Pages

Friday, May 9, 2014

Gunung Slamet meletus 51 kali

Gunung Slamet
Letusan asap disertai api setinggi 100 hingga 200 meter berlaku semalam. 
8 Mei 2014 PURBALINGGA - INDONESIA. Gunung Berapi Slamet dilaporkan aktif apabila mula meletus sejak kelmarin.

Petugas Pemantauan, Sukedi memaklumkan, gunung berapi terletak di wilayah Jawa Tengah itu meletus 51 kali dengan letusan awal direkodkan pada 11 malam kelmarin dan susulan kedua jam 6.00 pagi semalam.

“Gunung itu mengeluarkan 37 kali gempa hembusan, 14 kali gempa letusan dan satu kali letusan asap disertai api setinggi 100 hingga 200 meter ke udara,” katanya.

Menurutnya, letusan asap putih tebal meletus tiga kali dan mengeluarkan abu ke arah Barat.

“Status Slamet kekal pada tahap tiga meskipun ada penurunan gempa dan letusan,” katanya dipetik Tribunenews

Beliau berkata, semua penduduk tidak dibenarkan melakukan aktiviti dalam radius empat kilometer dari kawasan gunung itu.

Pertandingan jinakkan lembu jantan diharamkan di IndiaGAMBAR fail menunjukkan dua lelaki cuba menjinakkan seekor lembu jantan di sebuah kampung dekat Madurai, India pada 15 Januari lalu.- AFP


NEW DELHI - Sebuah mahkamah di India mengharamkan pertandingan berlari dengan lembu jantan yang merupakan satu tradisi turun-temurun di negara ini kerana beranggapan ia merupakan satu kekejaman terhadap haiwan.
Larian lembu yang dikenali sebagai Jallikattu itu merupakan acara kemuncak festival Pongal di kampung-kampung di selatan negara ini bagi meraikan musim menuai padi.
Lelaki-lelaki yang mengambil bahagian pada pertandingan itu akan berlari di sebelah lembu jantan dan berusaha memegang tanduk atau melompat ke atas badan haiwan berkenaan bagi menjinakkannya.
Hakim di sebuah mahkamah tinggi, K.S. Radhakrishnan dalam penghakimannya berkata, setiap haiwan mempunyai maruah dan hak untuk hidup dengan aman.
"Siasatan menunjukkan bahawa lembu jantan yang digunakan pada pertandingan itu dilayan dengan sangat kejam dan mengalami penderitaan yang teruk," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0509&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz31A3YNqNq 
Hakcipta terpelihara