Pages

Thursday, December 19, 2013

Menemui Hidayah Kerana Buah Tin dan Zaitun


Kebenaran A-Quran tidak dapat dibantah lagi, bahkan banyak orang bukan Muslim menjadi Muallaf setelah menelaah ayat-ayat Al-Qur'an. Beberapa ahli biologi asal Jepun yang menyatakan memeluk Islam, selepas Al-Quran menguatkan hasil penyelidikan dan kajian mereka.

Mereka memeluk Islam bermula dengan satu penyelidikan mengenai zat bernama methalonids. Zat protein ini keluar dari otak manusia dan binatang dalam jumlah yang sedikit.


Zat methalonids sangat penting bagi tubuh manusia dan dapat mengurangkan kolesterol. Selain itu, zat ini juga berguna untuk menguatkan jantung dan menguatkan sistem pernafasan.

Zat methalonids akan dihasilkan dalam jumlah yang lebih banyak selepas umur 15 tahun hingga 35 tahun. Selepas usia ini hingga usia 60 tahun, pengeluaran bahan-bahan ini akan berkurang kembali. Dengan demikian, zat methalonids termasuk zat jarang ditemui dalam tubuh manusia. Dalam tubuh haiwan, bahan ini juga didapati sangat sedikit.

Oleh itu, para penyelidik Jepun berusaha mencari bahan methalonids dalam buah-buahan dan mereka hanya mencari dalam dua jenis buah iaitu dari buah tin dan zaitun yang sudah disebutkan dalam Al-Quran sejak berabad-abad lalu.

Dari penyelidikan, jika mengambil salah satu dari dua buah tersebut tidak akan membuahkan hasil yang diharapkan. Menurut mereka, jika satu biji buah tin dicampur menjadi satu dengan enam biji buah zaitun, maka hasil yang diharapkan dapat tercapai dengan baik .

Pada suatu masa lalu, para penyelidik Jepun ini berhubung dengan seorang doktor berbangsa Arab Saudi. Doktor Saudi ini meneliti penggunaan kata tin dan zaitun dalam Al-Quran. Dia mencari kata " tin " disebutkan sebanyak satu kali dan kata " zaitun " secara tegas sebanyak enam kali dan satu kali secara tersirat. Akhirnya, doktor ini menghantar seluruh maklumat dari Al-Quran kepada mereka dan setelah yakin atas ketepatan maklumat, mereka pun menyatakan memeluk Islam.
sumber

Helikopter diguna untuk selamatkan pengendali kren

SEORANG anggota penyelamat mendekati pengendali kren itu (dalam bulatan).


KINGSTON, Ontario - Sebuah helikopter tentera Kanada digunakan untuk menyelamatkan seorang lelaki terperangkap di atas palang kren selepas kebakaran berlaku di sebuah bangunan apartmen di sini kelmarin.
Seorang anggota penyelamat turun dari helikopter itu di atas kren. Dia kemudian mengikat tubuhnya dengan tali keselamatan bersama lelaki yang merupakanpengendali kren berkenaan
Kedua-dua mereka kemudian ditarik untuk menaiki helikopter tersebut.
Pengendali kren tersebut dihantar ke sebuah hospital dengan menggunakan ambulans.
Dia dilaporkan mengalami kecederaan kecil.
Pengendali kren tersebut terperangkap kerana api yang marak dekat krennya ketika bangunan apartmen yang dalam pembinaan itu terbakar. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1219&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2nrX2tfJ5 
Hakcipta terpelihara 

Perompak kereta api terkenal meninggal dunia

Wajah Biggs di London pada 20 Mac lalu. - AFP


LONDON - Seorang lelaki yang terkenal sebagai perompak kereta api, Ronnie Biggs telah meninggal dunia ketika usianya 84 tahun, menurut laporan media semalam.
Biggs telah diserang satu siri strok sejak beberapa tahun lalu meninggal dunia di sebuah rumah penjagaan orang tua di utara London.
Dia menjadi popular kerana menjadi anggota rompakan sebuah kereta api penghantar surat dan bungkusan yang sedang dalam perjalanan dari Glasgow ke London pada 8 Ogos 1963.
Biggs merompak 125 karung guni mengandungi wang tunai sebanyak £2.6 juta (RM13.81 juta) yang merupakan rekod rompakan pada masa itu.
Nilai wang itu kini bersamaan dengan £46 juta (RM245.70).
Biggs kemudian ditangkap selepas rompakan itu dan dihukum penjara 30 tahun.
Namun, dia berjaya melarikan diri selepas 15 bulan dipenjarakan. Dia kemudian pergi ke Brazil. Biggs mempunyai anak dengan seorang wanita Brazil menyebabkan dia memperolehi imuniti daripada dihantar pulang ke Britain.
Biggs kemudian memutuskan untuk menyerah diri ketika berusia 71 tahun.
Dia kemudian kembali ke Britain pada tahun 2001.
Selepas pulang ke Britain, Briggs dipenjarakan tetapi dibebaskan pada tahun 2009 kerana diserang satu siri serangan strok.
Perompak itu kemudian terpaksa menggunakan kerusi roda.
Namun, dia berasa bangga kerana menjadi perompak kereta api.
Dia hanya mampu berkomunikasi menerusi papan huruf.
Pada sambutan ulang tahun rompakan itu, Biggs berkata: "Jika anda mahu saya bertanya jika saya berasa kesal kerana menjadi salah seorang perompak, jawapan saya ialah tidak.
"Saya bangga kerana menjadi salah seorang daripada mereka (anggota-anggota perompak)," katanya ketika dia masih hidup. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1219&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2nrWqE3YO 
Hakcipta terpelihara