Pages

Monday, January 28, 2013

Ibu bapa kebulur makan anakLondn: Ibu bapa di Korea Utara didakwa memakan anak mereka bagi mengelak kebuluran, dakwa saksi semalam.

Baru-baru ini, katanya, seorang bapa ditembak mati pihak berkuasa di Hwanghae Selatan kerana membunuh dua anaknya untuk dijadikan makanan. Saksi berkata, lelaki terbabit menawarkan daging itu kepada isterinya apabila wanita terbabit kembali daripada urusan luar. “Ada kemungkinan kejadian seumpama itu berlaku di tempat lain di Korea Utara,” katanya.


Akhbar Sunday Times diberitahu, sekumpulan wartawan menyamar sempat merakamkan insiden mengerikan di negara itu. Antaranya, seorang lelaki menggali kubur cucunya untuk dimakan, manakala di daerah Chongdan, ada individu merebus anak sendiri untuk dimakan dagingnya. Ribuan penduduk Korea Utara dikhuatiri kebuluran ketika pemimpin mereka, Kim Jong-Un terus menikmati hidangan mewah. Sumber berkata, lebih 10,000 orang mungkin mati akibat kebuluran di Pyongyang saja kerana bekalan makanan amat terhad untuk digunakan. - TS

Bloomberg sumbang universiti RM3.3 bilion

Bloomberg sumbang universiti RM3.3 bilionMichael Bloomberg menamatkan pengajian di Universiti Johns Hopkins pada 1964.
NEW YORK - Seorang remaja kelas pertengahan yang dibesarkan di pinggir bandar Boston, Michael Bloomberg terpaksa mengambil pinjaman untuk membayar yuran tuisyennya di Universiti Johns Hopkins dan bekerja secara sambilan sebagai atendan tempat letak kereta.

Sumber pendapatan itu kemudiannya digunakan remaja itu itu untuk membayar ansuran yuran pengajiannya bagi meneruskan pembelajaran.

Bagaimanapun bayaran yuran Bloomberg kurang AS$5 (RM15.20) pada tahun 1965, setahun selepas beliau lulus dengan ijazah sarjana muda dalam bidang kejuruteraan.

Kelmarin, Universiti Baltimore mengumumkan bahawa Bloomberg menyumbang sebanyak AS$ 1.1 bilion (RM3.3 bilion). Komitmen terbaru yang datang dalam bentuk sejuk AS$ 350 juta (RM1.1 bilion) ke arah inisiatif "transformasi" yang bertujuan merentas disiplin penyelesaian kepada masalah masyarakat.

Dalam satu kenyataan, jurucakap Universiti Johns Hopkins berkata, Bloomberg, bekas pemegang amanah, dipercayai menjadi orang pertama yang pernah menghulurkan bantuan kepada institusi pengajian tinggi tunggal di Amerika Syarikat (AS) iaitu AS$ 1 bilion (RM3.3 bilion).

Laman makro Twitter universiti berkenaan menyifatkan maklumat itu sebagai hadiah. Salah satu tweet menyebut mengenai pengumuman dengan perkataan, "Berita Besar," yang mungkin adalah benar.

Antara perkara lain yang disebut termasuklah, derma akan membiayai 2,600 pemegang Biasiswa Bloomberg selama lebih daripada 10 dan 50 tahun bergantung kepada mahasiswa mengikut bidang masing-masing.

Daripada jumlah yang diperolehi sebanyak AS$ 350 juta (RM1.1 bilion), AS$ 100 juta (RM 300 juta) akan disalurkan kepada "bantuan kewangan asas" untuk pelajar ijazah.

"Universiti Johns Hopkins telah menjadi bahagian penting dalam hidup saya sejak saya mula-mula menjejakkan kaki di kampus lebih daripada lima dekad yang lalu.

"Setiap dolar yang telah saya berikan telah dibelanjakan untuk membaiki institusi dan adalah penting memastikan pembelajaran boleh diikuti oleh semua orang terutamanya bagi pelajar yang mungkin tidak mampu,” kata Bloomberg dalam satu kenyataan media dipetik CNN.

Ucapan yang luar biasa mengenai kemurahan hati dan kejayaan disampaikan kepada umum mengenai Datuk Bandar, New York City yang kini telah berjaya mengembangkan empayar perniagaan selepas meninggalkan Baltimore.

Beliau akan mencapai usia 71 tahun pada Hari Valentine bulan depan.

Bloomberg memperoleh MBA dari Harvard Business School. Beliau telah diambil bekerja oleh firma Wall Street Salomon Brothers pada tahun 1966, lapor biografi beliau di laman web NYC.

Selepas beliau meninggalkan Salomon pada tahun 1981, usahawan muda itu kemudiannya menggunakan kepakarannya dalam sistem maklumat untuk melancarkan Bloomberg LP, yang menyediakan sistem komputer untuk peniaga dan firma kewangan.

Kemudian, minat Bloomberg dalam bidang media semakin meningkat sehingga beliau akhirnya mempunyai lebih daripada 15,000 pekerja di seluruh dunia, menurut biografi beliau.

Bloomberg akhirnya menumpukan usaha beliau kepada kebajikan dan politik. Beliau telah dilantik sebagai Datuk Bandar Big Apple pada tahun 2001 dan telah memegang jawatan itu hingga kini.

Sumbangan AS$ 1 juta (RM3 juta) pertama beliau kepada Universiti Johns Hopkins telah dibuat pada tahun 1984, 20 tahun selepas beliau tamat pengajian dan dalam masa sama bagi memperingati mendiang ibunya, Charlotte.

Presiden universiti itu, Ronald J. Daniels berkata, ‘hadiah’ yang diterima Sabtu lalu "menggambarkan semangat Bloomberg untuk menyelesaikan masalah besar dengan cepat dan cekap.

Katanya, tindakan itu akan memastikan bukan sahaja Universiti Johns Hopkins dapat membantu menyelesaikan masalah manusia, tetapi juga dapat membawa universiti di mata dunia tentang bagaimana bagaimana ia perlu dilakukan."

Setakat ini, sumbangan Bloomberg termasuklah AS$ 240 juta (RM 730 juta) yang digunakan dapat menjana pendapatan universiti seterusnya dapat membaiki infrastruktur universiti, AS$ 219 juta (RM666 juta) untuk bantuan kewangan pelajar dan AS$ 336 juta (RM1.06 bilion) untuk penyelidikan.

"Memberi sangat bermakna jika wang itu akan membuat perbezaan dalam kehidupan orang ramai.

"Saya tahu institusi lain juga boleh membuat perbezaan yang besar dalam kehidupan di seluruh dunia melalui penyelidikan yang menggemparkan - terutama dalam bidang kesihatan awam," ujar Bloomberg lagi.

Syekh Abdullah Azzam : Kisah Seorang Gembala


Ada sebuah kisah yang diceritakan oleh Syaikh DR. Abdullah Azzam rahimahullah di dalam kitabnya Tarbiyah jihadiyah jilid 12 yang membuat saya miris dan kemudian mencoba membandingkan dengan realita sekarang ini, dimana diantara orang-orang yang berjubah ‘Ulama’ hari ini menjadikan fatwa-fatwa mereka sebagai label halal bagi orang-orang yang jelas-jelas memusuhi para pejuang syari’at untuk membasmi para aktivis Islam di negeri ini. Mereka menjual Dienullah dengan harga seekor kambing seperti kata Hasan Al bashri rahimahullah atau lebih murah dari itu demi untuk mendapatkan sunggingan senyum penguasa thaghut.

Allah ‘Azza wa Jalla berfirman tentang mereka :

اشْتَرَوْا بِآيَاتِ اللَّهِ ثَمَنًا قَلِيلا فَصَدُّوا عَنْ سَبِيلِهِ إِنَّهُمْ سَاءَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Mereka menukarkan ayat-ayat Allah dengan harga yang sedikit, lalu mereka menghalangi (manusia) dari jalan Allah. Sesungguhnya amat buruklah apa yang mereka kerjakan itu.” (At Taubah : 9)

Syaikh menceritakan bahwa ada dua orang pemuda yang terluka di Pansyir Afghanistan setelah mengadakan penyerangan ke Pansyir. Dua orang pemuda aktivis dakwah itu salah satunya adalah mahasiswa Fakultas Teknik dan satunya lagi adalah dosen di fakultas tersebut. Keduanya terluka, lalu mereka mundur, merangkak dan merayap hingga ke tepi sungai, sampai ke suatu tempat dan beristirahat.

Lalu lewatlah seorang gembala dan melihat tubuh mereka yang berlumuran darah. Dia bertanya, ” Siapa kalian berdua ini ?”, Keduanya menjawab, ” Kami berjihad di jalan Allah dan terluka di sini.” Mendengar jawaban kedua pemuda itu, si gembala lantas teringat dengan siaran-siaran pemerintah yang menyatakan bahwa mereka termasuk anggota kaum bughot, menentang pemerintah yang sah.

Si gembala itu menanyakan pada mereka, ” Apa yang kalian perlukan ?” Mereka menjawab, ” Kami ingin minum.”, ” Tunggu sebentar !” Kata gembala tadi. Lalu si gembala itu pergi sebentar dan kemudian balik membawa batu besar, dan segera menghantam kepala kedua pemuda itu hingga mati. Dalam pikirannya, kedua orang ini adalah kaum bughot yang boleh (wajib) dibunuh (diperangi).

Kemudian si gembala dengan rasa gembira pergi memberitahukan perkara tersebut kepada Imam Masjid di tempatnya. Dia menuturkan bahwa dia telah membunuh dua orang pembangkang yang disiarkan oleh radio-radio padanya.

Imam masjid tersebut bertanya kepadanya, ” Siapa mereka yang kamu bunuh tadi ?”, Gembala itu menjawab, ” Dua orang di pinggir sungai.” Lalu sang Imam mengatakan padanya, ” Mereka termasuk diantara orang-orang terbaik di negeri ini, kamu telah membunuh dua orang Muslim yang besar dan tengah berjihad, maka bagaimana mungkin Allah akan mengampuni perbuatanmu itu ?” Begitu mendengar penuturan sang Imam, si gembala tadi menjadi gila.

Demikianlah apa yang diperbuat itu karena dia mendengar para ‘ulama’ (suu’-yang dekat dengan penguasa) memfatwakan bahwa mereka adalah kaum bughot, wajib diperangi, dan mereka harus diburu dan dikejar..

Sumber : FB Mushab Azzarqawi

Sumber : http://al-mustaqbal.net/ilmu/taujih/syekh-abdullah-azzam-kisah-seorang-gembala/

Pertandingan robot menari
SEJUMLAH orang menyaksikan beberapa robot yang menari.


YOKOHAMA - Satu pertandingan robot menari diadakan di sini semalam.
Sebanyaki enam kategori dipertandingkan termasuk acara persembahan bebas.
Para pemilik robot itu merebut Piala Atlet Robot pada pertandingan berkenaan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0128&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2JDnFVZZV 
Hakcipta terpelihara 

Pertandingan boling unikCLIFFORD membaling buah kelapa ke arah 10 buah nanas di Restoran Blue Heaven, Key West kelmarin.


KEY WEST, Amerika Syarikat - Satu pertandingan mambaling buah kelapa ke arah 10 buah nanas diadakan di Restoran Blue Heaven di sini kelmarin.
Seorang peserta, Clifford Rolwing memenangi pertandingan itu.
Ia diadakan sempena Festival Buah-Buahan Key West. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0128&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2JDn1DN1r 
Hakcipta terpelihara