Pages

Sunday, November 11, 2012

Potret kekasih Picasso berharga RM127 juta

Potret kekasih Picasso berharga RM127 juta - Global - Sinar Harian: "NEW YORK - Potret kekasih Pablo Picasso hanya terjual pada harga AS$41.5 juta ( RM127 juta) ketika pameran seni di New York.

Lukisan tahun 1932 digelar Nature morte aux tulipes, itu dijual ketika pameran Sotheby Impressionist di Manhattan.

Namun, penganjur agak terkilan kerana harga potret itu sepatutnya mencecah AS$35 juta (RM107 juta) dan AS$50 juta (RM153 juta).

Lukisan menggambarkan wajah kekasih Picasso Marie Therese Walter, sedang mengubah bunga dalam keadaan ghairah.

Potret kekasih pelukis terunggul dunia itu sering menjadi  rebutan hartawan dan peminat lukisan dunia kerana mempunyai nilai estetika tinggi. - AP"

'via Blog this'

Pemogok lapar 12 tahun cipta rekodPemogok lapar 12 tahun cipta rekod
Irom dibawa ke mahkamah untuk dibicarakan.
MANIPUR - Seorang wanita nekad meneruskan mogok lapar yang dilakukan sejak 12 tahun lalu, sekali gus mencipta rekod mogok paling lama selepas tidak berpuas hati dengan akta Kuasa Khas Angkatan Tentera yang memberi kebebasan membunuh.

Irom Sharmila, 40, yang kini berada dalam tahanan masih enggan menghentikan tindakannya itu walaupun dipaksa makan dua kali sehari melalui saluran tiub, juga tidak mengosok gigi pada masa sama.

Aktivis hak asasi manusia berkata, Irom mula mogok lapar kerana berang selepas menyaksikan 10 orang awam ditembak mati oleh tentera bersenjata Assam pada  2000 di Malom.

"Akibat daripada insiden itu, Irom mengalami trauma melampau hingga menyebabkan beliau nekad membunuh diri lalu dipenjara setahun angkara tindakkannya itu," katanya.

Menurutnya, Irom kini berada dalam keadaan lemah dan sukar melakukan pergerakan hingga terpaksa dibantu oleh pegawai penjara.

Ketua aktivis mendedahkan, insiden tercetus apabila berlaku perselisihan faham antara anggota keselamatan dengan pemberontak Manipur.  - Mail Online

Makkah, Madinah paling terang dari angkasa lepas

myMetroMakkah, Madinah paling terang dari angkasa lepas: "RIYADH: Seorang angkasawan Russia semalam berkata, bandar suci Makkah dan Madinah adalah yang paling terang dan cantik apabila dilihat dari angkasa lepas.

Angkasawan berkenaan memberitahu demikian kepada pelajar Arab Saudi yang menyertai program Persatuan Kembara Angkasa Lepas semalam.


“Ketika berada di angkasa lepas, kami tidak berdepan dengan masalah untuk merakam gambar bandar raya di bumi pada siang hari.

“Tetapi, sebelah malam, ia begitu rumit dan anda perlu menggunakan teknik khas. Namun, saya berjaya merakam gambar beberapa bandar waktu itu. “Yang mengejutkan saya, ialah Makkah dan Madinah begitu terang berbanding bandar lain di seluruh dunia ketika waktu malam,” kata angkasawan Anatoly Ivanishin.


Menurutnya, bandar lain tidak begitu jelas ketika itu tetapi pemandangan Makkah dan Madinah begitu menakjubkan dan tidak diduga. - AN"

'via Blog this'

11,000 lari dari Syria11 November 2012
11,000 lari dari Syria
Kem pelarian di sempadan Jordan dan Lubnan kini menampung beribu pelarian Syria.
BEIRUT - Kemelut berdarah di bumi Syria, memaksa lebih 11,000 penduduknya melarikan diri dalam tempoh 24 jam, dengan sebahagian daripada mereka bertindak memanjat pagar kawat semata-mata untuk memasuki negara Turki, kelmarin.

Menurut aktivis, penghijrahan mengejut itu merupakan petanda peperangan masih berterusan hingga meragut lebih 36,000 nyawa penduduk tidak berdosa sejak tercetusnya pertempuran di antara pemberontak dan tentera kerajaan sejak Mac 2011.

Penyelaras agensi pelarian serantau Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Panos Moumtzis berkata, Turki, Jordan dan Lubnan, menjadi lokasi utama pelarian Syria bagi mendapatkan perlindungan.

"Hampir 3,000 penduduk Syria melarikan diri setiap hari dan jumlah keseluruhan pelarian yang berdaftar dengan agensi lebih daripada 408,000 orang," katanya.

Panos mendedahkan, seramai 9,000 rakyat Syria memasuki sempadan Turki termasuk 70 yang parah dan dua daripadanya meninggal dunia pada Khamis lalu.

Kebanjiran pelarian ke Turki berlaku, selepas tercetusnya pertempuran di Ras Al-Ayn iaitu kawasan pengeluar minyak utama di wilayah timur laut Al-Hasaka.

Minggu lalu, kumpulan pemberontak menawan tiga bangunan dimiliki tentera perisikan, tentera udara dan agensi-agensi lembaga perisikan.

Sementara itu, Presiden Bashar Al-Assad masih bertegas negaranya tidak berhadapan dengan  sebarang perang saudara.

"Kami sentiasa melindungi penduduk Syria daripada keganasan yang didalangi pihak luar. - AP

Rumah terkecil dibina satu hari

Rumah terkecil di dunia.
Rumah terkecil di dunia
 London: Seorang arkitek Jerman cuba menangani krisis perumahan dengan mencipta rumah paling kecil di dunia berukuran hanya satu meter persegi dan hanya memakan masa sehari untuk dibina.

Ada cukup ruang untuk menempatkan bangku di dalamnya dan pada waktu malam ia boleh digulung ke belakang untuk mengubahnya kepada sebuah katil.
Arkitek Van Bo Le-Mentzel kini menyerahkan pelan induk ciptaannya One SQM, dengan harapan ia akan memperbaiki pasaran perumahan.


Tawar satu rumah

“Saya mahu menawarkan rakyat satu pelan membina rumah mereka sendiri,” lapor akhbar The Sun memetiknya sebagai berkata.

“Anda boleh membawanya dan tinggal di taman atau tasik atau di atas bumbung. Ia adalah rumah sebenar yang anda boleh tambah pemanas, panel suria atau tandas jika mahu,” katanya.

Pembina hanya memerlukan sebatang tukul besi dan gergaji selain 20 meter papan, 200 skru, empat roda dan tingkap kaca serta pintu untuk membina bangunan seberat 40 kilogram itu.
“Falsafah di sebalik projek saya ialah mencipta idea yang mana rakyat boleh mengembangkannya,” kata Le-Mentzel. - Agensi

Golongan Salafi tuntut laksana Syariah

pix_gal0Kaherah: Beribu-ribu penyokong kumpulan Salafi berkumpul di Dataran Tahrir sebelum solat Jumaat kelmarin bagi menggesa undang-undang Syariah dilaksanakan segera di Mesir.

Kira-kira 10,000 penunjuk perasaan mendesak Presiden Mohamed Morsi bertindak segera melaksanakan hukum Islam. Mereka memenuhi dataran itu sambil melaungkan, “Rakyat mahu undang-undang Allah dilaksanakan.”
Mesir sedang merangka Perlembagaan baru selepas revolusi dan Syariah mengundang kontroversi - membahagikan golongan Islam dan sekular. Ikhwanul Muslimin ingin melaksanakan undang-undang Islam secara perlahan-lahan sebaliknya Salafi menggesa ia disegerakan. - Agensi

Lebih 20 askar Bashar maut letupan bom

DARAA - Dua serangan bom berani mati menggegarkan bandar ini semalam, yang meragut nyawa sekurang-kurangnya 20 askar rejim Presiden Bashar Al-Assad, kata sebuah kumpulan permerhati.
Kumpulan Permerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia memberitahu, letupan berkembar pada awal pagi itu berlaku di zon keselamatan yang menempatkan bangunan perisikan tentera dan sebuah kelab pegawai tentera di sini.
Beberapa aktivis pula berkata, sekitar 30 buah kereta kebal yang digunakan untuk membedil bandar ini dan kawasan sekitarnya turut ditempatkan di sebuah stadium berdekatan.
Daraa, yang terletak di selatan Syria merupakan bandar kelahiran Bashar.
Menurut mereka, dua letupan itu disusuli beberapa pertempuran antara tentera rejim dengan penentang, Tentera Pembebasan Syria yang berjuang untuk menggulingkan Bashar.
"Saya mendengar bunyi dua letupan amat kuat disusuli satu letupan kecil dan bedilan mesingan," kata seorang aktivis di sini, Mohammad Abu Houran.
Agensi berita pemerintah SANA melaporkan letupan berkembar itu menyebabkan kemusnahan besar dan kehilangan nyawa tetapi tidak mengulas lanjut.
Kumpulan pemerhati tersebut memberitahu, lebih 36,000 orang terbunuh di Syria sejak kebangkitan menentang Bashar bermula pada Mac tahun lalu bagi menuntut demokrasi dan kebebasan bersuara. - Agensi