Pages

Wednesday, April 17, 2013

Angka korban gempa bumi di Iran meningkat 74 orangQUETTA 17 April - Angka korban akibat gempa bumi di Iran, meningkat kepada 74 orang, dengan 34 daripadanya merupakan penduduk Pakistan.
Gempa tersebut yang berlaku di sempadan wilayah Iran-Pakistan, semalam, turut memusnahkan lebih 1,000 rumah yang diperbuat daripada lumpur di pekan Mashkail, Pakistan.
Sementara itu, lebih 40 orang dikhuatiri terbunuh di Iran selepas gempa berukuran 7.8 skala Richter menggegarkan wilayah Sistan, tenggara negara itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130417/lu_01/Angka-korban-gempa-bumi-di-Iran-meningkat-74-orang#ixzz2QjFeJ8xC
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gempa bumi 6.8 skala Richter landa Papua New GuineaSYDNEY 17 April - Satu gempa bumi kuat berukuran 6.8 skala Richter menggegarkan Papua New Guinea (PNG) hari ini, menurut agensi berita Xinhua yang memetik Geosains Australia.
Gempa bumi tersebut dilaporkan berlaku pada kedalaman 20 kilometer berhampiran kawasan perairan utara New Guinea pada pukul 8.55 pagi waktu tempatan.
Tiada sebarang amaran tsunami dikeluarkan berhubung gempa bumi tersebut. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130417/lu_12/Gempa-bumi-68-skala-Richter-landa-Papua-New-Guinea#ixzz2QjE5dY00
© Utusan Melayu (M) Bhd 

MASUK ISLAM SELEPAS SAKSI KEJAHATAN MUSUH
Susunan USTAZ ZAINUDIN HASHIM
Manusia di muka bumi ini terutama golongan yang jahat dan benci kepada Islam, mereka merancang sesuatu untuk menyekat kemaraan Islam untuk
diterima sebagai agama Allah. Mereka tidak mampu melakukannya, kerana pada masa yang sama juga Allah merancang untuk menggagalkan perancang mereka, begitulah betapa hebatnya Allah dalam perancangannya yang tidak mahu disekat oleh mana-mana makhluk bernama manusia.
Shariffa Carlo adalah di antara makhluk Allah dari kalangan manusia yang menerima Islam sebagai jalan untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT.
Ketika masih remaja, beliau pernah melihat dengan mata kepalanya sendiri, bagaimana terdapat individu jahat yang merancang sesuatu bagi memburukkan agama Islam, sedangkan mereka bukanlah makhluk manusia yang berjaya dalam hidup, tetapi mempunyai nafsu besar untuk menyekat Islam agar tidak sampai kepada pengetahuan individu lain.
Ini terdapat pada individu yang bergelar yang berhormat, terutama dalam kalangan mereka yang berjawatan dalam pentadbiran negara Amerika, merekalah yang merancang pengeboman bangunan Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York pada 11 September 2001, tetapi menuding ke arah individu Muslim untuk bertanggungjawab.
Akibatnya sejak peristiwa itu, ramai yang bersimpati kepada Islam dan menerimanya, perkara ini tidak dihebah atau dihebohkan kepada umum dikhuatiri ramai lagi yang memeluk Islam.
Ini menunjukkan bahawa perancangan mereka sebenarnya digagalkan Allah dengan kemasukan ramai individu ke dalam Islam dari kalangan warganegara Amerika.
“Ramai daripada kalangan konco-konco yang anti dan benci Islam memperlihatkan sikap mereka yang sebenar di hadapan saya, mereka cuba memperdaya saya dengan mengatakan bahawa tragedi itu dilakukan oleh orang Islam yang tidak bertanggungjawab. Mereka menegaskan jika saya terima pandangan tersebut mengenai Perhubungan Antarabangsa khususnya di Timur Tengah, mereka akan menjamin saya peluang pekerjaan di Kedutaan Amerika Syarikat di Mesir, ketika itu memang saya belum memiliki pekerjaan malah sedang mengintai peluang, namun hati kecil saya berkata, bahawa ia adalah satu taktik untuk menipu saya,’ujar Shariffa.
Tujuan tawaran pekerjaan di kedutaan tersebut diberikan kepada Shariffa kononnya beliau boleh menggunakan kedudukannya sebagai diplomat Amerika untuk menyekat segenap aktiviti Muslimat, malah menggalakkan mereka untuk menuntut kebebasan.
Pada mulanya beliau menyangkakan idea itu sangat hebat dengan menggalakan wanita Islam bertindak pada perkara yang tidak sepatutnya dilakukan, di samping menaik-tarafkan rakyat Mesir untuk keluar daripada belenggu kemiskinan kepada hidup yang lebih bermakna, namun semua janji itu adalah kosong belaka dengan pelbagai penipuan dan perancangan jahat mereka.
Shariffa menolak semua tawaran palsu itu, malah beliau beralih kepada bidang pendidikan untuk memperkasa diri dengan nilai akademik yang mantap. Beliau menyambung pengajian di sebuah kolej yang menawarkan pengajian al- Quran, hadis Nabi serta sejarah Islam. Mengkaji bahan-bahan tersebut menjadikannya lebih berminat untuk mengetahui tentang maklumat Islam, sekurang-kurang ia sebagai perisai untuk memperjelaskan kebenaran Islam kepada golongan yang amat membenci Islam, itulah cara untuk menjadi alat yang sangat berharga ketika berhujah dengan golongan sesat lagi menyesatkan.
Shariffa melanjutkan pengajiannya di peringkat PhD di Universiti Harvard dalam bidang Teologi dengan memulakan kajian tentang agama Kristian sebagai satu perbandingan dengan Islam.
Memang menakutkan apa yang dipaparkan dalam buku-buku mengenai Kristian dari sudut olahan mengenai intipati ajaran agama itu, tetapi yang lebih menarik ialah intipati ajaran Islam yang berpaksikan kepada kebenaran wahyu al-Quran yang memberi kepuasan ketika mengkaji dan membahaskannya.
Dalam kesempatan berada dalam satu kelas perbincangan dalam subjek Teologi, terdapat seorang profesor yang beragama Kristian Unitarian, bagi hemat Shariffa beliau tidak berapa percaya kepada konsep triniti atau ketuhanan Isa. Malah beliau begitu yakin bahawa Isa adalah seorang nabi yang diutus oleh Allah, kerap kali beliau menekankan pendapatnya itu dalam kelas, walaupun terdapat sanggahan dalam kalangan pelajarnya, namun beliau membuka ruang perbincangan, inilah yang menarik perhatian Shariffa untuk mendekatinya.
sumber

‘Kami tak akan disakiti lagi’

Foto
FIONA
Foto
MCLELLAND bersama ketiga-tiga anaknya.
Foto
RUMAH pangsa tempat mayat kanak-kanak itu ditemui.

London: Seorang ibu yang sarat mengandung dipercayai membunuh diri bersama tiga anaknya selepas menulis dalam laman Facebooknya: “Kami tak akan disakiti lagi.”

Fiona Anderson dikatakan terjun dari sebuah bangunan tempat letak kereta setinggi 15 meter.


Beberapa jam kemudian tiga anaknya, Levina, tiga, Addy, dua dan Kyeden yang berumur 11 bulan ditemui mati di rumah panagsanya, kira-kira suku kilometer dari bangunan berkenaan.

Rakannya mendedahkan, Fiona, ‘ibu pintar’ yang berusia 23 tahun meninggalkan beberapa mesej meluahkan rasa kecewa selepas Craig McLelland, bapa ketiga-tiga anaknya, meninggalkannya untuk bercinta dengan wanita lain.


Dia sebelum ini menulis: “Tidak ada siapa inginkan kami. Tidak ada siapa yang membantu kami. “Orang sepatutnya membantu kami menipu dan cuba mengambil anak saya. Hanya Craig yang kami ada, tetapi dia juga sudah pergi.” Fiona dari Lowestoft, Suffolk, juga menulis: “Ibu amat sayangkan kamu dan saya akan sentiasa menjaga kamu. Saya memohon maaf kerana menyebabkan kamu kecewa. Kita tak akan disakiti lagi.” Pakar Patologi dari Pejabat Dalam Negeri semalam melakukan bedah siasat terhadap kanak-kanak itu untuk menentukan punca kematian mereka.


McLelland tiba di rumah pangsa Fiona selepas dimaklumkan ada orang membunuh diri. “Saya dapat merasakan siapa dia,” katanya.Rakan Fiona Karleigh Burlingham, 20, berkata, Craig meninggalkan wanita itu kira-kira sebulan lalu.
“Ketiga-tiga anaknya sihat dan dibesarkan dengan baik. Dia melalui saat getir.” Seorang rakan lain berkata: “Kami diberitahu dia menulis dalam laman Facebooknya malam tadi: ‘Anak saya akan pergi bersama saya.’ Tidak sangka ada orang terfikir dia akan mencederakan dirinya, lebih-lebih lagi anaknya. - The Sun

Saintis cipta tanaman padi serap garamManila: Sekumpulan saintis berjaya mencipta tanaman padi yang mampu menyerap garam bagi membolehkan petani bersawah di atas tanah pinggir pantai yang boleh ditebus guna.

Institut Penyelidikan Padi Antarabangsa (IRRI) berkata, penyelidik agensi itu kini dalam proses menyempurnakan benih sebelum ia dapat diuji secara meluas. Dalam kenyataan dikeluarkan semalam, IRRI berkata, mereka berharap benih padi baru itu dapat ditanam petani dalam tempoh empat atau lima tahun lagi. Benih baru itu dibangunkan dengan menggabungkan sejenis padi eksotik liar di kawasan air payau dengan benih dibiakkan IRRI.


“Hasilnya sejenis padi baru yang mampu membuang garam diambil dari tanah ke uara melalui kelenjar yang ada pada daun pokoknya,” kata kenyataan itu. - AFP

Jutawan Saudi sokong wanita memanduJutawan Saudi sokong wanita memandu
PUTERA ALWALEED
RIYADH - Jutawan Arab Saudi, Putera Alwaleed bin Talal, kelmarin menyatakan sokongan membenarkan golongan wanita di negara itu memandu kereta seperti yang dipaparkan menerusi akaun Twitter beliau.

Menurutnya, kebenaran tersebut dapat membantu kempen kerajaan mengurangkan jumlah pekerja asing.

"Jika larangan itu ditarik balik, kita sebenarnya dapat membuka lebih 50,000 peluang pekerjaan selain memberi faedah kepada sektor sosial dan ekonomi," katanya lagi.

Ribuan pekerja asing dipecat dan dihantar pulang ke negara masing-masing di bawah kempen untuk membendung kemasukan pendatang haram di Arab Saudi.

Minggu lalu, Raja Abdullah turut memberi tempoh tiga bulan kepada golongan itu untuk mengesahkan taraf mereka selepas kini terdapat lebih lapan juta pekerja asing bekerja di negara tersebut. - AP

Gempa kuat landa Pakistan, sederhana di Indonesia
16 April 2013
KUALA LUMPUR - Satu gempa bumi kuat melanda Barat daya Pakistan manakala gempa sederhana berlaku di Selat Sunda, Indonesia hari ini.
  
Menurut Jabatan Meteorologi dalam satu kenyataan di sini hari ini, gempa yang berukuran 7.4 pada skala Richter itu berlaku kira-kira pukul 6.44 petang ini berpusat di 209 kilometer tenggara dari Zahedan, Iran.
  
Gempa di Indonesia pula berukuran 5.5 sederhana pada skala Richter berlaku kira-kira pukul 7.26 malam ini berpusat di 149 kilometer barat daya dari bandar Lampung, Indonesia dan 906 kilometer tenggara Johor Bahru, Johor.
  
Kedua-dua gempa itu bagaimanapun tidak membawa ancaman tsunami, demikian menurut jabatan itu.
  
Jabatan itu sedang memantau perkembangan terkini. - Bernama

Ikan paus pembunuh dilihat berenang di utara New Zealand
BEBERAPA ekor ikan paus pembunuh berenang di luar pantai Paihia pada Sabtu lalu. - REUTERS


WELLINGTON - Sekumpulan ikan paus pembunuh spesies pseudo orca dilihat berenang di luar pantai Paihia di kawasan Bay of Islands di Pulau Utara, New Zealand pada Sabtu lalu.
Ikan paus tersebut kerap berenang bersama ikan lumba-lumba bottlenose.
Kepulauan itu memang terkenal sebagai destinasi pelancongan dalam kalangan pelancong asing dan tempatan yang mahu melihat ikan lumba-lumba dan paus. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0417&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2QfPN2Yk6 
Hakcipta terpelihara 

Hakim hukum diri sendiri, bayar dendaIONIA, Michigan - Seorang hakim di Amerika Syarikat (AS), Raymond Voet membayar denda sebanyak AS$25 (RM76) ekoran perbuatannya sendiri.
Voet membayar denda itu kerana beliau menghina mahkamah selepas bunyi telefon pintarnya mengganggu perbicaraan yang dikendalikannya.
Portal berita Sentinel-Standard of Ionia and MLive.com melaporkan, Voet telah melaksanakan peraturan bahawa pemilik peralatan elektronik akan dikenakan tindakan menghina mahkamah jika gajet mereka mengeluarkan bunyi sekali gus mengganggu perbicaraan.
Namun, pada Jumaat lalu, telefon pintar baharu Voet berbunyi semasa beliau menghakimi satu perbicaraan.
"Saya berasa terlanggar telefon itu dan ia mula mengeluarkan bunyi bising," katanya.
Bunyi itu meminta supaya arahan bersuara diberikan.
Menurut Voet, beliau sebelum ini menggunakan telefon BlackBerry. Menurutnya dia tidak biasa dengan operasi telefon baharu yang mempunyai skrin sesentuh.
"Ia merupakan satu alasan tetapi saya tidak akan menerima alasan seperti itu.
"Mahkamah merupakan tempat serius yang perlu dihormati," kata hakim tersebut.
Semasa waktu perbicaraan berhenti rehat, Voet menjatuhkan hukuman menghina mahkamah terhadap dirinya sendiri dan membayar denda tersebut.
"Hakim-hakim merupakan manusia. Mereka tidak berada di atas undang-undang.
"Saya melanggar undang-undang dan saya perlu hidup dalam peraturan," katanya. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0417&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2QfPEk7te 
Hakcipta terpelihara