Pages

Thursday, July 3, 2014

China larang Muslim puasa


China larang berpuasa

Beijing: China melarang kakitangan kerajaan, pelajar dan guru di wilayah majoriti Islam Xinjiang daripada berpuasa pada Ramadan ini.

Parti pemerintah Komunis China - yang secara rasmi ateis - sudah beberapa tahun menghalang penduduk wilayah itu yang kebanyakannya berbangsa Uighur.


Beberapa jabatan kerajaan menaikkan notis di laman sesawang masing-masing sejak beberapa hari lalu memaklumkan larangan berkenaan.

Biro Hal Ehwal Perdagangan di Turfan berkata di laman sesawangnya Isnin lalu bahawa “kakitangan kerajaan dan pelajar tidak boleh berpuasa atau mengambil bahagian dalam aktiviti keagamaan lain.”


Radio Bozhou dan sebuah rangkaian televisyen universiti pula berkata larangan itu perlu dipatuhi anggota parti, guru dan golongan muda.“Kami ingin mengingatkan semua orang bahawa mereka tidak dibenarkan berpuasa,” katanya dalam satu kenyataan.


Sebuah jabatan kaji cuaca di barat Xinjiang pula berkata di laman sesawangnya: “Sejajar dengan arahan pihak atasan, semua kakitangan sama ada yang masih berkhidmat atau sudah bersara diingatkan supaya tidak berpuasa pada Ramadan ini.”

Sementara itu, pejabat kerajaan yang bertanggungjawab menguruskan Sungai Tarim pula memuat naik gambar pekerjanya yang memakai topi tradisional Uighur sedang makan.

“Walaupun gambar ini diambil pada bulan Ramadan, mereka yang digambarkan ini bersikap positif dan tidak berpuasa,” katanya.

China sebelum ini mendakwa larangan terhadap puasa adalah untuk memastikan kesihatan kakitangan kerajaan terjamin.

Sementara itu, jurucakap kumpulan dalam buangan Kongres Uighur Sedunia Dilxat Raxit berkata, dia dimaklumkan pihak berkuasa menggalakkan orang Uighur makan dengan memberi makanan percuma selain membuat pemeriksaan di rumah untuk memastikan penghuninya tidak berpuasa.

“Tindakan China yang mengekang amalan dan kepercayaan Uighur hanya akan menimbulkan lebih banyak konflik.

“Kami menggesa kerajaan China memberi lebih kebebasan beragama untuk orang Uighur dan berhenti menyekat mereka daripada menyambut Ramadan,” katanya.- AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/03

Kafe pontianak


Pengunjung kafe ini berpeluang memuaskan ‘ketagihan darah’ mereka dengan minuman yang mempunyai warna seakan darah dan lebih ironi lagi ia disajikan dalam beg darah.
Menurut laporan media, pelayan di kafe berkenaan berpakaian seperti doktor dan jururawat dalam menyajikan minuman berwarna merah seperti wain merah, kola ceri dan jus anggur hitam di dalam yang direka menyerupai beg darah.

Ia disajikan di dalam bilik dengan dinding batu-bata menyerupai bilik bawah tanah yang dihuni drakula, lengkap dengan sebuah keranda, buku dan muzik berkaitan pontianak bagi menaikkan suasana di kafe berkenaan.
Foto
PELAYAN kafe berpakaian seperti doktor dan jururawat ketika menghidangkan minuman kepada pelanggan.
Foto
PELANGGAN teruja menikmati ‘darah’ yang disajikan.

Minuman seperti kopi, air mineral dan jus buah yang mempunyai warna lain akan dimasukkan pewarna merah sebelum disajikan bersama beg khas berkenaan.

Setiap beg berkenaan juga ditandakan dengan empat kumpulan darah, membolehkan pelanggan memeriksa ‘jenis darah’ mereka.

Pembukaan kafe dengan tema pelik itu mendapat sambutan hangat dalam kalangan pengunjung.-Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/03

Kem ala tentera untuk penagih internet


BEBERAPA remaja dihukum melakukan tekan tubi di Pusat Pendidikan Qide, Beijing pada 19 Februari lalu.


BEIJING - Sekumpulan remaja termasuk gadis menyertai kem-kem yang diselia bekas-bekas askar China sebagai cara untuk menghapuskan ketagihan mereka melayari internet.
Terdapat kira-kira 250 kem seperti itu di China dengan menggunakan kaedah pembelajaran yang lebih agresif berbanding di klinik-klinik di Amerika Syarikat (AS).
Beberapa klinik di AS menawarkan perisian kawalan dan membuat sekatan ke atas laman web selain menguatkuasakan larangan melayari internet ke atas para penagih internet.
Ibu bapa remaja di China menghantar anak-anak mereka ke kem-kem tersebut selepas terdapat peningkatan bilangan golongan muda yang menghabiskan banyak masa bermain pelbagai jenis permainan internet.
Kebanyakan golongan muda itu bermain permainan internet bagi melarikan diri daripada persaingan sengit di dalam negara yang mempunyai 1.3 bilion penduduk itu.
"Ibu bapa saya mahu saya belajar di rumah pada setiap hari dan saya tidak dibenarkan untuk bermain di luar rumah," kata seorang remaja yang hanya mahu dikenali sebagai Wang.
Sebagai tindak balas, dia kemudian melayari internet dan menumpukan masanya dengan bermain permainan menembak yang diminatinya di internet.
Wang pernah bermain internet selama tiga hari berturut-turut sehinggakan dia hanya tidur kurang sejam.
"Disebabkan saya ketagih dengan permainan itu, keputusan peperiksaan sekolah saya menurun.
"Namun, saya memperoleh satu lagi perasaan mengenai pencapaian diri saya dengan bermain permainan itu," kata Wang.
Seorang ahli psikologi yang menubuhkan sebuah kem untuk para penagih internet itu, Rao Ran berkata, Wang hilang keyakinan apabila gagal untuk memenuhi hasrat ibu bapanya untuk melihat anak-anak berjaya dalam hidup.
Menurut Ran, anak-anak itu kemudian terdedah dengan kemurungan dan kebimbangan selepas gagal memenuhi hasrat ibu bapa mereka.
Anak-anak itu kemudian bertindak untuk tidak berada bersama dengan rakan-rakan dan keluarga masing-masing sehingga menyebabkan mereka menjadi ketagih dengan internet.
Wang menghadapi masalah ketagih internet selama dua tahun di rumah dan sekolahnya. Dia kemudian disahkan menghidap ketagihan internet dan dihantar ke kem milik Ran yang dikenali sebagai Pusat Pendidikan Qide di sini.
Sebanyak 70 peratus daripada 110 remaja yang dirawat di pusat itu menghidap masalah disebabkan melayari internet secara keterlaluan.
Kebanyakan mereka bermain permainan internet.

DUA remaja memasak di Pusat Pendidikan Qide, Beijing.


Guru-guru dan pengajar ketenteraan memilih golongan remaja untuk memasuki pusat itu atas permintaan ibu bapa mereka.
Golongan remaja itu akan mengikuti arahan yang disampaikan dengan menggunakan kaedah ketenteraan sebagai cara untuk menghapuskan ketagihan internet yang dihidapi mereka.
Seorang pegawai di pusat itu, Xing Liming berkata, keadaan fizikal golongan itu adalah amat lemah.
"Keghairahan mereka terhadap internet telah menjejaskan kesihatan dan mereka kehilangan kemampuan untuk melibatkan diri dalam kehidupan normal," katanya.
Golongan remaja itu perlu memakai uniform tentera dan membasuh pakaian serta memasak.
"Pendidikan dan tinggal dalam suasana ketenteraan menjadikan mereka lebih berdisiplin dan memulihkan kemampuan mereka untuk hidup secara normal," kata Liming.
Kursus itu melibatkan tempoh antara empat hingga lapan bulan.
Antara kursus yang ditawarkan di pusat itu ialah kelas muzik dan tarian singa.
Sesi kaunseling dan psikologi turut disediakan bagi membantu golongan remaja tersebut membina keyakinan diri dan memperbaiki hubungan dengan keluarga dan rakan-rakan mereka.
"Cita-cita saya adalah untuk menjadi seorang pereka permainan.Namun, saya menyedari, saya tidak akan berjaya menjadi pereka permainan kerana mata pelajaran matematik dan bahasa Inggeris saya tidak bagus," kata seorang remaja yang bernama He, 23.
Dia mengikuti kursus selama enam bulan untuk menghapuskan ketagihan internet.
Remaja itu kini memperoleh minatnya yang baharu iaitu memasak.
"Saya berharap, memasak akan membantu saya memperoleh pekerjaan," katanya.
Namun, sebuah pusat seperti itu kini disaman oleh seorang ibu yang menyatakan ketagihan internet anaknya semakin buruk selepas dia mengikuti kursus itu pada tahun lalu. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0703&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz36MN9kvh9 
Hakcipta terpelihara 

Jumpa kereta dicuri selepas 33 tahun


George Talley akhirnya 'dipertemukan' semula dengan kereta Corvette miliknya yang hilang sejak 33 tahun lalu. - REUTERS
DETROIT 2 Julai - Kali terakhir George Talley melihat kereta kesayangannya, model Chevrolet Corvette 1979 adalah pada tahun 1981 selepas kenderaan itu diletakkan di Jefferson Avenue, di sini.
Selepas 33 tahun kereta tersebut hilang, Talley pada 13 Jun lalu, menerima panggilan telefon mengejutkan daripada syarikat insurans AAA, memberitahu bahawa kenderannya itu berada di balai polis di Hattiesburg, Mississippi, kira-kira 1,344 kilometer di barat daya Detroit.
"Itu adalah hari paling bertuah kerana akhirnya kereta saya dijumpai. Syarikat insurans memberitahu, kereta saya sedia untuk diambil," katanya semalam dalam satu kenyataan.
Talley bagaimanapun, mendapat layanan kelas pertama apabila Naib Presiden Eksekutif Pembangunan Produk General Motor, Mark Reuss menawarkan untuk membawa pulang keretanya.
Kereta Corvette itu diterimanya pagi semalam di ibu pejabat General Motor di Detroit, hanya tiga kilometer dari lokasi dicuri.
"Kisah Talley membuatkan saya tersenyum. Sebagai pemilik kereta Corvette, saya tahu keghairahan terhadap kenderaan ini," ujarnya.
Talley, 71, memiliki tiga buah lagi kereta Corvette, namun model 1979 merupakan kegemarannya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140703/lu_10/Jumpa-kereta-dicuri-selepas-33-tahun#ixzz36LrThDQp
© Utusan Melayu (M) Bhd