Pages

Friday, October 1, 2010

PENGAKUAN ORANG-ORANG BARAT TERHADAP IMAM MAHDI


 

  
messiahwar
Di dalam post terbaru ini, kita akan lihat pengakuan orang-orang barat terhadap Imam Mahdi.
Agenda Yahudi yang Kesembilan (untuk memusnahkan umat Islam): Menjauhkan umat Islam dari memegang tampuk pemerintahan di negara-negara Islam dan jangan beri kesempatan bergerak.
Montgomery Watt
Montgomery Watt
1. Sehubungan itu, seorang orientalis Inggeris, Montgomery Watt, menulis dalam ‘London Time’ pada tahun 1968:
“Kalau sudah ditemui seorang pemimpin Islam yang (benar-benar) berkelayakan dan bercakap dengan suara Islam yang tepat pula, kemungkinan besar agama itu akan (bangkit kembali dan) merupakan sebuah kekuatan politik yang besar di dunia ini sekali lagi.”
Yang dimaksudkan oleh Montgomery itu adalah pemimpin yang bertaraf khalifah, kerana hanya seorang pemimpin yang bertaraf khalifah sahaja yang akan mampu menyatukan kembali seluruh umat Islam yang sedang kronik berpecah-belah pada hari ini. Pemimpin yang bertaraf Presiden atau Perdana Menteri tidak termasuk dalam senarai pemimpin yang dimaksudkan oleh beliau.
Taraf Presiden atau Perdana Menteri hanya layak untuk memimpin di dalam wilayah yang terhad atau dihadkan, tidak layak untuk memimpin dunia yang tanpa sempadan, atau sekurang-kurangnya di seluruh dunia Islam. Hanya seorang pemimpin yang bertaraf Khalifah sahaja yang akan diberi kemampuan dan berkelayakan penuh untuk berbuat demikian.
Ben Gurion
Ben Gurion
2. Bekas Perdana Menteri Israel, Ben Gurion pernah dilaporkan berkata,
“Sesungguhnya yang paling menakutkan kami ialah, kalau dalam dunia Islam, sudah lahir seorang Muhammad Baru.”
Muhammad Baru yang dimaksudkan oleh Ben Gurion itu tidak lain dan tidak bukan adalah Imam Mahdi, kerana nama Imam Mahdi itu adalah Muhammad, sama dengan nama datuknya, Nabi Muhammad SAW. Jelaslah bahwa pihak Barat amat takutkan peribadi yang bernama Muhammad ini, yang digelar sebagai Imam Mahdi, dan ketakutan mereka itu tidak dapat disembunyikan lagi.
Jelaslah bahwa orang-orang Kristian adalah jauh lebih peka daripada kita, umat Islam sendiri dalam hal mempercayai dan meyakini kedatangan Imam Mahdi ke dunia ini. Mereka sentiasa berjaga-jaga menanti tibanya seorang pemimpin Islam bernama Muhammad, tahu pula tempat keluarnya dan bila keluarnya. Pada masa yang sama kita umat Islam masih lagi sibuk bercakaran mengenai sahih atau dhaifnya hadis-hadis mengenai Imam Mahdi itu.
Yang percaya kepada kedatangan Imam Mahdi sibuk mengutuk golongan yang tidak percaya, manakala yang tidak percaya, sibuk pula mengutuk golongan yang percaya kepada kedatangan Imam Mahdi. Titik pertemuan tidak juga diperoleh. Siapa lagi yang harus dipersalahkan dalam soal ini?
The Mahdi
The Mahdi
3. A. J. Quinnell, seorang novelis Barat telah menulis sebuah novel bertajuk The Mahdi.
Di dalam novel itu disebutkan andaian beliau bahawa isu Imam Mahdi ini akan dieksploitasi oleh kuasa-kuasa besar Barat. Kuasa-kuasa besar ini akan bergabung tenaga, fikiran dan matlamat untuk menonjolkan seorang yang mereka pilih sebagai Mahdi untuk diikuti oleh seluruh umat Islam. Tujuannya adalah untuk mencapai tujuan jahat mereka terhadap umat dan negara-negara Islam. Mahdi boneka ini dirancang oleh perisik-perisik CIA, MI5 dan KGB untuk muncul di Tanah Suci Makkah. Setelah itu, beliau akan mengarahkan seluruh umat Islam mengikut beliau tunduk kepada kuasa-kuasa besar Barat itu.
Wallahualam.
Via: warfeel-efairy

JAGALAH HATI PASANGAN ANDA


  
couple-holding-handsPASANGAN adalah ‘sahabat’ kita yang paling rapat dan setia. Tak kira waktu suka, duka, pasangan kita pasti akan sentiasa berada di sisi.
Tapi seringkali kita menganggap pasangan sebagai orang terakhir yang perlu dijaga hatinya kerana mereka pasti akan menerima kita seadanya.
Ada yang mengambil mudah dari segi percakapan dan tidak menghormati pasangan sebagai mana mereka menghormati orang lain.
Dari segi penampilan pula, ramai yang mengambil kesempatan dengan tidak menjaga diri atau paras rupa kerana mereka tahu hakikatnya mereka sudah mempunyai pasangan yang akan menerima mereka walau apa pun yang terjadi.
Kalau ada yang beranggapan begitu pastikan anda ubah tanggapan tersebut kerana pasangan kitalah orang yang paling perlu dijaga dan hormati. Kita juga perlu tampil menarik untuk pasangan dan bukan untuk orang lain.
Penulis berminat untuk berkongsi satu ungkapan daripada tokoh motivasi tersohor negara, Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah, ujarnya; “Jika mahu diri disayangi, beri kasih sayang kepada orang dahulu”. Maksud lain yang dapat penulis simpulkan di sini ialah, jika kita mahu dihargai pasangan, maka kita harus memberikan yang terbaik kepada mereka barulah kita akan mendapat kebaikan yang sama juga.
Sesuai dengan topik kita cantik luaran dan dalaman, antara perkara yang perlu diberi perhatian ialah berhemah apabila berbicara, tampil dengan rupa yang menarik dan bersih serta menjaga hati pasangan dengan baik.
Bagi yang mahu berubah namun tidak tahu caranya, panduan di bawah mungkin boleh membantu.
Pertama: Paling penting dalam perhubungan ialah komunikasi yang baik.
Seringkali kita mengabaikan komunikasi yang baik dengan pasangan. Kata ganti nama diri seperti aku dan kau digunakan dalam perbualan harian, padahal lebih molek jika panggilan seperti ‘sayang’ atau ‘abang’ digunakan kerana itu boleh memupuk kemesraan.
Seperti persahabatan, pasangan yang baik perlu komunikasi yang jujur. Perlu bersedia untuk memberi pandangan, nasihat menasihati bila keadaan memerlukan. Jika salah seorang ingin meluahkan masalah, seorang lain perlu mendengar dengan baik.
Jangan pula cuba masuk campur dalam urusan pekerjaan dan keluarga jika tidak diminta. Jika ada yang berkecil hati, pastikan disuarakan dengan baik untuk mengelakkan salah faham yang lebih buruk.
Kedua: Anda dikehendaki menjadi pendengar yang setia. Bila pasangan anda dilanda masalah sebagai contoh di tempat kerja, bersedialah untuk menjadi pendengar dan jangan sesekali mengadili pasangan anda itu walaupun sebenarnya anda tahu bahawa dia yang punca masalah itu.
Apa yang perlu ialah dengar dan beri nasihat secara umum sahaja.
Ketiga: Memastikan bahawa anda tidak bertepuk sebelah tangan. Maknanya bukan anda sahaja yang menganggap pasangan anda itu perlu dihormati, malah dia juga perlu menghormati anda.
Jika ada sahabat lain yang mengutuk pasangan anda di belakangnya, andalah orangnya yang penuh yakin untuk menjadi pembela pasangan anda itu.
Tetapi jika memang pasangan anda melakukan kesalahan, terus-teranglah bahawa anda tidak selesa dia melakukan begitu, pilih perkataan yang sesuai untuk menegur dan tegurlah dengan berhati-hati agar tidak mengecilkan hatinya.
Seringkali kita mendengar rakan kita mengomel tentang bentuk tubuhnya yang semakin berisi dari hari ke hari.
Perkara yang amat lazim terjadi kepada wanita itu seperti lumrah terutama selepas melahirkan anak.
Memang ia amat merisaukan namun apa yang penting selain kerisauan itu ialah tindakan segera yang perlu diambil bagi menangani masalah tersebut.
Keempat: Laburlah sedikit wang untuk penampilan anda, tak kira sama ada untuk menguruskan badan, mencantikkan kulit, berbaju baru dan sebagainya semuanya ada harga yang perlu dibayar.
Namun percayalah ia adalah satu pelaburan yang baik demi perhubungan anda. Tapi tidak kira sama ada anda lelaki atau perempuan perlulah sama-sama mengambil berat tentang penampilan anda.
Kebersihan harus dijaga dan perlu amalkan disiplin diri. Pilihlah pakaian yang kemas dan pastikan anda melakukannya ikhlas untuk pasangan anda.
Jangan bila hendak ke kenduri atau berhari raya baru hendak bergaya. Sepatutnya bergayalah di rumah kerana ada mata dan perasaan yang lebih penting untuk dijaga.

Sejarah Melayu Freemason di Malaysia


PADA setiap negara, nama perkumpulan Free-masonry itu berbeza-beza. Ada yang bersifat lokal ada pula yang merupakan cabang dari luar negeri, ada pula yang menghimpun semua aliran pemuda dan organisasi kepemudaan dari segala macam gerakan: Katholik, Budha, Islam, Protestan, sekuler, sosialis, kebangsaan dan sebagainya.


Tetapi pimpinannya harus seorang anggota Freemasonry, ada juga seorang yang bodoh dalam agama lalu diasuh Freemason. Karena dianggap mengun-tungkan bagi penguasa, maka aliran-aliran Free-masonry didukung oleh penguasa, dan kebanyakan dari penguasa itu sendiri buta tuli tentang gerakan Freemasonry, dan hanya melihatnya sebagai gerakan amal kebajikan umum.

Jika kita kaji, hampir semua gerakan masa atau organisasi masa yang berupa organisasi politik ataupun organisasi amal, telah dimasuki jarum-jarum Freemasonry. Hampir semua organisasi kebangsaan di dunia ini, mendasarkan ide gerakannya pada prinsip-prinsip Freemasonry. Dan salah satu ciri khasnya, hampir semua organisasi kebangsaan bersikap anti pati, atau sekurang-kurangnya melirik dengan cibiran bibir terhadap Islam. Freemasonry di negara-negara Asia dapat disebutkan antara lain: Thailand dan Malaysia

THAILAND

Aliran Freemasonry dimasukkan oleh orang-orang Inggris dan Perancis yang ingin menguasai Siam sehingga menimbulkan krisis Siam. Krisis Siam mulai 1893-1896 M. Freemasonry yang dimasukkan oleh orang Siam, berupa gagasan-gagasan sekularisasi yang diteri-manya manakala orang-orang Siam itu belajar di luar negeri seperti di Inggris.

Diantara orang Freemasonry yang terkenal di Siam adalah Pridi Banamyong dan Phya Bahol Sena atau Bahol Balabayuha pada 1955 M. Di Thailand Selatan banyak umat Islam dan dianggap sebagai api dalam sekam, karena itu pemerintah Thailand berusaha menggunakan taktik Freemasonry menghancurkannya sedikit demi sedikit.

Daerah yang sekarang disebut Thailand selatan pada masa dahulu berupa kesultanan-kesultanan yang merdeka dan berdaulat, diantara kesultanan yang terbesar adalah ‘Patani’. Pada abad ke empat belas masuklah Islam ke kawasan itu, raja Patani pertama yang memeluk Islam ialah Ismailsyah.

Pada 1603 kerajaan Ayuthia di Siam menyerang kerajaan Patani namun serangan itu dapat digagal-kan. Pada 1783 Siam pada masa raja Rama I Phra Culalok menyerang Patani dibantu oleh oknum-oknum orang Patani sendiri, sultan Mahmud pun gugurlah, meriam Sri Patani dan harta kerajaan dirampas Siam dan dibawa ke Bangkok.

Maka Tengku Lamidin diangkat sebagai wakil raja atas perintah Siam tetapi kemudian ia pun berontak lalu dibunuh dan digantikan Dato Bangkalan tetapi ia pun memberotak pula. Pada masa raja Phra Chulalongkorn tahun 1878.M Siam mulai mensiamisasi Patani sehingga Tengku Din berontak dan kerajaan Patani pun dipecahlah dan unit kerajaan itu disebut Bariwen.

Sebelum peristiwa itu terjadi sesungguhnya pada 1873 M Tengku Abdulqadir Qamaruzzaman telah menolak akan penghapusan kerajaan Patani itu. Kerajaan Patani dipecah dalam daerah-daerah kecil Patani, Marathiwat, Saiburi, Setul dan Jala. Pada 1909 M Inggris pun mengakui bahwa daerah-daerah itu termasuk kawasan Kerajaan Siam.

Dan pada tahun 1939 M, Nama Siam diganti dengan Muang Thai. Usaha-usaha Siamisasi yang sejalan dengan Freemasonry itu:Bahasa Siam menjadi bahasa kebangsaan di kawasan Selatan, di sekolah-sekolah merupakan bahasa resmi, tulisan Arab Melayu digantikan tulisan Siam yang berasal dari Palawa.

Pada 1923 M, beberapa Madrasah Islam yang dianggap ekstrim ditutup, dalam sekolah-sekolah Islam harus diajarkan pendidikan kebangsaan dan pendidikan etika bangsa yang diambil dari inti sari ajaran Budha. Pada saat-saat tertentu anak-anak sekolah pun harus menyanyikan lagu-lagu bernafaskan Budha dan kepada guru harus menyembah dengan sembah Budha.

Kementrian pendidikan memutar balik sejarah : dikatakannya bahwa orang Islam itulah yang jahat ingin menentang pemerintahan shah di Siam dan menjatuhkan raja. Orang-orang Islam tidak diperbolehkan mempu-nyai partai politik yang berasas Islam bahkan segala organisasi pun harus berasaskan: ‘Kebang-saan’.

Pemerintah pun membentuk semacam pangkat mufti yang dinamakan Culamantri, biasanya yang diangkat itu seorang alim yang dapat menjilat dan dapat memutar balik ayat sehingga ia memfatwakan haram melawan kekuasaan Budha. Pada saat-saat tertentu dipamerkan pula segala persenjataan berat, alat-alat militer. Lalu mereka mengundang ulama Islam untuk melihat-lihat, dengan harapan akan tumbuh rasa takut untuk berontak.

Akan tetapi orang-orang yang teguh dalam keislamannya itu tetap berjuang fi sabilillah, menegakkan sebuah negeri yang berdaulat berasas Islam ‘Republik Islam Patani’. MALAYSIA, Freemasonry dan segala unsur pahamnya itu dimasukkan oleh penjajah Inggris sehingga orang-orang cerdik pandai Malaysia itupun berpaham sekuler dan berpihak pada Inggris ataupun ingin bebas tetapi tidak mau berasaskan Islam walaupun mereka sendiri mengaku ber-agama Islam.

Organisasi-organisasi Freemasonry tersebar di Malaysia itu dengan pelbagai bentuk ada berdasar-kan kebangsaan ataupun organisasi sosial atau pun cabang dari Freemasonry Inggris. Segala upacara yang sekuler dikerjakan dan Islam hanya terbatas pada adat, karena jarum Freemasonry telah masuk dalam tubuh gerakan kemerdekaan, maka partai-partai pun tidak mau berdasarkan Islam dan tetap sekuler walaupun adat agama adakalanya dibawa juga seperti salam dan bismillah seperti tercantum dalam konstitusinya itu.

di BIRMAkaum Freemasonry dibawa oleh Inggris di antara tokoh-tokohnya yang terkenal : Thakin. Islam di Birma hampir mengalami seperti di Thailand bahkan ada usaha mengusir mereka ataupun menjadikannya mereka sekuler, Islam banyak terdapat di Arakan dan Semelang pada tanah yang berbatasan dengan Patani.

Di FILIPINA umat Islam dikikis habis tetapi tetap bertahan tak mengenal menyerah, paham-paham Freemasonry dimasukkan oleh U.S.A. Sehingga terdapat gerakannya yang berterang-terang. Sebagian besar umat Islam Filipina, terdapat di daerah selatan dan Sulu.

Siasat pemerintah Filipina untuk menghancurkan Islam ditempuh dengan berbagai cara, antara lain:

1. Kekerasan sehingga timbul Gerakan Pembebasan Moro untuk melepaskan diri.

2. Melalui pendidikan dengan mensekulerkan anak-anak Islam dan memutar balik fakta sejarah, diharapkannya anak-anak Islam itupun jauh dari Islam.

3. Membendung ajaran dari luar sehingga daerah Islam terisolisasi dan terbelakang.

4. Membuat Islam tandingan yang mengiakan perintah Nasrani.

SINGAPURA

Kaum Freemasonry leluasa bergerak dan didu-kung oleh pemerintah yang sekuler itu. Bahkan markas Freemasonry terbesar terdapat di Singapura. Segala jenis gerakan Freemasonry pun ada. Organisasi-organisasi ini ada sebagian langsung berhubungan dengan negara Israel.

Orang-orang Freemasonry Asia Tenggara biasa mengadakan semacam musyawarah lengkap dengan bantuan pemerintah Singapura sendiri, datanglah utusan-utusan dari Kampuchea, Indo-nesia, Laos, Malaysia, Singapura sendiri, Birma dan beberapa peninjau dari Australia, Inggris dan Israel.
http://anakcucunabiadam.blogspot.com

Pecah kayu dengan payu dara
GAMBAR menunjukkan Susan Sykes memecahkan kepingan kayu dengan menggunakan payu daranya dalam satu program bakat televisyen di Jerman baru-baru ini.


BERLIN - Seorang wanita, Susan Sykes menunjukkan kekuatan ototnya yang luar biasa apabila dia memecahkan kepingan kayu dengan menggunakan payu daranya, lapor sebuah akhbar semalam.
Dia yang berumur 49 tahun bukan sahaja memecahkan kayu itu tetapi juga buah tembikai dan meleperkan tin minuman bir dalam satu program bakat televisyen di Jerman.
Aksi Sykes yang memiliki payu dara besar dengan saiz 46H itu mengagumkan penonton televisyen baru-baru ini.
Sebelum ini dia pernah dilabelkan sebagai satu ancaman ke atas Amerika Syarikat kerana seorang penonton mati kerana serangan jantung apabila melihat aksinya di televisyen.
"Dia (Sykes) memang amat mengagumkan tetapi anda tidak akan mahu berada di belakangnya apabila dia berlari untuk menaiki bas," kata seorang penonton televisyen. - Agensi

Mas Diana tauke bengkel kereta
MESKIPUN ramai yang kurang yakin dengan kemampuan Wan Mas Diana, namun dia membuktikan kebolehannya setanding lelaki.


JANGAN pandang wanita sebelah mata. Mungkin itu ungkapan yang sesuai untuk sesetengah individu yang memandang remeh kebolehan wanita yang menggalas tugas yang dimonopoli oleh golongan lelaki.
Bukan tidak percaya, tetapi mereka kurang yakin dengan kebolehan wanita yang lazimnya sesuai dengan kerja-kerja yang melibatkan penelitian.
Namun, kepada pemilik bengkel mengecat kereta, Wan Mas Diana Mezlan, 28, beliau melihat tohmahan dan sikap memandang rendah terhadap kebolehan wanita itu sebagai satu cabaran.
Walaupun tidak ramai golongan wanita yang berani bergelumang dengan kerja-kerja di bengkel kereta, kepada Wan Mas kerjaya itu sudah sebati dengan dirinya.
“Saya sudah biasa dengan pandangan orang tentang kebolehan saya menjalankan perniagaan ini tapi semangat saya kuat untuk meneruskannya.
Kuat semangat
“Buat apa mendengar pandangan orang lain kerana hanya kita yang tahu kebolehan diri dan orang di luar hanya pandai bercakap sedangkan mereka tidak tahu apa-apa,” tegasnya.

WAN MAS DIANA menganggap tohmahan terhadap kerjaya pilihannya sebagai satu cabaran.


Wan Mas Diana menambah, sokongan ahli keluarga juga penting dalam menentukan hala tuju kerjaya anak-anak.
“Ibu bapa saya sendiri pada mulanya sukar nak terima kerjaya pilihan saya ini, namun melihatkan kesungguhan saya lama-kelamaan mereka rasa seronok dan sangat responsif,” katanya yang pernah bercita-cita membuka bengkel membaiki kereta kerana minat yang mendalam pada enjin.
Namun atas beberapa faktor, beliau menjurus kepada bidang mengecat dan mengetuk kereta.
“Mula-mula saya ambil kursus berkaitan automotif di Giat Mara, Jitra, Kedah, namun disebabkan kursus mengenai enjin agak sukar jadi saya beralih kepada bidang mengecat kereta,” katanya.
Beliau juga pernah melanjutkan pelajaran di peringkat sijil setelah tamat menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun 2000.
Wan Mas Diana yang baru sahaja menamatkan pelajaran dalam bidang Mekanikal Plastik di Politeknik Sultan Abdul Halim, Jitra mengakui mengalami kesukaran mendapat kerja menyebabkannya beliau meneruskan pelajaran di Giat Mara tersebut.
“Setelah tamat pengajian pada tahun 2002, saya sukar mendapat pekerjaan di kilang-kilang kerana kebanyakan majikan tidak menerima juruteknik wanita.
“Saya mengambil keputusan untuk memasuki Giat Mara dan mendalami bidang automotif sebelum terjun ke bidang mengecat,” katanya.
WAN MAS DIANA melakukan kerja-kerja baik pulih dan mengecat kenderaan di bengkelnya di Kubang Pasu, Jitra, Kedah.


Tambah beliau, sejak mengusahakan bengkel mengecat kenderaan yang disewakan oleh pihak Giat Mara awal tahun lalu, beliau bersama dua orang rakan mendapati permintaan untuk mengecat dan mengimpal kenderaan mendapat sambutan menggalakkan.
Pelanggan puas hati
“Mula-mula ramai pelanggan tidak percaya dengan kemampuan dan kebolehan saya kerana saya seorang perempuan, tapi setelah melihat hasil kerja, mereka berpuas hati malah permintaan mengecat dan mengimpal juga semakin tinggi,” kata anak sulung daripada empat beradik itu.
Katanya, ketika menyatakan hasrat untuk menceburi bidang tersebut, beliau mendapat tentangan hebat daripada keluarga, namun mereka akur setelah melihat kemampuannya mengusahakan bengkel sendiri.
“Pada mulanya mereka juga tidak setuju dan sukar untuk terima kerja yang saya buat tapi lama-kelamaan ia jadi perkara biasa,” katanya.
Mereka yang berminat untuk mendapat khidmat mengecat dan mengimpal boleh menghubungi Wan Mas Diana di talian 016-4924 842 atau datang terus ke bengkelnya yang terletak di Giat Mara Prima, Kubang Pasu, Jitra, Kedah

Provokasi kotor Bendera


“KAMI mohon maaf dan tidak akan mengulangi hal yang tercela ini. Apabila hal ini terulang kembali kami daripada kelompok Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) bersedia bertanggungjawab dan dihukum berdasarkan undang-undang yang diputuskan di Indonesia.”
Demikian luahan bertulis Adrian Napitupulu dari Jakarta, Indonesia menerusi laman web www.topix.com September lalu. Pemuda Indonesia itu melahirkan kekesalan gara-gara tindakan agresif Bendera menggugat hubungan diplomatik Malaysia-Indonesia.
Ketidakpuasan hati rakyat Indonesia terhadap Malaysia dikatakan berpunca daripada isu lagu Terang Bulan dan tarian Pendet.
Api kemarahan rakyat di Tanah Seberang itu dilihat semakin menjadi-jadi selepas beberapa akhbar nasional Indonesia menyiarkan berita dengan melemparkan tuduhan bahawa Malaysia mendakwa tarian Pendet milik negara ini. Sedangkan, isu berkenaan langsung tiada kena-mengena dengan kerajaan Malaysia.
Hari demi hari, provokasi daripada pihak tertentu dan percaturan kotor pihak media di Indonesia membangkitkan rasa marah dan tidak puas hati di kalangan rakyat Indonesia. Hingga ke satu tahap, mereka berani mengusir orang Malaysia dengan menggunakan buluh-buluh runcing.
Bagaimanapun, laman web detik.com pernah melaporkan operasi ancaman buluh runcing di jalanan itu bertahan selama setengah jam saja, memandangkan tiada seorang pun rakyat Malaysia berada di jalan itu.
Namun kekesalan kumpulan Bendera hanya bersifat sementara. Kini mereka mengulangi perkara yang sama. Demonstrasi dalam keadaan tegang berlangsung tanpa henti di persekitaran Tugu Monas dan Lapangan Monas di Jakarta Pusat.
Bendera merupakan kumpulan yang lantang bersuara dan berada di barisan hadapan tatkala memperjuangkan hak rakyat dan negara mereka, Indonesia terutamanya yang mempunyai hubung kait dengan Malaysia.
Terbaru, mereka meradang kerana membantah penangkapan tiga anggota penguat kuasa Jabatan Kelautan dan Perikanan Indonesia oleh Polis Marin Malaysia pada pertengahan Ogos lalu.
Propaganda media Indonesia mengenai seorang pembantu rumah yang mendakwa dirogol dan diseksa dengan seterika panas oleh majikannya di Pulau Pinang turut membakar dendam Bendera.
Melontar najis
Ekoran insiden itu, kumpulan Bendera bertindak melontar najis ke Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia.
Segelintir ahli Bendera pula mengugut melancarkan Sweeping Malaysian iaitu protes mengusir rakyat Malaysia dengan mengadakan sekatan jalan raya di hadapan ibu pejabat Bendera di Jalan Deponegoro, Jakarta Pusat.
Kumpulan itu semakin hilang pertimbangan apabila membakar dan memijak-mijak bendera Malaysia. Ketika Malaysia meraikan sambutan Kemerdekaan yang ke-53, sekumpulan penunjuk perasaan Bendera mengumpul cap jari darah pada sehelai kemeja-T sebagai hadiah kemerdekaan Malaysia.

KEMARAHAN kumpulan Bendera terhadap Malaysia tercetus gara-gara beberapa isu yang melibatkan kebajikan rakyat Indonesia.


Menurut Koordinator Bendera Mustar Bona Ventura Manurung, 35, mereka mencadangkan agar kerajaan Indonesia memikirkan kaedah untuk membawa pulang hampir dua juta rakyat Indonesia yang mencari rezeki di Malaysia. Ia bertujuan mempertahankan kehormatan dan kedaulatan Indonesia.
“Sebaik sahaja semua Tenaga Kerja Indonesia (TKI) pulang, maka hubungan diplomatik antara Malaysia dan Indonesia harus segera diputuskan. Lagipun kerajaan Malaysia enggan memohon maaf kepada rakyat Indonesia berhubung beberapa insiden yang berlaku.
“Kemarahan kami sukar dibendung lagi. Bendera akan bertindak lebih agresif,” ujar Mustar, bekas penuntut di Sekolah Menengah Pertama Kristen (SMPK), Bogor, Indonesia.
Sementara itu, Pensyarah Sosiologi, Jabatan Sosiologi dan Antropologi, Kulliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Fatimah Daud mencabar pemerintah Indonesia membawa pulang semua rakyatnya di negara ini.
Hidup miskin
Pemerintah Indonesia diminta membuka peluang pekerjaan di sana dan tawarkan bayaran sama seperti yang majikan Malaysia berikan. Persoalannya adakah mereka mampu melaksanakannya?
Fatimah yang menjalankan kajian tentang pembantu rumah enam tahun lalu mendapati hampir 90 peratus responden Indonesia mencari rezeki di Malaysia kerana tidak tahan hidup dalam kemiskinan di negara sendiri.
“Demonstrasi kumpulan Bendera tidak relevan dan ia mengugat periuk nasi rakyat Indonesia yang mencari makan di Malaysia bagi menampung kehidupan keluarga di negara mereka,” keluh Fatimah.
Tambah Fatimah, ketika Bendera sibuk memperjuangkan nasib TKI, sedangkan tanpa mereka sedari hampir 1.9 juta rakyatnya di negara ini lebih banyak mendatangkan kesan buruk.
Sejak TKI membanjiri Malaysia, warga tempatan tidak tenang menjalani kehidupan harian. Setiap hari ada saja paparan negatif seperti merompak, membunuh dan merogol yang melibatkan rakyat Indonesia.
“Kita sudah jelak dengan kerenah rakyat Indonesia yang buat perangai di sini. Isu pembantu rumah membuat onar sentiasa berlaku. Saya sendiri mengalami masalah kerenah pembantu rumah.
“Selama tiga tahun berkhidmat, pembantu rumah saya kerap mencuri barang kemas, pakaian, kosmetik, produk mandian dan perkakasan dapur. Segala-galanya terbongkar apabila saya menggeledah biliknya. Selain itu, dia juga menyorok barang yang curi di dalam tong sampah dan seluar dalam yang berzip,” tegas Fatimah.
Kerenah pembantu rumah
Sementara itu, Tengku Nor Fawizah Tengku Nujumuddin, 60, yang pernah menggunakan khidmat enam orang pembantu rumah sebelum ini telah mengalami kerugian melebihi RM40,000.
Kos pengurusan dan gaji yang dibayar tidak setimpal. Rata-rata bekas pembantu rumahnya tidak mendengar kata, malas dan bekerja sambil lewa.
“Sebagai pembantu rumah mereka seharusnya melakukan tugasan rumah, bukanya bersantai dan tidur saja. Ada juga yang memberontak dengan berguling-guling di lantai apabila ditegur,” terang Tengku Nor Fawizah ketika dihubungi Kosmo!
Bagi pembantu rumah, Dahlia Mahmud, 22, dia enggan pulang dan bekerja di Indonesia. Kata anak keempat daripada lima orang adik-beradik itu, dia cukup selesa dan seronok bekerja di Malaysia dan mempunyai majikan yang baik.
KUMPULAN bendera seharusnya memikirkan cara untuk memberi kehidupan baik kepada rakyat Indonesia bukan sekadar mencetuskan provokasi yang menggugat hubungan 
dengan negara lain.


Sepanjang empat tahun di Malaysia, Dahlia bersyukur kerana dapat mengubah taraf hidup keluarganya di Medan, Indonesia.
“Dulu rumah saya hanya berdindingkan papan dan mempunyai sebuah bilik saja. Saya bersyukur kerana dapat membantu keluarga membina rumah batu yang mempunyai tiga bilik.
“Setiap bulan saya kirim RM400 kepada keluarga untuk belanja harian,” tutur Dahlia yang meringankan beban bapanya sebagai pengayuh beca.
Selain dilema pembantu rumah, masyarakat tempatan juga gusar dengan romeo Lombok yang membawa lari anak-anak gadis ke sana.
Lelaki-lelaki Indonesia dari wilayah Lombok di Mataram itu langsung tidak memikirkan kebimbangan keluarga gadis-gadis berkenaan. Itu tidak termasuk kos yang terpaksa dikeluarkan badan bukan kerajaan (NGO) atau kerajaan untuk membawa pulang wanita Malaysia yang menderita di Lombok.
Misalnya, kes yang berlaku terhadap Noor Fadilah Ahmad, 18. Dia melahirkan kekesalan kerana lari ke Lombok tanpa restu ibu bapa semata-mata terpengaruh dengan pujuk rayu teman lelaki, Nasrudin Dahrom, 24.
“Kehidupan di Lombok jauh berbeza dengan di Malaysia termasuk terpaksa memasak menggunakan kayu api, apa pun itu semua menjadi pengajaran dan memberi pengalaman baru kepada saya,” katanya kepada pemberita selepas pulang ke Malaysia dua tahun lalu.
Sementara itu, Pensyarah Kanan Unit Kecemerlangan Warisan, Bahagian Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden, Universiti Putra malaysia (UPM), Dr. Mohd. Sharifudin Yusop, menyifatkan tindakan Bendera sebagai melampaui batas.
Pengikut adalah penganggur
Mereka hanya melihat kekejaman majikan Malaysia, sedangkan ramai rakyat Indonesia yang mencetuskan pelbagai masalah di negara ini.
Sebagai salah seorang konsultan dari Malaysia yang turut serta mengendalikan portal Melayu di Balai Kajian dan Pengembangan Budaya Melayu (BKPBM), Yogyakarta, Sharifudin kerap berulang-alik dari Malaysia ke Yogyakarta serta singgah di Jakarta.
“Kumpulan Bendera tidaklah segah yang dipaparkan media. Sebenarnya, segelintir ahli saja yang lantang bersuara. Sebaliknya, ratusan yang lain hanya pengikut yang terdiri daripada penganggur dan orang gelandangan.
“Barangkali kata-kata saya agak sinis tetapi hakikatnya kumpulan Bendera berdemonstrasi kerana terdesak dan kesempitan hidup,” ujar Sharifudin mengenai rakyat Indonesia yang menyertai Bendera semata-mata untuk mendapatkan makanan.
Sebelum ini koordinator Bendera, Mustar menafikan dakwaan bahawa ahli kumpulan Bendera mengikuti demonstrasi kerana dibekalkan sebungkus nasi campur dan dibayar upah 30,000 rupiah (RM10.45) hingga 40,000 rupiah (RM13.90).
Tambah Sharifudin: “Perkara tersebut sememangnya berlaku. Saya melihat sendiri penganjur memberi sepuntung rokok, air kotak dan nasi bungkus sebagai upah kepada mereka yang menyertai demonstrasi tersebut.”

Berlari guna kasut tinggi
BEBERAPA wanita berlari menggunakan kasut bertumit tinggi di Sydney pada Selasa lalu.


SYDNEY - Empat wanita Australia mencipta rekod dunia berlari berganti-ganti dengan menggunakan kasut bertumit tinggi 7.5 sentimeter pada Selasa lalu di sini.
Kuartet dari bandar raya Canberra yang dikenali sebagai Pinkettes menang dalam pertandingan itu dengan masa satu minit empat saat sejauh 100 meter.
Kumpulan itu memenangi hadiah A$10,000 (RM29,954) dan empat anggota kumpulan tersebut merancang menggunakan wang itu untuk melancong ke Thailand. - AP

Kanak-kanak dua tahun setinggi 1.34 meter
GAMBAR menunjukkan Karan Singh (kiri) berdiri bersama rakan-rakan sebaya.


NEW DELHI - Seorang budak lelaki berumur dua tahun enam bulan dari Meerut, India, Karan Singh mempunyai ketinggian 1.34 meter dan dia dipercayai kanak-kanak paling tinggi di dunia, lapor sebuah akhbar semalam.
Ibunya, Goliath Svetlana Singh merupakan wanita paling tinggi di Asia dengan ketinggian 2.17 meter.
Menurut ibu Karan, dia berharap anaknya itu akan mengatasi ketinggiannya.
Ibu budak itu akan mewakili skuad bola keranjang India dalam Sukan Komanwel 2010 di New Delhi yang bermula pada 3 Oktober dan berakhir 14 Oktober depan.
Menurut ibu Karan, anaknya yang berat 44.45 kilogram itu akan bertanya mengenai makanan apabila dia bangun daripada tidur pada setiap pagi.
"Apabila dia melihat ada orang sedang makan, dia akan meminta makanan. Dia tidak akan berhenti makan jika saya tidak memaksanya supaya berhenti," kata ibunya.
Karan boleh makan lima biji epal sekali gus dan sepuluh sudu teh madu sehari.
Ibunya menjelaskan, pada mulanya guru-guru di tadika enggan membenarkan anaknya belajar tetapi mengubah fikiran selepas mereka melihat surat beranaknya. - Agensi

Aksi berani cuci tingkap di tingkat 34
GAMBAR yang lebih jelas menunjukkan pekerja lelaki mencuci tingkap tingkat 34 tanpa memakai peralatan keselamatan.


DUBAI - Seorang pekerja lelaki mencuci tingkap di tingkat 34 sebuah bangunan apartmen di Pantai Jumeirah di sini tanpa memakai peralatan keselamatan, lapor sebuah akhbar semalam.
Pekerja itu mencuci tingkap tersebut pada ketinggian ratusan meter dalam keadaan selamba dengan berdiri di tepi tingkap untuk mencuci cermin.
Pembangunan yang pesat di Dubai menyebabkan ia menjadi tumpuan ramai imigran asing untuk bekerja di dalam industri pembinaan. - Agensi