Pages

Monday, May 6, 2013

Nak jadi macam anak patung

Foto
FOTO menunjukkan wajah Vanilla ketika remaja (kiri) sebelum menjalani pembedahan pertamanya dan wajahnya kini (kanan).
Tokyo: Seorang wanita Jepun menjalani transformasi fizikal yang mengejutkan selepas menjalani 30 pembedahan kosmetik dengan kos 10 juta yen (RM306,368).
Wanita itu yang juga seorang model dikenali sebagai Vanilla Chamu berkata, dia berhasrat untuk menjalani pembedahan hingga mencapai matlamat yang diidamkan - seperti anak patung Perancis.

Foto Vanilla sebelum prosedur pertamanya mendedahkan wajah biasa remaja Jepun itu hampir tidak dapat dikenali berbanding penampilan ala wanita Barat yang dimilikinya sekarang. Sesetengah pembedahan plastik, termasuk pembedahan kelopak mata dan hidung semakin popular di kalangan wanita Asia yang ingin kelihatan seperti wanita Barat.
Vanilla tidak disangkal lagi telah menjalani rawatan itu, tetapi senarai panjang prosedur dijalani turut termasuk penyedutan lemak, implan bulu mata, pembentukan lekuk di dagu dan implan payudara, lapor BuzzFeed.

Bagaimanapun, penampilannya itu tidak mencukupi buat Vanilla dalam usahanya untuk menjadi anak patung Perancis hidup yang sempurna.

Malah, baru-baru ini dia menjalani implan pembesaran payudara dan prosedur seterusnya yang lebih ekstrim ialah dia bercadang untuk menjalani pembedahan menambah ketinggian.

Vanilla menjalani pembedahan plastik yang pertama ketika berusia 19 tahun dan merahsiakan usia sebenarnya. Dia sudah menjadi sebagai selebriti di tanah airnya, membuat penampilan di televisyen tidak terkira banyaknya dan melancarkan karier sebagai bintang pop.

Penampilan luar biasanya tidak diragukan membuatkan dia menyerlah di khalayak ramai, tetapi dia tidak memberikan banyak pandangan luar biasa mengenai bagaimana sepatutnya penampilan anak patung Perancis.
Anak patung Perancis juga dikenali sebagai anak patung porselin, anak patung biska atau anak patung China dan bermakna sebuah boneka dengan sebahagian atau sepenuhnya porselin biska.

Secara tradisional karakternya mempunyai penyelesaian kulit kusam yang realistik dan di ambang populariti antara 1860 dan 1900. Anak patung seperti itu kini adalah barangan koleksi antik dan bernilai beribu-ribu dolar. Dengan bibir yang muncung dan payudara palsu, Vanilla jelas tidak menyerupai permainan klasik kanak-kanak, tetapi tidak dinafikan dia adalah rekaan tersendiri dirinya.- Daily Mail

Pesawat berkuasa suria terbang tanpa guna minyak
PESAWAT Solar Impulse terbang dari Teluk San Francisco ke Phoenix, Arizona pada Jumaat lalu.


SAN FRANCISCO - Sebuah pesawat berkuasa suria berlepas dari sini dan tiba di Phoenix, Amerika Syarikat kelmarin dalam tempoh 18 jam dan 18 minit.
Pesawat yang tidak menggunakan minyak itu selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Sky Harbor, Phoenix selepas berlepas dari Lapangan Terbang Moffett Field dekat sini pada Jumaat lalu.
Badan pesawat itu diperbuat daripada gentian karbon dan seberat sebuah kereta kecil.
Pesawat yang diberi nama Solar Impulse itu boleh terbang pada ketinggian 8,500 meter dengan purata kelajuan 69 kilometer sejam.
Projek membina pesawat itu bermula pada tahun 2003 dengan bajet sebanyak AS$112 juta (RM339 juta).
Ia melibatkan sekumpulan jurutera daripada syarikat pembuat eskalator Schindler dan mendapat bantuan daripada firma kimia, Solvay.
Pengasas projek itu ialah Bertrand Piccard dan Andre Borschberg yang juga juruterbang dari Switzerland.
Piccard mengendalikan pesawat itu semasa ia berlepas dari Lapangan Terbang Moffett Field. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0506&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2SUeVRNOQ 
Hakcipta terpelihara