Pages

Sunday, February 8, 2015

Lahir bayi 6.4kg secara normal


Ford (kiri) bersama bayi dan suaminya.
Ford (kiri) bersama bayi dan suaminya.
FLORIDA – AMERIKA SYARIKAT . Seorang wanita melahirkan bayi secara normal seberat 6.4 kilogram di Hospital Bersalin St Joseph di Tampa, Florida.

Lebih mengejutkan, wanita berkenaan tidak mengetahui yang dia sebenarnya mengandung selama ini!

Maxxandra Ford, 26, tidak menyangka berat badannya yang naik secara mendadak rupanya kerana berbadan dua.

Bayi itu, Avery Denton, dicatatkan sebagai bayi terberat yang pernah dilahirkan di hospital berkenaan, lapor Tampa Bay Times.

Apabila ditanya mengenai berat badan bayinya yang berat itu, Ford tidak banyak merungut.

 “Saya sayangkan bayi saya. Dia sangat comel,” katanya lagi.

Jualan al-Quran makin laris di Perancis

Foto sumber Islampos
Foto sumber Islampos
PARIS - PERANCIS. Jualan naskah al-Quran dan buku-buku agama Islam laris di pasaran Perancis semenjak serangan bersenjata terhadap syarikat penerbit, Charlie Hebdo, 7 Januari lepas.

Menurut Islampos, al-Quran terjemahan bahasa Perancis juga berada dalam kelompok 100 jualan terbaik di Amazon dalam tempoh 26 hari lalu.

"Sejak serangan itu, angka jualan al-Quran bertambah. Orang ramai memerlukan maklumat (mengenai Islam) dan mereka mahukan terjemahan (al-Quran) dari kami," kata Francois Maillot.

[ARTIKEL BERKAITANCharlie Hebdo: Jolok sarang tebuan]

Maillot merupakan seorang pengarah kepada rangkaian kedai buku La Procure, yang merupakan antara rangkaian buku umum dan agama terbesar di Perancis.

Menurut beliau, warga Perancis mahukan terjemahan al-Quran dari beberapa penerbit seperti Denise Masson (Penerbit Folio), Jacques Berque (Penerbit Albin Michel) dan Malek Chebel (Penerbit Livre de Poche).

Eric Jibril Mason Masuk Islam Setelah 30 Tahun Di Saudi

Eric3NAMA saya Eric Mason, setelah masuk Islam nama saya menjadi Jebril (Gabriel) Mason, diambil dari nama Malaikat Jibril. Saya tinggal di Arab Saudi dan memiliki sebuah restoran dan fasilitas rekreasi. Kami membawa tamu dari luar negeri untuk menyelam dengan kami di perusahaan yang disebut Dream Divers.

Ketika masih muda, saya tinggal di Nigeria, ibu saya adalah seorang Katholik Roma, dan ayah saya adalah seorang Protestan Anglikan. Mereka bertemu pasca-perang dan memiliki empat anak. Saya adalah anak bungsu mereka. Ayah saya bekerja untuk pemerintah Nigeria selama bertahun-tahun, dan kami semua tinggal dengan orangtua kami.

Di tempat itu saya melihat, banyak pekerja ayah orang-orang muslim. Salah satunya Hausa, yang berasal dari utara. Mereka masih muda, sangat mengesankan. Lalu saya bertanya kepada ayahku, mengapa semua anggota keamanan, pengemudi truk, dan semua pembantu adalah orang-orang muslim. Ayah mengatakan, “Karena mereka adalah orang-orang yang baik, kamu dapat mempercayai mereka.”
Sekarang ini media membahas banyak tentang Islam. Muslim sama juga dengan penganut agama lain. Ada muslim yang baik tapi ada pula muslim yang buruk. Namun sebagian besar kaum muslimin adalah orang-orang yang baik. Dan harus menjadi baik.
Saya sendiri masuk Islam sekitar lima atau enam tahun yang lalu, tapi saya punya Al-Qur’an sejak masih di Nigeria. Dan saya tidak pernah bepergian tanpa membawa kitab suci itu. Saya ingin menjadi penganut Islam yang sebenar-benarnya. Tidak untuk hal lain. Hanya untuk saya dan Tuhan. Hanya ada satu Tuhan, yaitu Allah, dan Muhammad adalah rasul-Nya. Itu saja. Jadi itulah mengapa saya masuk Islam.
Ketika saya masuk Islam, beberapa orang tidak percaya, dan bahkan merasa sulit untuk menerimanya. Beberapa mengatakan, “Eric, kok Anda menjadi seorang muslim? Anda memakai celana pendek, rambut Anda pirang, Anda mengatakan ‘Dude’. Bukankah itu satu hal yang bagus? Tapi jangan berlaku seperti mereka. Jangan pernah punya ide melemparkan bom.”
Tentu saja, ada banyak “preman” di semua agama. Anda tidak bisa menghentikannya. Hal-hal yang tidak sama. Ada muslim yang baik dan ada muslim yang tidak baik, juga ada orang Katholik yang baik dan orang Katholik yang buruk. Saya katakan siapa saja yang merugikan orang tak bersalah adalah “preman”. Dan ini bukan masalah tentang membunuh orang. Ini tentang wacana dan pemahaman, dan itulah apa yang kita miliki di sini, di Arab Saudi. Ini adalah negara yang indah dan sangat halus. Ucapan saya ini benar. Jika tidak, saya tidak akan berada di sini selama 36 tahun. Saya akan meninggalkannya sejak 30 tahun yang lalu.
Saya akan melakukan ibadah haji tahun depan dengan beberapa rekan Eropa saya. Kami semua berkumpul dan kami semua ingin melakukannya bersama-sama. Kami berasal dari bangsa yang berbeda-beda: Amerika, Jerman, Prancis, Italia, dan Inggris. Tapi saya telah melakukan umrah dua kali pada tanggal 27 di Ramadhan. Saya juga telah mengunjungi Masjid Nabawi di Madinah.
Jadilah orang yang baik. Tidak perlu banyak. Baca Al-Qur’an. Berdoalah. Jadilah orang yang baik. Itu saja. [sa/islampos/onislam]

Gorila 190kg belasah jurugambarGAMBAR terakhir yang dirakam oleh Courteau menunjukkan gorila jenis Silverback bernama Akarevuro ini menggenggam tangan sebelum melepaskan tumbukan di Taman Negara Volcanoes, Rwanda baru-baru ini.


KIGALI, Rwanda – Seorang jurugambar hidupan liar dibelasah seekor gorila jantan seberat 190 kilogram (kg) yang tiba-tiba mengamuk semasa gambarnya dirakam di Taman Negara Volcanoes dekat sini.
Gorila setinggi kira-kira 2 meter yang dikenali dengan nama Akarevuro itu dilihat sedang makan sejenis tumbuhan sebelum meluru ke arah jurugambar, Christophe Courteau beberapa saat selepas dia mula merakam gambar haiwan berkenaan.
Courteau, 46, ditumbuk oleh gorila itu pada muka sebelah kiri sebelum dirempuh dan dipijak, dia bagaimanapun bernasib baik kerana cuma mendapat parut kecil pada dahi sebagai ‘cenderamata’ pertemuannya dengan raja kumpulan gorila Kwitonda yang dilindungi di sini.

COURTEAU kelihatan dirempuh oleh Akarevuro.


“Akarevuro tiba-tiba meluru ke arah saya tetapi saya tidak boleh mengelak kerana sedang melutut untuk mengambil gambarnya. Kurang satu saat dia sudah campak saya ke tepi dengan mudah, umpama dilanggar sebuah kereta api,” katanya.
Beberapa keping gambar saat-saat jurugambar itu dibelasah Akarevuro berjaya dirakamkan seorang lagi jurugambar, Christophe Vasselin.
Gorila jenis Silverback itu dikatakan menyerang kerana berasa terancam dengan kehadiran Courteau dan mungkin me­nganggap jurugambar itu sebagai pesaing kedudukan sebagai ketua dalam kumpulannya. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0208&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3R6czCF53 
Hakcipta terpelihara 

Tali menggantung Saddam jadi rebutan


Gambar tidak bertarikh merakamkan Dr. Mowaffak al-Rubaie bergambar
Gambar tidak bertarikh merakamkan Dr. Mowaffak al-Rubaie bergambar bersama tali yang digunakan untuk menggantung Saddam pada 30 Disember 2006. – AGENSI
LONDON 7 Feb. – Tali yang digunakan untuk mengantung bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein yang dijatuhi hukuman gantung kini menjadi rebutan ramai pihak, dengan ada daripada mereka sanggup membida harga sehingga 4.6 juta pound (RM21.64 juta).
Mail Online melaporkan, ketika ini berlaku `peperangan’ antara pembida yang berusaha memiliki tali yang disifatkan sebagai artifak bersejarah itu.
Tali tersebut ketika ini dimiliki oleh bekas penasihat Pasukan Keselamatan Iraq, Dr. Mowaffak al-Rubaie, dan mula menjadi perhatian selepas laman web Al-Araby Al-Jadeed memuat naik gambar Mowaffak bersama tali gantung itu di Internet.
“Beberapa orang pembida ada menunjukkan minat untuk mendapatkan bahan bersejarah itu, antara mereka ialah dua orang usahawan dari Kuwait, keluarga hartawan dari Israel dan kumpulan agama yang berpusat di Iran.
“Bidaan tertinggi yang diterima ketika ini adalah 4.6 juta pound (RM21.64 juta),” jelas web Al-Araby Al-Jadeed.
Bidaan tersebut mendapatkan kritikan daripada seorang anggota kumpulan hak asasi manusia, Ahmeed Saheed yang memberitahu laman web Al-Araby Al-Jadeed, wang hasil bidaan itu perlu diserahkan kepada Jabatan Perbendaharan Iraq dan bukannya menjadi hak milik peribadi.
Saddam dijatuhi hukuman gantung pada 30 Disember 2006 selepas Tribunal Khas Iraq mendapati beliau bersalah melakukan jenayah kemanusiaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/tali-menggantung-saddam-jadi-rebutan-1.57080#sthash.kSqdylkW.dpuf