Pages

Thursday, May 10, 2012

UNTUK KESELAMATAN DIRI, YANG SUSAH MENJADI SENANG


Surah Yassin

::..UNTUK KESELAMATAN DIRI, YANG SUSAH MENJADI SENANG..::
Ayat 1 - 9- untuk keselamatan diri
Ayat 9 - orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.
Ayat 12 - merupakan jantung yaasiin - rasulullah s.A.W. berharap ayat ini dihafaloleh setiap mukmin dan mukminat.
Ayat 13 - 35 - mengisahkan orang-orang yang mati syahid.
Ayat 22 - 23 - untuk menjaga aqidah memberi hidayah kepada anak.
Ayat 29 - sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.
Ayat 29 - utk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah or aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.
Ayat 30 - untuk keinsafan - supaya dapat dipertemukan dengan allah S.A.W (Harus sentiasa berada dihati - beramal dengannya).
Ayat 32 - untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik.
Ayat 33 - 35 - elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.
Ayat 36 - menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan.
Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.
Ayat 37 - adalah untuk menetapkan hati - aqidah diri sendiri... Hati yang kering akan hidup semula.
Ayat 38 - mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada allah s.W.T. Yang satu.
Ayat 39 - mengisahkan ilmu falak.
Ayat 40 - merupakan kenyataan allah s.W.T. Yang satu.
Ayat 41 - mengisahkan nabi noh a.S. Naik kapal - elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan
Ayat 44 - mengisahkan keseronokan hidup di dunia - dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup
Ayat 45 - 48 - merupakan kedegilan orang kafir kepada allah s.a.w
Ayat 49 - menceritakan hari akhirat dan kehidupannya. Tiupan pertama - datang dengan tiba-tiba, tiupan ke-dua - hancur ,tiupan ke-tiga semua orang di hidupkan semula dan hadir di padang mahsyar.
Ayat 50 - setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.
Ayat 58 - merupakan salam daripada allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.
Ayat 76 - dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.
Ayat 76 - jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tersebut
Ayat 78 - 79 - dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada ayat yang
bermaksud: "dia berkata, siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?„
Ayat 78 dan 79 - bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.
Ayat 79 - katakanlah, yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan dia maha mengetahui tentang segala makhluk.„
Ayat 82 - untuk hajat - jika berhajat sesuatu, bacalah 100x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt
sehingga 40 hari. Caranya: sembahyang tahajjud (3x) berturut-turut

AYAT 9 - "WAJA'ALNA...."
• LINDUNGI RUMAH DARI PENCURI - BACA DAN TIUP DI TIAP-TIAP PENJURU
RUMAH.
• LINDUNGI DIRI DARI DIANIAYA
• BAGI PERLINDUNGAN DIRI DAN RUMAH SEMASA TIDUR
• BACA AYAT 9
• FATIHAH
• READ 3 QUL (THREE TIMES EACH)
• AYAT KURSI

AYAT 29 - "IN KANAT ILLA...."
• UNTUK MENDIAMKAN ORANG YANG SELALU MELEMPAR KATA-KATA
BURUK/TIDAK MENYENANGKAN KEPADA ANDA.

AYAT 36 - "SUBHANALLAZI..“
• UNTUK CARI JODOH * TIUP 7 KALI DALAM TANGAN DAN SAPU KE
MUKA PADA PAGI HARI • YA WADUD (3X)

AYAT 58 - "SALAMUN..."
• JIKA SAKIT ANGGOTA
• TAK TENANG HATI
• BACA (7 X) DAN GOSOK PADA TEMPAT SAKIT

AYAT 76 - "FALAYAHZUN.."
• BILA RASA SEDIH
• UNTUK MENENANGKAN HATI
• GOSOK JANTUNG SAMBIL BACA

AYAT 78 - 79 "DARI YUHYIL WAHIYA..."
• TULANG PATAH
• SAKIT SENDI
• SAKIT LUTUT

AYAT 82 - "INNAMA AMRUHU.."
• JIKA MANDUL
• UNTUK MENGUBATI KANSER ATAU TUMBUHAN DALAM BADAN
Hidup Biar Bermaruah, Mati Biar Syahid

Tentera Syria serbu perkampungan al-Tamanaa

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

BEIRUT 8 Mei - Tentera Syria, hari ini menyerbu sebuah perkampungan di wilayah Idlib sambil melepaskan tembakan dan bedilan, menyebabkan dua orang awam terbunuh.
Serbuan tentera di perkampungan al-Tamanaa sepanjang malam itu menyebabkan seorang lelaki dan seorang wanita berumur 50 tahun terbunuh, menurut ketua Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia, Rami Abdel Rahman.
Wilayah utara Idlib yang bersempadan dengan Turki itu merupakan kubu kuat Tentera Pembebasan Syria dan penentang rejim Presiden Bashar al-Assad.
Seorang lagi penduduk awam turut dilaporkan maut akibat tembakan penembak tepat di bandar Homs, menurut Abdel Rahman sambil menambah kata, mangsa ditembak mati di tempat pemeriksaan keselamatan di Qusayr.
Semalam, seramai 17 penduduk awam, tiga pemberontak dan lima tentera maut akibat serangan tentera rejim ketika Syria mengadakan pilihan raya Parlimen yang dipulau oleh pembangkang dan disifatkan sebagai 'tidak munasabah' oleh Barat.
Penganalisis politik tidak menjangka pilihan raya itu akan membawa perubahan politik di Syria selepas gencatan senjata yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dikuatkuasakan pada 12 April lalu gagal.
Penduduk Syria di beberapa bandar dan perkampungan di seluruh negara termasuk beberapa kediaman di ibu negara Damsyik memulaukan pengundian sebaliknya mengadakan mogok besar-besaran.
Premis-premis perniagaan ditutup dan beberapa jalan raya sunyi sepi di Hama, Idlib, utara Aleppo, Daraa dan Damsyik, menurut aktivis. - AFP

Pendakwa: Jenayah perang dilakukan atas perintah Bush

Pendakwa: Jenayah perang dilakukan atas perintah Bush - Global - Sinar Harian:


KUALA LUMPUR - Tribunal Jenayah Perang Kuala Lumpur diberitahu hari ini bekas Presiden Amerika Syarikat, George W.Bush dan sekutunya telah mengeluarkan perintah eksekutif melakukan jenayah perang.

Diketuai oleh Prof Gurdial Singh Nijar, pihak pendakwa berhujah bahawa Bush dan tujuh yang lain sepatutnya dihadapkan ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) kerana merekalah penjenayah sebenar.

Beliau berkata sejak serangan 11 Sept ke atas sasaran Amerika, Amerika Syarikat menafikan adanya Konvensyen Geneva, mahukan orang lain supaya mengikut cara mereka dan terikat dengan undang-undang yang mereka buat.

Gurdial Singh berkata menurut Bush, anggota al-Qaeda atau Taliban tidak sepatutnya terikat dengan Konvensyen Geneva.

Beliau menerangkan bahagian utama dalam konvensyen itu menyatakan bahawa orang tahanan mesti dilayan berperikemanusiaan setiap masa dan mereka mestilah dilindungi terhadap perbuatan ganas atau ugutan, dan terhadap cemuhan dan keinginan orang ramai untuk tahu.
  
Gurdial Singh berhujah sebagai ketua pemerintah tentera Amerika Syarikat yang memimpin peperangan ke atas Afghanistan and Iraq, Bush menghendaki perintahnya dipatuhi.

Beliau berkata dengan kuasa sedemikian, Bush telah menerima laporan dari kawasan peperangan dan daripada sumber-sumber lain, yang jelas menunjukkan pencabulan.

"Beliau tidak berbuat apa-apa untuk menyekat supaya jenayah perang tidak dilakukan. Terbukti bahawa perintah eksekutifnya itu didasarkan kepada pendapat undang-undang, adalah isu yang tidak boleh melepaskannya. Sebenarnya ia menjadikan mereka yang memberi nasihat juga sama disabitkan dengan jenayah perang.

"Presiden Bush mengeluarkan satu memorandum pada 7 Feb, 2002, mengisytiharkan bahawa tahanan al-Qaeda adalah di luar perlindungan Konvensyen Geneva kerana mereka adalah 'musuh penggempur', bukannya tahanan  perang. Ini tindakan sebelum mereka diseksa dan diperlakukan tidak berperikemanusiaan," kata Gurdial Singh.

Gurdial Singh berkata tahanan-tahanan tersebut ditempatkan di Teluk Guantanamo di hujung selatan Cuba dengan tujuan mengeluarkan mereka daripada kuatkuasa sebarang sistem perundangan.

Hari ini masuk hari ketiga perbicaraan ke atas Bush; Dick Cheney, bekas naib presiden Amerika Syarikat; Donald Rumsfeld, bekas setiausaha pertahanan; Alberto Gonzales, yang pernah menjadi penasihat kepada Bush; David Addington, bekas ketua penasihat kepada naib presiden; William Haynes, bekas ketua penasihat kepada setiausaha pertahanan; Jay Bybee, bekas penolong Peguam Negara; dan John Yoo, bekas timbalan penolong Peguam Negara.

Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Lamin Mohd Yunus mengetuai kuorum tribunal. Anggota panel yang lain terdiri Tunku Sofiah Jewa, Alfred Lambremont Webre, Prof Salleh Buang dan Datuk Mohd Saari Yusuf.

Bermula dua hari lepas, tiga saksi iaitu Abbas Abid, Moazzam Begg dan Jameelah Hameedi telah memberi keterangan mengenai penyeksaan yang mereka alami ketika dalam tahanan tentera Amerika Syarikat.

Dua pernyataan oleh Ali Shalal dan Rhuhel Ahmed juga dibaca dan dikemukakan kepada tribunal tersebut.

Gurdial Singh berkata testimoni daripada kesemua saksi menunjukkan perlakuan  yang berbentuk 'ganas, kelakuan tidak bertamadun, kejam dan tidak seperti manusia' ke atas orang tahanan.
Gurdial Singh berkata pihak pendakwa menuntut supaya tertuduh disabit kesalahan mereka dan dihukum.

Perbicaraan yang berlangsung di bangunan Yayasan Jenayah Peperangan Kuala Lumpur di Jalan Perdana di sini dan disambung esok.  -- Bernama

Ibu tendang bayi sudah dipenjara

Berita Harian Online | Ibu tendang bayi sudah dipenjara:

pix_gal0
KUALA LUMPUR: Polis sudah mengambil tindakan ke atas wanita (gambar) yang didapati menumbuk, menampar serta menendang bayinya yang mula dimuatnaik di laman sosial facebook, twitter selain disiarkan pengendali blog, tengah hari semalam.

Rakaman empat minit 19 saat itu memaparkan tindakan kejam wanita berusia 20-an, memukul bayi perempuan yang sedang menangis di katil sambil dirakam seorang wanita lain.
Rakaman itu turut memaparkan tindakan wanita berkenaan yang menyepak kepala bayinya di depan beberapa kanak-kanak lain.
Polis Bukit Aman menerima lebih 500 aduan orang ramai yang kebanyakannya kesal dengan tindakan wanita terbabit, selain prihatin dengan nasib yang menimpa bayi berkenaan.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam laman facebooknya semalam, menjelaskan hasil pemeriksaan yang dijalankan, kes itu berlaku di Petaling Jaya pada 29 Mei tahun lalu dan wanita terbabit sudah ditahan polis pada hari yang sama.

Wanita terbabit kini menjalani hukuman penjara selama 18 bulan bermula pada tarikh tangkapan di bawah Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001.

Sementara itu, laman sosial YouTube sudah menarik balik rakaman video kes penderaan itu kira-kira jam 6 petang semalam. 
Difahamkan, polis sedang mengesan individu yang bertanggungjawab merakam dan menyebarkan rakaman berkenaan bagi membantu siasatan.

Ejen CIA, Saudi intip al-Qaeda Yaman

Berita Harian Online | Ejen CIA, Saudi intip al-Qaeda Yaman:

WASHINGTON: Seorang pengebom daripada pergerakan yang menjadi sekutu al-Qaeda di Yaman yang melakukan misi meletupkan sebuah pesawat ke Amerika Syarikat bulan lalu sebenarnya menerima arahan daripada perisikan Arab Saudi dan Agensi Perisikan Pusat (CIA). 

Lelaki terbabit termasuk dalam kategori ‘ejen talam dua muka’ menyamar bagi menjadi anggota kumpulan berkenaan dan menawarkan diri untuk misi bunuh diri itu, lapor media Amerika, kelmarin.


Agensi perisikan Arab Saudi menempatkan ejennya dalam pergerakan al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) bagi meyakinkan orang atasan supaya menyerahkan kepadanya bom bukan metalik jenis baru untuk misi berkenaan, lapor Los Angeles Times (LAT).
Agensi perisikan Barat mengenal pasti AQAP sebagai antara pergerakan berkaitan al-Qaeda paling bahaya di dunia, yang mengambil bahagian dalam serangan ke atas Barat. 

Bahan letupan itu sepatutnya diseludup menggunakan kapal itu tanpa dikesan dan kemudian diletupkan. Ejen berkenaan sebaliknya mengatur untuk menghantar bahan letupan itu kepada Amerika dan pihak berkuasa perisikan lain yang menunggu di luar Yaman, lapor akhbar itu. Ejen terbabit tiba dengan selamat di negara dirahsiakan dan kini disoal mengenai tugasnya. 

Pakar di makmal bom Biro Siasatan Persekutuan (FBI) di Quantico, Virginia, kini menganalisis peralatan itu untuk menentukan sama ada ia benar-benar dapat mengelak dikesan alat keselamatan lapangan terbang. 

Jika peralatan seumpama itu boleh dibawa naik ke dalam pesawat, secara teori ia boleh diletupkan tanpa pengetahuan penumpang dan kru. 
Unsur utama ialah penggunaan bahan letupan tentera gred tinggi yang tidak ragu-ragu lagi boleh menjatuhkan pesawat, lapor New York Times (NYT), memetik kenyataan pegawai kanan Amerika. 

Ia kelihatan seperti versi seluar dalam dinaikkan taraf tetapi gagal menjatuhkan pesawat di Detroit, pada Krismas 2009, lapor LAT. 

“Jika peralatan seperti bom itu menunjukkan pengenalan forensik pembuat bom al-Qaeda yang menakutkan, Ibrahim Hassan Asiri, yang dipercayai bersembunyi di Yaman,” menurut laman web akhbar itu. 

Operasi tidak hanya bergantung kepada teknologi tinggi dan pemantau satelit yang sudah lama diketahui oleh CIA tetapi kerja perisikan manusia cara lama. 

Bagaimanapun, ia memberikan penyelidikan yang membantu CIA mengesan tokoh atasan al-Qaeda, Fahd al-Qasaa, yang maut Ahad lalu apabila pesawat kawalan jauh CIA mensasarkan dia dengan peluru berpandu ketika keluar daripada keretanya di Yaman. 

Qasaa dikatakan penganalisis perisikan memainkan peranan penting dalam pengeboman USS Cole di pelabuhan Yaman pada 2000. – Reuters

Lukis Ferrari pada garaj untuk hilangkan kecewa

myMetro | Lukis Ferrari pada garaj untuk hilangkan kecewa:

LONDON: Peminat kereta, Chris Smart tidak mampu membeli sebuah Ferrari idamannya yang berharga �15 juta (RM75 juta).
Untuk mengubati kekecewaannya, dia melukis gambar kereta berkenaan di pintu garajnya.

Smart, 32, menghabiskan masa dua minggu melakar dan mengecat gambar Ferrari 250 GTO yang dikeluarkan pada 1962 dengan cat kalis cuaca. Kereta itu kini sukar diperoleh. Jiran dan orang ramai yang melintasi depan garajnya boleh dimaafkan sekiranya beranggapan pekerja perkhidmatan sokongan pelanggan itu menjual BMW 1 Seriesnya untuk mendapatkan kereta sport klasik itu.
Beberapa pemandu dikatakan brek mengejut untuk melihat ‘kereta’ itu ketika melintasi garaj Smart di Bishopstoke, berhampiran Eastleigh, Hants.

Chris yang sudah berumah tangga dan pernah belajar melukis di sebuah kolej berkata: ‘Sebelum ini saya benci melihat pintu garaj itu kerana ia membosankan.

“Saya melihat pintu depan garaj yang menarik di Internet dan mahukan sesuatu yang unik,” katanya. - TS

Pembaca berita silap kata Filipina sebahagian daripada China

myMetro | Pembaca berita silap kata Filipina sebahagian daripada China:


BEIJING: Pembaca berita rangkaian televisyen China secara tidak sengaja mengumumkan Filipina sebahagian daripada negara China dalam berita yang disampaikan, kelmarin.
Klip video berita itu banyak dimainkan di Internet. 
Penyampai berita, He Jia sebenarnya mahu mengatakan Pulau Huangyan, yang dikenali sebagai Beting Scarborough di Filipina dan menjadi rebutan kedua-dua negara, sebagai jajahan China.

“Kita semua tahu Filipina adalah jajahan hak semula jadi China dan Filipina di bawah negara China. Ini adalah kenyataan yang tidak boleh disangkal,” katanya.

Berita itu sudah ditarik balik dari laman CCTV tetapi masih boleh dilihat di laman web yang lain.

Mereka yang menonton video itu berlawak dengan menulis komen, semangat nasionalis membuatkan pembaca berita itu tersilap.

“Dia (He Jia) sangat bagus, seorang patriotik. Dia baru saja mengumumkan kepada dunia, Filipina milik China,” kata seorang mikroblogger bernama Helenjhuang. - Agensi

Pembaca berita silap kata Filipina sebahagian daripada China

myMetro | Pembaca berita silap kata Filipina sebahagian daripada China:


BEIJING: Pembaca berita rangkaian televisyen China secara tidak sengaja mengumumkan Filipina sebahagian daripada negara China dalam berita yang disampaikan, kelmarin.
Klip video berita itu banyak dimainkan di Internet. 
Penyampai berita, He Jia sebenarnya mahu mengatakan Pulau Huangyan, yang dikenali sebagai Beting Scarborough di Filipina dan menjadi rebutan kedua-dua negara, sebagai jajahan China.

“Kita semua tahu Filipina adalah jajahan hak semula jadi China dan Filipina di bawah negara China. Ini adalah kenyataan yang tidak boleh disangkal,” katanya.

Berita itu sudah ditarik balik dari laman CCTV tetapi masih boleh dilihat di laman web yang lain.

Mereka yang menonton video itu berlawak dengan menulis komen, semangat nasionalis membuatkan pembaca berita itu tersilap.

“Dia (He Jia) sangat bagus, seorang patriotik. Dia baru saja mengumumkan kepada dunia, Filipina milik China,” kata seorang mikroblogger bernama Helenjhuang. - Agensi

Bencana jika tahanan mati

myMetro | Bencana jika tahanan mati:

RAMALLAH: Presiden Palestin, Mahmoud Abbas semalam memberi amaran, kematian mana-mana tahanan Palestin yang mogok lapar di penjara Israel akan menjadi satu bencana yang mungkin mencetuskan tindak balas yang tidak dapat dikawal.
“Ia amat berbahaya, kata Mahmoud ketika Pertubuhan Palang Merah mendesak rejim Zionis memindahkan enam tahanan yang dikatakan di ambang kematian ke hospital.

“Jika ada tahanan yang mati hari ini atau esok atau minggu depan, ia akan menjadi satu bencana dan tidak ada orang yang dapat mengawal keadaan itu,” kata pemimpin Palestin itu ketika diwawancara di pejabatnya di Ramallah.
“Saya memberitahu Israel dan Amerika Syarikat, jika mereka tidak mendapat mencari penyelesaian untuk mengakhiri mogok lapar ini serta-merta, bermakna mereka melakukan jenayah.” Kira-kira 1,600 daripada 4,800 tahanan Palestin melancarkan mogok lapar pada 17 April lalu, menyertai beberapa rakan mereka yang memulakannya lebih awal, sebagai membantah layanan buruk di penjara Israel dan menuntut ditamatkan pengurungan seorang diri serta membenarkan lebih banyak kunjungan dari anggota keluarga.

Tahanan itu, termasuk aktivis Islam dari Hamas dan Jihad Islam serta anggota Fatah yang diketuai Mahmoud.

Nasib mereka yang mogok lapar mendapat perhatian penduduk wilayah Palestin yang mengadakan tunjuk perasaan setiap hari di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza. - Reuters

Pemeriksa IAEA terbunuh di Iran

myMetro | Pemeriksa IAEA terbunuh di Iran:

VIENNA: Seorang pemeriksa Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) terbunuh dalam kemalangan kereta di Iran, semalam.
Agensi berkenaan yang berpusat di Vienna berkata, ia dimaklumkan bahawa dua pemeriksanya terbabit dalam kemalangan kereta itu.

Seorang daripadanya, warga Korea Selatan, terbunuh sementara seorang lagi, rakyat Slovenia, cedera.
Kemalangan berlaku ketika kedua-duanya dalam perjalanan ke loji air berat di Arak, satu daripada kawasan program nuklear Iran. - AP

Mangkuk porselin China bernilai RM250,000

myMetro | Mangkuk porselin China bernilai RM250,000:


LONDON: Sebuah mangkuk kuning yang ditemui dalam tin biskut mengejutkan pemiliknya selepas dia dinilaikan berharga �50,000 (RM250,000).
Mangkuk porselin kecil itu yang nampak seperti mangkuk emping jagung, disahkan oleh pakar sebagai peninggalan abad ke-18 dari China. Ia digunakan oleh seorang gundik MaharajaYongzheng.

Mangkuk itu dibeli lama dulu oleh Mejar Leslie Marsham LVO, yang pernah berkhidmat di istana di raja dan bertanggungjawab terhadap kuda, di sebuah kedai antik.
Marsham yang tinggal di kuarters yang turut menempatkan kandang kuda berhampiran Istana Hampton Court, barat daya London, tidak menyedari mengenai nilai mangkuk berkenaan dan menyimpannya di belakang almari.

Selepas menyedari satu mangkuk yang serupa dilelong dengan harga yang tinggi tahun lalu, dia membungkus mangkuk dalam simpanannya dengan kertas tisu dan meletakkannya dalam tin biskut. Pakar di Syarikat Lelong Dorchester di Dorset mengesahkan ia bahan sejarah dan bernilai tinggi. Mangkuk itu hanya setinggi 18 sentimeter dan 15 sentimeter lebar, dibuat ketika pemerintahan Maharaja Yongzheng antara 1723 dan 1735.

Mangkuk porselin yang dikeluarkan pada zaman itu dianggap oleh pakar sebagai yang terbaik.
Mangkuk berwana putih di bahagian dalam dan kuning di luar hanya dikhususkan oleh istana maharaja untuk digunakan oleh gundik peringkat atasan. - DM

Tawar isteri rakan untuk dimakan

myMetro | Tawar isteri rakan untuk dimakan:

RUDEL...bekas penjenayah.
RUDEL...bekas penjenayah.
LONDON: Seorang ahli politik sadis menawarkan isteri dan anak rakannya untuk dimakan menyelamatkan rakannya daripada berdepan dengan kes perceraian yang rumit.
Hans Ulrich Rudel, 53, yang didapati bersalah kerana membunuh, dituduh menyiarkan iklan dengan menggunakan nama wanita itu dan anak perempuannya berusia 12 tahun.

Dia menulis dalam iklan itu: “Mencari orang yang tegas dan berpengalaman atau sadis yang boleh mengubah menjadi haiwan tanpa kerelaan sendiri.” Kandungan iklan itu seterusnya berbunyi: “Juga berminat untuk menemui lelaki yang bersedia untuk menyembelih dan ‘dolce’ serta suka untuk memanggang kami pada pencucuk.” Rudel didakwa menyiarkan iklan itu menerusi Internet untuk membantu rakannya, anggota polis, Peter Joachim, 50, yang berdepan dengan kes perceraian bersama isteri, Patricia, 27.
Rudel yang menggunakan nama Marquis el Diablo di kelab S&M miliknya, memberitahu polis: “Saya berharap Patricia akan hilang dari radar dan Joachim mendapat hak memelihara anak mereka.” Rudel yang berasal dari Winterthur, Switzerland, kemudian memberitahu polis, ‘dolce’, yang bererti makanan pembasuh mulut dalam bahasa Itali, adalah perkataan yang digunakannya untuk kegiatan kanibal.

Dia ditahan selepas seorang ejen polis menjadi seorang daripada 20 orang yang memberi reaksi terhadap iklannya.

Rudel ditahan pada 2010 kerana disyaki menyebabkan satu pembunuhan.
Joachim yang mengasaskan cawangan tempatan untuk Parti Konservatif Switzerland, BDP, bersama-sama Rudel, ditahan berhubung iklan itu dan dipenjara selama beberapa minggu sebelum polis menyedari dia tidak tahu menahu mengenai rancangan jahat itu.

Rudel yang bekerja di pejabat perancang bandar memberitahu polis, dia memasukkan iklan itu dengan harapan ada orang yang akan membunuh Patricia.
Katanya, dia yakin wanita itu akan terdorong untuk menyertai permainan seks sadis tanpa menyedari ia akan menyebabkan kematiannya.

“Saya berharap Patricia akan diambil oleh seorang penyembelih dan tidak muncul lagi.’ Rudel yang akan dibicarakan hari ini, sudah menjalani hukuman penjara selama 10 tahun kerana terbabit dalam pembunuhan ritual seorang wanita muda pada 1998.

Dia menembak mangsa sebelum memaku mayat itu pada dahan pokok.

Kes itu dijangka mendedahkan lebih banyak fantasi kanibal di Eropah yang mula terbongkar pada perbicaraan kanibal Jerman, Armin Meiwes pada 2003. - TS

Wanita lumpuh cipta sejarah maraton

Kosmo! Online - Dunia:

CLAIRE LOMAS berjalan melintasi Bangunan Parlimen di London kelmarin.LONDON, Britain - Seorang wanita lumpuh, Claire Lomas menjadi manusia pertama menamatkan perlumbaan maraton dengan menggunakan sut bionik apabila tiba di garisan penamat di sini kelmarin, 16 hari selepas dia memulakan larian.
Lomas, 32, mengalirkan air mata kegembiraan ekoran berjaya menamatkan larian Maraton London sejauh 42.2 kilometer dengan bantuan sut bionik ReWalk.
Sut berkomputer berkenaan meniru tindak balas sendi manusia bagi membantu orang lumpuh bergerak.
"Pada mulanya, saya sangsi dapat menamatkan larian ini," kata Lomas yang lumpuh akibat terjatuh semasa menunggang kuda lima tahun lalu.
"Saya berusaha setiap hari dan setiap langkah membawa saya semakin hampir ke garisan penamat," tambahnya. Kehadiran suami dan anak perempuannya yang berusia 13 bulan, Maisie membakar semangat wanita itu untuk berjalan lebih dua kilometer sehari.
Dia yang bekerja sebagai pereka barangan kemas berjaya mengumpulkan sumbangan lebih £86,000 (RM426,034) untuk sebuah tabung amal bagi membiayai penyelidikan rawatan lumpuh akibat patah tulang belakang atau leher.
Berharga sekitar £43,000, sut ReWalk direka oleh seorang usahawan Israel, Amit Goffer. - AFP

250 buah rumah setinggan dirobohkan

Kosmo! Online - Dunia:KAWASAN setinggan di tebing Sungai Bagmati, Kathmandu diratakan semalam.


KATHMANDU, Nepal - Penduduk sebuah kawasan setinggan di sini terpaksa berputih mata melihat kediaman yang mereka diami selama 20 tahun dirobohkan bagi membina sebuah taman awam.
Kira-kira 1,500 orang dipaksa keluar dari rumah masing-masing oleh pasukan polis pencegah rusuhan kelmarin.
Arahan itu dibuat oleh kerajaan Nepal yang mahu kawasan setinggan di sepanjang Sungai Bagmati dibersihkan.
"Saya menangis apabila melihat beberapa buah jentolak merobohkan rumah kami. Apabila anak perempuan saya pulang dari sekolah, dia tanya di mana kami akan tinggal. Kami tiada tempat untuk dituju," kata Manju Adhikari, 34, ibu kepada dua orang anak perempuan.
Penduduk yang berang melontar batu ke arah pasukan polis yang memegang perisai dan cota. Kebanyakan daripada mereka melarikan diri dengan membawa baju, selimut dan perabot.
Pihak berkuasa dirayu menyediakan tempat tinggal alternatif untuk golongan yang disifatkan sebagai tidak berumah itu, selain memberi pampasan sebanyak AS$176 (RM541) kepada setiap keluarga.
"Kami telah mengusir 1,542 penduduk setinggan dari kawasan Thapathali. Mereka melakukan protes dan membaling batu ke arah kami. Seramai 31 orang telah ditangkap," kata jurucakap polis Kathmandu, Dhiraj Pratap Singh. - AFP

Pesawat bawa 50 orang hilang di Indonesia

Kosmo! Online - Dunia:


GAMBAR kelmarin menunjukkan pesawat buatan Rusia, Sukhoi Superjet-100 berada di Lapangan Terbang Halim Perdanakusuma, Jakarta.JAKARTA - Sebuah pesawat penumpang baharu buatan Rusia yang membawa 50 orang hilang semasa melakukan penerbangan demonstrasi di sebuah kawasan pergunungan di Indonesia.
Jurucakap Kementerian Pengangkutan, Bambang Ervan memberitahu, pasukan mencari dan penyelamat telah dikerahkan ke lokasi kejadian di barat Indonesia.
Cuaca buruk bagaimanapun, menyebabkan sekurang-kurangnya dua buah helikopter terpaksa berpatah balik.
Pesawat berkenaan, Sukhoi Superjet-100 berlepas dari Lapangan Terbang Halim Perdanakusuma di ibu kota Indonesia di sini pada pukul 2.21 petang waktu Indonesia.
Pesawat itu tidak dapat dikesan oleh radar 12 minit kemudian, selepas seorang kru meminta kebenaran daripada pusat kawalan trafik udara untuk terbang pada ketinggian 3,000 meter ketika menghampiri Banjaran Gunung Salak.
"Saya melihat sebuah pesawat besar terbang melintasi rumah saya," kata Juanda, seorang penduduk kampung yang tinggal dekat gunung setinggi 2,200 meter itu kepada stesen televisyen tempatan,TVOne.
"Pesawat itu senget dan enjin pesawat pula seperti mengaum," tambah wanita berkenaan.
Ketika kejadian, pesawat itu membawa beberapa orang diplomat dari Kedutaan Rusia, sejumlah pegawai syarikat penerbangan Indonesia dan wartawan dalam penerbangan demonstrasi selama 50 minit. - Agensi