Pages

Monday, June 9, 2014

Cara baharu elak kehadiran gelandanganKAWASAN bawah jambatan diletakkan dengan logam panjang dan tajam bagi menghalang golongan gelandangan menjadikan kawasan itu tempat tidur.


LONDON - Para pemilik premis di bandar ini kini menemui cara untuk mengatasi masalah individu yang tidak memiliki tempat tinggal atau gelandangan tidur di pekarangan bangunan mahupun kediaman penduduk setempat.
Beberapa logam panjang dan tajam setinggi 43 sentimeter diletakkan di bahagian yang sering menjadi tumpuan golongan ini untuk tidur seperti di kaki lima bangunan serta bawah jambatan.
Tindakan itu menyebabkan beberapa pengguna laman sosial Twitter melahirkan rasa tidak puas hati mereka, bagaimanapun ada kalangan pengguna yang bersetuju dengan langkah yang diambil.
"Mereka layak tinggal di kawasan yang lebih baik daripada tidur di sepanjang jalan," kata seorang pengguna Twitter, Katharine Sacks-Jones. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0609&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz345Spni3z 
Hakcipta terpelihara 

Pesawat Boeing diubah suai jadi kediamanCAMPBELL sedang berehat di dalam pesawat Boeing 727-200 yang telah diubah suai menjadi rumahnya.


HILLSBORO, Oregon - Seorang pesara jurutera, Bruce Campbell telah mengubah suai sebuah pesawat lama jenis Boeing 727-200 menjadi sebuah rumah yang juga kediaman keduanya.
Campbell, 64, telah membeli pesawat lama itu pada harga AS$100,000 (RM321,300) tahun lalu dan kini merancang untuk membeli sebuah lagi pesawat lama yang lebih besar dari Jepun.
Bekas jurutera elektrik itu telah menghabiskan masa selama enam bulan untuk mengubah suai pesawatnya yang dilengkapi dengan sayap dan gear pendaratan sehingga menjadi sebuah kediaman yang lengkap.
Pada tahun 1999, Campbell pernah berikrar untuk menyelamatkan pesawat yang tidak digunakan daripada menjadi besi buruk.
Dianggarkan kira-kira 1,200 hingga 1,800 buah pesawat sedang menunggu masa untuk dilupuskan dengan 500 hingga 600 buah daripadanya sudah digunakan melebihi 20 tahun.
Sebelum tinggal di dalam pesawat itu, Campbell pernah tinggal selama bertahun-tahun di dalam kereta yang menjadi kediamannya dan berpindah ke dalam pesawat apabila permitnya diluluskan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0609&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz345S9XV1q 
Hakcipta terpelihara