Pages

Saturday, January 2, 2016

Pakar Matematik Cabar Al-Quran,Lihat Apa yang Berlaku Selepas Itu Yang Sangat Mengejutkan!!

http://um-fabolous.blogspot.sg/2015/04/pakar-matematik-cabar-al-quranlihat-apa.html?m=1
Dr Gary Miller (Kini Dr Abdul Ahad) adalah seorang pendakwah yang sangat aktif dan sangat berpengetahuan tentang Alkitab. Lelaki ini terlalu suka matematik, itulah sebabnya dia suka logik. Pada suatu hari, beliau memutuskan untuk membaca Al-Quran untuk cuba mencari apa-apa kesilapan yang dia mungkin boleh diambil kesempatan bagi menarik orang Islam memeluk agama Kristian.

Beliau menyangka Al-Quran adalah sebuah buku lama bertulis 14 abad yang lalu, sebuah buku yang bercakap tentang padang pasir dan sebagainya. Apa yang dijumpainya selepas itu amat mengejutkannya dan beliau begitu kagum. Beliau dapati Al-Quran ini mempunyai sesuatu yang tidak ada pada semua kitab lain di dunia ini. Beliau menjangkakan untuk mencari cerita-cerita tentang masa sukar Nabi Muhammad (SAW) hadapi, seperti kematian isterinya Khadijah (RA) atau kematian anak-anak lelaki dan anak-anak perempuannya.

Bagaimanapun, beliau tidak menemui apa-apa seperti itu. Dan apa yang membuatkan beliau lebih keliru adalah bahawa dia menemui satu penuh “surah” (bab) dalam Al-Quran yang dinamakan “Maryam” yang mengandungi banyak berkenaan dengan Maryam yang tidak pernah dijumpai walaupun dalam buku-buku yang ditulis oleh orang Kristian mahupun dalam Al-kitab mereka (bible). Dia tidak menjumpai surah dinamakan sempena “Fatimah” (anak nabi) atau “Aishah” (isteri Rasulullah saw), semoga Allah rahmati kedua-dua mereka.

Beliau juga mendapati bahawa nama Isa (AS) telah disebut dalam Al-Quran 25 kali manakala nama “Muhammad” (saw) hanya disebut sebanyak 4 kali, maka dia menjadi lebih keliru. Dia mula membaca Al-Quran dengan lebih teliti dengan harapan untuk mencari kesilapan tetapi dia terkejut apabila dia membaca ayat yang besar yang merupakan nombor ayat 82 dalam Surah Al-Nisa’a (Wanita) yang bermaksud:

“Patutkah mereka (bersikap demikian), tidak mahu memikirkan isi Al-Quran? Dan kalaulah Al-Quran itu bukan dari sisi Allah, nescaya mereka akan mendapati di dalamnya banyak perselisihan “.

Dr Miller berkata tentang ayat ini: “Salah satu prinsip saintifik yang terkenal adalah prinsip mencari kesilapan atau mencari kesilapan dalam teori sehingga ia terbukti benar (Ujian Pemalsuan). Apa yang menakjubkan ialah Al-Quran meminta orang Islam dan bukan Islam untuk cuba mencari kesalahan dalam buku ini dan ia memberitahu mereka bahawa mereka tidak akan mencari mana-mana “.

Beliau juga berkata tentang ayat ini: “Tidak ada penulis di dunia mempunyai keberanian untuk menulis buku dan mengatakan bahawa ia kosong daripada kesilapan, tetapi al-Quran, sebaliknya, memberitahu anda bahawa ia tidak mempunyai kesalahan dan meminta anda untuk cuba untuk mencari satu dan anda tidak akan mencari mana-mana. “

Satu lagi ayat yang Dr Miller ditunjukkan untuk masa yang panjang adalah nombor ayat 30 dalam Surah ‘Al-Anbiya’(Nabi-nabi):

“Adakah orang-orang kafir melihat bahawa langit dan bumi itu pada asal mulanya bercantum (sebagai benda yang satu), sebelum Kami pisahkan antara keduanya? Daripada air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapa mereka tidak mahu beriman? “

Dia berkata: “Ayat ini adalah betul-betul subjek penyelidikan saintifik yang memenangi Hadiah Noble pada tahun 1973 dan adalah kira-kira teori” Great Explosion “. Menurut teori ini, alam semesta adalah hasil daripada satu letupan yang besar yang membawa kepada pembentukan alam semesta dengan langit dan planet itu.

Dr Miller berkata: “Sekarang kita sampai kepada apa yang menakjubkan tentang Nabi Muhammad (SAW) dan tanggapan tentang syaitan membantunya, Allah berfirman:

“Dan Al-Quran itu pula tidak sekali-kali dibawa turun oleh syaitan-syaitan. Dan tidak layak bagi syaitan-syaitan itu berbuat demikian, dan mereka juga tidak dapat melakukannya. Sesungguhnya mereka dilarang sama sekali daripada mendengar wahyu yang dibawa oleh malaikat. “Al-Quran, Bab 26, Ayat 210-212.

“Apabila engkau hendak membaca Al Qur’an, hendaklah kamu meminta perlindungan kepada Allah dari hasutan Syaitan yang direjam” Al-Quran, Bab 16, Ayat 98.

Anda lihat? Bolehkah ini menjadi cara syaitan untuk menulis buku? bagaimana dia boleh menulis buku kemudian memberitahu anda untuk meminta Tuhan untuk perlindungan dari syaitan ini sebelum membaca buku itu? Itu adalah ayat-ayat ajaib dalam buku ajaib ini! dan mempunyai jawapan yang logik untuk orang-orang yang menganggap bahawa itu dari syaitan “.

Dan di antara cerita-cerita yang kagum Dr Miller adalah kisah Nabi (SAW) dengan Abu Lahab. Dr Miller berkata: “Orang ini (Abu Lahab) yang begitu teruk membenci Islam sehinggakan dia akan pergi selepas Nabi di mana sahaja dia pergi untuk mengaibkan Nabi Muhammad SAW. Jika dia melihat Nabi bercakap dengan orang yang tidak dikenali, dia akan menunggu sehingga dia selesai dan kemudian bertanya kepada mereka: Apa yang Muhammad memberitahu anda? Jika beliau berkata ia putih maka ia pada hakikatnya hitam dan jika beliau berkata ia adalah malam maka ia adalah hari. Dia bertujuan untuk memalsukan semua apa yang Nabi kata dan untuk membuat orang curiga mengenainya. Dan 10 tahun sebelum kematian Abu Lahab, sebuah surah telah diilhamkan kepada Nabi, yang dinamakan “Al-Masad”.

Surah ini menceritakan bahawa Abu Lahab akan masuk neraka, dalam erti kata lain, ia mengatakan bahawa Abu Lahab tidak akan memeluk agama Islam. Selama 10 tahun, Abu Lahab boleh berkata: “Muhammad mengatakan bahawa saya tidak akan menjadi seorang Muslim dan saya akan pergi ke neraka, tetapi saya memberitahu anda sekarang bahawa saya mahu menukar kepada Islam dan menjadi seorang Muslim. Apa yang anda fikir mengenai Muhammad ini? Adakah dia mengatakan kebenaran atau tidak? Adakah inspirasinya datang dari Allah? “. Tetapi Abu Lahab tidak berbuat demikian walaupun dia mengingkari Nabi di dalam semua perkara, tetapi tidak dalam satu ini. Dalam erti kata lain, ia seolah-olah nabi (SAW) itu memberikan Abu Lahab peluang untuk membuktikan dia salah! Tetapi dia tidak berbuat demikian selama 10 tahun penuh! dia tidak memeluk agama Islam dan tidak juga berpura-pura menjadi seorang Muslim !! Sepanjang 10 tahun, dia mempunyai peluang untuk menghancurkan Islam dalam satu minit! Tetapi ini tidak berlaku kerana itu bukanlah kata-kata Muhammad (SAW), tetapi kata-kata Allah yang mengetahui apa yang tersembunyi dan tahu bahawa Abu Lahab tidak akan menjadi seorang Muslim.

Bagaimana Nabi (SAW) boleh mengetahui bahawa Abu Lahab akan membuktikan apa yang dikatakan dalam Surah jika ini tidak inspirasi daripada Allah? Bagaimana dia boleh yakin sepanjang 10 tahun penuh bahawa apa yang di dalamnya (Al-Quran) adalah benar jika dia tidak tahu bahawa itu inspirasi daripada Allah ?? Bagi seseorang untuk mengambil apa-apa cabaran berisiko, ini hanya mempunyai satu maksud: bahawa ini adalah inspirasi daripada Tuhan.

“Binasalah kedua tangan Lahab (Abu Lahab)! binasalah dia Tidaklah berfaedah kepadanya harta bendanya dan apa yang ia usahakan Dibakar tidak lama lagi dia akan masuk ke dalam api yang menjulang-julang daripada api neraka! Isterinya, seorang perempuan pemunggah kayu api; Sebagai bahan api! Satu tali yang dipintal-daun bulat (sendiri) lehernya! “Al-Quran, Bab 111.

Dr Miller berkata tentang ayat yang kagum kepadanya: Salah satu keajaiban dalam Al-Quran itu mencabar masa depan dengan perkara-perkara yang manusia tidak boleh meramalkan dan yang terpakai yang “Pemalsuan Ujian”, ujian ini terdiri daripada mencari kesilapan sehingga perkara yang sedang diuji terbukti betul. Sebagai contoh, mari kita lihat apa yang Al-Quran kata mengenai hubungan antara orang Islam dan Yahudi. Al-Quran mengatakan bahawa orang Yahudi adalah musuh utama bagi umat Islam dan ini adalah benar sehingga kini sebagai musuh utama umat Islam adalah orang-orang Yahudi.

Dr Miller meneruskan: Ini dianggap satu cabaran yang besar kerana orang-orang Yahudi mempunyai peluang untuk merosakkan Islam hanya dengan melayan umat Islam dengan cara yang mesra untuk beberapa tahun dan kemudian berkata: di sini kita merawat anda sebagai kawan dan Al-Quran mengatakan bahawa kita adalah musuh-musuh anda, Al-Quran mesti salah tu! Tetapi ini tidak berlaku dalam 1400 tahun !! dan ia tidak akan berlaku kerana mereka adalah kata-kata Dia yang mengetahui perkara yang ghaib (Allah) dan bukan kata-kata manusia.

Dr Miller meneruskan: Bolehkah anda melihat bagaimana ayat yang bercakap tentang permusuhan antara orang Islam dan orang-orang Yahudi merupakan satu cabaran kepada minda manusia?

“Paling Kukuh di antara manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang yang beriman sekali-kali akan kamu dapati orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik; dan terdekat di antara mereka cinta kepada orang yang beriman sekali-kali akan engkau mencari orang-orang yang mengatakan, “Kami adalah orang Kristian”: kerana di kalangan mereka adalah orang yang dikhaskan untuk pembelajaran dan lelaki yang telah menolak dunia, dan mereka pula tidak berlaku sombong. Dan apabila mereka mendengarkan apa yang diturunkan kepada Rasul, engkau melihat mata mereka mencucurkan air mata, kerana mereka mengakui kebenaran: mereka berdoa: “Wahai Tuhan kami Kami percaya; suratkanlah kami berserta orang saksi” Al-Quran, Bab 5, ayat-ayat 82-84.

Ayat ini juga dengan Dr Miller kerana dia merupakan seorang Kristian tetapi apabila dia tahu kebenaran, dia beriman dan memeluk agama Islam dan menjadi seorang bentara. Semoga Allah menyokongnya.

Dr Miller berkata tentang gaya unik al-Quran yang dia mendapati yang indah: Tidak syak lagi ada sesuatu yang unik dan luar biasa dalam Al-Quran yang tidak hadir mana-mana sahaja, kerana al-Quran memberikan anda maklumat khusus dan memberitahu anda bahawa anda tidak tahu sebelum ini. Sebagai contoh:

“Ini adalah sebahagian dari berita-berita yang ghaib yang Kami wahyukan kepadamu (wahai Muhammad!) Oleh wahyu engkau tidak ada pada mereka ketika mereka melemparkan anak-anak panah, untuk yang mana satu mereka yang akan dengan penjagaan Maryam : tidak pula bersama-sama mereka ketika mereka berkelahi (tentang perkara) “Al-Quran, Bab 3, Ayat 44.

“Itu adalah dari cerita-cerita yang ghaib, yang Kami turunkan kepadamu: sebelum ini, tiada kamu kaummu mengenali mereka. Maka bersabarlah; sesungguhnya kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertakwa “Al-Quran, Bab 11, Ayat 49.

“Yang demikian itu adalah salah satu daripada cerita-cerita yang ghaib yang Kami wahyukan kepadamu: tidak pula engkau (hadir) bersama mereka apabila mereka bersepadu rancangan mereka bersama-sama dalam proses menenun plot mereka” The Holy Quran, Bab 12 , Ayat 102.

Dr Miller meneruskan: “Tidak ada kitab suci lain menggunakan gaya ini, semua buku-buku yang lain terdiri daripada maklumat yang memberitahu anda di mana maklumat ini datang. Sebagai contoh, apabila rundingan Holy Bible mengenai cerita-cerita dari bangsa-bangsa purba, ia memberitahu anda bahawa raja ini tinggal di tempat ini dan seorang pemimpin yang berjuang dalam peperangan itu, dan bahawa orang tertentu mempunyai beberapa kanak-kanak dan nama-nama mereka adalah. Tetapi buku ini (Bible) sentiasa memberitahu anda bahawa jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh membaca buku tertentu kerana maklumat itu datang dari buku itu “.

Dr Garry Miller meneruskan: “Ini adalah bertentangan dengan Al-Quran yang memberi anda maklumat dan memberitahu anda bahawa itu baru !! Dan apa yang menakjubkan adalah bahawa orang-orang Mekah pada masa itu (masa inspirasi daripada ayat-ayat) yang digunakan untuk mendengar ayat-ayat dan cabaran bahawa maklumat dalam ayat-ayat adalah baru dan tidak diketahui oleh Muhammad (SAW) atau oleh orang-orang di masa itu, dan walaupun demikian, mereka tidak pernah berkata: Kita tahu ini dan ia bukanlah sesuatu yang baru, dan mereka tidak mengatakan: Kita tahu di mana Muhammad datang dari dengan ayat-ayat. Ini tidak pernah berlaku, tetapi apa yang berlaku adalah bahawa tiada siapa yang berani untuk mengatakan bahawa dia telah berbohong kepada mereka kerana mereka benar-benar adalah maklumat baru, tidak datang dari minda manusia tetapi dari Allah yang mengetahui yang ghaib pada masa lalu, masa kini dan masa depan.”

Tahi lembu kering turut dijual secara online


Tahi lembu kering turut dijual secara online

NEW DELHI - INDIA. Tahi lembu yang dicampur dengan rumput serta dikeringkan di bawah matahari kini turut dijual secara dalam talian dan mendapat  permintaan tinggi di India.
Tahi lembu berkenaan kebiasaannya digunakan sebagai bahan bakar sejak berkurun yang lalu terutamanya oleh penduduk kampung di India.
Peruncit dalam talian termasuk Amazon dan eBay turut mengambil inisiatif menjual bahan bakar berkenaan secara dalam talian selepas mendapat permintaan tinggi terutamanya kepada penduduk yang tinggal di kawasan bandar.
Sesetengah peruncit mengatakan mereka turut menawarkan diskaun untuk pesanan berskala besar, malah terdapat pelanggan yang turut meminta tahi lembu berkenaan dibalut dengan pembalut hadiah.
Jurucakap Amazon India, Madhavi Kochar berkata, penjualan tahi lembu secara dalam talian di laman berkenaan bermula sejak Oktober lalu dan turut menerima tempahan dari pelanggan.
"Tempahan kebanyakan datang dari bandar-bandar yang sukar untuk mendapatkan bekalan tahi lembu berkenaan, " katanya dipetik AP.
Tahi lembu digunakan sejak berabad lalu untuk membakar sama ada bertujuan untuk pemanasan suhu, memasak atau upacara ritual.
Sementara itu, peruncit dalam talian utama India, ShopClue, Radhika Agarwal berkata, permintaan tahi lembu akan meningkat semasa musim perayaan Diwali kerana masyarakat Hindu biasanya menjalankan upacara sembahyang malah pernah kehabisan stok bekalan.
Tahi lembu berkenaan biasanya dijual dalam bungkusan yang mengandungi 2 hingga 8 keping dengan harga 100- 400 rupee (RM 6.50 ke RM26) setiap satu
.

Ajal belum tiba

Moscow: Seorang lelaki yang diisytiharkan mati selepas terlalu banyak minum arak terkejut apabila tersedar di dalam bilik mayat.
Dia bagaimanapun tidak pulang ke rumah selepas sedar, sebaliknya kembali berpesta bersama rakannya.
Lelaki yang tidak didedahkan namanya itu sebelum itu menghadiri majlis di Khansanky, timur Russia dan pengsan selepas minum terlalu banyak vodka.
Anggota paramedik yang dipanggil ke tempat kejadian mengumumkan dia mati dan membawanya ke rumah mayat berhampiran.
Di situ, dia dimasukkan dalam peti sejuk kerana bilik mayat sudah penuh.
Tidak lama selepas itu, lelaki berkenaan terjaga dan terkejut melihat persekitarannya. Dia terus mengetuk pintu itu sehingga pengawal keselamatan melaporkan bunyi bising kepada doktor, menyebabkan mereka membuka peti sejuk itu.
Sebaik dibuka, lelaki itu yang panik terus meluru keluar, tetapi berjaya ditenangkan dan disoal polis sebelum dibebaskan.
Jurucakap polis Aleksey Stoyev memberitahu akhbar Khasanskiye Vesti: “Malam itu bilik mayat penuh, termasuk atas lantai bilik sejuk beku, tempat lelaki itu diletakkan.
“Lelaki itu terjaga dalam keadaan yang sejuk dan gelap, tambahan pula masih mabuk. Dia panik selepas tersentuh mayat di sebelahnya yang sejuk menyebabkan dia meluru ke arah pintu, namun ia berkunci.
“Mujur ada orang mendengar dia mengetuk pintu itu,”
Selepas disoal siasat dan dibenarkan pulang. Tetapi dia kembali ke majlis dihadirinya sebelum itu ketika rakannya upacara memperingatinya.
Kehadirannya mengejutkan mereka, malah seorang rakannya pengsan selepas melihatnya.
Mereka semua meneruskan majlis itu dan kembali minum bagi meraikan ‘kehidupan semula’ lelaki itu.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 1 January 2016 @ 6:52 AM


GAMBAR hiasan.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/104030#sthash.TREBmPk2.dpuf

Harimau bintang, buaya kongsi makan

Massai Mara (Kenya): Seekor kuda belang berjaya melepaskan diri selepas dibaham seekor buaya yang kelaparan, tetapi dibaham harimau bintang yang menunggu di tebing sungai.
Kuda belang berkenaan berakhir dengan menjadi makanan untuk kedua-dua haiwan itu di taman negara di sini.
Gambar kejadian itu berjaya dirakam jurugambar Ingo Gerlach.
“Saya melihat sekumpulan kuda belang bersiap sedia untuk menyeberang sungai. Ketika itu, sungai berkenaan penuh dengan buaya. Saya pasti kuda belang berkenaan menyedari kehadiran sang bedal, tetapi terpaksa menyeberanginya dengan berlari pantas.
“Bagaimanapun, seekor daripadanya dibaham. Dia berjaya melepaskan diri, tetapi jatuh apabila berada ditebing, mungkin kerana cedera,” kata Gerlach.
Menurut jurugambar itu, ketika berada di tebing berbatu itu, seekor harimau bintang jantan pula muncul.
“Kerana cedera, kuda belang itu tidak berpeluang melarikan diri. Harimau itu menerkam lehernya. Kuda itu rebah. Dan buaya terbabit pula merangkak naik dan membaham belakang mangsanya.
“Kedua-dua haiwan itu berkongsi mangsa sebelum buaya itu berpatah balik ke sungai dan harimau bintang itu ke gigi air untuk minum,” kata Gerlach. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 2 January 2016 @ 6:08 AM


HARIMAU bintang dan buaya membaham bangkai kuda belang itu.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/104299#sthash.Fd0yn6ba.dpuf

Nadine robot paling menyerupai manusiaROBOT ini boleh mengenali pengunjung dan berbual dengan manusia. - AGENSI


SINGAPURA – Sepasukan saintis diketuai oleh Profesor Nadia Thalmann dari Universiti Teknologi Nanyang di sini telah membina sebuah robot yang didakwa paling menyerupai manusia.
Dinamakan Nadine, robot itu menyerupai seorang wanita dan bertugas sebagai penyambut tetamu di universiti berkenaan.
Nadine yang berkulit licin dan memiliki rambut berwarna coklat bukan sahaja menyapa tetamu, malah dia turut bertentang mata, tersenyum dan berjabat tangan dengan setiap pengunjung.
Robot itu juga boleh mengenali pengunjung yang datang semula ke pusat pengajian tinggi tersebut.
Beberapa saintis meramalkan robot yang menyerupai manusia itu akan digunakan untuk menjaga anak dan bertindak sebagai rakan kepada warga emas yang kesunyian pada masa hadapan.
Berbeza dengan robot lain, Nadine memiliki personaliti, perasaan dan emosi. Robot itu boleh memberi ekspresi gembira atau sedih bergantung kepada topik yang dibincangkan.
“Ketika negara di seluruh dunia berhadapan penduduk yang semakin tua, robot sosial boleh menangani tenaga kerja yang semakin mengecil, menjadi sahabat kepada kanak-kanak dan warga tua di rumah dan platform untuk perkhidmatan penjagaan kesihatan pada masa depan,” kata Thalmann. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0102&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3w2h4mSdO 
Hakcipta terpelihara 

Kucing rakam gambar selfie dengan anjing


FOTO seekor kucing mengambil gambar selfie sambil ditemani tiga ekor anjing menjadi viral sehingga mendapat perhatian seluruh dunia. - AGENSI
LONDON 1 Jan. – Perbuatan mengambil gambar selfie kedengaran biasa kepada orang ramai ketika ini, namun apa yang lebih mengagumkan ialah perlakuan tersebut turut menjadi ikutan haiwan seperti kucing.
Sekeping gambar seekor kucing sedang mengambil selfie sambil ditemani tiga ekor anjing di sebuah padang menjadi viral sehingga mendapat perhatian seluruh dunia dengan lebih sejuta ‘like’ serta dikongsi ribuan pengguna Internet.
Daily Mail melaporkan, gambar tersebut yang dimuat naik oleh individu tidak dikenali dalam laman sosial Instagram kelmarin, turut mendapat pelbagai reaksi melucukan dalam tempoh beberapa jam sahaja.
Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sehingga kini siapa menyebarkan gambar tersebut dan milik siapakah kucing yang pandai mengambil selfie itu.
Seorang pengguna Instagram dari Kuala Lumpur dengan nama Official Ganesh menulis, ‘Kepada semua, ini bukan latihan tarian. Semua tolong beri aksi pada kamera’.
Pengguna lain, Eklesia Divka pula menyatakan gambar tersebut sangat comel, sementara Skocz US dan btbyard begitu teruja dengan aksi selfie haiwan itu.
Seorang pengguna Ki Yi pula berkata, ‘Ini adalah gambar terbaik untuk muka depan album’.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kucing-rakam-gambar-selfie-dengan-anjing-1.175388#sthash.2g2r6xRd.dpuf