Pages

Sunday, December 22, 2013

Berlian di Antartika?

Berlian di Antartika?22 Disember 2013
Batu kimberlit (gambar kecil) yang kebiasaannya mengandungi berlian ditemui pertama kali di Antartika.

CANBERRA - Saintis diketuai penyelidik Universiti Kebangsaan Australia mendakwa bahawa mereka telah menemui batu kimberlit dipercayai mengandungi berlian di kawasan Gunung Meredith di Antartika Timur.

Bagaimanapun, ketua penyelidik, Greg Yaxley memberitahu mereka belum menemui batu berharga tersebut yang dipercayai mungkin kelihatan seperti berlian kristal di Afrika Selatan.

"Penemuan batu kimberlit itu diharap tidak akan menyebabkan kawasan itu menjadi tumpuan ramai untuk menjalankan aktiviti perlombongan.

"Aktiviti melombong di kawasan Antartika adalah dilarang dan ia turut dilindungi di bawah perjanjian kajian saintifik untuk hidupan liar seperti penguin dan singa laut," katanya dipetik DailyMail

Difahamkan, kandungan Perjanjian Alam Sekitar 1991 melarang kegiatan perlombongan di benua tersebut bagi tempoh sekurang-kurangnya 50 tahun.

Selain batu berharga itu, kumpulan penyelidik sebelum ini pernah menemui emas, platinum, besi dan arang batu di Antartika.

Kegiatan melombong berlian di kawasan beriklim sejuk seperti utara Kanada dan Siberia juga telah dilakukan sejak beberapa tahun lalu.

Remaja jumpa pari gergasi

Pari gergasiSINAR HARIAN
23 Disember 2013
Mohd Nor (kanan) dan Mohd Nor Fahmi (kiri) dan dua lagi rakan mereka memegang ikan gergasi ditemui di Pantai Sekendi.

SABAK BERNAM – “Saya berasa cuak apabila ternampak kelibat ikan besar melibas-libas ekor di gigi air,” kata  seorang remaja, Mohd Nor Firdaus Burhanuddin, 14, yang menemui spesies ikan pari gergasi di Pantai Sekendi, di sini, tengah hari, semalam.

Ikan pari seberat lebih 120 kilogram itu ditemuinya kira-kira jam 11 tengah hari ketika dia bersama dengan seorang abangnya dan dua lagi rakannya itu turun ke pantai untuk memukat ikan.

Mohd Nor berkata, ketika ingin memukat, dia terkejut apabila menemui objek pelik dan kemudiannya terus menjerit ke arah abangnya, Mohd Nor Fahmi, 17, yang ketika itu berada tidak jauh dari kawasan terbabit.

“Tanpa fikir panjang, saya terus menjerit ke arahnya (Mohd Nor Fahmi) kerana takut disengat ikan itu yang tiba-tiba menggelupur dengan kocakan air yang kuat seolah-olah terkejut dengan kehadiran saya di situ,” katanya kepada Sinar Harian.

Mohd Nor berkata, ikan pari selebar kira-kira lima meter dan panjang tiga meter itu memiliki warna seperti harimau bintang.

“Tak pernah saya lihat pari sebesar ini dan ini merupakan pengalaman yang tak akan saya lupakan sampai bila-bila kerana dapat membawanya naik ke darat bersama abang dan dua lagi rakan,” katanya.

Bagaimanapun, Mohd Nor Fahmi pula menolak andaian sesetengah pihak bahawa kemunculan ikan itu mungkin satu petanda akan berlaku, sebaliknya berandaian ikan gergasi itu dipercayai menghanyutkan diri ke pantai bila hendak mati.

“Mungkin semua ini hanya satu kebetulan sahaja dan tidak mungkin akan berlaku sesuatu yang tidak baik, tetapi kita harap pihak berwajib membuat kajian mengenai penemuan spesies ikan tersebut,” katanya.

Menurutnya, bangkai ikan itu kemudiannya dibawa menaiki gerabak motosikal di sebuah rumah saudaranya di Sekendi Sabak Bernam.

“Kami letakkannya di situ supaya orang ramai boleh menyaksikan sendiri keunikan ikan itu,” katanya.

Simaklah Kisah Kisah Kematian, Agar Dapat Menyentuh Hati-MuSyaikh Ali Ath-Thantawi dalam sebuah siaran radio dan Tv-nya mengambarkan bahwa di Syam ada seorang laki-laki yang memiliki sebuah mobil truck Lorie. Ketika mobil itu dijalankan, tanpa diketahui diatas badan mobil itu ada orang. Mobil itu mengangkut peti yang sudah siap untuk menguburkan mayat. Sedangkan di dalam peti itu terdapat kain yang bisa digunakan sewaktu-waktu dibutuhkan. Tiba-tiba hujan turun dan air mengalir deras. Orang itu pun bangun dan masuk ke dalam peti, dan membungkus dirinya dengan kain yang ada di dalam peti. Kemudian di tengah jalan ada seorang yang lain naik untuk menumpang ke bak mobil itu di samping keranda. Dia tidak tahu bahwa di dalam peti itu ada orang. Hujan belum berhenti. Orang yang kedua ini mengira bahwa dirinya hanya sendirian di dalam mobil bak itu. Tiba-tiba dari dalam peti ada tangan terjulur (untuk memastikan apakah hujan sudah berhenti atau belum). Ketika tangan itu terjulur, kain yang membungkusnya juga ikut terjulur keluar. Si penumpang itu kaget dan takut bukan kepalang. Dia mengira bahwa mayat yang ada di dalam peti itu hidup kembali. Karena takutnya, dia terjungkal dari mobil dengan posisi kepala di bawah. Dan, mati.

Demikianlah Allah menentukan kematian orang itu bahkan dengan cara yang bisa terdengar lucu seperti ini.

Yang selalu harus diingat oleh seorang hamba adalah bahwa dia sedang membawa dirinya bersama kematian, bahwa dia sedang berjalan menuju kematian, dan bahwa dia sedang menunggu kematian itu entah datang pagi atau sore. Sungguh indah ungkapan Ali bin Abi Thalib,

“Sesungguhnya kematian terus mendekati kita, dan dunia terus meninggalkan kita. Maka jadilah kalian anak-anak akhirat dan janganlah kalian menjadi anak-anak dunia. Sesungguhnya hari ini adalah beramal dan tidak ada hisab, dan esok adalah hisab dan tidak ada lagi beramal.”

Ungkapan Ali ini mengingatakan kita bahwa manusia itu harus selalu siap siaga, selalu memperbaiki keadaannya, memperbaharui taubatnya, dan harus mengetahui bahwa dia sedang berhubungan dengan Rabb Yang Maha Mulia, Kuat, Agung, dan Baik.

Kematian itu tidak pernah meminta izin kepada siapa saja, dan tidak pernah merajuk. Kematian itu tidak pernah memberikan aba-aba terlebih dahulu.

Dan, tiada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya besok. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati (Qs.Luqman:34)


“….yang tiada dapat kamu minta mundur daripadanya barang sesaat pun dan tidak (pula) kamu dapat meminta supaya diajukan.

Masih dari siaran itu Syeikh Ath-Thantawi bercerita, dikatakan bahwa sebuah bus penuh sesak dengan penumpang. Sopirnya selalu menoleh ke kiri dan kanan, dan secara tiba-tiba sopir itu menghentikan bus itu. Para penumpang pun bertanya, “Mengapa engkau menghentikan bus ini?” Sopir itu menjawab, “Saya berhenti untuk menghampiri orang tua yang melabai-lambaikan tangannya hendak turut menumpang bersama kita.” Para penumpang jadi bertanya-tanya, “Kami tidak melihat siapa-siapa.” Tapi sopir itu melihatnya, “Lihat (itu) dia,” Mereka tetap bingung. “Kami tidak melihat seorang pun.” Sopir itu pun berkata, “Kini dia datang untuk naik bersama kita.” Semua penumpang berkata, “Demi Allah, kami tidak melihat siapa-siapa.” Dan secara tiba-tiba pula sopir itu mati terduduk di atas kursinya.

Kematian sangat tiba-tiba, dan begitulah jalan kematiannya.


{Maka apabila telah datang waktunya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun tidak (pula) memajukannya} (QS Al-A’raf: 34)

Manusia itu sangat pengecut terhadap hal-hal yang menakutkan, dan merasa hatinya hampir copot ketika mendengar kematian disebutkan, namun tanpa disangka-disangka kematian itu datang membunuhnya.


Orang-orang yang mengatakan kepada saudara-saudaranya dan mereka tidak turut pergi: “Sekiranya mereka mengikuti kita, tentulah mereka tidak terbunuh.” Katakanlah, “Tolaklah kematian itu dari dirimu, jika kamu orang-orang yang benar.” (QS. Ali-Imran: 168)

Tapi yang paling mengherankan adalah kita tidak pernah berpikir bahwa kita akan bertemu Allah, bahwa dunia itu hina sekali, dan bahwa dunia itu banyak cerita tentang bagaimana orang meninggal dunia. Dan kita tak pernah sadar kecuali kita didera banyak ketakutan, sehingga pikiran seperti itu baru muncul.

- Aidh Al Qarni-

Manusia boleh tinggal di bulan

Manusia boleh  tinggal di bulanChris ramal pengkalan di Marikh jadi kenyataan 70 tahun lagi. 

Montreal: Angkasawan Kanada, Chris Hadfield, meramalkan manusia akan tinggal di bulan meskipun belum ada penduduk Bumi menjejakkan kaki di sana dalam tempoh empat dekad lalu.

Hadfield yang pernah tinggal di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) menjangka ia akan berlaku dalam masa 30 hingga 40 tahun lagi.

Malah, Hadfield juga berkata, satu pangkalan di Marikh berkemungkinan menjadi kenyataan 70 tahun lagi.

Hadfield, 54, percaya dua perkara itu mampu dicapai manusia dalam proses pengembaraannya ke angkasa lepas.

“Proses itu kita boleh lihat sejak 70,000 tahun lalu. Kita bermula dengan penerokaan seluruh dunia.

“Dalam tempoh 100 tahun, kita sudah ke Antartika dan kini ada orang yang tinggal di sana berbulan-bulan pada satu masa.

“Saya rasa, pembinaan pangkalan di bulan akan memudahkan penerokaan di angkasa lepas,” katanya lagi.
Misi terakhir ke bulan dijalankan oleh angkasawan Amerika pada 1972.

Hadfield bersara awal tahun ini selepas 35 tahun yang menyaksikan beliau ke angkasa lepas sebanyak tiga kali, dua daripadanya dihabiskan di ISS.

Katanya, stesen itu mungkin beroperasi untuk 15 tahun lagi sebelum perlu dihentikan kerana bahan ammonia yang perlu untuk menyejukkan ISS sudah bocor. - AGENSI

Naik basikal ke majlis nikah


2013/12/22
Manama: Seorang lelaki Arab Saudi menyahut cabaran rakan dengan menunggang basikal ke dewan perkahwinan untuk dinikahkan.

Rakan lelaki berkenaan mencabar pengantin baru itu berbuat demikian dan berjanji membayar hantaran kepada pengantin perempuan jika dia berbasikal ke dewan perkahwinan.


Lelaki berkenaan menerima cabaran itu dan selepas rakannya berjalan di depan, dia mengikut mereka dengan menunggang basikal ke dalam dewan, tempat saudara-mara dan tetamu menanti bermulanya majlis rasmi, lapor akhbar Al Anba.


Angkat jubah

Dia mengangkat jubah bagi membolehkannya mengayuh dengan mudah dan memastikan penutup kepala tidak mengganggu pandangan.

Dia mengayuh basikal dua pusingan sebelum keluar dari pintu lain di depan tetamu yang terkejut dan gelak ketawa rakan-rakan yang merakamkan adegan itu dengan kamera telefon masing-masing.
Ramai yang membuat komen di laman sosial selepas klip video itu diedarkan, kebanyakannya bersimpati dengan lelaki berkenaan.

Namun, ada juga memuji keberanian dan cabaran untuk menyelesaikan hantaran yang kerap menjadi isu di sini.

Hantaran tinggi dan majlis berprestij di Arab Saudi serta negara Teluk lain kerap menjadi sebab anak muda menangguh perkahwinan mereka.

Kempen dilancarkan golongan agama untuk mengurangkan kos dan menggunakan pendekatan lebih mesra oleh keluarga kerap ditentang masyarakat yang berpegang teguh kepada adat. - AGENSI