Pages

Saturday, December 8, 2012

Gempar api keluar dari tanah

Gempar api keluar dari tanah:

Inilah api yang keluar dari dalam tanah di halaman Sekolah Rendah 
Angsokah III di Sempang, Madura, Jawa Timur.
SAMPANG, Jawa Timur - Penduduk di kampung Angsokah, Madura di sini gempar dengan kewujudan api yang menyala keluar dari dalam tanah di halaman sebuah sekolah rendah di kampung mereka.
Menurut seorang guru di Sekolah Rendah Angsokah III, Jalalludin, semburan api itu terjadi selepas pihak sekolah melakukan penggalian perigi.
Katanya, selepas proses menggali mencapai kedalaman 41 meter, lubang perigi itu mengeluarkan lumpur dan bau belerang, menyebabkan mereka menghentikan kerja-kerja penggalian.
Namun pada pukul 5 pagi keesokannya, semburan lumpur berkurangan dan lubang tersebut mengeluarkan api setinggi 2.5 meter, lapor Beritajatim.com.
Jalalludin berkata, meskipun terdapat semburan api di halaman sekolah itu, namun aktiviti pembelajaran tetap diteruskan.
Sementara itu, seorang pelajar yang ditemui, Eni Widyawati mengakui takut dengan kejadian itu dan menyatakan mereka terhidu bau belerang yang kuat.
Tinjauan Beritajatim.com ke tempat kejadian turut mendapati bau belerang dari lubang itu boleh dihidu sehingga sejauh 10 meter. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121208/lu_10/Gempar-api-keluar-dari-tanah#ixzz2ET1jrNpL
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

Penembak curi bunuh 11 orang di Lubnan

Penembak curi bunuh 11 orang di LubnanKereta perisai sentiasa melakukan kawalan ketat di sempadan Lubnan-Syria.
TRIPOLI - Penembak curi dilaporkan membunuh 11 orang, termasuk remaja 13 tahun di utara Lubnan dalam tempoh tiga hari keganasan yang dikaitkan dengan konflik di negara jiran, Syria.

Pegawai keselamatan berkata, remaja itu ditembak oleh penembak curi dalam serangan nekad ke atas rumah keluarga  mangsa di kawasan kejiranan yang majoritinya terdiri daripada penduduk Alawite iaitu kelompok masyarakat dikaitkan dengan Presiden Syria, Bashar Al-Assad.

“Terdahulu, tiga penduduk terbunuh di Jabal Mohsen, daerah Alawite dan Bab al-Tebbaneh, daerah Sunni Muslim manakala 20 yang lain cedera termasuk tentera Lubnan,” katanya.

Sejak tiga hari lalu, Tripoli digegarkan dengan keganasan oleh kumpulan yang dikaitkan dengan pemberontakan yang berlanjutan hampir 21 bulan di Syria.

Sementara itu, seorang aktivis  berkata, hampir setiap hari pertempuran akan berlaku di di kawasan sempadan yang dihuni penduduk Syiah yang menyokong Hizbullah dan pemberontak anti-Assad. - AFP

'via Blog this'

Krisis Mesir: Penunjuk perasaan agresif di luar istana presiden

Krisis Mesir: Penunjuk perasaan agresif di luar istana presiden - Global - Sinar Harian: "KAHERAH - Penunjuk perasaan memprotes Presiden Mesir mula mengambil tindakan luar kawalan di luar istana presiden dengan merempuh benteng keselamatan didirikan oleh pasukan keselamatan.

Berpuluh-puluh ribu penunjuk perasaan berkumpul berhampiran istana selepas menolak cadangan Presiden Mohammed Morsi untuk mengadakan sesi dialog bersama pembangkang kelmarin.

Penunjuk perasaan juga mengambil tindakan drastik dengan memotong kawat berduri di luar dinding istana.

Sementara itu, penyokong Mursi pula mengadakan perarakan mereka sendiri di ibu negara.

Seorang pegawai kanan berkata presiden boleh menangguhkan referendum dengan bersyarat.

Dalam perkembangan lain, suruhanjaya pilihan raya menangguhkan referendum kepada rakyat Mesir yang tinggal di luar negara.

Pengundian akan bermula Rabu depan selepas permintaan dibuat oleh Kementerian Luar.

Kelmarin, penyokong Mohammed dan pembangkang bertempur di luar istana presiden menyebabkan Mohammed keluar dari kediaman  rasmi.

Awal minggu lalu, pertempuran di luar istana menyebabkan lima maut dan berates-ratus yang lain cedera."

'via Blog this'

Gempa bumi kuat di North Island, New Zealand - Global - Sinar Harian

Gempa bumi kuat di North Island, New Zealand - Global - Sinar Harian: "KUALA LUMPUR - Satu gempa bumi kuat berukuran 6.3 pada skala Richter menggegarkan North Island, New Zealand pada 2.46 pagi tadi.
 
Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa terletak di 38.5 darjah selatan dan 17.8 darjah timur, iaitu 62 kilometer barat daya, dari Rotorua, New Zeland dan 7,567 kilometer tenggara dari Semporna, Sabah. 

Bagaimanapun, tidak ada ancaman tsunami dilaporkan. - Bernama"

'via Blog this'

Kopi najis gajah di utara Thailand

Kosmo! Online - Dunia:
ISTERI seorang pengembala gajah mengambil biji kopi daripada najis haiwan itu.BANGKOK - Kira-kira 20 ekor gajah mengeluarkan najis yang mengandungi biji kopi di sebuah pusat pemuliharaan haiwan itu di wilayah Chiang Rai, utara Thailand.
Gajah-gajah itu diberikan makan biji kopi yang kemudian dikeluarkan bersama najis haiwan tersebut.
Biji kopi itu dijual pada harga AS$1,100 (RM3,361) bagi setiap satu kilogram (kg) yang merupakan antara yang termahal di dunia.
Kopi yang dihasilkan daripada najis haiwan itu dikenali sebagai Black Ivory.
Beberapa hotel mewah di dunia menawarkan minuman tersebut kepada para pelanggan pada bulan lalu yang bermula di utara Thailand diikuti Maldives dan kini Emiriyah Arab Bersatu.
Harga untuk secawan kopi itu ialah AS$50 (RM152.77).
"Apabila seekor gajah memakan biji kopi, perut haiwan itu menguraikan protein yang terdapat pada kopi yang menjadi punca utama ia menjadi pahit," kata Blake Dinkin yang membelanjakan AS$300,000 (RM916,649) untuk memajukan penghasilan kopi tersebut.
Sebelum mengemukakan cadangan kepada Yayasan Gajah Segi Tiga Emas yang mengendalikan pusat pemuliharaan itu, Dinkin menyatakan dia bekerjasama dengan seorang pakar haiwan yang berpangkalan di Kanada untuk melakukan ujian darah di beberapa zoo gajah.
Ujian itu menunjukkan gajah-gajah berkenaan tidak menyerap sebarang bahan kafeina kerana memakan biji kopi.
Menurutnya, gajah memakan 33kg biji kopi untuk menghasilkan 1kg kopi Black Ivory.
"Rasa kopi itu menakjubkan," kata isteri seorang warga Amerika Syarikat, Asleigh Nelson di sebuah hotel.
Sebelum ini, Indonesia turut terkenal dengan kopi luwak yang dihasilkan menerusi najis musang.- Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1208&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2EPiXEO9K 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'