Pages

Tuesday, November 24, 2015

Kanak-kanak dalam foto perang berjaya dijejak


Kanak-kanak dalam foto perang berjaya dijejak

ANDA mesti pernah melihat gambar kanak-kanak Vietnam yang berlari ketakutan sewaktu perang di negara tersebut pada tahun 1970-an. Satu dunia masih mengingatinya. Ia melambangkan kesengsaran insan tidak berdosa akibat peperangan.
Kanak-kanak dalam foto yang diambil pada 8 Jun 1972 adalah Kim Phuc yang ketika itu berusia sembilan tahun. Sambil berlari  untuk menyelamatkan diri selepas kawasan penempatannya dibom dia menangis ketakutan.
Tanpa pakaian, baju yang dipakai terpaksa ditanggalkan selepas terbakar hingga menyebabkan bahagian tangan dan belakang tubuhnya melecur teruk.
Nick Ut, jurugambar yang berada ditempat kejadian sempat mengambil foto tragis anak ini sebelum membawa dia dan beberapa lagi kanak-kanak ke hospital di Saigon.
Keesokan harinya gambar yang diambil tersiar di muka hadapan akhbar New York Times dan mendapat perhatian masyarakat dunia. Foto menyayat hati itu turut memenangi hadiah Pulitzer. Hanya dengan sekeping gambar Phuc menjadi simbol kesengsaraan akibat Perang Vietnam.
Namun itu kisah 43  tahun lalu, kini Phuc dan Ut berusia 52 dan 65 tahun.  Phuc  telah berhijrah ke Kanada bersama dengan suaminya, Bui Huy Thian.
Sungguhpun sudah memulakan kehidupan baru namun kecederaan akibat kebakaran itu masih belum pulih sehingga kini. Dia masih lagi meneruskan  rawatan laser untuk parut melecur di bahagian belakang tubuhnya.
Dalam satu sesi rawatan Phuc baru-baru ini, Ut telah hadir untuk bertemu kembali subjek gambar yang mengetengahkan kerjayanya sebagai jurufoto. Hari itu juga Ut telah diberi tugasan istimewa mengambil gambar Phuc menjalani rawatan memulihkan parut di Miami.
“Dia memulakannya dan dia juga mengakhirinya, ujar Phuc.
Kata wanita ini walau pun parut itu kekal tapi dia tidak lagi merasai penderitaan dan kesakitan sebaliknya hidupnya dipenuhi kebahagiaan. Gambar itu telah mengubah kehidupannya yang turut membawanya ke negara itu. Phuc ketika ini turut aktif dalam kerja kebajikan.
Misinya membantu kanak-kanak mangsa perang melalui organisasi yang diasaskan iaitu Kin Faoundatioan International yang turut merangkumi bantuan kepada kanak-kanak di Afrika, dan juga Timur Tengah.
##Rencana ini dipetik dari laman web www.vanillakismis.my

Balas dendam ‘cara halus’


Wanita jual rumah kerana suami curang

WARWICKSHIRE 23 Nov. - Seorang isteri yang berang dengan sikap curang suaminya baru-baru ini bertindak membalas dendam dengan menjual kediaman mereka di Nuneaton, Warwickshire ketika lelaki itu sedang menjalankan urusan perniagaan di luar negara.
Laura Arnolds di hadapan rumahnya yang dijual kepada pelajar Universiti Warwick selepas mendapat tahu tentang kecurangan suaminya. AGENSI
Menurut portal Daily Mail, wanita yang dikenali sebagai Laura Arnolds, 42, mengetahui tentang kecurangan Craig, 44, selepas membaca mesej-mesej manja yang dihantar oleh seorang wanita ke te­lefon bimbit milik suaminya itu.
Arnold yang kecewa dengan perkara tersebut tidak terus men­yerang suaminya, sebaliknya me­nunggu lelaki itu terbang ke New York sebelum bertindak keluar dari rumah dan menjualkan kediaman mereka kepada beberapa orang pelajar.
“Hubungan kami tidak lagi baik dan berdepan masalah ketika ini. Rumah kami berjaya dijual dalam tempoh dua minggu dengan potongan harga dan kini telah diduduki oleh pelajar-pelajar dari Universiti Warwick,” kata Arnold.
Craig ketika diminta menceritakan semula kejadian itu berkata, dia amat terkejut dengan tindakan isterinya dan tidak menyangka rumahnya telah dijual dalam tempoh yang singkat.
“Ketika pulang ke rumah, saya menjerit memanggil Arnold selepas melihat lampu terbuka. Saya amat terkejut melihat seorang pelajar di muka pintu.
“Saya sangat marah pada mulanya, tetapi hidup ini terlalu singkat untuk terlalu memikirkan perkara ini dan saya membuat keputusan untuk menghentikan permusuhan dan mungkin cuba berbaik semula demi dua orang anak kami,” katanya yang kini telah berpindah ke London.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/balas-dendam-8216-cara-halus-8217-1.161689#sthash.SqbatDe9.dpuf