Pages

Wednesday, June 10, 2015

14 kali gagal, dia tetap tekad mahu cuba lagi

14 kali gagal, dia tetap tekad mahu cuba lagi
Wang Xia dipimpin untuk memasuki dewan peperiksaan.

SHANGHAI - CHINA. Seorang warga emas berusia 86 tahun tidak pernah mengenal erti putus asa untuk menduduki satu peperiksaan di negara itu walaupun pernah gagal sebanyak 14 kali.

Wang Xia, menduduki peperiksaan gaokao 2015 iaitu peperiksaan untuk masuk ke universiti dan dianggap paling sukar di China, Ahad dan Isnin lalu.

Wang Xia yang menamatkan pengajian sekolah tinggi pada tahun 1949 menduduki peperiksaan gaokao buat kali pertama pada tahun 1954.

Walaupun tidak lulus, namun dia tidak pernah berputus asa dan kemudian mengambil semula peperiksaan itu sebayak 3 kali iaitu pada tahun 1955,1956,1960.

Selepas gagal sebanyak empat kali, dia mengambil keputusan untuk tidak menduduki peperiksaan itu lagi dan meneruskan kerjayanya sebagai ahli farmasi.

Pada tahun 1966 hingga 1979, kerajaan China kemudiannya melancarkan Cultural Revolution di mana pihak universiti menghentikan pengambilan pelajar melalui sistem peperiksaan.

Namun pada tahun 1977, peperiksaan gaokao diperkenalkan semula namun calon yang layak mengambilnya hanyalah di bawah 25 tahun dan tidak berkahwin.

Kerajaan China kemudiannya melonggarkan syarat untuk tiada had umur pada tahun 2001 dan ketika usia 72 tahun, Xia sekali lagi mencuba nasib menduduki peperiksaan itu.

Selepas gagal sekali lagi pada tahun 2002, semangat dan kesungguhannya itu mendapat perhatian media di China dan berikutan itu Nanjing Medical University menawarkannya untuk menyambung pelajaran di universiti berkenaan selama lima tahun, namun Xia menolaknya.

Memetik laporan Chinanews, Xia berkata, walaupun sudah bekerja dalam bidang famasi lebih dari 40 tahun, namun dia masih berkeinginan untuk memperoleh diploma bagi membuktikan kemahiran perubatannya.

"Saya sudah bersedia sepenuhnya untuk menduduki peperiksaan gaokao 2015, walaupun pernah gagal sebanyak 14 kali," katanya ketika ditemui sebelum menduduki peperiksaan itu.

Tahun lepas, seorang warga emas 73 tahun turut menduduki peperiksaan ini selepas pernah menduduki peperiksaan sama 40 tahun lalu.

Nasa nafi dunia berakhir pada September

asteroid

PENTADBIRAN Aeronautik dan Angkasa Lepas (Nasa) mengeluarkan penafian selepas sebuah khabar angin yang tersebar secara meluas di dunia maya mengenai sebuah asteroid didakwa akan melanggar planet bumi pada bulan September tahun ini.

"Tiada sebarang komet atau asteroid yang berada dalam laluan pelanggaran (collision course) dengan bumi, jadi kemungkinan berlaku pelanggaran adalah sangat kecil," kata jurucakap Nasa, awal minggu ini.

"Faktanya, tiada sebarang objek akan berlanggar dengan bumi untuk masa beberapa ratus tahun akan datang," lapor Dailymail.

Khabar angin tersebut yang dikongsi secara meluas mengatakan satu asteroid akan menghempas bumi di Puerto Rico, mengakibatkan gempa bumi dan tsunami.

Kesan hempasan tersebut dikatakan akan menghancurkan Amerika Syarikat (AS), Mexico, Afrika Tengah dan Afrika Selatan.

Khabar angin tersebut dikatakan dimulakan oleh Rev Efrain Rodriguez yang mengatakan beliau seorang nabi dan mendapat khabar tersebut dari Tuhan.

Bina padang bola atas bumbung bangunan


Padang bola sepak yang diilhamkan Xu Gong di atas bumbung sebuah
Padang bola sepak yang diilhamkan Xu Gong di atas bumbung sebuah bangunan, turut disewa banyak pihak lain yang ingin beriadah. AGENSI
ZHENZHOU 9 Jun – Masalah kekurangan kawasan riadah di bandar ini telah mendorong sekumpulan peminat bola sepak membina sebuah padang bola tiruan di atas sebuah bangunan, bagi memudahkan mereka bermain sukan kegemaran tersebut.
Laman web Oddity Central melaporkan, idea pembinaan itu diutarakan oleh Xu Gong selepas bertahun-tahun berasa kecewa dengan masalah kekurangan padang bola di bandar raya yang dipenuhi dengan bangunan-bangunan tinggi itu.
Gong berkata, dia dan rakan-rakannya mencari lokasi yang sesuai untuk membina padang bola tersebut selama berbulan-bulan sebelum mereka menemui sebuah ruang luas dan strategik di atas bumbung bangunan letak kereta.
“Kami mengeluarkan wang simpanan untuk membina padang itu kerana kami begitu meminati sukan bola sepak dan sanggup melakukan apa sahaja untuknya.
“Apa yang menarik, kontraktor bukan sahaja memberi rumput tiruan tetapi juga lampu LED, besi perlindungan dan jaring bagi menghalang bola jatuh dari bangunan,” jelas Xu Gong.
Setiap petang Gong dan rakan-rakannya bermain bola sepak di padang tersebut, namun mereka terpaksa memperlahankan suara agak tidak mengganggu orang-orang yang sedang bekerja di bangunan sekitar.
Sejak padang bola itu menjadi viral di Internet, ramai penduduk di bandar raya ini menyewanya untuk melakukan pelbagai aktiviti riadah.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bina-padang-bola-atas-bumbung-bangunan-1.100932#sthash.4aR9vERg.dpuf