Pages

Tuesday, February 4, 2014

Gunung Sinabung meletus lagi selepas 16 orang mautGUNUNG Sinabung menghamburkan debu dan asap dapat dilihat dari Kampung Payung, Sumatera Utara semalam.


KARO - Gunung Sinabung di utara Sumatera, Indonesia yang meragut 16 nyawa sekali lagi menghamburkan abu dan batu ke udara semalam.
Letusan terbaharu itu menyebabkan usaha mencari mangsa-mangsa bencana tersebut terpaksa ditangguhkan.
Sebelum usaha menyelamat dihentikan, satu pasukan penyelamat menemui lapan bangkai motosikal rentung tertanam di bawah abu Gunung Sinabung yang meletus pada Sabtu lalu.
Letusan itu adalah yang pertama mencatat korban sejak Gunung Sinabung di Sumatera kembali aktif pada September tahun lalu selepas pasif selama beberapa tahun.
Agensi Mitigasi Kebangsaan Indonesia menyatakan, Gunung Sinabung yang beberapa kali meletus dalam sehari, menghambur abu panas dan batu setinggi 2,500 meter ke udara.
"Kami memutuskan untuk menghentikan sementara operasi mencari dan menyelamat kerana faktor keselamatan," kata ketua cawangan setempat agensi berkenaan, Rochmali.
Kebanyakan mangsa yang maut dalam letusan kelmarin merupakan pelancong tempatan termasuk empat pelajar sekolah menengah yang mati serta-merta apabila mereka diselubungi terkena gas dan abu panas.
Sinabung merupakan antara 129 gunung berapi aktif di Indonesia. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0204&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2sMjD2wm0 
Hakcipta terpelihara 

14 bulan minum darah, kencing

Majuro (Kepulauan Marshall): Seorang nelayan yang hanyut 14 bulan di Lautan Pasifik menyambung hidup minum dengan hanya meminum darah penyu selain makan ikan dan camar mentah sepanjang tempoh berkenaan.
Jose Salvador Alvarenga yang kini digelar Lelaki Ajaib Pasifik juga minum air kencingnya sendiri untuk mengelak kehausan.

Namun dia gagal membantu rakannya berusia antara 15 hingga 18 tahun dikenali sebagai Ezekiel yang meninggal dunia kira-kira empat minggu selepas bot dinaiki mereka mengalami kerosakan enjin pada 21 Disember 2012.
Ezekiel mati kerana tidak dapat menelan atau menghadamkan daging mentah.

Alvarenga berkata, dia terpaksa melepaskan mayat Ezekiel ke laut, namun enggan menceritakan insiden itu lebih lanjut.

“Saya sedih apabila mengenangkan Ezekiel namun bersyukur masih hidup. “Sukar percaya saya terselamat. “Saya tidak dapat ingat apa yang berlaku sepanjang tempoh itu. Apa yang ada dalam memori saya cumalah lautan yang luas.
Foto
ALVARENGA
“Saya terselamat kerana tidak henti berdoa,” katanya.

Menurutnya, dia dan rakannya pada mulanya cuba mendapat bantuan nelayan namun gagal.
Bot dinaiki mereka hanyut lebih 12,500 kilometer dari El Salvador dan dipukul ombak ketika cuaca ribut sebelum akhirnya menemui daratan di Ebon Atoll.

“Saya bernasib baik bot terlanggar sesuatu lalu saya terus mengumpulkan tenaga dan semangat untuk berenang ke daratan.

“Jika tidak mungkin saya terus hanyut. Tidak mungkin saya terselamat dalam keadaan itu,” katanya ketika ditemui.

Menurutnya, dia terlelap keletihan di bawah pokok kelapa tanpa menyedari ada perkampungan di situ.

Penduduk yang menemuinya terkejut apabila mendapati Alvarenga yang berambut panjang dan berjambang lebat dengan pakaiannya yang hampir reput akibat berada di laut tidak ubah seperti watak dimainkan Tom Hanks dalam filem Castaway. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/04