Pages

Friday, August 2, 2013

Kereta naik beca

Foto
KERETA Honda Accord yang dibawa menggunakan beca.
Beijing: Seorang pemilik beca di utara China mengejutkan pengguna jalan raya apabila mengayuh kenderaan itu dengan membawa sebuah kereta di atasnya.
Kereta Honda Accord yang remuk dengan berat melebihi 1.5 tan diimbangkan dan diikat di bahagian penumpang.

Pembawa beca itu hanya mengayuh becanya untuk membawa kenderaan berkenaan di sepanjang jalan raya di Shijiazhuang, wilayah Hebei. - Agensi

Haiwan Pelik Ditemui Di Marang


haiwan-pelik

MARANG – Rupanya seperti seekor udang galah, namun ia juga kelihatan seperti seekor ketam kerana mempunyai sepit dan apabila diperhatikan dengan lebih terperinci, ekornya pula kelihatan seperti kala jengking.
Haiwan pelik berwarna jingga itu ditemui seorang pengusaha nira nipah liar, Ismail Jusoh, 49, dari Kampung Alor Tuman di sini, di kawasan hutan ketika mencari pokok nipah berdekatan kampung berkenaan, kelmarin.
Menurut Ismail, dia menemui haiwan itu di atas daun pokok nipah lalu memberanikan diri memegangnya, namun terkejut apabila melihat rupa bentuknya yang unik.
“Saya terkejut melihat haiwan itu berkaki lapan. Bahagian hadapan bentuknya seperti ketam manakala bahagian belakang seperti udang dan seakan-akan ekor kala jengking,” katanya kepada Sinar Harian.
Ismail berkata, dia akhirnya mengambil keputusan untuk membawa pulang haiwan itu ke rumahnya dan berhasrat memelihara haiwan tersebut.
Kini, ia disimpan dalam sebuah takungan berisi air.
“Saya belum lagi menghubungi mana-mana pihak berkaitan bagi memaklumkan mengenai penemuan spesies pelik itu termasuk pihak Jabatan Perikanan bagi mengenal pasti spesies sebenar haiwan tersebut. Tapi saya akan menyimpannya terlebih dahulu,” katanya.
Dalam pada itu, menurut maklumat yang diperoleh dari sebuah laman web, haiwan itu dinamakan sebagai ‘ngoang’ di Sarawak manakala dipanggil ‘jabot’ di Johor, namun ia amat jarang ditemui kerana berkemungkinan semakin pupus.
sumber: Sinar Harian

Misteri Manusia Berjalan Merangkak

Sewajarnya, manusia berjalan dengan dua kaki atau disebut dengan istilah bipedal. Namun, ternyata ada sebuah keluarga di Turki yang semua anggotanya berjalan dengan tangan dan kaki alias merangkak.

Penemuan di tahun 2004 itu sangat menggemparkan kerana kebiasaan tersebut terlihat aneh dan disebut dengan istilah beruang merangkak.
Bahkan, kebiasaan ini telah berlaku sekian lama dan rupanya diwariskan turun temurun. Di tahun 1931, seorang antropolog bernama Aleš Hrdlička pernah menulis buku berjudul Children Who 
Run on All Fours: And Other Animal-Like Behaviors in the Human Child.

Buku tersebut ditulis akibat ketertarikannya pada fenomena unik tersebut. Buku ini berisi pengakuan dari beberapa orang tua yang menceritakan kebiasaan balita mereka yang sudah terbiasa berjalan, namun lebih menyukai merangkak seperti beruang.

Bahkan, salah satu pengakuan yang ditulis dalam buku tersebut mengisahkan seorang budak yang dapat bergerak cepat dengan merangkak dibandingkan dengan ketika ia berjalan tanpa sedikit pun merasa lelah.

Dalam buku tersebut, Hrdlička menyimpulkan bahawa kebiasaan tersebut ada kaitannya dengan leluhur manusia, dalam hal ini adalah kera.

Sementara itu, kasus yang terjadi pada keluarga di Turki sangat istimewa. Mereka tinggal di sebuah desa terpencil dan terdiri dari 19 anak yang semuanya berjalan dengan kaki dan tangan. Sebenarnya, mereka mampu berdiri dengan tegak asalkan boleh berkonsentrasi. Namun, mereka akan mudah goyah dalam beberapa detik dan kembali merangkak.

Para pengkaji mengungkapkan penemuan lain terkait dengan kondisi otak dari keluarga bersaudara di Turki tersebut. Otak mereka kurang berkembang sehingga sukar untuk mengawal keseimbangan.
Anehnya, kondisi otak semacam itu seharusnya tidak memungkinkan seseorang berdiri tegak. Kenyataannya, mereka masih boleh berdiri meskipun akan kembali merangkak. Para pengkaji Turki menyebut fenomena tersebut sebagai ‘evolusi terbalik’.

Sementara itu, ada penjelasan yang lebih aneh bahawa keluarga Turki ini telah menciptakan kebiasaannya sendiri. Ada yang mengatakan bahawa anak-anak tersebut tak pernah diajarkan cara berjalan tegak oleh orang tuanya.

Terbukti setelah berita mengenai mereka tersebar ke serata dunia, anak-anak tersebut mendapatkan terapi motorik. Hasilnya, mereka dapat berjalan dengan dua kaki.

Pekara tersebut membuktikan bahawa pengajaran cara berjalan tegak harus tetap diajarkan oleh orang tua. Apalagi, beberapa tahun setelah kasus di Turki muncul, ada beberapa penemuan sama yang terjadi pada beberapa keluarga di Irak, Turki dan Amerika Selatan.

Bagaimanapun juga, bipedalisme merupakan pekara dasar yang membuat manusia menjadi manusiawi. Psikolog Esther Thelen menyebutkan bahawa berjalan dengan dua kaki bukanlah sesuatu yang muncul dengan sendirinya. Itu akan sangat tergantung pada respons otak, kreativitas dan proses sensitif. Tentunya, itu juga mesti dilatih sejak kecil.

Pelik! Bagaimana Wanita Ini Boleh Mengandung Ular Sawa

Seorang wanita yang dikenali sebagai Rasheedan Bibi merupakan warga Pakistan berumur 50 tahun. Dirinya telah disyaki mengandung anak ular apabila doktor melakukan imbasan bayi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Melayukini.net – Pelik! Bagaimana Wanita Ini Boleh Mengandung Ular Sawa  | Satu kejadian pelik telah menimpa seorang wanita berusia 50 tahun yang berasal dari Pakistan ini. Wanita ini dikenali sebagai Rasheedan Bibi. Dirinya telahmengandung seekor ular sawa selama sekitar 7 bulan. Apabila merasakan perutnya membuncit, dia menyangka dirinya sedang mengandungkan bayiTetapi sebenarnya Rasheedan Bibi telah mengandungkan seekor ular sawa.
Selang tujuh bulan kemudian perutnya semakin membesar. Tetapi dia semakin merasa sakit seiring perutnya kian membuncit. Merasa ada kejanggalan pada kehamilannya, Bibi merasa cemas.
Warga Chora Saggar, Pakistan ini akhirnya membuat keputusan untuk memeriksa kandungannya di hospital terdekat walaupun kehidupan sehariannya dibelenggu kemiskinan. Apabila doktor yang memeriksanya membuat imbasan bayi, keputusan yang diterima amat mengejutkan.
Bukan silap mata dan bukan juga sihir, hasil imbasan bayi menunjukkan bahawa selama tujuh bulan dia membesarkan seekor ular di dalam perutnya.
Bibi merasakan kejadian pelik bin ajaib ini bermula dari air yang diminumnya. Ketika itu Bibi telah minum air dari telaga di rumahnya. Dia merasakan mungkin ketika itu terdapat benih ular di dalam air yang diminumnya lalu menyusup masuk ke perutnya.
Dia sudah merasa keanehan ketika dua bulan selepas itu apabila Bibi mulai merasakan sakit pada perutnya yang mulai membesar. Nafsu makannya pun melonjak-lonjak. Dia mampu untuk menghabiskan 14 potong roti dalam sehari.
Untuk mengeluarkan ular dari dalam tubuhnya, doktor memintanya untuk dibedah. Kerana kemiskinan dan tidak punya wang, Bibi telah meminta pertolongan Perdana Menteri Pakistan, Punjab CM.
Bersyukurlah Perdana Menteri Pakistan mengabulkan permintaannya dan ular sawa itu telah berjaya dikeluarkan dari perut perempuan malang itu.
Melayukini.net - Walaupun berita ini seperti sukar untuk diterima oleh kita, namun jika ia memang berlaku itu semua adalah kuasa di tangan Allah SWT. Seperti yang dimaklumkan di atas, wanita ini berpendapat bahawa ular yang berada dalam perutnya adalah disebabkan dirinya pernah minum air dari sebuah telaga. Pada masa yang sama, beliau merasakan terdapat benih ular di dalamnya. Oh sungguh pelik!
Melayukini.net 

Robot ajar tulisan kaligrafi di JepunSEORANG budak lelaki mencuba robot kaligrafi di sebuah bengkel sains untuk murid sekolah rendah di Universiti Keio, Yokohama, dekat Tokyo, Jepun kelmarin.


TOKYO - Khuatir seni kaligrafi Jepun akan pupus, seorang saintis di sini mencipta sebuah robot kaligrafi bagi memudahkan rakyat negara itu menguasai tulisan tersebut.
Robot itu dibina dengan beberapa enjin dan satu tangan mekanikal yang disertakan sebatang berus. Ia mampu menulis seperti seorang pakar kaligrafi.
Rekaan aneh berkenaan dicipta oleh Profesor Seiichiro Katsura dari Universiti Keio, Tokyo.
"Apabila anda memegang berus, robot ini akan membantu anda menulis kaligrafi," kata pembantu Katsura, Ayaka Matsui.
Dia berharap rekaan berkenaan dapat membantu mengajar generasi muda Jepun untuk menguasai kemahiran kuno yang semakin dilupakan itu.
"Proses memindahkan ilmu melalui tangan biasanya memakan masa yang lama, teknik betul dan pengalaman. Dengan robot ini, proses itu menjadi lebih cepat dan efisien," kata Katsura. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0802&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2al58RL00 
Hakcipta terpelihara 

Burung purba ditemui di ChinaKIRI: Gambar yang disediakan oleh jurnal Nature menunjukkan fosil Xiaotingia Zhengi yang menyerupai dinasour Archaeopteryx dan memiliki berat 800 gram.


PARIS - Bukti terkini menunjukkan bahawa Archaeopteryx, dinosaur bersayap, memiliki otak mirip burung moden dan makhluk itu didakwa mampu terbang, menurut kajian terbaharu.
Archaeopteryx dipercayai burung pertama di dunia yang mempunyai bulu dan hidup sekitar 150 juta tahun lalu.
Menurut kajian yang disiarkan kelmarin, sekurang-kurangnya beberapa spesies dinosaur yang hidup sezaman Archaeopteryx mempunyai otak dengan saraf untuk terbang.
Keputusan kajian diperoleh menerusi imbasan tiga dimensi (3D) terhadap tengkorak burung awal dinosaur tersebut. Fosilnya sebelum ini dikenali sebagai Xiaotingia Zhengi dan hidup pada zaman Jurasik China.
Kajian diketuai oleh ahli paleontologi, Amy Balanoff dari American Museum of Natural History dan diterbitkan dalam jurnal Nature. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0802&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2al44DjCc 
Hakcipta terpelihara