Pages

Friday, October 25, 2013

Steroid ubah wanita menjadi lelaki


Candice Armstrong (kiri) sebelum mengambil steroid dan (kanan) selepas mengambil dadah tersebut. - Agensi
LONDON 24 Okt. - Kebiasaannya artis lelaki Hollywood dan ahli bina badan akan menggunakan steroid untuk menjadikan tubuh mereka kelihatan sasa.
Namun, pengambilan bahan tersebut secara berlebihan boleh memberi kesan sampingan yang serius kepada kesihatan badan seseorang, rambut dan boleh menyebabkan kerosakan hati.
Itu yang terjadi di Britain apabila seorang wanita yang dahulunya cantik dan berbadan langsing, kini bertukar menjadi ‘lelaki’ dengan memiliki tubuh yang sasa selepas mengambil steroid untuk membesarkan tubuhnya.
Candice Armstrong, 28, berasal dari Walthamstow berkata, dia tidak berniat untuk menjadi seperti lelaki apabila mula mengambil steroid, tetapi semuanya terlewat untuk dia berhenti menggunakan dadah itu.
Armstrong berkata, pengambilan steroid itu memberi kesan terhadap otot badan, muka, rambut serta alat sulitnya.
Bekas pelayan bar itu berkata, dia tidak merancang untuk menjadi sedemikian dengan memiliki tangan yang besar, bahu luas dan pinggul yang kecil.
“Tubuh badan saya kini tidak ubah seperti seorang lelaki," katanya.
Menurut Armstrong, penggunaan steroid lebih banyak memberi keburukan berbanding kebaikan selepas apa yang terjadi kepada dirinya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131025/lu_06/Steroid-ubah-wanita-menjadi-lelaki#ixzz2ijj0nmwl
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tinggal 738 hari atas pokok


Julia Hill nekad tinggal di atas pokok selama 738 hari bagi menghalang sebuah syarikat pembalak menebang pokok-pokok di hutan Redwood, utara California. - Agensi
CALIFORNIA 24 Okt. - Seorang pencinta alam bertindak nekad tinggal di atas pokok selama 738 hari, sebagai tanda protes terhadap kerja-kerja penebangan balak di hutan Redwood di utara California yang berusia 1,500 tahun.
Julia Hill, 22, memanjat pokok Redwood setinggi 60 meter yang dinamakannya sebagai Luna dengan harapan dapat menghalang syarikat Maxxam Corporation, pengedali Pacific Lumber daripada menebang pokok-pokok di situ dan kawasan sekitarnya.
Tindakan Hill itu juga bertujuan bagi menarik perhatian media-media antarabangsa tentang kaedah digunakan syarikat berkenaan yang menebang semua jenis pokok tanpa mengira usia dan saiz sebelum kawasan berkenaan dibakar untuk tujuan pemuliharaan semula.
Bagaimanapun, cubaan pertama Hill tinggal di atas pokok selama beberapa hari gagal menarik perhatian media mahupun pembalak.
"Satu-satunya jalan untuk menarik perhatian orang ramai adalah dengan memecahkan rekod tinggal di atas pokok selama 42 hari,'' kata Hill.
Itulah yang dilakukan oleh gadis tersebut, selepas 100 hari berada di atas pokok.
Hill mula menjadi perhatian media untuk ditemu ramah dan memberikan nasihat kepada orang ramai tentang kepentingan menjaga khazanah alam ini.
Gadis itu mula menjadi pencinta alam sejak tahun 1997, selepas melihat kelibat sekumpulan aktivis membantah kemusnahan yang berlaku di hutan Redwood.
Dia terpesona dengan pokok-pokok purba tersebut dan mengambil keputusan untuk menyertai perjuangan mereka. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131025/lu_05/Tinggal-738-hari-atas-pokok#ixzz2ijhrrE1j
© Utusan Melayu (M) Bhd