Pages

Monday, July 27, 2015

Kisah tragis, pengemis tercantik di dunia

Kisah tragis, pengemis tercantik di dunia

BEIJING - CHINA. Mempunyai rupa paras cantik bak ‘supermodel’, namun siapa sangka si gadis yang bernama Han Biyao ini 'bekerja' sebagai pengemis.

Han Biyao merupakan seorang gadis Tionghua, disebut-sebut sebagai pengemis tercantik di dunia.

Di mana sebalik rupa parasnya yang rupawan, ada kisah tragis yang pernah melanda dirinya.

Memetik laporan Rocket News baru-baru ini melaporkan, bahawa sebelum meninggal ayah Biyao merupakan seorang jutawan.

Sepeninggalan ayahnya menyebabkan ibunya jatuh sakit sehingga tidak mampu bekerja bagi menyara hidup.

Keperitan keluarga Biyao tidak terhenti di situ, apabila dilaporkan bahawa keluarga itu dihimpit dengan hutang hingga mencecah ratusan ribu yuan, hingga hampir memaksa Biyao untuk menjual keperawananya dek kerana untuk melangsaikan hutang tersebut. 

Itulah kehidupan, hidup bagai roda kadangkala di atas kadangkala di bawah, itulah terjadi kepada Biyao di mana dahulu hidupnya dikelilingi dengan harta.

Namun dalam sekelip mata gadis berwajah cantik ini jatuh miskin dan hidup menderita, Biyao mengaku pernah bekerja sebagai seorang pelayan restoran demi menyambung hidup dan merawat ibunya.

Kini, Biyao memilih menggunakan kelebihan suaranya untuk menjadi penyanyi selain masih mengemis di sudut-sudut kota metropolitan Beijing, China.

Sempat rakam gambar UFO

Sempat rakam gambar UFO
Mahmood menunjukkan gambar didakwanya UFO yang berjaya dirakam ketika atas jambatan yang menghubungkan sempadan Pinang Tunggal Kedah dan Pulau Pinang.

SUNGAI PETANI – Seorang pengawal keselamatan mendakwa terlihat objek terbang tidak dikenali (UFO) dan merakamkannya dengan telefon bimbit sebelum ia hilang.

Mahmood Hamid, 65, mendakwa, ternampak pemandangan matahari terbenam luar biasa ketika melalui jambatan menghubungkan Pinang Tunggal Kedah dengan Pulau Pinang, kira-kira jam 7 malam kelmarin.

"Cahaya itu nampak cantik, jadi saya rakamkan gambarnya. Lepas itu, bila dongak semula, saya nampak ada objek macam piring terbang di lokasi sama," katanya.

Menurutnya, disebabkan tidak bersedia dia hanya sempat mengambil gambar bahagian tepi objek.

"Objek ini sangat besar, menutupi jambatan dan sungai. Seakan tak percaya dengan apa yang saya nampak.

"Saya pernah dengar cerita mengenai UFO dan sangka ia sekadar dongeng atau rekaan fiksyen. Tapi, bila lihat dua gambar yang saya ambil, objek itu memang wujud," katanya.

Katanya, terdapat dua corong udara pada objek itu.

"Satu daripada corong itu hasilkan kabus warna ungu yang sangat cantik," katanya.

Sementara itu, Arifin Azin, 53, turut mendakwa pernah melihat objek sama ketika usianya lima tahun di Kampung Pengkalan Semeling tidak jauh dari Sungai Merbok.

"Objek setinggi 0.5 meter itu datang dekat hingga saya cuba untuk tangkap. Tapi tak berjaya dan ia hilang di kawasan hutan," katanya.

Rakan mereka, Md Shah Ismail, 59, yang membuat rujukan di laman sesawang menjumpai beberapa contoh rujukan maklumat seperti UFO yang dipaparkan.

“Berdasarkan bahan bacaan yang ditemui, lebih 140 kes kemunculan UFO di Semenanjung Malaysia dalam tempoh 30 tahun sekitar 1981 hingga 2008.

"Tanjung Sepat dan Sungai Petani antara lokasi paling kerap ia muncul,” katanya.

Pulau Santa Cruz del Islote paling padat di dunia


Santa Cruz del Islote yang dihuni kira-kira 1,200 orang penduduk
SANTA CRUZ DEL ISLOTE yang dihuni kira-kira 1,200 orang penduduk diiktiraf sebagai pulau paling padat di dunia iaitu empat kali ganda lebih padat daripada bandar Manhattan, New York. AGENSI
BOGOTA, Colombia 26 Julai – Sebuah pulau kecil di utara negara ini, diiktiraf sebagai pulau paling padat di dunia selepas dihuni kira-kira 1,200 orang penduduk iaitu empat kali ganda lebih padat daripada bandar Manhattan, New York.
Mail Online melaporkan, pulau yang dikenali sebagai Santa Cruz del Islote yang terletak kira-kira dua jam perjalanan dari negeri Cartagena, Colombia berkeluasan 2.4 hektar.
Pulau yang ditemui kira-kira 150 tahun lalu oleh sekumpulan nelayan yang mencari hasil laut di sekitarnya itu mempunyai 90 buah rumah, dua buah kedai runcit, sebuah restoran dan sebuah sekolah.
Oleh kerana keluasannya yang agak terhad berbanding penduduk yang ramai, kawasan ber­kenaan tidak mempunyai tapak perkuburan dengan mereka yang meninggal dunia akan disemadikan di pulau-pulau berhampiran.
Pulau Santa Cruz del Islote tidak mempunyai kemudahan asas seperti sistem saliran dan elektrik, di mana air bersih diperolehi daripada sumbangan tentera laut Colombia yang menghantarnya setiap tiga minggu sekali.
Sementara itu, bekalan elektrik diperolehi melalui satu mesin janakuasa yang hanya beroperasi selama lima jam sehari.
Satu-satunya bantuan yang diberikan oleh kerajaan negeri kepada penduduk di pulau berkenaan adalah perkhidmatan pengawal ke­selamatan yang bertanggungjawab memantau keselamatan kira-kira 80 orang pelajar sekolah di pulau itu.
Kebanyakan penduduk bekerja sebagai nelayan, selain menjadi pemandu pelancong kepada mereka yang terpesona dengan keindahan pulau berkenaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pulau-santa-cruz-del-islote-paling-padat-di-dunia-1.117311#sthash.6943mvrC.dpuf