dilanggar kereta milik keluarganya di Taman Desaru Utama, Kota Tinggi, semalam.
MOHD ILMAN dirawat di Hospital Sultanah Aminah selepas dilanggar kereta milik keluarganya di Taman Desaru Utama, Kota Tinggi, semalam.
Kenderaan undur selepas kakak tak sengaja tertekan brek tangan 

BANDAR PENAWAR: Seorang bayi 18 bulan cedera parah selepas kakaknya tertekan brek tangan kereta keluarga, menyebabkan kenderaan itu berundur melanggar mangsa dalam kejadian di Taman Desaru Utama, dekat sini.
Dalam kejadian jam 6.30 petang kelmarin itu, Mohd Ilman Saddiq Mohd Abdul Hakim yang baru pandai berjalan, dikatakan mengekori kakaknya ke kereta tanpa disedari ahli keluarganya.
Kakak mangsa, Nur Izzati Nafisah, 14, dikatakan tertekan brek tangan Proton Iswara itu ketika ingin mengeluarkan barang menyebabkan kenderaan itu menggelungsur ke belakang sebelum melanggar Ilman. 

Kejadian itu menyebabkan mangsa mengalami kecederaan serius termasuk di paru-paru apabila badannya terlipat dua akibat tersangkut pada bampar belakang kereta berkenaan dengan pintu pagar. 

Ibu mangsa, Salinda Kamisan, 38, yang bekerja sebagai pembantu koperasi Sekolah Sukan Bandar Penawar, berkata Nur Izzati tidak menyedari adiknya berdiri berhampiran pagar ketika secara tiba-tiba kereta itu mengundur dan merempuh pagar berkenaan. 

“Pada mulanya saya menyangka Ilman terjatuh apabila terdengar dia menjerit kuat, sebelum bergegas keluar dan mendapati dia sedang tersepit. 
“Jantung saya hampir terhenti sejurus melihat Ilman terperosok di bawah kereta. Saya cuba memanggil namanya berulang kali tetapi tiada jawapan menyebabkan saya bimbang dengan keadaannya. 

“Saya menjerit meminta bantuan sebelum beberapa jiran datang bersama jek hidrolik bagi mengangkat bahagian belakang kereta itu bagi mengalihkan Ilman tetapi gagal. Lima jiran lelaki kemudian sepakat mengangkat bahagian belakang kereta sebelum kami dapat mengeluarkan Ilman,” katanya ketika ditemui di Hospital Sultanah Aminah (HSA). 

Sementara itu Nur Izzati Nafisah ketika ditemui, kelihatan masih trauma dengan kejadian yang menimpa adiknya. 

“Saya tidak perasan adik saya yang baru pandai berjalan itu ikut belakang sampai ke pintu pagar. Ketika masih berada dalam kereta, tiba-tiba saya mendengar jiran depan rumah menjerit mengatakan adik saya sudah terperosok ke bawah kereta. 

“Saya terkejut apabila mendapati Ilman berada di bawah kereta. Saya tak dapat nak gambarkan keadaannya ketika itu dan saya tak sampai hati nak melihatnya terpaksa menanggung kesakitan,” katanya.

Malaysia mungkin kena sekatanWASHINGTON 22 Mac - Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), semalam menyiarkan senarai 12 negara termasuk Malaysia yang membeli minyak mentah Iran dan boleh dikenakan sekatan kewangan oleh AS jika mereka tidak mengurangkan pembelian minyak itu dengan banyak.
Jabatan Negara AS, kelmarin menyiarkan bilangan negara terlibat tanpa menyebut nama mereka, selepas mengumumkan bahawa Washington akan mengecualikan Jepun dan 10 negara Kesatuan Eropah (EU) daripada sekatan kewangan kerana telah banyak mengurangkan pembelian minyak dari Iran.
Negara-negara yang diberi pengecualian itu terlepas selama enam bulan ancaman diputuskan daripada sistem kewangan AS di bawah sekatan yang bertujuan untuk mengenakan tekanan ke atas Iran supaya menghentikan program nuklearnya.
Barat mengesyaki program nuklear Iran bertujuan untuk mengeluarkan senjata atom tetapi Teheran menegaskan bahawa program itu hanya untuk menjana tenaga elektrik.
Sebelum ini satu sumber kerajaan AS yang bukan daripada Jabatan Negara menyiarkan senarai 13 negara yang tidak mendapat pengecualian dan boleh dikenakan sekatan, kerana telah menerima sekurang-kurangnya satu kargo minyak mentah Iran sejak awal 2011 hingga awal 2012.
Senarai itu termasuk Maghribi, tetapi seorang pegawai Jabatan Negara semalam berkata, mengikut maklumat yang diterimanya, kali terakhir Maghribi membeli minyak mentah Iran ialah pada Jun 2010 dan dengan itu tidak termasuk dalam senarai 12 negara yang boleh menghadapi sekatan.
Pegawai tersebut menyiarkan senarai 12 negara berikut yang boleh dikenakan sekatan, termasuk China dan India selaku dua pengimport terbesar minyak mentah Iran, serta Korea Selatan yang merupakan pembeli keempat terbesar. - Reuters

Syria digesa laksana pelan damaiNEW YORK 22 Mac - Majlis Keselamatan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), semalam menuntut Syria melaksanakan segera pelan damai yang dikemukakan oleh utusan khas PBB-Liga Arab, Kofi Annan.
Rusia dan China yang menyekat dua resolusi berhubung Syria sebelum ini, turut menyokong satu kenyataan Majlis Keselamatan yang menggesa Presiden Bashar al-Assad mengambil langkah untuk menghentikan pertempuran dan memulakan peralihan kepada demokrasi.
Dalam kenyataan yang dirangka oleh kuasa Barat itu, Majlis Keselamatan turut memberi amaran tersirat bahawa tindakan antarabangsa boleh diambil pada masa depan ke atas Syria.
Kenyataan tersebut, yang tidak mempunyai kekuatan yang sama seperti resolusi rasmi, melahirkan sokongan padu terhadap pelan damai enam perkara yang dibentangkan oleh Annan kepada Assad semasa rundingan di Damsyik baru-baru ini.
Di Kuala Lumpur, Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon berkata, beliau berharap kata sepakat yang dicapai di kalangan 15 negara anggota Majlis Keselamatan, semalam akan menandakan 'titik peralihan' menyelesaikan krisis yang telah meragut lebih 8,000 nyawa itu.
"Saya berharap tindakan tegas dan kata sepakat yang diambil oleh Majlis Keselamatan akan menandakan titik peralihan dalam tindak balas masyarakat antarabangsa terhadap krisis itu," kata Ki-moon yang dalam lawatan dua hari ke Kuala Lumpur, hari ini. - AFP

Ekspedisi teroka misteri Titanic
IMEJ baru kapal Titanic di dasar Lautan Pasifik yang lebih jelas buat pertama kalinya ditayangkan dalam National Geographic Magazine untuk edisi April 2012. – AGENSI


LOS ANGELES 22 Mac – Tragedi kapal Titanic yang karam di Lautan Pasifik merupakan satu daripada peristiwa penting pada abad ke-20 yang sehingga kini terus menjadi misteri yang membingungkan saintis dan ahli sejarah selama beberapa dekad.
Sehingga kini aura misteri itu masih kekal bersama kapal itu di dasar lautan, tetapi National Geographic Magazine untuk edisi April 2012 buat pertama kalinya akan mendedahkan gambar-gambar terbaru mengenai bangkai Titanic.
Gambar yang diambil menggunakan teknologi seni negara oleh kumpulan penyelidik bebas, Institut Lautan Woods Hole (WHOI) itu, memberi pemahaman yang lebih jelas tentang apa yang sebenarnya berlaku ke atas kapal itu pada 15 April 1912.
Gambar-gambar itu juga adalah hasil pelaburan bernilai berjuta-juta dolar serta ekspedisi selama dua bulan yang menggunakan beberapa pendekatan berbeza untuk mendapatkan imej yang tidak pernah dilihat sebelum ini.
WHOI yang menjalankan ekspedisi itu pada Ogos dan September 2010 menggunakan kenderaan robot untuk mengumpulkan gambar tersebut ketika program mengelilingi kawasan bangkai kapal Titanic.
Imbasan tepi dan multi sinaran sonar digunakan untuk menyimpan setiap butiran kapal itu dan menilai perubahan yang berlaku sejak ekspedisi sebelum ini.
Pentadbiran Atmosfera dan Lautan Kebangsaaan telah mengkaji bangkai kapal Titanic selama beberapa dekad dan seorang daripada ketua pakar arkeologinya telah menjelaskan kepada The National Geographic tentang kepentingan penggunaan teknologi dalam mengambil gambar terbaru itu. – AGENSI

Askar Mali rampas kuasa

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:
SEKUMPULAN tentera Mali menaiki trak tentera di sebatang lebuh di Bamako, Mali semalam. Presiden Mali, Amadou Toumani Toure dipaksa meninggalkan Istana Presiden dalam rampasan tentera semalam dan dilaporkan berada di lokasi yang selamat. - AFPBAMAKO 22 Mac - Sekumpulan askar Mali hari ini mendakwa mereka merampas kuasa daripada sebuah 'rejim yang tidak cekap' dan menggantung Perlembagaan serta membubarkan institusi-institusi di negara ini.
Perampas kuasa yang menggelar diri mereka sebagai Jawatankuasa Kebangsaan bagi Penubuhan Demokrasi berkata, mereka mengambil tindakan itu kerana 'ketidakupayaan' kerajaan menangani pemberontakan yang diketuai puak Tuareg di utara Mali.
Berbelas-belas askar muncul di televisyen kerajaan pada sekitar 0445 GMT (12.45 petang waktu Malaysia) selepas mengambil alih stesen penyiaran di ibu negara ini, Bamako.
Jurucakap kumpulan itu, dikenali sebagai Leftenan Amadou Konare berkata, rampasan kuasa dilancarkan berikutan 'kekurangan peralatan untuk mempertahankan negara' serta ketidakupayaan kerajaan untuk memerangi keganasan.
Beliau berjanji negara ini akhirnya akan diletakkan semula di bawah pemerintahan awam.
Pemimpin rampasan kuasa itu dikenal pasti sebagai Kapten Amadou Sanogo yang muncul seketika untuk mengumumkan penguatkuasaan perintah berkurung, tanpa menyatakan tempohnya.
Kumpulan askar yang memberontak itu muncul di kaca televisyen sejurus selepas mereka mengambil alih Istana Presiden dan menangkap beberapa menteri, termasuk Menteri Luar, Soumeylou Boubeye Maiga dan Menteri Dalam Negeri, Kafouhouna Kone.
"Kami kini menguasai istana Presiden," kata seorang daripada mereka.
Sementara itu, sumber bebas berkata, Presiden Amadou Toumani Toure yang sebelum itu bersembunyi di dalam istana ketika kejadian berbalas-balas tembakan berlaku di luar istana Presiden, telah dapat melarikan diri dari bangunan itu.
Toure dijadual berundur sebelum pilihan raya pada bulan depan selepas dua penggal menjadi Presiden dan beliau tidak akan bertanding semula. - AFP

'via Blog this'

Gempa sederhana 5.2 magnitud gegar Mexico


BANDARAYA MEXICO: Gempa susulan berukuran 5.2 magnitud menggegarkan bahagian tengah Mexico awal hari ini, selepas gempa kuat 7.4 magnitud dua hari lalu.

Agensi Penyelidikan Geologikal Amerika Syarikat (USGS) berkata, gempa susulan itu berlaku di kawasan sama gempa terkuat Selasa lalu di selatan negeri Guerrero yang berjajaran dengan sempadan negeri Oaxaca.

Sementara itu, Datuk Bandar Bandaraya Mexico, Marcelo Ebrard dalam Twitternya berkata, setakat ini belum ada laporan mengenai kerosakan yang teruk berikutan gempa susulan itu.
Namun, laporan tempatan menyebut beberapa pekerja pejabat bergegas keluar dari bangunan ketika gempa berlaku. - AFP

Ramai penduduk Islam Britain guna Syariah


LONDON: Hukuman jenayah berat seperti sebat dan rejam dengan batu mungkin dilaksanakan ramai penduduk di Britain sekiranya undang-undang Islam dibenarkan di negara itu.

Anggota House of Lords, Baroness Cox, meramalkan senario itu kerana semakin ramai penduduk Islam yang tidak menggunakan sistem mahkamah rasmi sebaliknya memilih untuk meminta bantuan majlis Syariah untuk menyelesaikan pertikaian undang-undang.

Cox memberitahu satu persidangan anggota dewan itu, dia percaya, keadaan ini boleh membawa kepada kemusnahan demokrasi dan menyemarakkan sokongan kepada kumpulan seperti Parti Kebangsaan Britain (BNP), lapor akhbar Daily Mail, kelmarin.
Cox adalah seorang daripada aktivis yang paling lantang bersuara menentang penggunaan undang-undang Islam yang semakin meluas di Britain.

Penduduk Islam British dibenarkan menggunakan mahkamah Syariah sejak 1982. – Agensi

Hakim arah tutup halaman Facebook


Hina nabi, al-Quran dan agama lain


DHAKA: Sebuah mahkamah Bangladesh mengarahkan pihak berkuasa menutup lima halaman Facebook dan sebuah laman web kerana menghina Nabi Muhammad SAW, kitab suci al-Quran dan beberapa agama lain.

Hakim di mahkamah tinggi di ibu kota Dhaka mengarahkan pemantau telekomunikasi, pegawai Kementerian Dalam Negeri dan polis menyekat halaman terbabit serta merta.
Malah, beberapa kartun yang dipaparkan juga hampir menyamai maksud pornografi. - Hakim “Halaman berkenaan mengandungi kata-kata cacian dan kartun menghina Nabi Muhammad SAW, kitab suci al-Quran selain Jesus Nabi Isa AS, Buddha dan Hindu,” kata peguam yang membawa kes itu ke mahkamah, Nawshad Zamir.

“Sasaran utama mereka ialah nabi dan al-Quran. Halaman di laman web berkenaan menjejaskan sentimen negara dengan majoriti penduduknya beragama Islam selain pengikut agama lain juga.

“Malah, beberapa kartun yang dipaparkan juga hampir menyamai maksud pornografi,” kata hakim itu. Bagaimanapun, nama halaman web itu tidak didedahkan.

Hakim meluluskan perintah itu selepas satu petisyen bersama dikemukakan oleh seorang tenaga pengajar Universiti Dhaka dan ketua sebuah sekolah undang-undang.
Zamir berkata, pihak mahkamah juga meminta pihak berkuasa menyiasat siapa yang menghantar kartun itu selain ulasan menghina secara online.

Ia adalah kali pertama sebuah mahkamah Bangladesh bertindak untuk menutup halaman tertentu dalam Facebook atas dakwaan menjejaskan sentimen agama. Satu kes sama mengenai dakwaan ia mengandungi unsur penghinaan juga berlaku di negara jiran, India.

Pihak berkuasa Bangladesh sudah mengambil tindakan tegas terhadap penyalahgunaan internet sebelum ini.

Januari lalu, seorang pelajar ditahan di sebuah kampung pedalaman atas dakwaan menyiarkan kenyataan di Facebook yang menghina bapa Perdana Menteri, Sheikh Hasina.

Pada bulan yang sama, seorang pelajar Bangladesh berusia 29 tahun dihukum penjara enam bulan, meskipun tidak hadir di mahkamah, selepas menghantar satu mesej di Facebook mendoakan perdana menteri mati dalam satu kemalangan jalan raya. – AFP

Pembelot mahu serang Damsyik

TENTERA Syria memburu pemberontak di sekitar Damsyik.
TENTERA Syria memburu pemberontak di sekitar Damsyik. 

TENTERA Syria memburu pemberontak di sekitar Damsyik.
Pemberontak tubuh majlis tentera selaras operasi sekitar ibu kota Syria

BEIRUT: Pemberontak Tentera Syria Merdeka (FSA) menubuhkan sebuah majlis tentera untuk menyelaras operasi di sekitar Damsyik, berikutan konflik selama setahun di ibu negara itu ketika menolak gesaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) supaya semua pihak memulakan gencatan senjata.

“Saya Kolonel Khaled Mohammed al-Hammud, mengumumkan pembentukan majlis tentera bagi Damsyik itu dan wilayah lain yang akan bertanggungjawab terhadap operasi FSA di rantau ini,” kata seorang askar berpaling tadah dalam satu klip video yang disiarkan di internet.
Dia mengundang ‘pegawai lain yang masih setia dalam tentera Bashar, merujuk kepada Presiden Bashar al-Assad, menyertai pemberontak.

Ahmad al-Khatib, yang menganggap dirinya sebagai jurucakap pemisah kawasan Damsyik berkata, majlis itu ‘mewakili sebuah kepimpinan bersatu bagi mereka yang belot daripada tentera untuk memberi sokongan kepada FSA.

Pemantau berkata, lebih 9,100 penduduk dibunuh dalam satu kebangkitan menentang Bashar yang bermula dengan bantahan aman sebelum bertukar menjadi kempen bersenjata, dalam berhadapan dengan tindakan keras yang meragut nyawa setiap hari.

Pemberontak bersenjata ringan berundur dari beberapa bandaraya sejak permulaan Mac selepas berhadapan dengan tentera kerajaan yang dilengkapi senjata berat.
Mereka menggunakan taktik serang dan undur dengan memberi tumpuan kepada Damsyik sejak seminggu lalu. Ibu kota itu terlepas daripada dilanda pertumpahan darah terburuk sebelum ini.

Ketika mengulas gesaan PBB mengenai gencatan senjata itu, anggota Jawatankuasa Eksekutif Majlis Kebangsaan Syria, Samir Nashar, berkata:

“Kenyataan seperti itu yang disiarkan ketika pembunuhan berterusan, memberi peluang kepada rejim pemerintah terus menindas bagi menghancurkan pemberontakan rakyat Syria.

“Kami berharap PBB bersatu dengan mengeluarkan resolusi tegas bagi menghalang pembunuhan berterusan dan pembunuhan beramai-ramai oleh tentera Bashar.

“Tiba masanya bagi Majlis Keselamatan PBB menggunakan kuasanya bagi menghentikan pembunuhan ini.” – AFP

5 lagi mayat dijumpai dalam kapal karam di Itali


ROM: Anggota penyelamat semalam menjumpai lima lagi mayat di dalam bangkai kapal peranginan mewah Costa Concordia yang karam, Januari lalu.

Costa Concordia yang membawa 4,229 penumpang dan anak kapal berlanggar dengan batu karang di perairan Pulau Giglio di Tuscany pada 13 Januari lalu yang mengorbakna 32 orang.

Setakat ini, 30 mayat sudah dijumpai, termasuk yang ditemui semalam dengan dua masih hilang.
Sementara itu, usaha mengapungkan kapal persiran itu terus dijalankan dengan pekerja mengepam keluar 2,400 tan minyak daripada kapal berkenaan sejak 12 Februari lalu. - AFP

62 terbunuh dalam keganasan di Syria


BEIRUT: Sekurang-kurangnya 62 terbunuh dengan lebih separuh daripadanya membabitkan orang awam dalam keganasan terbaru yang tercetus di seluruh Syria, semalam.

Badan Pemantau Hak Asasi Syria berkata, seramai 35 orang awam terbunuh dalam serangan tentera di wilayah tengah Syria di Hama dan Homs, serta di Wilayah Idlib di barat daya dan di Daraa, bahagian selatan negara itu.

Pertumpuran juga tercetus menyebabkan 27 askar terbunuh, demikian kenyataan yang dikeluarkan badan yang berpusat di Britain itu.
Badan pemantau itu mendakwa, kehilangan nyawa yang tinggi ialah di Wilayah Idlib dengan 17 orang awam terbunuh oleh anggota keselamatan kerajaan, termasuk 10 orang akibat serangan berdarah di sempadan Turki.

Semalam, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggeasa agar gencatan senjata dilaksanakan di Syria. - AFP

Whitney Houston mati kerana lemas, ambil dadah

2012/03/23

LOS ANGELES: Whitney Houston didapati meninggal dunia akibat lemas dan kesan daripada pengambilan dadah jenis kokain serta penyakit jantung, demikian menurut koroner daerah Los Angeles, hari ini.

Penyanyi terkenal yang meninggal dunia pada usia 48 tahun yang dijumpai di bilik air di sebuah hotel Beverly Hills, bulan lalu didapati terdapat kokain dalam badannya yang menyumbang kepada kematiannya.

Perkara itu dinyatakan oleh koroner daerah berkenaan dalam kenyataannya hari ini.
Kematian penyanyi itu diklafikasikan sebagai mati 'mengejut' manakala punca yang dinyatakan disebabkan lemas dan 'kesan daripada penyakit jantung serta penggunaan dadah'.

“Bagaimana kecederaan berlaku: Didapati takungan mandi penuh dengan air serta penggunaan dadah," kata kenyataan itu.

"Tiada truma atau kejadian jenayah disyaki berlaku," kata kenyataan itu dengan menambah laporan penuh koroner akan dikeluarkan dalam masa dua minggu lagi.

Sementara itu terdapat dadah lain dalam badan Whitney tetapi tidak menyumbang kepada kematiannya iaitu marijuana, alprazolam (Xanax), cyclobenzaprine (Flexiril) dan Diphenhydramine (Benadryl). - AFP

EU mahu kenakan sekatan ke atas isteri Assad

EU mahu kenakan sekatan ke atas isteri Assad - Global - Sinar Harian:
Asma Assad
NEW YORK - Kesatuan Eropah (EU) sebulat suara untuk mengenakan sekatan ke atas Asma Assad, isteri kepada Presiden Syria, Bashar al-Assad pada hari ini jika ia mendapat kelulusan rasmi.
Di bawah sekatan itu, Asma tidak lagi boleh melancong ke negara Eropah atau membeli barangan dari rangkaian kedai milik EU dengan menggunakan namanya.
Tindakan tersebut diambil selepas akhbar Britain, The Guardian mendedahkan kandungan ribuan emel peribadi Asma yang menunjukkan dia berbelanja mewah secara dalam talian walaupun Syria masih lagi bergolak.
Sementara itu, semasa taklimat Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kelmarin Amerika Syarikat (AS) dan Britain turut menuduh Iran membekalkan senjata ke Syria yang digunakan oleh rejim Assad untuk membunuh rakyatnya sendiri.
Namun, Iran dan Syria berkeras menafikan tuduhan tidak berasas tersebut.

'via Blog this'

Misteri mati badan berasap

myMetro | Misteri mati badan berasap:KAJANG: “Saya terkejut sebaik melihat lelaki yang terbakar seluruh badan di depan rumah saya adalah anak saudara sendiri,” kata Badrul Shah Sahak, 45.
Anak saudaranya, Mohd Farid Hassan, 27, maut selepas melecur hampir 90 peratus badannya dalam kejadian di Kampung Sungai Ramal Dalam, di sini, awal pagi kelmarin.
Mangsa yang bekerja sebagai pemandu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Serdang, dekat sini, pada jam 2.30 pagi, namun disahkan meninggal dunia beberapa jam kemudian.

Mangsa datang ke rumah bapa saudaranya itu mungkin untuk meminta pertolongan selepas tubuhnya terbakar.

Setakat ini, polis mendapati tiada kesan jenayah di tempat kejadian seperti penemuan petrol atau pemetik api yang boleh mencetuskan kejadian itu.

'via Blog this'

‘Mak saya pergi dulu’

myMetro | ‘Mak saya pergi dulu’:MUKAH: “Indai (mak), saya terpaksa pergi dulu kerana tidak tahan sakit. Bila saya mati, tolong serahkan rantai emas serta duit simpanan kepada Elisa Micel Jimmy (anak angkat).”
Itu nota yang ditemui dalam bilik tidur Jonathan Dana, 33, yang dipercayai membunuh diri dengan menelan 95 biji pil tidur, kelmarin.

Nota berkenaan ditemui ibunya, Sedai anak Senin, 55, yang curiga apabila beberapa panggilannya tidak disahut, sebelum melihat anak lelakinya itu kaku dalam keadaan terduduk di ruang dapur.
Selepas diperiksa, Jonathan didapati sudah tidak bernyawa dipercayai akibat menelan 95 pil tidur, kira-kira jam 1.30 tengah hari.

“Surat ditulis dalam bahasa Iban itu meminta saya menyampaikan amanah kepada anak angkatnya, Elisa Micel Jimmy selain menceritakan punca kematiannya. “Mendiang menghidap sakit pinggul sejak beberapa tahun lalu menyebabkan dia mati pucuk dan pernah menyuarakan hasrat mahu bekerja sebagai pemandu lori, tetapi disebabkan penyakit dihidapi, dia terpaksa duduk di rumah.

“Beberapa kali dia memberitahu tidak mahu hidup lama kerana tidak tahan menanggung derita akibat sakit di bahagian punggung,” katanya ketika ditemui Harian Metro di Rumah Panjang Garit, Batu 15, Jalan Selangau-Mukah, semalam.
Menurutnya, mangsa masih bujang dan mengambil seorang anak abangnya untuk dijadikan anak angkat yang kini berusia sembilan tahun.

Sedai berkata, dia cukup sedih kerana melihat penderitaan dilalui anaknya itu sehingga mengambil keputusan membunuh diri.
“Kami sudah berusaha membantu, tetapi dia tetap dengan pendirian, tidak mahu menyusahkan orang lain,” katanya.

Sementara itu, bapa mangsa, Dana anak Langkah, 62, mengakui kehidupan mendiang sering dirundung kesedihan kerana penyakit dihidapi dan tidak mahu menyusahkan keluarga.

“Pada hari kejadian, kami tiada di rumah kerana bermalam di rumah panjang iaitu lima kilometer dari rumah kami dan hanya menyedari kejadian itu sebaik pulang ke rumah keesokannya.

“Isteri saya hairan kerana semua tingkap dan pintu belum dibuka sebelum mencari mendiang di sekitar rumah dan terkejut melihat keadaannya yang sudah meninggal dunia,” katanya.

'via Blog this'

4 anggota polis didakwa edar dadah RM3 juta yang dirampas

myMetro | 4 anggota polis didakwa edar dadah RM3 juta yang dirampas:BANGKOK: Empat anggota polis Thailand ditahan setelah didapati menyimpan dadah bernilai AS$1 juta (RM3 juta) yang dirampas dalam beberapa serbuan dibuat daripada kumpulan dadah.
Mereka ditahan kelmarin di kawasan pinggir bandar Bangkok dengan 305,200 butir pil methamphetamine dan lima kilogram dadah jenis ais, di mana semuanya bernilai RM3 juta. 
Komander Polis Metropolitan Bangkok, Leftenan Jeneral Winai Thongsong berkata, “Empat anggota polis dan seorang awam didakwa mengedar dadah.”

Katanya, empat anggota polis, yang tidak mengaku salah, dibuang kerja dan diserahkan kepada polis antinarkotik untuk didakwa. - Bangkok Post

'via Blog this'

‘Diculik 10 minit’

myMetro | ‘Diculik 10 minit’:MELAKA: “Bila terjaga daripada tidur, saya terkejut dan hanya mendiamkan diri kerana takut selepas melihat seorang lelaki tak dikenali memandu kereta datuk,” kata Nor Abdullah Afiq Abdullah, 8, yang ‘diculik’ kira-kira 10 minit oleh penjenayah yang melarikan kereta milik datuknya ketika dia tidur di dalam kenderaan itu.
Kejadian berlaku jam 2.15 petang di Jalan Melaka Raya 8, di sini, selepas Abu Samah Othman, 62, meninggalkan cucunya itu yang tidur di tempat duduk belakang Proton Gen.2 miliknya untuk membuat urusan pembayaran insurans.

Bagaimanapun, kegembiraan penjenayah yang tidak menyedari Nor Abdullah tidur di tempat duduk belakang kereta itu tidak lama kerana dia ditahan polis di Jalan Parameswara, tidak sampai dua kilometer (km) dari lokasi kereta itu dilarikan.
Menurut Nor Abdullah, dia yang pada mulanya hanya mendiamkan diri menangis selepas kereta dipandu penjenayah itu ditahan anggota polis.

“Saya takut dan hanya diam, bila dia tanya tinggal di mana? Saya jawab di Tampin dan saya juga jawab tidak tahu apabila dia bertanya sama ada saya tahu jalan pulang ke rumah.

“Lelaki itu bermuka jahat dan saya menangis sebaik saja kereta datuk ditahan polis,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Melaka Tengah di sini, semalam.
Sementara itu, Abu Samah berkata, sebelum kejadian dia yang dalam perjalanan dari rumahnya di Kampung Pulau Sebang, Alor Gajah ke Johor Bahru, Johor, singgah di bandar raya ini untuk membayar ansuran bulanan insurans nyawa di sebuah syarikat insurans di lokasi kejadian.

Katanya, dia meninggalkan keretanya di tepi jalan bertentangan dengan pejabat syarikat berkenaan dalam keadaan tidak berkunci.
“Ketika itu saya mematikan enjin kereta, tetapi radio dan penghawa dingin dihidupkan dalam keadaan kunci berada di dalam kerana Nor Abdullah sedang tidur.

“Bagaimanapun, tidak sampai lima minit berurusan dan keluar dari pejabat itu, saya lihat kereta sudah tiada. Hanya Tuhan yang tahu perasaan saya ketika itu kerana bimbang keselamatan cucu,” katanya.

Menurutnya, dalam keadaan tidak tentu arah, dia memaklumkan kejadian kepada kerani wanita di syarikat itu yang kemudian menghantarnya ke Balai Polis Bandar Hilir untuk membuat laporan.

Katanya, ketika dalam perjalanan mereka terserempak seorang anggota trafik dan memaklumkan mengenai kejadian.

“Sebaik mendapatkan nombor pendaftaran dan jenis kenderaan, anggota itu mengarahkan saya membuat laporan polis.

“Kira-kira enam minit menunggu di balai selepas membuat laporan, saya dimaklumkan kereta dan cucu saya ditemui. Syukur dia selamat dan tidak dicederakan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Salehhudin Abd Rahman berkata, hasil tindakan pantas anggota trafik berkenaan melakukan hebahan dan rondaan berjaya mengesan kereta mangsa di Jalan Parameswara.

“Kami menahan seorang lelaki berusia 30-an dan cucu mangsa berada dalam kenderaan berkenaan.

“Turut ditemui, beg pinggang suspek yang mengandungi beberapa peralatan yang digunakan untuk mencuri kenderaan,” katanya.

Menurutnya, hasil siasatan awal, pihaknya menahan dua lagi suspek iaitu seorang lelaki berusia 25 tahun dan seorang perempuan warga Thailand berusia 20-an di sebuah hotel, di sini.

'via Blog this'

Biawak punya fasal

myMetro | Biawak punya fasal:REMUK...keadaan kereta dipandu Mohd Firdaus selepas ditimpa kemalangan.
REMUK...keadaan kereta dipandu Mohd Firdaus selepas ditimpa kemalangan.
REMBAU: Empat kenderaan termasuk sebuah lori tangki terbabit dalam kemalangan di Kilometer 28.5, Jalan Seremban-Tampin, di sini, petang kelmarin.
Difahamkan, selain lori, kejadian kira-kira jam 3.20 petang itu membabitkan Proton Saga BLM, Perodua Kancil dan Proton Saga jenis lama.

Mangsa, Mohd Firdaus Abu Bakar, 24, yang memandu Proton Saga BLM mendakwa, ketika kejadian, dia bersama tunangnya berusia 21 tahun dalam perjalanan dari Nilai menuju ke kampungnya di Johol.
“Sejurus tiba di lokasi kejadian, sebuah Perodua Kancil berhenti secara tiba-tiba kerana mendakwa cuba mengelak daripada melanggar anak biawak yang melintas jalan.

“Pada masa sama, sebuah lori tangki melanggar belakang kereta saya. Berikutan keadaan jalan licin, saya yang berada di belakang Perodua Kancil itu hilang kawalan lalu melanggar belakang kereta terbabit,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, kelmarin.

Menurutnya, kereta dipandunya berpusing dua kali sebelum berhenti di bahu jalan.
“Tunang saya yang berada di bersebelahan turut menjerit ketakutan, namun saya bersyukur kerana kami tidak mengalami sebarang kecederaan,” katanya.

Sementara itu, jurucakap polis berkata, siasatan awal mendapati pemandu lori gagal mengawal kenderaan lalu melanggar belakang Proton Saga BLM berkenaan.
“Proton Saga BLM itu seterusnya melanggar belakang Perodua Kancil di depannya. Pada waktu sama, kepala lori berkenaan memasuki laluan bertentangan dan bergesel pula dengan Proton Saga jenis lama yang datang dari arah bertentangan,” katanya.

Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom ketika dihubungi mengesahkan mengenai kejadian berkenaan.


'via Blog this'

Badan terlipat dua

myMetro | Badan terlipat dua:DISINI...jiran, Roslilawati Supardi, 42, menunjukkan lokasi budak terperosok di bawah kereta.
DISINI...jiran, Roslilawati Supardi, 42, menunjukkan lokasi budak terperosok di bawah kereta.
RAWAT...Ilman yang parah bahagian
paru-paru kini dirawat di HSA.
RAWAT...Ilman yang parah bahagian paru-paru kini dirawat di HSA.
JOHOR BAHRU: “Jantung saya hampir terhenti apabila melihat dia terperosok di bawah kereta dan tidak menyahut panggilan saya,” kata Salinda Kamisan, 38, menceritakan kemalangan menimpa anak bongsunya, Mohd Ilman Sadiq Mohd Abdul Hakim, 18 bulan, petang kelmarin.
Dalam kejadian jam 6.30 petang itu, kanak-kanak yang mesra dengan panggilan Ilman itu terperosok di ruang bawah kereta ibunya selama hampir lima minit sebelum berjaya dikeluarkan, namun cedera parah dan kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Sultanah Aminah (HSA), di sini.
Salinda berkata, pemeriksaan doktor mendapati anak keempatnya itu mengalami kecederaan dalaman yang serius di bahagian paru-paru apabila tubuhnya terlipat dua akibat insiden berkenaan.

Menurutnya, kejadian berlaku apabila Proton Iswara itu mengundur tanpa disengajakan selepas kakak Ilman, Norizati Nafisah, 14, tertolak brek tangan ketika ingin mengeluarkan makanan daripada dalam kereta.Sebelum kejadian, kereta itu diparkir di depan rumah keluarga berkenaan di Jalan Cengal 3, Taman Desaru Utama, Bandar Penawar, Kota Tinggi.

'via Blog this'

Remaja cuba cederakan bayi luar nikah

myMetro | Remaja cuba cederakan bayi luar nikah:JAKARTA: Seorang ibu tunggal murung diletak di bawah pengawasan pihak polis setelah mencederakan bayi yang baru dilahirkan dengan pisau.
Ibu bayi itu, Siti Sundari, 18, melahirkan anaknya sendirian di bilik sewa di Cikeas Udik di Bogor, Jawa Barat, Jumaat lalu. 
Seorang anggota polis Gunung Putri yang tidak mahu namanya disiarkan, berkata Siti, seorang pembantu rumah, dikatakan malu kerana melahirkan anak luar nikah.

“Nasib baik, jirannya terdengar suara bayi menangis lalu bergegas untuk menyelamatkan bayi itu. Dia kemudian melaporkan kes itu kepada polis,” katanya.

Bayi itu dirawat di Hospital Permata Cibubur kerana luka sepanjang 11.5 sentimeter di bahagian belakang tubuhnya sebelum dipindahkan ke Hospital Bandar Cibinong.

Jururawat di Hospital Bandar Cibinong, berkata bayi seberat 2.17 kilogram itu dalam keadaan baik. - Jakarta Post

'via Blog this'

Teheran dituduh bekal senjata kepada Syria

myMetro | Teheran dituduh bekal senjata kepada Syria:PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU: Amerika Syarikat dan Britain semalam menuduh Iran membekalkan senjata kepada Syria yang digunakan untuk menyerang penentang kerajaan Presiden Bashar al-Assad.
Diplomat Amerika Syarikat, Britain dan Perancis menyuarakan kebimbangan bahawa Iran melanggar sekatan PBB dan membekalkan senjata secara haram kepada kerajaan Bashar.

Tuduhan itu dibuat ketika taklimat Majlis Keselamatan PBB mengenai pelanggaran sekatan oleh Teheran.
“Kami bimbang sebahagian besar pelanggaran itu membabitkan penghantaran senjata dan bahan berkaitan dari Iran ke Syria. Senjata itu digunakan oleh kerajaan Bashar untuk menindas rakyat Syria,” kata Timbalan Duta Amerika Syarikat ke PBB, Rosemary DiCarlo.

Menurut sekatan PBB yang dikuatkuasakan terhadap Iran, ia dilarang mengeksport senjata.

Satu laporan PBB tahun lalu menuduh Iran menyeludup senjata ke Syria tetapi ketika itu diplomat berkata, senjata itu dibekalkan kepada kumpulan pejuang di Lubnan dan Palestin. - AP

'via Blog this'

Zionis beza pendapat mengenai masa bertindak

myMetro | Zionis beza pendapat mengenai masa bertindak:BAITULMAQDIS: Israel dan Amerika Syarikat tidak bersependapat mengenai tempoh realistik untuk bertindak bagi menyekat Iran daripada memperoleh senjata nuklear, kata Menteri Pertahanan rejim Zionis, Ehud Barak.
Beliau bagaimanapun tidak menyatakan yang negaranya akan bertindak bersendirian untuk menyerang Iran. Barak sekali lagi menyuarakan kebimbangan bahawa Iran berusaha untuk menjadikan program senjata nuklearnya kebal daripada serangan sebelum mengambil keputusan untuk menghasilkan bom atom.

“Israel tidak mampu untuk menunggu hingga ke saat itu,” kata Barak kepada Radio Israel.
Bagaimanapun, menurutnya, Israel bersedia memberi tempoh selama beberapa bulan lagi bagi membolehkan tindakan sekatan dan rundingan menunjukkan kesan.

Menurut Barak, rejim Zionis itu dan Amerika Syarikat bersetuju mengenai matlamat terakhir iaitu menyekat Iran daripada memperoleh senjata nuklear.

“Perbezaan antara Israel dan Amerika Syarikat ialah dari segi tempoh untuk menyekat Iran daripada memperoleh senjata itu,” katanya. - AP

'via Blog this'

Akhbar China kecam AS

myMetro | Akhbar China kecam AS:BEIJING: Sebuah akhbar terkemuka China semalam mengecam tindakan Amerika Syarikat mengehadkan perdagangan minyak Iran yang boleh menyebabkan bank China dikenakan sekatan.
Akhbar People’s Daily berkata, tindakan sebelah pihak itu bukan saja salah tetapi boleh meningkatkan ketegangan berhubung program nuklear Iran.

Amerika Syarikat mengecualikan Jepun dan 10 negara Eropah daripada dikenakan sekatan kewangan kerana negara terbabit sudah mengambil langkah mengurangkan pembelian minyak dari Iran.
Bagaimanapun, pelanggan utama Iran, China dan dan India masih terdedah kepada sekatan.

Dalam rencana pengarangnya, akhbar berkenaan berkata, Amerika Syarikat bertindak terhadap Iran untuk memenuhi kepentingannya sendiri.

Ia juga berkata, China berhak untuk mengimport minyak dari Iran. - AP

'via Blog this'

Serangan tak boleh sekat Iran

myMetro | Serangan tak boleh sekat Iran:HONG KONG: Bekas Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) berkata semalam, serangan tentera terhadap Iran boleh melengahkan program nuklear negara itu tetapi ia tidak akan dapat menghentikannya sama sekali.
“Anda boleh mengebom kemudahan nuklear mereka tetapi anda tidak boleh mengebom pengetahuan mereka,” kata Mohamed ElBaradei di Hong Kong.

Bekas ketua IAEA itu juga memberi amaran kepada Barat dan Israel, jika Iran diserang kerana program nuklearnya, negara itu mungkin memilih untuk menghasilkan senjata nuklear sebagai langkah pencegahan, lapor Bloomberg.
Beliau seterusnya menegaskan, negara Barat memerlukan Iran untuk bantu menstabilkan rantau yang berdepan dengan konflik di Iraq, Afghanistan dan Lubnan.

“Iran dan Barat memerlukan satu sama lain. Buat masa ini, masing-masing menunggu satu sama lain untuk memulakannya tetapi ia tidak akan berlaku,” kata Mohamed. Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov kelmarin berkata, sebarang serangan terhadap Iran kerana program nuklearnya akan menyebabkan kemusnahan kerana ia akan mendorong kepada perlumbaan senjata di Asia Barat.

“CIA dan pegawai Amerika Syarikat lain kini mengaku mereka tidak mempunyai maklumat mengenai rancangan pemimpin Iran untuk menghasilkan senjata nuklear. Tetapi saya yakin keputusan seumpama itu akan diambil selepas serangan terhadap Iran,” katanya dalam wawancara dengan Radio Kommersant FM. Beliau menegaskan, jika serangan dilakukan, kebanyakan negara Dunia Ketiga akan menyedari bahawa “jika anda mempunyai bom nuklear, tidak ada orang yang akan mengganggu anda.” Amerika Syarikat dan Israel meningkatkan ancaman perang terhadap Iran sejak beberapa bulan lalu dengan mendakwa Teheran mempunyai rancangan ketenteraan menerusi program nuklearnya.
Iran menyangkal tuduhan itu dengan berkata, sebagai anggota IAEA dan menandatangani Perjanjian Mengehadkan Senjata, ia berhak terhadap semua bentuk penggunaan tenaga nuklear yang bertujuan untuk keamanan. - Agensi

'via Blog this'

Cuma 8 hari belai kembar 3

myMetro | Cuma 8 hari belai kembar 3:PASANGAN Mason dan Isabel bertemu di tempat kerja mereka di Southampton dan berkahwin pada 2010.
PASANGAN Mason dan Isabel bertemu di tempat kerja mereka di Southampton dan berkahwin pada 2010.
MATTIAS, Lukas dan Sarah akan membesar tanpa belaian ibu kandung mereka.
MATTIAS, Lukas dan Sarah akan membesar tanpa belaian ibu kandung mereka.
LONDON: Kegembiraan pasangan Paul dan Isabel Mason mendapat anak kembar tiga hanya bertahan kira-kira seminggu apabila bayi berkenaan ditakdirkan membesar tanpa ibu mereka.
Selepas lapan hari dilahirkan, Mattias, Lukas dan Sarah kehilangan ibu mereka kerana Isabel meninggal dunia akibat masalah jantung yang dipercayai terjejas akibat kehamilan.

Mason berkata, mereka begitu teruja apabila anak kembar terbabit dilahirkan.
“Saat seminggu kami bersama-sama begitu berharga.

“Mattias, Lukas dan Sarah adalah anak pertama kami dan kemungkinan besar yang terakhir,” katanya selepas pengebumian Isabel, semalam.

Menurut Mason, dia dan isterinya tidak sabar-sabar membesarkan anak mereka bersama dan berkongsi pelbagai minat seperti memasak, bermain gitar, bersiar-siar, berkhemah dan mendengar hujan turun.


Di sebalik keriangan itu, kata Mason, dia tidak menyangka Isabel, 34, tiba-tiba jatuh dan dikejarkan ke Hospital Royal Hampshire - tempat dia melahirkan Mattias, Lukas dan Sarah minggu lalu.

Isabel kemudian menghembus nafas terakhirnya pada 10 Mac lalu.
Doktor berkata, Isabel mungkin meninggal dunia akibat kebocoran darah ke pundi yang mengelilingi jantung akibat masalah salur darah.

Seorang perunding kardiologi berkata, insiden itu biasanya menyebabkan kematian dan sering berlaku ketika seseorang wanita hamil.

Pasangan itu tinggal di Weeke, Winchester, dan bekerja di Southampton.

Mereka bertemu ketika bekerja dan berkahwin pada 2010.

Isabel bertugas sebagai pengurus projek teknologi maklumat dan berasal dai Zeulenroda-Triebes di tenggara Jerman. Kehamilannya berlaku selepas dia menjalani rawatan IVF. - DM

'via Blog this'

Muamba mati selama 78 minit

Kosmo! Online - Negara:


MUAMBA diberi rawatan oleh pasukan perubatan selepas pemain itu rebah dan tidak sedarkan diri ketika perlawanan peringkat suku akhir Piala FA antara Bolton dan Tottenham di London Sabtu lalu.


LONDON – Jantung pemain kelab bola sepak Bolton, Fabrice Muamba berhenti berdegup selama 78 minit dan dia sepatutnya telah meninggal dunia, kata pasukan doktor kelab itu kelmarin.
Bagaimanapun, jantungnya berfungsi semula selepas alat defibrilator digunakan pada dadanya sebanyak 15 kali semasa dia dirawat di Hospital Dada London di sini.
Kejadian itu berlaku selepas dia rebah di atas padang ketika perlawanan suku akhir Piala FA antara Bolton dengan Tottenham pada Sabtu lalu kerana diserang sakit jantung.
Perlawanan di White Hart Lane itu kemudiannya terpaksa dihentikan akibat kejadian tersebut.
Menurut doktor kelab tersebut, Jonathan Tobin, anggota-anggota perubatan cuba untuk memulihkan Muamba selama 48 minit sebelum dia tiba di hospital.
Masa selama 30 minit lagi diperlukan untuk menghidupkan semula jantungnya di hospital berkenaan.
Selepas 15 kali kejutan listrik dengan alat defibrilator dilakukan, jantung pemain tersebut berdenyut semula.
Sebanyak 12 daripada 15 kejutan listrik itu dibuat di dalam ambulans.
“Mereka berusaha tanpa jantungnya berdegup. Selama 78 minit jantungnya tidak berdegup dan dia tidak bernafas.
“Dia telah mati ketika itu,” tambah Tobin.

'via Blog this'

Saintis cipta robot ubur-ubur

Kosmo! Online - Dunia:GAMBAR yang tidak bertarikh menunjukkan robot ubur-ubur.


BLACKSBURG, Amerika Syarikat (AS) - Sekumpulan saintis AS mencipta robot ubur-ubur, Robojelly yang bergerak dengan menggunakan kuasa air laut.
Badan Robojelly boleh mengembang dan menguncup untuk memancut keluar air laut yang akan menghasilkan momentum untuk ia bergerak.
Robot berkenaan dibina oleh penyelidik Universiti Virgina Tech di sini. Penyelidikan itu disokong Tentera Laut AS.
Badan robot itu perbuat daripada logam aloi yang dapat kembali kepada bentuk asal selepas ia direnyuk.
"Sepanjang pengetahuan kami, ia merupakan robot dalam laut yang menggunakan hidrogen sebagai bahan bakar," kata seorang jurutera mekanikal di universiti tersebut, Yonas Tadesse. - AFP

'via Blog this'

Wanita menangis kerana rumah dirobohkan

Kosmo! Online - Dunia:
HUANG SUFANG menangis ketika dia terbaring selepas melihat sebahagian rumahnya runtuh di Kampung Yangji kelmarin.KAMPUNG YANGJI - Seorang wanita, Huang Sufang menangis sekuat-kuatnya sehingga dia terbaring di atas tanah kerana sebahagian rumahnya silap dirobohkan oleh pekerja-pekerja pembinaan kelmarin.
Menurut laporan media, para pekerja itu tersilap merobohkan sebahagian rumahnya itu. Mereka menganggap rumah Sufang termasuk dalam projek meruntuhkan bangunan.
Seorang saudaranya terpaksa menenangkan Sufang selepas dia menangis sekuat-kuatnya. - Reuters

'via Blog this'