Pages

Sunday, March 31, 2013

Keluarga Rapunzel
30 Mac 2013
Keluarga Rapunzel
Russel dan anak-anaknya menunjukkan rambut mereka yang hampir mencecah lantai serta menjadi perhatian penduduk setempat di Illinois, Amerika Syarikat
ILLINOIS - Seorang ibu bersama tiga anak perempuannya dikurniakan genetik rambut panjang hingga digelar Rapunzel oleh penduduk setempat.

Terelynn Russel, 43, berasal dari luar Chicago berkata, rambutnya kini berukuran 1.8 meter panjang, melebihi ketinggiannya.

"Ketiga-tiga anak saya juga dikurniakan rambut panjang hampir mencecah lantai," katanya dalam laporan MailOnline.

Russel menjelaskan, untuk menjaga kebersihan dan 'keselamatan' mereka sekeluarga, beliau membuat peraturan di rumahnya.

"Mereka perlu sentiasa mengikat rambut apabila berada di dapur," katanya.

Menurutnya, peraturan itu terpaksa dibuat selepas beliau secara tidak sengaja terpijak rambutnya sendiri ketika sedang menukar lampin anak bongsunya.

Selain itu, wanita tersebut turut menetapkan jumlah pengambilan syampu dan langkah penjagaan rambut.

Sejak tahun lalu, Russel dan anak-anaknya telah mendermakan sekurang-kurangnya 20 inci rambut mereka kepada badan amal Locks of Love.

Arca 4,000 gula-gula getah
30 Mac 2013
Arca 4,000 gula-gula getah
Gula-gula getah ini disusun dan dipasang dengan teliti bagi mendapatkan bentuk geometri bangunan.
Arca 4,000 gula-gula getah
Sebanyak 4,000 keping gula-gula getah disusun rapi.
Paris - Seorang guru sanggup meluangkan masa tiga bulan untuk menyiapkan struktur bangunan geometri dengan menggunakan 4,000 keping gula-gula getah.

Jeremy Laffon, 34, dari Marseilles, Perancis membina struktur kompleks geometri berukuran dua meter lebar dan hampir tiga meter panjang sebelum diruntuhkan secara perlahan.

“Gula-gula getah ini disusun dan dipasang dengan penuh teliti. Saya menggunakan air liur dan gam sebagai pelekat untuk mencantumkan kepingan gula-gula getah ini,” katanya menurut laporan DailyMail

Menurutnya, ia merupakan arca simbol kekecewaan yang mana pembinaannya dilakukan bertujuan untuk melihat arca tersebut runtuh dengan perlahan dan penuh berseni.

“Ilham untuk membuat arca ini tercetus selepas saya dijemput untuk mengajar di sebuah sekolah seni yang penuh dengan pelajar. Saya mencari alternatif untuk memuatkan kesemua pelajar tersebut ke dalam satu kelas dan dari situ timbul idea tentang formula ruang dan kepadatan,” katanya.

Menurutnya, beliau terpesona dengan pembinaan sebuah rumah kad dan memutuskan untuk mewujudkan arca yang sama dengan menggunakan bahan yang belum pernah digunakan sebelum ini.

“Gula-gula getah adalah tidak stabil dan satu usaha sukar untuk membuat struktur binaan ini,” katanya.

Beliau berkata, kepuasan hanya dapat dicapai tatkala melihat keseluruhan struktur binaan itu runtuh secara perlahan.

Doktor Brazil dituduh bunuh 7 pesakit, angka sebenar mungkin 300
30 Mac 2013
Doktor Brazil dituduh bunuh 7 pesakit, angka sebenar mungkin 300
Virginia Helena Soares de Souza
Doktor Brazil dituduh bunuh 7 pesakit, angka sebenar mungkin 300
Hospital Evangelico di mana Virginia Soares de Souza berkhidmat. - Foto ihsan Yahoo/Reuters
CURITIBA, Brazil - Seorang doktor Brazil didakwa membunuh sekurang-kurangnya tujuh pesakit dalam usaha mengosongkan katil sebuah hospital di Curitiba, tenggara Brazil, semalam.

Virginia Helena Soares de Souza mengambil sekumpulan doktor untuk membantunya melakukan pembunuhan itu di Hospital Evangelico.

Dia didakwa memberi arahan memasukkan bahan-bahan sedatif dan ubat tahan sakit selain mengawal tahap oksigen dan penggunaan ubat-ubat lain, lapor CNN.

Tujuh pegawai penjagaan kesihatan turut didakwa bersama de Souza.

De Souza tidak mengaku salah.

Laporan Reuters pula menyebut angka kematian pesakit disebabkan tindakan doktor itu kemungkinan mencecah 300 orang.

Pendakwa raya mendakwa de Souza mencabut palam, tindakan yang bertentangan dengan hasrat seseorang pesakit dan keluarga mereka dan ia juga bercanggah dengan peruntukan undang-undang Brazil.

Polis pula berkata, doktor itu bertindak demikian bagi mengosongkan katil di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan membebaskan 'suasana tidak menyenangkan', yang diakibatkan oleh pesakit.

De Souza yang ditahan bulan lalu dikatakan memberi arahan kepada kumpulan doktor terbabit antara 2006 dan 2013.

Dalam temu bual dengan rakan media CNN, TV Globo, doktor yang menyiasat kes itu, Mario Lobato berkata, jumlah kematian akibat tindakan de Souza kemungkinan lebih banyak.

Kata Lobato, pasukannya sedang menganalisis carta perubatan membabitkan lebih 1,700 pesakit dan menemu bual lebih ramai doktor.

Sepanjang tujuh tahun lalu, de Souza sendiri tidak menyenaraikan ubat-ubatan yang diberikan kepada pesakit terbabit tetapi ada mengarahkan doktor-doktor yang membantunya agar menukar peralatan pernafasan mekanikal.

Malah, de Souza juga membebarkan doktor terbabit melihat rekod-rekod perubatan untuk menyenaraikan ubat-ubat yang perlu atas namanya.

Peguam de Souza, Elias Mattar Assad berkata, beliau akan membuktikan arahan anak guamnya bersandarkan keperluan perubatan.

Implan gigi dari sel tikus dicipta
31 Mac 2013
Implan gigi dari sel tikus dicipta
Binaan gigi dari sel tikus ini mengandungi dentin dan enamel yang amat kuat.
SEKUMPULAN saintis Barat sekali lagi mengorak langkah apabila berjaya mencipta implan gigi manusia daripada sel tikus.

Ketua penyelidikan, Profesor Paul Sharpe berkata, pihaknya berharap ujian berkenaan mampu menggantikan gigi palsu yang bersifat sementara.

"Gigi yang dihasilkan melalui gumpalan embrio tikus ini mampu menjadi gigi kekal dengan cara benihnya ditanam di dalam geraham pesakit," katanya dipetik dari MailOnline.

Hasil kajian awal menunjukkan struktur binaan gigi buatan kekal ini mengandungi dentin dan enamel yang amat kuat," katanya dalam Jurnal Kajian Pergigian Antarabangsa.

Tambah beliau, hasil kajian awal juga mendapati gabungan sel tikus yang membentuk gigi dalam geraham manusia adalah selamat untuk diguna pakai. 

Peranti navigasi kucing
31 Mac 2013
Peranti navigasi kucing
Pemilik kini boleh menjejaki haiwan peliharaan mereka dengan menggunakan peta Google.
KESELAMATAN kucing atau anjing kesayangan kini lebih terjamin dengan ciptaan peranti navigasi yang boleh dipasang pada leher haiwan itu.

Pencipta peranti Dave Evans, 41, dari Marlborough, Wiltshire berkata, alat navigasi itu mampu menjejaki setiap langkah haiwan menggunakan peta Google.
“Idea ini timbul selepas kucing peliharaan saya kerap hilang,” katanya dipetik dari laporan MailOnline.

Menurutnya, maklumat navigasi haiwan kalis air itu boleh diakses melalui komputer dengan menggunakan pemacu memori.

Beliau berkata lagi, kini pemilik anjing atau kucing  tidak perlu lagi mengupah pembantu untuk membawa haiwan kesayangan itu bersiar.

Virus baru lebih bahaya dari SARS
31 Mac 2013
Virus baru lebih bahaya dari SARS
Pesakit yang dijangkiti koronovirus ini akan mengalami simptom seperti kesukaran bernafas, demam, batuk dan radang paru-paru dalam tempoh 48 jam
LONDON - Virus baru yang yang menyebabkan kematian kedua di Britain, minggu lalu didakwa lebih berbahaya dari SARS (Sindrom Pernafasan Akut yang Teruk).

Koronovirus misteri yang menyerang sistem pernafasan dan dipercayai berasal dari Timur Tengah itu mula dikenal pasti awal tahun lalu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan angka kematian kini mencecah 11 orang dan dua daripadanya ialah warga Britain.

Ahli mikrobiologi, Yuen Kwok-yung berkata, jika virus tersebut mengalami mutasi ia mungkin akan menjadi wabak pembawa maut.

"Virus baru ini boleh menyerang banyak organ dan membunuh sel dengan cepat berbanding SARS," katanya menurut laporan MailOnline.

Sebanyak 17 kes dilaporkan sejak WHO mengeluarkan amaran berjaga-jaga pada September lalu. 
    
Pembawa koronovirus itu juga masih tidak dapat dikenal pasti, namun saintis Netherlands mendakwa hasil penyelidikan ke atas sampel darah pesakit menunjukkan ia mungkin disebarkan oleh spesies kelawar Asia.