Pages

Thursday, September 1, 2016

Dua beradik perempuan Pakistan terbangkan Boeing 777

KHAMIS, 1 SEPTEMBER 2016 @ 12:36 AM

MARYAM Masood, Erum Masood menjadi pasangan pertama (dua beradik perempuan) menerbangkan pesawat Boeing 777 bersama.


ISLAMABAD: Dua beradik perempuan dari Pakistan yang bekerja untuk syarikat penerbangan negara itu, PIA melakar sejarah dengan menjadi pasangan pertama seumpamanya menerbangkan pesawat Boeing 777 bersama, kata PIA hari ini.

 Jurucakap Pakistan International Airlines (PIA), Danyal Gilani, berkata Maryam Masood dan Erum Masood sebelum ini menerbangkan pesawat berbeza namun akhirnya berada dalam penerbangan sama.

Kedua-dua adik beradik itu kini bersama-sama menerbangkan pesawat dari Lahore ke Karachi, Manchester, New York dan London.

 "Pasangan adik beradik juruterbang melakar sejarah untuk PIA kerana menerbangkan pesawat Boeing 777," kata Gilani dalam tweet.

 Katanya, setakat ini tiada maklumat daripada syarikat penerbangan lain mengenai pasangan adik beradik bersama-sama menerbangkan pesawat. Erum baru-baru ini dinaik taraf untuk layak menerbangkan pesawat Boeing 777, sekali gus dapat bersama kakaknya dalam kokpit.

Ia adalah berita baik buat PIA, yang mengalami kerugian selama bertahun serta bergelut memperbaiki prestasinya. Ia melancarkan perkhidmatan premier pada 14 Ogos lalu bagi menarik pelanggan.

 Sejak beberapa tahun lalu, semakin ramai wanita menjadi juruterbang. Pada 2006, tujuh wanita tamat pengajian sebagai juruterbang jet pejuang dalam tentera udara negara itu. - Agensi

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/188680