Pages

Tuesday, August 20, 2013

Diana dibunuh tentera Britain?

Foto
PUTERI Diana.
London: Scotland Yard semalam berkata mereka kini menilai kredibiliti maklumat baru berkait dengan kematian Puteri Diana dan Dodi Fayed, termasuk dakwaan mereka dibunuh oleh seorang anggota tentera Britain.
Menurutnya, maklumat itu diperoleh daripada perbicaraan kedua mahkamah tentera terhadap Sarjan Danny Nightingale, penembak tepat pasukan khas tentera Britain (SAS) yang disyaki menyembunyikan sepucuk pistol dan 338 peluru dalam bilik tidurnya. 
Dakwaan itu terkandung dalam sepucuk surat daripada ibu bapa mentua bekas rakan serumah Nightingale yang dihantar kepada pegawai pemerintah SAS pada September 2011.

Ia difahamkan bahawa maklumat berkenaan diserahkan kepada Polis Metropolitan London menerusi Polis Tentera Diraja.


Akhbar Sunday People melaporkan, surat itu menyatakan Nightingale mendakwa SAS bertanggungjawab terhadap kematian Diana dan ia ‘dirahsiakan.’

“Perkhidmatan Polis Met- ropolitan menyiasat maklumat yang diterima baru-baru ini berkait dengan pembunuhan itu dan kini menilai hubungan serta kredibilitinya,” menurut kenyataan yang dikeluarkan Scotland Yard.

Penilaian berkenaan akan dilakukan oleh pegawai Markas Jenayah dan Operasi Khas.

Polis berkata, mereka tidak bersedia untuk membincangkan masalah itu lebih lanjut sementara seorang jurucakap keluarga diraja berkata, tidak ada kenyataan akan dikeluarkan mengenai perkara itu, termasuk daripada Putera William, Harry mahupun istana.

Diana, Dodi dan pemandu mereka, Henri Paul mati selepas Mercedes yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan di sebuah terowong di Paris pada pagi 31 Ogos 1997 selepas mereka meninggalkan Hotel Ritz.

Siasatan mengenai kematian Diana dan Dodi mengambil masa lebih 90 hari dengan 250 saksi memberi keterangan.

Inkues berkenaan berakhir pada 27 April 2008 dengan juri merumuskan bahawa ‘Puteri Rakyat’ dan teman lelakinya terbunuh akibat kelalaian dalam pemanduan kereta.

Selepas perbicaraan berakhir, Polis Metropolitan berkata, mereka membelanjakan sebanyak RM40 juta untuk inkues itu dan siasatan yang dilakukan dari 2004 hingga 2006. - AFP

Peguam umum Mubarak akan dibebaskan


Gambar fail pada 13 April 2013 menunjukkan Hosni Mubarak melambaikan tangan dari belakang tirai besi semasa menghadiri perbicaraan semula rayuannya di sebuah mahkamah di Kaherah, Mesir.– AP


KAHERAH - Bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak akan dibebaskan dari penjara tidak lama lagi selepas dakwaan rasuah terhadap pemimpin tersebut dibatalkan, kata peguamnya semalam, sekali gus merumitkan lagi krisis politik di negara itu.
Mubarak, 85, ditangkap selepas dia tumbang dalam kebangkitan rakyat yang dikenali sebagai 'Arab Spring' pada 11 Februari 2011.
Gelombang revolusi tersebut turut merebak ke seluruh dunia Arab.
Peguam bekas pemimpin tersebut, Fareed El-Deeb berkata, satu lagi kes rasuah melibatkan Mubarak juga akan dapat diselesaikan secepat mungkin.
"Perkara yang tinggal cuma prosedur pentadbiran yang mengambil masa kurang 48 jam untuk diselesaikan. Dia (Mubarak) akan dibebaskan menjelang hujung minggu ini," katanya.
Namun, tanpa mengesahkan kesahihan berita tersebut, sumber kehakiman di sini memberitahu, Mubarak akan berada di penjara selama dua minggu lagi.
"Ia bagi membolehkan pihak berkuasa kehakiman membuat keputusan berhubung satu lagi kes rasuah melibatkan bekas diktator Mesir berkenaan," kata sumber itu.
Mubarak bersama menteri dalam negerinya dipenjara seumur hidup tahun lalu kerana gagal menghentikan pembunuhan ke atas penunjuk perasaan dalam kebangkitan rakyat pada 2011.
Beliau kemudian merayu untuk perbicaraan semula kes tersebut yang kemudian diluluskan oleh mahkamah Mesir.
Mubarak boleh dibebaskan dari penjara sementara menanti perbica- raan semula tersebutdiadakan.
Bekas pemimpin itu kini ditahan di penjara Tora di selatan bandar raya ini.
Fasiliti itu turut menempatkan beberapa pemimpin kanan pergerakan Islam, Ikhwanul Muslimin yang ditahan susulan kejatuhan Presiden Mohamed Morsi di tangan tentera Mesir pada tahun ini.
Dalam pada itu, Kesatuan Eropah mengadakan satu mesyuarat tergempar sema- lam bagi membincangkan pertumpahan darah yang semakin meningkat di Mesir.
Pusingan pertama mesyuarat tergempar di sini diadakan ketika EU bersedia untuk menimbang semula hubungan baiknya dengan Mesir.
Mesyuarat penting itu juga diadakan selepas angka ke matian sepanjang keganasan lima hari di Mesir meningkat kepada hampir 800 orang. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0820&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2cVmjWU2a 
Hakcipta terpelihara 

Gunung berapi Sakurajima meletusGUNUNG SAKURAJIMA menghambur kepulan abu setinggi 5 km ke udara. Kagoshima di Pulau Kyushu, selatan Jepun meletus kelmarin. - AP


KAGOSHIMA - Gunung Sakurajima di selatan Jepun meletus dan menghambur kepulan abu setinggi 5 kilometer (km) ke udara kelmarin.
Sakurajima membentuk awan abu tertinggi sejak Agensi Meteorologi Jepun (JMA) mula mengumpul rekod letusan gunung berapi itu pada tahun 2006.
JMA menyatakan, Sakurajima turut memuntahkan lahar serta batu-batan yang bergerak sejauh sekitar 1km ke lereng-lereng di bawah gunung.
Sebelum ini, penduduk di bandar ini sudah biasa mendengar gunung berapi aktif itu meletus.
Gunung berapi setinggi 1,117 meter itu terletak kira-kira 10km ke timur bandar ini yang dihuni oleh 600,000 penduduk.
"Ini merupakan letusan ke-500 Sakurajima sepanjang tahun ini tetapi letusan kali ini adalah yang paling kuat," kata seorang pegawai tempatan.
Penduduk di bandar ini memakai topeng muka dan baju hujan serta menggunakan payung untuk melindungi diri daripada ditimpa hujan abu gunung berapi.
Para pemandu turut menyalakan lampu kenderaan manakala perkhidmatan kereta api di bandar itu dihentikan buat sementara waktu.
Penutupan itu bagi membersihkan abu gunung berapi yang melitupi landasan di bandar ini.
Menurut pihak berkuasa, tiada kecederaan dan kerosakan dilaporkan akibat letusan tersebut setakat ini.
Menjelang pagi semalam, ruang udara di bandar itu semakin pulih dengan penduduk turut bergotong-royong membersihkan abu gunung berapi.
Dalam pada itu, JMA menyatakan, tiada letusan lebih besar diramalkan setakat ini.
Namun, orang ramai diberi amaran agar tidak menghampiri gunung berapi berkenaan secara bersendirian.
Jepun berada dalam zon Lingkaran Api Pasifik yang kerap mengalami gempa bumi dan letusan gunung berapi. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0820&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2cVmSmbCl 
Hakcipta terpelihara 

Ferrari dilelong RM90.37 juta untuk kebajikanKERETA ini dibeli oleh Eddie Smith pada tahun 1967 pada harga £5,000 (RM25,692) dan dijual dengan harga £17.6 juta (RM90.37 juta)di Monterey, California.- Agensi


MONTEREY - Sebuah kereta klasik jenama Ferrari dilelong pada harga £17.6 juta (RM90.37 juta) oleh firma lelongan RM Auctions di sini, dalam negeri California sekali gus mencatat rekod jualan kereta tertinggi di dunia untuk kereta sport jenama berkenaan, lapor akhbar Daily Mail kelmarin.
Lapor akhbar itu lagi, hasil jualan tersebut akan didermakan untuk tujuan kebajikan.
Ferrari model 275 GTB/4*S NART Spyder itu dijual oleh keluarga seorang ahli perniagaan dan dermawan, Eddie Smith yang meninggal dunia pada 2007.
Sebelum ini, kereta tersebut dibeli oleh Smith pada 1967 pada harga serendah £5,000 (RM25,692).
Kereta sport unik itu mula mendapat perhatian umum apabila beberapa pakar menjangkakan ia mampu mencecah harga lelongan £10 juta (RM51.3 juta).
Ia dijual minggu ini pada harga jualan melebihi rekod tertinggi yang pernah dicatatkan sebelum ini iaitu s £6 juta (RM30.8 juta) untuk sesebuah kereta jenama Ferrari.
Bidaan kereta itu bermula pada harga AS$16 juta (RM52.55 juta) dan ia meningkat sebanyak AS$1 juta (RM3.28 juta) sehingga mencecah angka AS$25 juta (RM82.1 juta) pada hari Sabtu lalu.
Nilai keseluruhan harga kereta tersebut termasuk premium adalah £17.6 juta (RMRM90.37 juta).
Identiti pembeli kereta itu kekal misteri. Ia dipercayai akan di hantar ke Switzerland sebagai salah satu koleksi peribadi pemilik baharunya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0820&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2cVlhsCN0 
Hakcipta terpelihara 

Gempa bumi lemah berlaku di Kupang, Kedah

Gempa bumi lemah berlaku di Kupang, Kedah: "KUALA LUMPUR 20 Ogos - Gempa bumi lemah berukuran 3.8 pada skala Ricther berlaku di Kupang, Kedah pada 8.26 pagi ini, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia.

Gempa bumi itu berpusat di 11 kilometer selatan Baling dan gegaran kesan boleh dirasai di sekitarnya, menurut kenyataan jabatan itu di sini. - BERNAMA"

'via Blog this'