Pages

Thursday, April 28, 2011

Korban puting beliung Alabama cecah 128 mangsa

PETUGAS penyelamat mencari mangsa di lereng bukit susulan ribut taufan kuat yang memusnahkan sebahagian Concord, Alabama. Angka kematian yang dicatatkan sehingga kini meningkat kepada 72 mangsa bagi empat daerah di Amerika Syarikat dan sekurang-kurangnya 58 terbunuh di Alabama. - Foto AP

BIRMINGHAM, Alabama: Angka korban ribut dan puting beliung di Alabama meningkat kepada 128 orang, menurut Pejabat Gabenor Robert Bentley. 
Setiausaha Akhbar Bentley, Jennifer Ardis, berkata kemusnahan adalah meluas. - Reuters, bharian

Gambar Mujahidin Al Qaeda di Libya


Ini adalah bukti visual Mujahidin Al Qaeda berada di libya, mereka berada dibalik Jihad melawan tiran diktator Muammar Qaddafi. Al Qaeda selama ini dikenal sebagai Organisasi jihad yang sangat konsen dan konsisten membela kaum muslimin di seluruh dunia, walaupun fitnah dan propaganda kaum kafir selalu saja menerpa mereka dengan tudahan sebagai pelaku “teror” diseluruh dunia, bahkan mereka para salibis mengatakan bahwa Al Qaeda membunuh kaum muslimin dengan bom dll, namun semua itu hanya sebuah fitnah keji, yg hanya Allah sajalah Maha Mengetahui atas segalanya.
Mujahidin Al Qaeda sama sekali tidak bergabung dengan tentara sekutu bentukan AS dibawah payung NATO, mereka selalu menjaga segala sesuatunya sesuai syariah Islam. Allahu Akbar!

Dua maut dalam pertempuranADEN: Dua anggota polis Yaman dan seorang pembantah mati dalam pertempuran di sini semalam, kata pegawai perubatan dan keselamatan.
Dalam satu pertempuran lain, askar-askar Yaman membunuh seorang pembantah dan mencederakan tiga yang lain.Pertempuran tercetus apabila askar-askar bertindak membuka sekatan jalan raya yang didirikan para pembantah yang menggesa agar diadakan mogok setiap Rabu dan Sabtu untuk menggulingkan segera Presiden Ali Abdullah Saleh.Askar Pengawal Republikan Yaman, yang diterajui anak lelaki Encik Saleh, menembak dan mencederakan lima orang kelmarin, dalam usahanya menyuraikan bantahan kumpulan pro dan anti-Saleh yang bertempur di Aden, kata para pegawai perubatan.Kira-kira 130 orang mati dalam pertempuran yang menggesa peletakan jawatan Encik Saleh sejak Januari lalu. -- AFP, Reuters.cyberita

Semua pihak gesa tamatkan pemerintahan GaddafiPARIS: Ketua-ketua dan perwakilan 61 puak di seluruh Libya semalam menggesa ditamatkan pemerintahan Encik Muammar Gaddafi, dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh seorang penulis Perancis, Encik Bernard-Henri Levy.
'Dihadapkan dengan ancaman terhadap perpaduan negara kami, dihadapkan dengan tindakan dan propaganda diktator itu dan keluarganya, kami dengan penuh takzim mengisytiharkan: Tidak ada sesuatu pun yang akan memecah-belahkan kami,' kata teks kenyataan yang ditulis di Benghazi bertarikh 12 April lalu itu.'Kami berkongsi impian yang sama tentang sebuah Libya yang bebas, demokratik dan bersatu,' katanya.'Sebuah Libya untuk esok, apabila diktator itu telah pergi, akan menjadi sebuah Libya yang bersatu, dengan Tripoli sebagai ibu kotanya dan di mana kami pada akhirnya akan bebas membina sebuah masyarakat sivil menurut keinginan kami sendiri,' tambahnya.Terkenal sebagai seorang intelek di Perancis, Encik Levy kini menjadi jurucakap tidak rasmi bagi pihak pemberontak Libya di Paris dan bertanggungjawab menggesa Presiden Nicholas Sarkozy untuk menggerakkan sokongan politik dan tentera baginya.Beliau memberitahu agensi berita AFP bahawa kenyataan itu disiapkan di Benghazi, kawasan timur Libya yang menjadi kubu para pemberontak, dan kini disokong ramai pemimpin puak yang berpengaruh di kawasan-kawasan yang masih dikuasai Encik Gaddafi.Sementara itu, Kesatuan Afrika (AU) semalam menggesa agar dihentikan tindakan tentera ke atas para pegawai kanan Libya, selang dua hari selepas satu serangan udara tentera berikat menyerang perkarangan kediaman Encik Gaddafi di Tripoli. -- AFP.cyberita

Daraa kian tercengkam dengan serangan tentera korbankan 30 jiwaDAMSYIK: Askar-askar Syria semalam semakin mengukuhkan cengkamannya ke atas Daraa, sedang masyarakat global semakin cemas terhadap serangan tentera ke atas bandar yang sedang bergolak itu.
Para aktivis hak asasi mendakwa serangan itu mengorbankan nyawa 30 orang.Seorang anggota militan di Daraa, tempat tercetusnya protes prodemokrasi di selatan Syria, berkata pasukan keselamatan menembak mati sekurang-kurangnya enam orang kelmarin, selepas membunuh sekitar 25 orang apabila mereka memasuki bandar itu pada hari sebelumnya.Serangan ke atas Daraa itu dijalankan selang empat hari selepas Presiden Bashar al-Assad membatalkan perintah darurat dan membubarkan mahkamah keselamatan negara itu, sedang beliau semakin ditentang dan digesa melaksanakan pembaharuan.Pihak tentera berkata askar-askar telah masuk ke Daraa 'sebagai sahutan kepada gesaan meminta bantuan' daripada rakyat untuk melindungi mereka daripada kumpulan-kumpulan pengganas berfahaman pelampau di sebalik satu siri kejadian pembunuhan dan sabotaj.Lewat kelmarin, agensi berita rasmi Sana melaporkan bahawa pihak tentera terus mengejar kumpulan-kumpulan bersenjata dan pelampau di Daraa yang menyerang kedudukan tentera, menyekat jalan raya dan memaksa pejalan kaki berhenti agar mereka boleh menyerang mereka.Negara-negera Barat dan kumpulan-kumpulan hak asasi telah memberi amaran tentang serangan itu, manakala Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengecam tindakan keras yang bertujuan menyuraikan protes-protes yang 'mengejutkan' Damsyik dan pemerintahan autokratik Encik Assad.Setiausaha Agung PBB, Encik Ban Ki-moon, kelmarin berkata beliau sedang mengikuti perkembangan di Syria dengan kebimbangan semakin mendalam selepas memberi taklimat kepada Majlis Keselamatan PBB yang dianggotai 15 negara mengenai krisis di dunia Arab itu.'Saya benar-benar mengutuk keganasan berterusan terhadap para pembantah yang mencintai keamanan, khususnyai penggunaan kereta kebal dan peluru hidup yang telah membunuh dan mencederakan ratusan orang,' tambahnya.Sedang tindakan keras di Daraa diteruskan, negara-negara Majlis Keselamatan PBB membincangkan satu kenyataan yang diusulkan empat kuasa Eropah yang mahu mengutuk keganasan berdarah terhadap pembantah di Syria itu.Bagaimanapun, Amerika Syarikat berkata bahawa buat masa ini, ia akan membataskan respons kepada tindakan keras tersebut kepada usaha dan beberapa sekatan diplomatik. Britain dan Perancis pula menggesa diadakan tindakan keras ke atas tentera-tentera Encik Assad.Bagaimanapun, kenyataan itu akan bergantung kepada pendirian Russia dan China yang biasanya enggan campur tangan dalam ehwal dalaman sesebuah negara. -- AFP.Cyberita

AS salur dana RM75 j kepada pemberontak Libya

WASHINGTON 27 April - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mengarahkan bantuan berjumlah AS$25 juta (RM75 juta) disalurkan kepada pemberontak Libya bagi memerangi tentera yang setia kepada pemimpin negara itu, Muammar Gaddafi.
Geran bantuan kepada Majlis Peralihan Libya itu yang diisyaratkan pada minggu lalu, turut terkandung dalam satu memo daripada Presiden kepada Setiausaha Pertahanan, Robert Gates dan Setiausaha Negara, Hillary Clinton.
Pegawai pada minggu lalu berkata, bantuan tersebut merangkumi kenderaan, trak mengangkut minyak, ambulans, kelengkapan perubatan, jaket kalis peluru, binokular dan radio.
Geran rasmi AS itu diluluskan sehari selepas Setiausaha Pertahanan Britain, Liam Fox di Washington berkata, pemberontak Libya berjaya mendapat momentum di medan tempur ketika rejim Gaffadi semakin lemah.
Sementara itu, Menteri Luar Libya, Abdelati Obeidi semalam berkata, pihaknya telah meminta Kesatuan Afrika (AU) mempengerusikan satu sidang kemuncak luar biasa bagi mencari jalan agar benua itu dapat memerangi 'kuasa luar'.
"Delegasi kami akan mencadangkan penganjuran satu persidangan luar biasa AU untuk mengenal pasti cara yang membolehkan benua ini menggerakkan keupayaan bagi berhadapan kuasa luar yang menceroboh wilayah kami," katanya.
Dalam perkembangan terbaru di Libya hari ini, tentera yang setia kepada Gaddafi membedil pelabuhan Misrata dalam satu serangan tanpa henti yang dilancarkan sejak dua bulan protes berlangsung. - AFP/AP, utusan

Patung terbesar Firaun Amenhotep III ditemuiKAHERAH 27 April - Pakar arkeologi Mesir berjaya menemui patung terbesar Firaun Amenhotep III dan Dewa Sekhmet, kata Menteri Antikuiti Mesir, Zahi Hawass.
Kedua-dua patung itu ditemui di kuil Firaun di tebing barat Sungai Nil di Luxor, selatan Mesir.
Patung Firaun Amenhotep III yang juga datuk kepada Firaun Tutankhamun yang memerintah kira-kira 3,350 tahun lalu itu berukuran 13.65 meter tinggi dan diukir pada batu kuarzit.
Patung tanpa kepala yang ditemui sebanyak tujuh bahagian itu merupakan satu daripada patung berkembar yang terdapat pada pintu masuk sebelah utara kuil terbabit, yang dipercayai musnah dalam satu gempa bumi pada tahun ke-27 sebelum Masihi.
Ekspedisi penggalian yang diketuai Hawass itu turut menemui sebuah patung granit dewa berkepala singa, Sekhmet yang berukuran 185 sentimeter panjang. - Reuters, utusan

Maharaja Akihito lawat mangsa gempaMAHARAJA Akihito (depan) dan Maharani Michiko berbual dengan mangsa-mangsa gempa bumi dan tsunami yang tinggal di penempatan sementara di Minamisanriku, Miyagi di Jepun, semalam. - AFP


MINAMISANRIKU 27 April - Pasangan diraja Jepun, Maharaja Akihito dan Maharani Michiko, hari ini melakukan lawatan pertama ke kawasan pantai timur laut negara ini bagi menemui beribu-ribu mangsa gempa bumi dan tsunami yang masih berlindung di pusat-pusat pemindahan.
Akihito dan Michiko yang merupakan simbol perpaduan di negara ini melawat sebuah bandar pelabuhan tepi pantai yang musnah dilanda gempa dan tsunami, disusuli dengan kunjungan ke sebuah gimnasium sekolah yang menempatkan ratusan mangsa di bandar raya Sendai.
Pasangan diraja tersebut yang berlepas dari Tokyo dengan pesawat khas tiba di sebuah pangkalan tentera udara di Higashi Matsushima, wilayah Miyagi, kira-kira 350 kilometer ke utara ibu negara.
Mereka disambut oleh pasukan penyelamat dan bantuan tentera dan diberi taklimat sebelum berlepas dengan helikopter ke Minamisanriku, sebuah pekan tepi pantai yang mempunyai penduduk kira-kira 20,000 orang sebelum dilanda gempa bumi dan tsunami lebih sebulan lalu.
Sejak bencana itu, 496 mayat telah ditemui di sana, manakala 656 mangsa lagi masih disenaraikan sebagai hilang.
Bencana itu memusnahkan lebih 3,800 rumah di pekan tersebut, menyebabkan lebih 6,000 penduduk terpaksa berlindung di pusat pemindahan.
Akihito, 77, yang menyampaikan ucapan pertamanya di televisyen pada 17 Mac lalu mengenai tragedi itu, bersama-sama isterinya mengunjungi pusat pemindahan lebih jauh ke selatan, di wilayah dekat Tokyo, sejak beberapa minggu lalu.
Bagaimanapun lawatan hari ini adalah yang pertama oleh pasangan itu ke kawasan yang paling teruk ditimpa oleh bencana itu.
Mereka dijadual melawat wilayah Fukushima pada 11 Mei ini untuk mengunjungi penduduk yang terpaksa berpindah disebabkan krisis nuklear Jepun.
Pasukan kecemasan masih bertungkus-lumus untuk menyejukkan reaktor di loji tenaga nuklear Fukushima yang bocor akibat dilanda tsunami. - AFP, utusan

Saluran paip gas Sinai diletupSEBAHAGIAN daripada saluran gas terbakar berdekatan bandar al-Arish, Mesir, semalam dipercayai diletupkan oleh pihak yang mensabotaj saluran yang merentasi Sinai yang membekalkan gas ke Israel dan Jordan. - REUTERS


KAHERAH 27 April - Saluran paip gas di Sinai, Mesir meletup hari ini menyebabkan satu kebakaran besar dan memaksa pihak berkuasa menghentikan bekalan minyak ke Israel dan Jordan.
Letupan yang dipercayai angkara sabotaj itu berlaku berhampiran perkampungan al-Sabil di wilayah al-Arish menggunakan bom kawalan jauh, menurut pegawai keselamatan.
Agensi berita Mesir, MENAmelaporkan, api marak setinggi 20 meter dari paip yang pecah.
Menurut MENA, pasukan bersenjata bergegas ke tempat kejadian tetapi masih gagal mengawal kebakaran itu.
MENA yang memetik penduduk tempatan sebagai berkata, mereka mendengar satu letupan 'kuat' diikuti satu bola api besar menjulang ke udara.
Bagaimanapun tiada kematian dilaporkan.
Jurucakap Kementerian Infrastruktur Israel ketika ditanya oleh AFP enggan mengesahkan sama ada bekalan gas ke Israel telah dihentikan selepas letupan itu.
Saluran paip itu sebelum ini pernah disabotaj pada 5 Februari lalu ketika peningkatan tunjuk perasaan memaksa bekas Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan.
Ekoran kejadian itu, bekalan gas ke Israel dan Jordan terhenti sehinggalah disambung semula pada 16 Mac lalu.
Ketika itu, Menteri Infrastruktur Israel, Uzi Landau menyifatkan gas adalah komponen ekonomi paling penting dalam perjanjian damai antara kedua-dua negara itu yang ditandatangani pada 1979.
Mesir membekalkan kira-kira 40 peratus keperluan gas asli Israel yang digunakan untuk pengeluaran tenaga elektrik. - AFP, utusan

Thai, Kemboja kembali bertempurTENTERA Thai mengerahkan kereta kebal ke sempadan negara itu dengan Kemboja di provinsi Surin, semalam, yang menunjukkan tiada tanda ketegangan antara kedua-dua negara akan dikendurkan. – REUTERS


PHNOM PENH 27 April – Tentera Thailand dan Kemboja berbalas-balas tembakan meriam berat buat hari keenam berturut-turut hari ini berdekatan dua kuil Hindu abad ke-12 di sempadan kedua-dua negara.
Pertempuran itu meletus semula selepas seorang penduduk kampung Thai terbunuh dalam bedilan meriam malam tadi.
Rundingan yang dijadualkan antara menteri-menteri pertahanan Thai dan Kemboja bagi menamatkan pertikaian sempadan paling berdarah di Asia Tenggara itu dibatalkan secara mengejut.
Pembatalan itu menghancurkan harapan untuk menghentikan segera pertempuran yang telah meragut sekurang-kurangnya 14 nyawa dan memaksa lebih 50,000 penduduk berlindung di pusat pemindahan.
Menteri Pertahanan Thai, Prawit Wongsuwon dijangka menemui rakan sejawatannya dari Kemboja, Tea Banh di sini tetapi beliau sebaliknya berlepas ke China untuk mesyuarat yang sudah dijadualkan sebelum ini.
“Kami menyambut baik rundingan tetapi hanya jika Kemboja menghentikan tembakan terlebih dahulu,” kata jurucakap tentera Thai, Sansern Kaewkamnerd.
Perdana Menteri Thai, Abhisit Vejjajiva menyuarakan nada lebih lembut dengan berkata, rundingan antara kedua-dua menteri pertahanan cuma telah ‘dijadualkan semula’.
Thailand mahu pertikaian sempadan itu diselesaikan secara dua hala, tetapi Kemboja menuntut campur tangan antarabangsa serta pemantau bebas ditempatkan di kawasan yang dipertikaikan, seperti dipersetujui oleh Menteri-Menteri Luar ASEAN di Jakarta pada Februari lepas.
“Kedua-dua negara nampaknya menuntut jenis rundingan berbeza, dengan Kemboja mahu mengadakan rundingan gencatan senjata yang disifatkan oleh Thailand sebagai sia-sia,” kata pakar keselamatan di Universiti Chulalongkorn di Bangkok, Surachart Bumrungsuk.
Perselisihan pendapat itu menjadi ujian besar bagi ASEAN dan mungkin juga memalukan Indonesia selaku Pengerusi ASEAN sekarang.
Menteri Luar Indonesia, Marty Natalegawa pada Februari lalu dengan sokongan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) merundingkan perjanjian gencatan senjata yang melibatkan penempatan pemerhati tentera Indonesia di kawasan sempadan, tetapi perjanjian itu tidak dilaksanakan ekoran bantahan tentera Thai.
– Reuters, utusan

Syria ketat kawalan dilokasi protes


AMMAN: Tentera Syria mengetatkan kawalan di tempat utama protes rakyat yang menentang Presiden Bashar al-Assad, semalam.
Saksi berkata, sekurang-kurangnya 30 kereta kebal kini meronda di selatan Deraa yang menjadi lokasi penting kebangkitan rakyat sejak hampir enam minggu lalu.

Berpuluh-puluh bas pula membawa tentera untuk berkawal di bandar pinggir Damsyik, Douma, manakala pemantauan keselamatan diperketatkan di bandar Banias.

Kata saksi, tentera terbabit membawa kelengkapan perang bagi mengawal Douma yang menjadi sasaran penunjuk perasaan sejak dua minggu lalu.

Sementara itu, Pemantau Hak Asasi Manusia Syria berkata, mereka memiliki nama 453 orang yang terkorban dibunuh tentera kerajaan sepanjang tempoh protes di seluruh negara bagi menolak penguasaan kerajaan Bashar.

Syria dikuasai keluarga Assad sejak bapa Bashar, Hafez, berkuasa di negara itu pada 1970.


Diplomat berkata, tentera yang dihantar ke Deraa adalah unit yang setia kepada kerajaan dan dipimpin saudara kandung Bashar, Maher. - Reuters, mymetro

Puak tolak GaddafiMISRATA: Pemimpin puak Libya dilaporkan bersatu menggesa Muammar Gaddafi melepaskan kuasanya bagi menyelesaikan kemelut di negara itu, semalam.
Ketua perwakilan daripada 61 puak di seluruh Libya mengeluarkan kenyataan bertulis bersama dan diedarkan penulis Perancis, Bernard-Henri Levy.


“Berdepan dengan ancaman perpaduan negara kita dan propaganda diktator Libya serta keluarganya, kami menegaskan, tiada apa yang dapat memecah-belahkan kami,” kata kenyataan itu yang dibuat di Benghazi pada 12 April lalu.


Kenyataan itu menyebut, semua pemimpin puak terbabit berkongsi aspirasi untuk melihat Libya yang bebas, demokratik dan bersatu.


Pendirian itu dibuat ketika pemberontak mendakwa mereka berjaya memaksa tentera Gaddafi berundur, selain menguasai Misrata.


Jurucakap pemberontak berkata, serangan udara Nato membolehkan mereka memaksa tentera Gaddafi berundur sehingga 40 kilometer dari Misrata.
Keadaan itu membolehkan Misrata bebas daripada serangan roket tentera.


Kelmarin, tentera Libya menembak beberapa roket ke pelabuhan Misrata dan membunuh sekurang-kurangnya tiga pelarian.
Sementara itu, pegawai Nato berkata, sebuah jet pejuang terhempas ketika mendarat di lapangan terbang di Sigonella, Itali.


“Juruterbangnya sempat menyelamatkan diri dan keadaannya kini dipantau,” kata pegawai itu.


Sebuah agensi berita menyatakan, jet itu milik tentera Emiriah Arab Bersatu. - AFP, mymetro

Thailand tarik balik rundingan
ASKAR Kemboja bersiap sedia melancarkan bom mortar berhampiran sempadan Kemboja-Thailand selepas Bangkok menarik balik rancangan rundingan gencatan senjata semalam.
ASKAR Kemboja bersiap sedia melancarkan bom mortar berhampiran sempadan Kemboja-Thailand selepas Bangkok menarik balik rancangan rundingan gencatan senjata semalam.


Bangkok nafi tewas, marah media Kemboja 


PHANOM DONG RAK: Thailand dilaporkan menarik balik rancangan rundingan gencatan senjata dengan Kemboja semalam dalam usaha menamatkan pertempuran yang menyebabkan sekurang-kurangnya 14 terbunuh termasuk seorang penduduk awam.
Harapan bagi satu gencatan senjata dirasakan positif apabila kedua negara mengumumkan sehari sebelumnya bahawa menteri pertahanan masing-masing akan bertemu untuk berbincang bagi menamatkan pertempuran berikutan pertikaian sempadan sejak beberapa dekad.
Bagaimanapun, Thailand semalam berkata bahawa Menteri Pertahanannya, Prawit Wongsuwan tidak akan sama sekali ke Kemboja untuk berbincang dengan rakan sejawatnya, Tea Banh. 


“Kami memutuskan malam tadi untuk membatalkan lawatan Jeneral Prawit ke Phnom Penh hari ini selepas beberapa media Kemboja melaporkan Thailand bersetuju mengadakan rundingan gencatan senjata selepas mengakui mereka kalah dan tewas,” kata jurucakap tentera, Kolonel Sunsern Kaewkumnerd. 


Kedua negara saling membuat tuduhan berkenaan yang menjejaskan hubungan diplomatik. 


“Thailand tidak jujur mahu mencapai satu gencatan senjata kekal,” kata jurucakap Kemboja, Phay Siphan di Phnom Penh. 
Lapan tentera Kemboja dan lima tentera Thailand dilaporkan mati dalam pertempuran senjata selama lima hari di sepanjang sempadan mereka, memaksa tekanan diplomatik terhadap kedua-dua negara jiran itu untuk menamatkan konflik. 


Sunsern berkata seorang penduduk awam Thailand turut terbunuh, mangsa pertama dalam pertumpahan darah terkini. 


Kedua pihak saling menuduh memulakan pertempuran terlebih dulu. 


“Kami menyambut baik rundingan dengan syarat mereka berhenti menembak terlebih dulu selama beberapa hari. Kami jelas memaklumkan kepada Kemboja mengenai syarat berkenaan,” kata Sunsern. 


Selasa lalu, pertempuran merebak di sepanjang sempadan berhampiran kuil berusia 900 tahun, Preah Vihear yang menjadi tumpuan sehingga menjejaskan hubungan kedua-dua negara jiran sejak ia mendapat status Tapak Warisan Dunia PBB pada 2008. – AFP , bharian

Gaddafi sedia musnahkan pelabuhan Misrata


PEMBERONTAK berkawat pada pengebumian Ahmed al-Barasi yang dikatakan dibunuh oleh tentera kerajaan di Benghazi, semalam.
PEMBERONTAK berkawat pada pengebumian Ahmed al-Barasi yang dikatakan dibunuh oleh tentera kerajaan di Benghazi, semalam.

BENGHAZI: Muammar Gaddafi akan melakukan apa saja untuk memusnahkan pelabuhan yang ‘memeningkan kepala’ yang menjadi laluan utama pemisah menentang beliau di bandar raya ketiga Misrata di Libya, kata seorang jurucakap pemisah semalam. 


“Pelabuhan ini terlalu menyakitkan kepala kepada Gaddafi jadi beliau mahu memusnahkannya dengan apa cara,” kata Kolonel Ahmed Omar Bani, seorang jurucakap Majlis Kebangsaan Transisional Bengazi kepada AFP.
Kenyataan itu dibuat sehari selepas Setiausaha Pertahanan British, Liam Fox berkata bahawa pemisah memulakan tentangan dalam pertempuran untuk Misrata walaupun serangan maut oleh Gaddafi di pelabuhan terbabit.
Bani berkata ‘kumpulan revolusi’ melakukan yang terbaik untuk menyelamatkan dan melindungi pelabuhan itu tetapi ia adalah pertarungan atasan kerana mereka tidak mempunyai kelengkapan senjata manakala pasukan tentera Gaddafi boleh membuat serangan dari jarak jauh. 


“Beliau menggunakan peluru berpandu dari jarak 30-40 kilometer, jadi ia adalah sukar bagi kami untuk menghentikan peluru berpandu berkenaan dengan senjata ringan yang kami ada di Misrata.” 


Usaha menyasarkan tentera Gaddafi masih menjadi satu cabaran walaupun bagi pasukan NATO kerana mereka yang setia menggunakan kawasan penduduk awam di pinggir termasuk sekolah, kedai malah ladang untuk menyembunyikan senjata dan tentera. 


Beliau memberi amaran bahawa Gaddafi boleh membalas dendam terhadap bandaraya itu yang bangkit menentang beliau pada 19 Februari, dua hari selepas serangan kubu Benghazi dan menjadi tumpuan utama konflik. 
“Ini adalah budaya Gaddafi, balas dendam, balas dendam, balas dendam. Jika pelabuhan itu jatuh, apa akan berlaku kepada penduduk awam menjadi persoalan?” 


Sementara itu, Kesatuan Afrika (AU) semalam menggesa tindakan tentera yang mensasarkan pegawai kanan Libya ditamatkan, dua hari selepas satu serangan udara sekutu mengenai halaman rumah Moamma Gaddafi di Tripoli. 


“Majlis menggesa semua terbabit untuk mempertahankan dari tindakan, termasuk operasi tentera mensasarkan pegawai kanan Libya yang akan memburukkan keadaan dan menjadikan lebih sukar untuk mencapai persetujuan antarabangsa,” kata AU. – AFP , bharian

Ninja pantau keselamatan orang ramai


SEORANG kanak-kanak melihat aksi ninja yang berkawal di Royal Tunbridge Wells di Kent baru-baru ini.

KENT, Britain - Seorang lelaki tidak dikenali lengkap berpakaian hitam seperti ninja digelar sebagai penyelamat kerana sering menghulurkan bantuan kepada orang awam di jalan-jalan sekitar Royal Tunbridge Wells di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Lelaki dipercayai berusia 25 tahun yang memakai topeng dengan pakaian seperti atlet judo itu memerhatikan jalan-jalan raya, menegur setiap kesalahan orang ramai, sekali gus menjadi hero kepada penduduk di bandar Kent.
Antara tugas yang dilakukan oleh ninja tersebut termasuk memulangkan semula kucing yang hilang kepada pemilik haiwan itu dan memberi amaran kepada para pemandu supaya meletakkan kenderaan mereka di kotak parkir yang ditetapkan bagi mengelak risiko disaman.
Dia juga membantu warga tua untuk melintas jalan sehingga membuatkan ramai penduduk yang cukup berterima kasih kepada ninja tersebut.
Ninja itu juga memuat turun gambar dan videonya di laman sosial Facebook dengan menyatakan bahawa dia ingin menegakkan keadilan di sekitar Kent.
"Ada segelintir orang di Facebook mendakwa saya sengaja mereka-reka cerita tentang ninja ini. Tetapi saya akui, sayalah ninja itu.
Polis Kent Barat mengaku pihaknya tidak menyedari kemunculan ninja tersebut.
Namun, ia memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak menegakkan undang-undang dengan menggunakan pendekatan sendiri. - Agensi, kosmo

Imej Kuntilanak dekat jambatan runtuhHANTU kuntilanak (dalam bulatan) dirakamkan oleh Pego Guntoro dekat sebuah jambatan di Tanjong Anom, Indonesia pada Isnin lalu.


TANJUNG ANOM - Seorang lelaki, Pego Guntoro berjaya merakamkan gambar hantu kuntilanak di celah sebatang pokok di sebuah jambatan yang runtuh di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Gambar itu dirakamkan oleh Guntoro menerusi telefon bimbit berkamera pada petang Isnin lalu.
Dalam imej tersebut, hantu kuntilanak itu memakai baju labuh berwarna putih, rambut panjang mengurai manakala tangannya tidak kelihatan.
"Jika diperhatikan, ia seperti kuntilanak," kata seorang rakan Guntoro yang hanya mahu dikenali sebagai Ratno.
Menurutnya, semasa gambar itu dirakamkan, Guntoro kelihatan ketakutan dan menghantar imej tersebut kepadanya.
Penduduk di sekitar lokasi jambatan itu mengaku kuntilanak pernah dilihat di kawasan tersebut.
Seorang penduduk yang hanya dikenali sebagai Agus menyatakan bahawa dia pernah melihat kuntilanak dengan wajahnya yang cukup cantik semasa melintas di atas jambatan itu.
Kuntilanak merupakan hantu yang dipercayai berasal dari ibu hamil yang mati. - Agensi, kosmo

Berpelukan elak dihanyutkan ombak gergasi


DUA orang gadis memeluk erat sebatang tiang lampu (dalam bulatan) ketika ombak gergasi melanda sebuah jeti di Castlerock, Ireland Utara.


CASTLEROCK, Ireland Utara - Seorang jurugambar, Tam Mullen berjaya merakamkan sekeping gambar yang menunjukkan dua orang gadis memeluk erat sebatang tiang lampu bagi mengelak daripada dihanyutkan ombak besar yang muncul secara tiba-tiba dari laut di sebuah jeti di sini pada Isnin lalu, lapor sebuah akhbar semalam.
Mullen yang kebetulan berada berhampiran kawasan jeti itu sempat merakamkan aksi dua gadis yang ketakutan dan berpeluk di sebatang tiang lampu ketika ombak besar menghampiri mereka.
Dua gadis itu bernasib baik kerana mereka tidak dihanyutkan ke laut.
Mereka kemudian dilihat bergegas meninggalkan jeti tersebut dalam keadaan gembira kerana terselamat. - Agensi, kosmo

Obama dedah sijil lahir


SIJIL kelahiran Barack Obama yang didedahkan semalam.


WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam mendedahkan sijil kelahirannya bagi menamatkan isu bahawa beliau bukan warga AS.
“Kami tidak mempunyai masa untuk kebodohan ini,” kata Obama menerusi ucapan yang disiarkan menerusi televisyen dari White House di sini.
Sebelum ini terdapat desas-desus bahawa beliau tidak dilahirkan di AS sehingga menyebabkan bilionair terkenal, Donald Trump menghantar para penyiasat ke Hawaii untuk mengesahkan kedudukan sebenar Obama.
Desas-desus itu juga menyebabkan ahli-ahli perwakilan di negeri Arizona mengundi rang undang-undang yang mahukan calon presiden menunjukkan bukti mereka lahir di AS.
Dalam sijil kelahiran yang didedahkan semalam, Obama dinyatakan dilahirkan oleh bapa keturunan Kenya dan ibu warga AS di Hawaii.
Tempat lahir Obama di Hawaii itu sekali gus menyebabkan beliau layak untuk memegang jawatan presiden AS berdasarkan perlembagaan negara ini.
Dokumen kelahiran Obama itu ditandatangani oleh seorang doktor yang menyambut kelahirannya di Hanolulu, Hawaii pada 4 Ogos 1961.
“Saya yakin, bahawa rakyat Amerika dan pemimpin politik Amerika boleh bersatu dalam apa jua cara dan menyelesaikan masalah ini,” kata Obama. – Agensi, kosmo

Hittler ternyata keturunan Yahudi
Siapa yang tak kenal dengan Hittler. Biografi, film-film dokumentar, buku-buku, bahkan film-film Hollywood pun banyak yang terinspirasi olehnya. Diktator Nazi ini dikenal sebagai tokoh rasis yang menganggap bangsa Arya (bangsa Jerman) sebagai bangsa yang paling unggul.

Di samping kebanggaannya pada bangsa Arya (dimana Hittler mengaku sebagai ras Arya), Hitler juga menganggap rendah bangsa lain, khususnya Yahudi. Dengan blak-blakan Hittler menunjukkan kebenciannya pada kaum Yahudi.
Tindakan diskriminasi sampai genosida untuk menghabisi kaum Yahudi menyebar ke seluruh Jerman. Camp-camp konsentrasi pun didirikan untuk memisahkan kaum Yahudi dengan bangsa lain. Begitu besar kebencian Hittler pada kaum Yahudi sudah diketahui oleh dunia.
Tapi tahukah bahwa dalam darah Hittler ternyata mengalir ‘darah’ Yahudi? Berdasarkan tes DNA yang dilakukan baru-baru ini menunjukkan fakta mencengangkan, Hitler ternyata keturunan Yahudi dan Afrika.
Jurnalis, Jean-Paul Mulders dan sejarawan, Marc Vermeeren yang menggunakan DNA untuk melacak 39 kerabat ‘sang Fuhrer’ awal tahun ini. Termasuk, seorang petani Austria yang diketahui satu-satunya sepupu Hitler, Norbert H. Sampel DNA juga diambil dari seorang warga Amerika Alexander Stuart-Houston, 61, cucu keponakan Hitler.
Sebuah koran Belgia mengabarkan, sampel dari saliva atau air liur yang diambil dari orang-orang tersebut yang melacak asal usul darah Hitler. Kromosom yang disebut Haplopgroup E1b1b (Y-DNA) terdapat dalam sejumlah sampel itu, dan sangat jarang ditemui di Jerman, bahkan di Eropa Barat.
“Ini biasanya ditemukan di Maroko, Aljazair, Libya, Tunisia juga diantara Yahudi Ashkenazi dan Sephardic,” kata Vermeeren, seperti dimuat laman Daily Mail, 23 Agustus 2010.
“Ini salah satu postulat bahwa Hitler ternyata bagian dari ras yang ia benci,” tambah Mulders dalam Majalah Knack.
Haplogroup E1b1b1, yang menyumbang sekitar 18-20 persen dari ras Ashkenazi — dan 8,6 persen sampai 30 persen dari Sephardic-kromosom Y, tampaknya menjadi salah satu pembangun garis keturunan utama dari penduduk Yahudi.
“Ini hasil yang mengejutkan,” kata Ronny Decorte, spesialis genetik yang setuju Hitler mungkin punya akar di Afrika Utara.
Majalah Knack mengatakan, DNA diuji dalam kondisi laboratorium yang ketat untuk mendapatkan hasil maksimal.
Ini bukan pertama kali sejarawan meyakini Hitler keturunan Yahudi. Ayahnya, Alois, diyakini keturunan tak sah seorang pembantu bernama Maria Schickelgruber, dan seorang pria Yahudi yang saat itu berusia 19 tahun bernama Frankenberger.
Sebuah laporan menyebutkan, keponakan Hitler, Patrick pernah mengirimkan surat kaleng ke pamannya — memperingatkan tentang isu sensitif soal darah campuran Alois Hitler.
Menanggapi itu, Hitler pernah memanggil pengacaranya, Hans Frank untuk menyelidiki hal itu. Sebelum Perang Dunia II pecah, klaim itu diumumkan ‘tanpa dasar’.
Hal ini bertentangan dengan konsepsi Nazi terhadap dunia bahwa ras dan darah adalah persoalan sentral. Untungnya Hittler telah terkubur dan menanti azab di alam Barzah, kalau tidak, mungkin ia tetap memilih bunuh diri daripada menanggung malu ketika mengetahui bahwa ia pun bagian dari ras yang selama hidup berusaha ia musnahkan.
Masihkah ada bangsa yang mengklaim dirinya lebih baik dari bangsa lain?
Maha Sempurna Allah yang menilai manusia dari ketakwaan, tak peduli warna kulit, bangsa, bahasa, jabatan, dan harta yang mereka miliki.
Hittler ternyata keturunan Yahudi - Arrahmah.com

Syria semakin berdarahDAMSYIK - Kemaraan ribuan tentera menaiki kereta kebal ke bandar-bandar di Syria sambil melepaskan tembakan rambang mencetuskan panik dalam kalangan penunjuk perasaan antikerajaan negara itu, semalam.

Konflik politik negara Timur Tengah itu semakin meruncing apabila tentera dikerah menyerang penunjuk perasaan menggunakan peluru hidup, kelmarin, dengan puluhan mayat masih bergelimpangan di jalan raya sehingga semalam.

Menurut kumpulan hak asasi negara itu, sekurang-kurangnya 400 penunjuk perasaan terbunuh akibat penggunaan kekerasan oleh pihak berkuasa sejak protes bermula, bulan lalu bagi menentang pemerintahan Presiden Bashar Assad.

Kerajaan Assad baru-baru ini menamatkan perintah darurat yang diguna pakai di negara itu sejak 48 tahun lalu tetapi mengubah perlembagaan dan menuntut orang awam mendapatkan permit sebelum mengadakan sebarang demonstrasi.

Sementara itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mula merangka usul mengecam keganasan di Syria dan akan menyiasat dakwaan pencabulan hak asasi manusia.

Gempa kecil dikesan di Timor Timur

JAKARTA: Gempa bumi kecil dicatatkan pada kedalaman 1 kilometer (km) di Timor Timur, awal pagi tadi, menurut laporan Jabatan Kaji selidik Geologikal Amerika Syarikat (USGS). 
USGS berkata, ia yang dicatatkan pada pusat gempa bermagnitud 5.6, dikesan pada jam 5.43 pagi (waktu tempatan), iaitu 45 km selatan ibu kota Dili. - AFP

Letupan gegar terminal gas Mesir


EL-ARISH, Mesir: Pegawai keselamatan Mesir berkata letupan di terminal gas di sempadan dengan Israel menyebabkan api menjulang dan memaksa penutupan saluran paip.

Ia adalah serangan kedua di terminal al-Sabil berhampiran bandar El-Arish.